Şimdi Ara

İslami Yenilenmeden (Reformdan) Kasıt Nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
536
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aliya İzzet Begoviç'in İslam Deklorasyonu isimli kitabını okuyorum. Begoviç kitapta İslami Yenilenmeden bahsediyor. Bundan kasıt nedir biraz araştırdım. Bazı İslam alimleride bu düşünceyi zaten daha önce desteklemişler, Mevdudi, Muhammed İkbal gibi. Bu ayetlerin değiştirilmesimidir yoksa mesela ayetlerin kalması ama uygulamada kalmamasımıdır ? Mesela Aliya İzzet Begoviç çok eşliliğin kaldırılması gerektiğini söylemiş kitapta. Bende hak verdim şahsen ancak Kuran-ı Kerim'e şirk koşmak olmaz mı ? Kafam cidden karışık aydınlatın beni. Şimdiden teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eyspiaypi -- 23 Temmuz 2016; 21:31:49 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >



  • şimdi söyle bir şey var. her ne kadar kuran için evrensel denilse de değildir. çünkü gerçekci olmak lazım bu çağa uymuyor. ayetlere dokunmasanız çok sıkıntı olmaz. yani ayeti şu veya bu şekil yorumlayabilirsiniz ama hadisler ve gelenekler islamı orta çağdan öteye götüremiyor. haliyle ilk sava açılan hadislerdir ,geleneklerdir. Aslında bu diinin bozulması demek ama öyle ya da böyle bozulacaktır hatta bugünkü hali bile bozulmuş islamdır. çünkü değişmeyen tek şey değişimdir.14 asırdır islam algısı hiç değişmedi demek çok saçma.

    sana özet geçeyim Ne Allah diye bir tanrı var ne de muhammed onun elçisi. Dolayısıyla kuranda hayır beklemek sadece toplumun gelişmini yavaşlatır.

    bu reform olayları sadece çağa ayak uyduramayan ve fazlaca sırıtan kararları bastırarak islamın yavaşca da olsa gelişmesini sağlar ve yok oluşunu yavaşlatır. Hristiyanlık dad a böyledir. ama öyle ya da böyle dinlerde kaybolacaktır zamanla.




  • olağan_şüpheli kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle cevabınız için teşekkürler. Açıkcası Allah'ın var olduğuna inanıyorum ancak tabii din konusunda kararsızım. Zaten bir reform varsa bu bir yanlışlık olduğunu gösterir. Cevabınız için çok teşekkürler.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eyspiaypi

    Hocam öncelikle cevabınız için teşekkürler. Açıkcası Allah'ın var olduğuna inanıyorum ancak tabii din konusunda kararsızım. Zaten bir reform varsa bu bir yanlışlık olduğunu gösterir. Cevabınız için çok teşekkürler.

    Allaha inanıyorsan kuran ve peygamere inanıyorsun demektir. tanrıya inanıyorsan kuran ve peygambere inanmak zorunda değilsin. ülkemizdeki zihniyetin temel dayatmalarından biri tanrı=Allah diye benimsetmektir ki böylece tanrıya inana herkes Allahı kabul etsin .Allah ın da zeus veya poseidon gibi bir insan ürünü olduğunu düşünmesin.
  • Reform duzeltme degil midir ? Peki insanlarin ilmi Allah in ilminin daha igne ucu bile olmazken kalkip Allah in kurallarinda degisiklik mi yapacak ? Sunu bilmek lazim, egerki kim Allah in kurallarinda degisiklik yaparsa kafir degil MUNAFIK olur. Bunlar cehennemin en siddetli azabini tadacak kisilerdir.

    Mesela evlilik demissin, islamdaki cok evlilik geri kalmis bir sey olarak goruluyor. Tamamda islam zaten sana zorunlu olarak cok eslilik yapacaksin demiyorki. Istiyorsan evlenebilirsin deniliyor. Yalniz islamda tek eslilik tavsiye edilir.

    Evlenip veya evlenmeyip 2 3 kisiyle sevismek cagdaslik oluyor. Yalniz bunlarla yasa disi kacamak olarak degilde bu 2 3 kisiyi nikahina alinca geri kalmislik oluyor!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C302EA147 -- 23 Temmuz 2016; 23:09:28 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam peki birşey daha sorayım size öncelikle.Biliyorsunuz bazı hadisler var ve açık ve net ayet ile ters düşüyor. Onun için buralarda bir reforma gitmek yanlışmıdır. Yani bir kurultay kurulsa ve bu hadisler kitaplardan çıkarılsa bu yanlış mıdır ? Şimdiden teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eyspiaypi -- 23 Temmuz 2016; 23:47:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eyspiaypi E kullanıcısına yanıt
    Kuran ile celisen bir hadis gormedim simdiye kadar. Eger oldugunu soyluyorsan paylas. Muhtemelen yanlis anlasilma olmustur.

