Şimdi Ara

Islemci asiri isiniyor (Termal macun, temizleme ve BIOS reset denendi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaslar,


    Sorunun kaynagi ile baslayayim. Bilgisayari asiri derecede zorlayan bir insanim ozellikle islemciyi cok uzun sureler boyunca yogun yuk altinda kullaniyorum isim geregi. Bazen %100 yuke sokup 36 saat boyunca calistirdigim oluyor. Bilgisayar 2 yillik ve ozellikleri sunlar:


    Intel i7-7800X

    MSI X299 Gaming Pro

    ASUS GeforceGTX 1080Ti(x2)

    Corsair sivi sogutma(Amazon.com: Corsair Hydro Series H60 AIO Liquid CPU Cooler, 120mm Radiator, 120mm SP Series PWM Fan: Computers & Accessories) (Bu mu emin degilim ama buna asiri benziyor lazim olursa tam ismini bulmaya calisirim)


    Bir gun arkadasimla CoD: Warzone oynarken hafif kasma hissettim windows guncellemesi indirince kasma oluyor sorun oyundadir diyerek umursamadim oyundan ciktim gun icinde normaldi (Yuksek fan sesi vardi). Ardindan windows guncellemeyi yaptim fakat bilgisayar asiri yavasladi. Baska bir guncelleme daha kurdum simdi daha duzgun gibi fakat bu sirada islemci sicakligini kontrol etmek istedim 100 dereceydi. Hemen kapatip kasayi temizlemek istedim fakat kasanin ici tertemizdi yine de temizledim. Duzelmedi bilgisayar acilinca bekleme konumundayken bile derece 60-70 arasinda kaliyor. Herhangi bir klasor acsam bile 100 derece oluyor. Sorun thermal macun olabilir dedim ve onu degistirmek istedim. Cooler Master Nano olani aldim. Surmek icin sogutucuyu ayirdigimda hali hazirda surulu olanin kurumamis oldugunu gordum ama yine de bugun uyguladim. Ilk seferde fazla surdugumu dusundum cunku acilir acilmaz hala 60-70 arasinda kaliyordu. Ikinci seferde daha az surdum (ortaya kucuk fasulye boyutunda surdum). Ama hic bir degisiklik olmadi hala 60-70 arasinda duruyor ve bir sey actigim an 100 oluyor. Onun ustune BIOS resetlemeyi yaptim fakat ise yaramadi. Sorun sogutma sisteminde olabilir gibi geliyor fakat o da calisiyor gibi gorunuyor cunku borularin birinden sicak birinden soguk su geciyor. RPM degerlerine de baktim 2000 civarinda calisiyorlar. Basina boyle bir sey gelmis olan var mi? Sorun nerede olabilir?



    COK UZUNDU, OKUMADIM:

    Islemci bilgisayari acar acmaz 100 dereceye geliyor. Termal macun degistirdim, icini temizledim ve BIOS reset denedim. Sorun ne olabilir?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-DDT -- 17 Aralık 2020; 3:57:13 >







  • Bios üzerinden ne kadar gösteriyor sıcaklık? İlk açar açmaz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lxde kullanıcısına yanıt

    Sicaklik 40 ile basliyor ya da o civarlarda basliyor sonra adim adim 100e gidiyor yaklasik 1-2 dakika icindedir belki zaman tutmadim fakat yaklasik olarak saniye basina 1 derece felan artiyordu. Yaklasik olarak 80-90 arasindayken tum fanlari full gucte calistir butonu gordum ona tikladim ama nafile 100e cikti birak kaldiktan sonra kapadi kendini.

  • X-DDT kullanıcısına yanıt

    Valla aklıma tek gelen şey işlemcinin miladını doldurmuş olması.

    Deneme fırsatın varsa başka bir pc de deneyip bunu anca bu şekilde anlarsın tam net olarak.

    Anlattığına bakılıcak olursa baya zor şartlarda kullanmışsın.


    Sensörler de sorun vardır yanlış ölçüyorda olabilir. Oyunda takılma tesadüf olmuş olabilir o sıra bu da farklı bakış açısı tabi hocam..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lxde -- 17 Aralık 2020; 21:13:47 >
  • Lxde kullanıcısına yanıt

    Islemcinin 2 senede bu kadar yipranmasi cok olasi gelmiyor bana. Yeni sogutma sistemi siparis ettim. Borulardan biri sicak biri soguk olsa da radyator kismi hala serin oluyordu. Borunun tikanabilmis olma ihtimalini dusunerekten bir de yeni sogutma sistemiyle deneyecegim bakalim ne olacak.

  • İşlemci dediğimiz parça donanım olarak en zor bozulan parçadır. Bu kadar kısa süre içerisinde bozulması çok zor geliyor bana, elinde su soğutmanın yerine normal bir işlemci soğutma fanı tedarik edebilirsen onuda denemiş olursun.

  • Sıvı soğutma sorunlu. Ya pompa arızası yada içerideki sıvı azalmış da olabilir sızıntı felan olmuş olabilir... Corsair h100i v1 de başıma geldi aynı sorun. Sonra kasanını içinde fark ettim boru yerinden çıkmak üzeriydi ve biraz su sızdırmış.. Kullanıcı hatası boruları gerdirince yerlerinden çıkıyor geribildirim ile v2 de sorunu düzelttiler.


    Yeni soğutucun hayırlı olsun. Sorunun çözülmüş ...

  • Yorumlari gorunce icim biraz daha rahatladi. Tesekkur ederim. Benim aklimi kurcalayan sey islem yapmayan bir islemcinin 100 derecelere cikip cikamayacagiydi. Cunku fan bozuk olma durumunda bile heat sink bile en azindan 60-70 derecede tutmaya yetiyordu kimi kasada. Ama su sogutma sisteminin heat sink'i tam olarak hava sogutma sistemi gibi olmamasi da aklimi kurcaliyordu. Bakalim sitede en erken cumartesi en gec pazartesi teslim edilecegini soyluyor. Benzer durumda arkadas olursa diye sonucu buraya yazacagim unutmazsam. Unutursam da ihtiyaci olan kisi hatirlatirsa guncellerim diye umut ediyorum.

  • Sogutma sistemi geldi kurulumu yaptim ve suan islemci yuk altinda degilken 35 derecede zorlamaya calistigimda ise 50 civarini gordum fakat cok da zorlamadim. Su anlik tek sorunum su:


    Eski sistem bir fan ve bir radyatordu onun icin 2 ayri fan pini vardi bu sistem 2 fan bi radyator. Bunda fan pinlerini radyatorun pinine taktirip radyatorden 1 fan pini, 1 de usb pini cikiyor. Fan pinini taktim fakat usb pinini takamadim. Cunku ekran kartinin altinda kalmis onu sokmeden takilabilecek gibi degil. Hatta soktukten sonra da takilabilir mi bilmiyorum. O yuzden usb rgb ile alakalidir diye dusunerek takmadim fakat suan biosta pompa rpm yerinde fanin rpmi var pompaninki yazmiyor. Fan da o yuzden hep maksimumda calisiyor sanirim. USB pinini kullanmadan bunu duzeltmenin yolu var midir?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.