Şimdi Ara

İşTeknik: 'Atıl dizüstü bilgisayarınızı 2. monitör yapın' video (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
160
Cevap
21
Favori
13.289
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bu monitörden yan yana 5 tane dikey kurup eyefinity yapmak mümkün...
  • Oncelikle yeni video serinizi oldukca begendigimi soylemek istiyorum. Ulkemizin insanlara her seyin son kullanici urunu olmadigini, kendimizin de az bir miktar emekle cok guzel seyler yapabilecegini gosteren videolara ihtiyaci var. Donanimhaber ailesinin bu noktadaki eksigimizi kapatabilecek kapasitede olduguna inaniyorum ve bu serinin devaminin gelmesini umut ediyorum.

    Ilk videoyu izleyememistim, bu video dolayisiyla onu da izledim ve ilk videodaki soruna kendi yapmis oldugum cozumumu anlatmak isterim.

    Yaklasik 8-9 ay once ben de heveslenerek Packardbell TJ65 dizustu bilgisayarimin ekranini Full HD panelle degistirmek istedim ve bu noktada yaptigim arastirmalarda en guzel renkleri alabilecegim, genis acida goruntuyu bozulmadan verebilen ve kolayca erisilebilen bir LCD olan "AUO B156HW01 V4"u sectim. Paneli Aliexpress uzerinden aldim ve gelen ekrani bilgisayarima taktigimda ilk videoda olan goruntu kaymasini yasadim. Yorumlarda bu noktada hic bir cevap gelmedigi icin bu sorunu detayli bir sekilde yazmak istiyorum.

    Oncelikle dizustu bilgisayarlarda LCD panele goruntu aktarmak icin, LVDS adi verilen, surmesi cok karmasik donanimlar gerektirmeyen bir iletisim standardi kullanilir. Veri iletilirken 2 adet kablo kullanilir ve sarmal sekilde giden bu iki kablo uzerinden akim gecirilerek karsi taraftaki bir direnc uzerinde olusan gerilime bakilir. Akimin yonu degistirildiginde 1'ler ve 0'lar karsi taraftan okunur. Gunumuzde dijital olarak kullanilan en hizli veri iletme yontemlerinden biridir ve bu yapisi sayesinde gurultuye karsi oldukca korumalidir(Bu detayi neden verdigimi anlatacagim). Bu standart kullanilarak HD (1366x768) cozunurluge kadar 4 adet kanal (Her bir kanal kirmizi, yesil, mavi renk verisini ve clock'u aktarir, guc pinleri haric toplamda 8 pin kulanilir) kullanilarak goruntu LCD ekrana iletilirken, daha yuksek cozunurlukler icin kanal sayisinin cogaltilmasi gerekmektedir. Iste basimiza gelen sikinti da bu noktada olusmakta.

    Biz Full HD paneli bilgisayarimiza bagladigimizda konnektor uzerinde bulunan ayri pinlerden(SCL, SDA) bilgisayarimiz LCD'nin marka, model, cozunurluk bilgilerini ister (EDID). Bu bilgiler isiginda ekran karti kac adet LVDS hatti kullanacagini bilir. 1920x1080 cozunurlukte bize gerekli olan kanal sayisi 8. Ancak cogu dizustu bilgisayarda Full HD luks olarak goruldugunden (5"lik telefonlarda Full HD ekran kullanirken dizustulerde hala neden 1366x768'de israr ediyorlar onu da anlamiyorum ya) ya veri kablosunda 4 adet kanalin kablolarini koymazlar, ya da anakartin uzerinde ekstra kanallara konnektorde bile yer vermezler.
    Asagidaki resimde standart bir LCD LVDS pin diyagrami gorulmekte:
    İşTeknik: 'Atıl dizüstü bilgisayarınızı 2. monitör yapın' video

    Biz kablosu ya da konnektoru eksik olan anakarta yuksek cozunurluklu ekranimizi taktigimizda olan olay su; 8 adet kanaldan 4'u Even(cift pikseller), diger 4'u de Odd(tek pikseller) pikselleri surer. Yani dikey olarak bakarsak 1. sutun pikseller tek, 2. sutundaki pikseller cift. Dolayisiyla herhangi bir kanalin eksikliginden dolayi ekranda sanki dikey cizgiler varmis gibi gorunur. Aslinda ekran kartimiz bu goruntuleri saglikli bir bicimde olusturup iletmekte fakat kablo ya da konnektor eksikliginden goruntuyu tam olarak alamamaktayiz.