    Evlilikle ilgili ayet ;

    Ve eğer yetimler konusunda adalete riayet edemeyeceğinizden korkarsanız, o taktirde hoşunuza giden (size helâl olan diğer) kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Fakat, eğer (onlara da) adaletle davranamayacağınızdan korkarsanız o zaman bir tane ile veya elinizin altındaki sahip olduklarınızla (cariyelerinizle) yetinin. İşte bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • burada bahsedilen kuranda reform değildir.
    islamda reformdur.
    bu konuda inceleyebileceğiniz dünyaca ünlü bir isim için;
    Yaşar Nuri ÖZTÜRK
  • İslam Allah'ın diniyse ve kurallarını Allah koymuşsa ki böyle , yine ancak Allah değiştirebilir, kul değiştiremez , Aliya İzzet Begoviç devlet adamı , Muhammed İkbal şair , bunlar islam alimi değil zaten. İslam ilgili kitap yorum yapmışlardır ama ihtisasları İslam ağırlıklı olmadığı için alim diyemezyiz, Mevdudi , Abduh'dan çok etkilenmiştir, abduh tescilli masondur (https://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed_Abduh ) Yaşar Nuri alimdir ama yoldan çıkmıştır :) "alan veren razıysa zina olmaz" vs gibi çok sapıkça fetvaları vardır
  • Öncelikle teşekkürler. Aliya İzzet Begoviç'in devlet adamı olduğunu biliyorum. Ancak kitapta sık sık İslami Yenilenmeden bahsedince baya meraklandım. Yenilenmeden kasıt ne diye cevaplar için teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • islamda reform çok zor murted savas ayetleri yenilenmeyi zor kılıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam ben de ateistim ama bu söylediğin zırvalık. Kuranla çelişen tonla hadis vardır. En basitinden mürtedin öldürülmesi, boşanma hukuku, zinanın cezası vs... Bu konular kuran ve hadislerle tamamen çelişir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eyspiaypi E kullanıcısına yanıt
    Kitapta bahsedilen yenilenme bidatlarsan ve hurafelerden arinmak, Allahin emirlerini hakim kilip musluman halki uyandirmak, İslami uygulamaya gecirmektir. Yoksa ilimli islamcilar gibi veya Hristiyanlikta oldugu gibi bir reform hareketinden bahsetmiyor.Kitapta cok eslilik ile ilgili bir kisim okumadim ama Cok eslilik biraz karmasik bir durum. Soyleki Allah kuranda bunu bir sarta bagliyor aralarinda adaleti/hakki gozetebilmek sarti. Ve bazi hadislerde ve alimlere gore esler arasimda hakki gozetmek cok zor yada imkansiz oldugundan buna karsi cikiyorlar yani bunda bir problem yok hemen kafan karismasin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • olağan_şüpheli kullanıcısına yanıt
    Suan kendinde bir dayatma yapiyorsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yalan hadisler vardir, bunlarin komisyonla temizlenmesinde sorun yoktur ama ihtiyacta yoktur cunku zaten cogu temizlenmistir. Buhari, suneni davud, tirmizi,kutub-i sitte gibi hadis kitaplarindaki hadislerin cogu veya tamami temizdir hadis tam manasiyla kulaktan kulaga gelmedi bugunlere.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @malofix
    Hocam dinden çıkanı öldürün hadisi buhari hadisidir. Kuranla taban tabana zıttır. Kertenkele öldürmek sevaptır hadisi, deve sidiği şifadır hadisi, ayşe muhammedle evlendiğinde 6 yaşındaydı hadisi, keçinin yediği ayet hadisi, recm cezası ile ilgili hadisler, beni kureyza katliamı, bunlar hep buhari de geçer. Sen kime ne anlatıyorsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hakiki Osmanlı Torunu -- 26 Temmuz 2016; 1:39:08 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk olarak dedigim gibi cogu yada tamami temizdir.

    Murtede ceza gercektir ve kurana zit degildir.
    quote:

    Mürtede had uygulanmadan önce, tevbe edip İslâm'a dönmesi telkin edilir. Fakat bunun ne şekilde uygulanacağı hakkında ihtilaf vardır. Alimlerin çoğunluğunun görüşüne göre, üç defa tevbe etmesi istendikten sonra öldürülür. Hz. Ömer (r.a), irtidad edenin üç gün hapsedilip tevbe etmeye çağrılması ve bu zaman zarfında yiyecek olarak suçluya ekmek verilmesi gerektiğini bildirmiştir. Her ne olursa olsun cezayı vermek devlet idaresinin görevidir. Onlardan başksaı bu cezayı veremez.

    Hz. Ali (r.a), bu müddeti bir ay olarak uygulamıştır. en-Nahaî ise bunun bir zamanla sınırlandırılmaması ve tevbe edene kadar sürekli İslam'a çağrılması gerektiği görüşünü ileri sürmüştür.


    Deve sidigi sifali olabilir hadis dedigin sey illa peygamber sozu olmaz, sahabelerin sozu davranisi tavsiyesi olabilir. Kertenkele sacmaligina cevap vermeye gerek yok.

    Bunu disunda zikrettigin hadislerde bir sorun gormuyorum hepsi hadis kitaplarinda yazili olabilir sonucta bu hadisler guvenilir ravilerden alinip yaziliyor. Ravide sorun yoksa her turlu rivayet hadis kitaplarina yazilabilir.

    Son olarak bu kadar cok farkli hesabinin olmasi ve boyle art niyetlerinin olmasi gercekten aydinlatici bir durum. Forum senin gibi insanlar yuzunden ortalik cop oldu. İnsanlari kandirmakla ne kazanacagini saniyorsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Celismiyor, hepsi gayet mantikli.

    Sadece bir ornekle anlatayim. Zinanin gunahi buyuktur. Oyle bir uygulama yapiliyorki onu goren halk zinaya bir daha yaklasamaz bile. Cok dusuk ihtimal olur. Ahirette hesap zamani gelince bu sacmalik dediginiz kurallari oyle bir anlayacaksinizki keske her yerde bu sistemin daha agiri olsaydida biz bu hatalara dusmeseydik diyeceksiniz. Tabii muslumanlar icin soyluyorum. Inkar edenler icin bastan is bitmis.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kuranla çelişir hocam. Mesela kuranda zinanın cezası 100 celde, hadislerde ise ölümdür.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.