Şimdi Ara

İşletim Sistemini USB Diskten Çalıştırın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Eğer “Bilgisayar açılmıyor. Tamam format atacağım ama bir yedeklerimi alabilsem!” diyorsanız sistem dosyaları ile yüklü boot disk oluşturmalısınız.

    USB diskler veri taşıma işlemlerini başarıyla yerine getiriyorlar. Özellikle 3.5 inçlik floppy disklerin tarihe karışması ile birlikte USB diskler artık daha da popüler hale gelmeye başladılar. Floppy diskleri kullandığımız bir başka alan ise sistem açılış diskiydi. Windows çöktüğünde veya yeni bir sistem kurmak istediğimizde öncelikle bilgisayarı disketten açar ardından gerekli işlemleri yapardık. USB diskler de aynı özelliğe sahipler ve yavaş çalışan diskletlere nazaran bu işi daha başarılı bir şekilde yerine getirebiliyorlar. Üstelik boyutları gayet büyük olduğu için hem açılış hem de sistem diski olarak kullanmanız mümkün. Peki bir USB diski açılış disketi gibi kullanabilmek için neler yapmak lazım?
    Formatlamak

    Daha önceden sistem disketi yapmış olanlar hatırlayacaktır. Windows’un ekle kaldır penceresinden sistem disketi oluştur dediğimizde boş bir disketi takmamız ve bir süre beklememiz gerekiyordu. Ancak iş, USB disk olduğunda biraz değişiyor. Öncelikle USB diski formatlayabilecek bir yazılım bulmanız gerekiyor. Aslında farklı bir iş için geliştirilmiş olan HP’nin USB Disk Storage Format Tool yazılımı (www.byte.com.tr adresinde bulabilirsiniz) bu iş için ideal. Yazılım diskinizi hem FAT hem de NTFS olarak formatlayabiliyor ve dilerseniz çalıştırılabilir bir DOS boot diski olarak biçimleyebiliyor. Farklı formatlarda bulabileceğiniz DOS sürümlerini bu sistemde çalıştırabilir hale getirmek için ise WinImage (www.winimage.com) programını kullanabilirsiniz. WinImage programı sayesinde İnternet’te bulacağınız boot imaj dosyalarını açabilir ve daha sonra bunları HP’nin programı ile diske kaydedebilirsiniz. Peki hangi işletim sistemini kullanacaksınız?
    Hangi İşletim Sistemi


    Eğer eski güzel günleri özlüyorsanız kullanmanız gereken işletim sistemi DOS olacaktır. Artık DOS eskilerde kaldı demeyin. Temel yedekleme işlemleri için halen kullanılabilir. DOS tabanlı bir boot diski oluşturmak için bulabileceğiniz en iyi kaynakwww.bootdisk.com adresi olacaktır. Bu adreste hemen hemen tüm DOS sürümleri ve Windows açılış diskleri için indirilebilir disk imajları bulunuyor. Eğer daha farklı DOS sürümleri arıyorsanız FreeDOS’u deneyebilirsiniz. www. freedos.org adresinde bulabileceğiniz bu alternatif DOS sürümü açık kaynak kod ile geliştirilmekte olan ve halen Beta aşamasında olan bir ürün. FreeDOS şu anda FAT 32’yi destekliyor ve kurulduğunda CD-ROM sürücünüz ve tekerlekli fareniz sistem tarafından tanınabiliyor. Henüz yürütülmekte olan proje tamamen MS DOS uyumlu olarak gerçekleştirildiği için hali hazırdaki DOS tabanlı uygulamalarınızı da rahatlıkla çalıştırabilirsiniz.

    Elbette bir boot diski oluşturmak için yalnızca Windows veya DOS’a mahkum değilsiniz. Linux tarafından bakıldığında çok daha işlevsel uygulamalar olduğunu görüyoruz. Özellikle yalnızca sistemi açmak değil aynı zamanda çalışmak, Internet’e bağlanmak ve hatta video izlemek için bile boot diskler oluşturabilirsiniz. Yalnızca bu işlemler için geliştirilmiş Linux dağıtımları bulmak mümkün. Bunlardan en çok gelecek vaad edeni ise SPB-Linux (www.8ung.at/spblinux/).

    En son sürümü olan 2.1’in halen Beta aşamasında ancak gayet başarılı bir şekilde çalıştırılabiliyor. Başarılı bir bir başka sürüm ise BeOS. Özellikle USB diskler için çıkarılmış olan sürümünüwww.beosonline.com adresine girip ücretsiz kayıt olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. BeOS grafik arabirimi ve Internet bağlantısı sağlayabilmesi ile birçok işlemi yerine getirebilecek bir işletim sistemi. Biraz daha boyutu yüksek bir işletim sistemi ise Knoppix’dir. Knoppix normalde bir CD üzerinden çalışması planlanan işletim sistemi olduğu için daha küçültülmüş dağıtımlarını kullanmak gerekir. Bunun için kullanabileceğiniz en uygun dağıtımı isewww.damnsmalllinux.org adresinde bulabilirsiniz.
    Adım Adım USB Boot


    1 BIOS’u Ayarlayın: Bilgisayarınızı başlattığınızda sistem BIOS’una girin. Genelde bunun için F2 veya DEL tuşları kullanılır. Her BIOS’un menü yapısı farklıdır ancak isimler aşağı yukarı aynıdır. BOOT Device sekmesini bulun ve buradan USB Boot seçeneğini aktif hale getirin.

    2 Sıralamayı Değiştirmek: Bilgisayarınız muhtemelen işletim sistemi dosyalarını önce CD sürücüde ardından sabit diskte arıyordur. CD sürücüden sonra USB aygıtları kontrol etmesi için USB aygıtını yukarıya taşıyın.

    3 DOS İmajları: İhtiyacınız olan DOS imaj dosyalarınıwww.bootdisk.com adresinde bulabilirsiniz. Örneğin DOS’un en son sürümü olan DOS 6.22’yi buradan indirebilirsiniz. Farklı işlemler için farklı imaj dosyalarını yine bu sitede bulabilirsiniz.

    4 İmaj Dosyalarını Açmak: DOS imaj dosyaları disketlere göre ayarlanmıştır. Üzerine çift tıklarsanız sizden disket sürücüsüne disket takmanız istenecektir. Bunun için öncelikle WinImage (www.winimage.com) çalıştırın ve dosyaları burada açın. Ardından Extract komutu vererek bilgisayarınızda bir klasöre açın.

    5 USB Diski Yerleştirin: USB diskinizi bilgisayarınızdaki boş bir USB girişina takın. Ancak dikkat etmeniz gereken doğrudan USB girişine takılı olmalıdır. Arada bir USB çoklayıcı veya kablo bulunursa formatlama işlemi geçerli olmayacaktır. USB 1.1 veya USB 2.0 kullanabilirsiniz.

    6 Diski Formatlayın: HP USB Disk Storage Format Utility programını çalıştırın. Device bölümünden USB diskinizi seçin. Ardından en altta bulunan “Create a DOS start-up disk” seçeneğini işaretli hale getirin. Buradaki butonu kullanarak daha önce WinImage ile açtığınız imaj dosyaların konumunu belirtin ve Start tuşuna basın. Diskiniz hazır.

    ALINTIDIR:http://www.byte.com.tr



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahri -- 10 Eylül 2006; 14:50:34 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.