    Bu sorunu asmak icin yapabileceklerimiz oldukca kisitli. Oncelikle eger bilgisayarimiza 1366x768'den buyuk cozunurluklu bir LCD takacaksak anakart uzerinde en az 40 pinlik bir LCD konnektorunun olmasi gerekmekte. 40 pinlik konnektorunuz yoksa(genelde 30 olur) elinizdeki LCD'yi 2. monitor olarak kullanmak daha guzel bir tercih olacaktir. Ama eger 40 pinlik konnektorunuz varsa anlatacagim yontemle True HD cozunurluge sahip olabilirsiniz. Anakartinizin devre sematiklerine ulasabiliyorsaniz yukaridaki resimde bulunan hatlarin konnektore gidip gitmedigini kontrol edebilirsiniz.

    Ilk olarak bilgisayarinizdan LCD''ye giden kabloyu sokuyorsunuz ve anakarta giren sokete bakiyorsunuz. Uzerinde bazi pinlerin yerlestirilmediklerini goreceksiniz. Yapmaniz gereken ayni sokete sahip olan (Baska bir bilgisayarin ya da ayni bilgisayarin Full-HD ekrana sahip olan bir ust versiyonu olabilir) ve uzerinde eksik olan pinlere sahip olmayan kabloyu bulmak. Kabloyu bulabilirseniz, aldiginiz kabloyu eski kablonuzla degistirerek calisan bir LCD'ye sahip olabilirsiniz. Ancak benim gibi bulamazsaniz (Ebay'de sormadigim satici kalmadi ancak benim bilgisayara uygun kablo bulamadim), LCD konnektoru sizinkiyle ayni olan 8 adet LVDS hattina sahip olan(Dual Channel LVDS olarak gecer) herhangi bir kablo alarak bu kablonun diger ucundaki pinleri cikarip kendi konnektrunuze duzgun sirayla yerlestirmeniz gerekiyor. Ayrica verilerin saglikli gidebilmeleri icin yerlestirdiginiz kablolardan LVDS hatti olanlarinin sarmal sekilde gitmesi gerekiyor (Twisted pair) ve orijinal kabloda sarili olan gumus renkli bandin (shield) tum kablolari saracak sekilde yeniden yapilmasi gerekiyor.

    Peki bende ise yaradi mi? Su anda bu yaziyi Full HD ekranli kiytirik Packardbell bilgisayarimdan yaziyorum.
    Ancak LCD'yi calistirma pahasina 1 adet anakarttan ve eski LCD'den oldum. (Biraz aceleci davrandigimdan konnektore pinleri ters takmisim ve LED'e giden guc pini 3.3v'luk pine denk geldiginden anakart ve eski LCD yandi)

    Bu kadar uzun bir yazi yazmayi hic dusunmuyordum. 2. sayfada kaldi ama umarim gorulur ve birilerine yarari olur. Eger istek gelirse bos bir vaktimde yaptigim kablonun resimlerini cekip buraya koyabilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sfaunl -- 30 Ağustos 2013; 8:26:41 >




  • Bu lcd monitörü eskiden slayt göstermen için kullanılan tepegözlerin üzerine koyup projektöre çeviriyorlar acaba sizinde böyle bi video yapmanız mümkün mü?

  • gerçekten güzel video teşşekkürler.
  • @speed-step öncelikle basit anlatım ve video için çok teşekkür ederim.

    aliexpress benzeri sitelerde ekran filmi şeklinde dokunmatik paneller var. 15" için olanı 56usd mesela ve anladığım kadarı ile usb üzerinden çalışıyorlar. Bunlar kullanılarak ekranı dokunmatiğe çevirebilir miyiz? Eğer mümkünse nasıl dokunmatik yapabileceğimizi de anlatan bir video hazırlayabilir misiniz?

    Bunu neden soruyorum. Elimde T428 model bir Android Minipc var. Bunu kullanarak eski bir 15" laptop monitörünü büyük bir tablete çevirmek mümkün olabilir mi merak ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pekozgur -- 30 Ağustos 2013; 9:57:36 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sfaunl


    İşTeknik: 'Atıl dizüstü bilgisayarınızı 2. monitör yapın' video



    Bu foruma senin gbi üyeler lazım. 10 tane olsanız yeter resimleri koyarsan bence mükemmel olur. özellikle pinlere nası ek yaptın onu da anlatırsan seviniriz.




  • güzel bir seçenek ama ortalıkta çok fazla kablo oluyor bana göre değil açıkçası.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Manyetizma

    bu tür ekranları dokunmatik yapabiliyormuyuz notebook paneli çıkartmanın yanında, bozuk tabletlerimizinde panelini cıkarıp bu şekilde kullanabilirmiyiz, en azından dokunmatik ve daha güzel olur


    uygun bir driver devresi bulunursa tabi ki. alibaba gibi siteleri biraz kurcalayın belki vardır.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: furky86

    quote:

    Orijinalden alıntı: $developer;
    quote:

    Orijinalden alıntı: Hüsnü008
    quote:

    Orijinalden alıntı: $developer;LCD tamircisi gibi kullanmak yerine 100-150 tlye 2. el masaüstü lcd ekran almak daha mantıklı.
    bu videodan bunu anlamanız ne garip...mesut bey gayet güzel bir alternatif sunmuş siz mantıkla uğraşıyorsunuz.tamam ozaman bende nexus 4 var bana göre telefon alırken en mantıklı tercih o, diğer telefonları almak çok mantıksız iphone 5 çok mantıksız ne öyle sosyete gibi? bunu mu diyeyim ben şimdi?okadar saçmalamışsınız ki tepkimi düzgün ifade edemiyorum...
    Benim yazdığımı sanırım anlamadınız, siz normal bir telefon alternatifinden bahsediyorsunuz. Burda ise ev kullanımına pek uygun olmayan bir cihazdan bahsediyoruz. Kim odasına çerçevesiz bir lcd ve bağırsakları gözüken bir elektronik devre koymak isterki ? Sizce bu kullanım normal bir lcd monitörün konforunu sağlarmı? veya aradaki para farkına değermi ? O yüzden bir örnek verirken bir kez daha düşünün nexus telefon örneğiyle aynı şey değil.
    Çalışma masamın karşı ahşap kısmına tam aradığım şey bu, yani yerine göre konforlu olabiliyor ;) barsak dediğin şeyleri de lcdnin arkasına saklarız derdin o olsun... İşTeknik: 'Atıl dizüstü bilgisayarınızı 2. monitör yapın' video


    Şu notları görmeyip tartışmaya devam etmek ne kadar saçma. Tıp okuyorsunuz sanırım. Başarılar :)





  • ps3 için lcd lazımdı bunu alıyım madem hdmı girişlisinde ^^

  • Su ekrandan 6-8 tane bulup incecik dev ekran yapmak mukemmel olurdu aslinda.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • peki bütün laptop lcd lerine uygunmu ? eski 14.1 lere 14.3 15.4 incleride unuttum :)

  • dizüstü oldu masaüstü bilgisayar,
    ekranı kırılanlar için gayet güzel bi video teşekkürler...
  • Aliexpres demiş, reklam yapıyor, sikayet edelim
    Güzelçalışma, tebrik ederim, birde ürün temin süresini söyleseydiniz daha iyi olurdu sanki.
  • Mesut abi yine iş başında. Tebrikler

  • güzel video faydalı

  • videoyu görür görmez gülme krizi tuttu :D

  • bence zararın neresinden dönerseniz kardır deyip hiç o cihaza para vermezdim :D tabi bu benim fikrim :)

  • Mesut Çevik de bilgisayar bilmiyormuş. Baksanıza windows 8'e laf ediyor. (Windows 8'i kullanamayanlar bilgisayar bilmeyenlerdir diyenlere ithafen.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zuko -- 30 Ağustos 2013; 17:36:02 >
  • Lanet Windows 8

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.