Şimdi Ara

İTÜ-KKTC Tercih Edeceklere!! Tercih etmek Mantıklı mı??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
498
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dostlar selamlar bu sene sayısalda 30k ile itü-kktc elektrik elektronik mühendisliği bölümüne yerleştim. Bu forumu açma sebebim sizce mantıklı bir karar mı aldım? İstanbulda yaşadığım için yurt derdi falan çekmiyorum ve okula sadece eğitim için para ödüyorum. 30bin sıralama ile bu dönemde maalesef iyi bölümler gelmiyordu gidebileceğim en iyi tercihler:
    ytü kimya mühendisliği, malzeme metalurji mühendisliği (sanırım elektrik de geliyordu ama emin değilim ucundan kaçmış olabilir)
    gtü makina mühendisliği,elektronik mühendisliği
    iyte kimya mühendisliği idi.
    Marmara, Gazi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa mühendisliklerini dahil etmedim çünkü kanımca teknik bir üniversite olması önemliydi. Onu geçtim iücnin nedense hocalarının burayı yazmamamı söylemesi şaşırtmıştı beni çünkü 30k sıralamamı görünce aklıma ilk orada endüstri mühendisliği yazmak gelmişti ve kampüsü gezip imkanları görünce ben de saçma buldum orayı yazmayı. Marmara ise tamamen itü kktcyi görünce aklımdan uçup giden bir üniversite oldu halbuki tanıtım günlerine gidip makine mühendisliği veya teknoloji fakültelerinde elektrik elektronik, mekatronik mühendisliği vs. Yazma konusunda epey gaza gelmiştim. Gazi zaten Ankara'da olunca çıkardım tercihlerden. Ardından bir yakınım aracılığıyla itü kktc ile tanıştım ve beni direkt içine çekti. Bu sene sıralamalar epey uçmuş 30binle 50 burslular bile gelmedi ben de elektrik elektronik mühendisliği mi endüstri mi diye düşünürken tercihi ee'den yaptım. Tabi şu an öğrencisi olmam ile şöyle diyebilirim: Hazırlığı direkt atlayıp ayazağada eğitime başladım. Ve şu an burada tamamen itülü muamelesi yemek inanılmaz hoşuma gidiyor ne yalan söyleyeyim. Bölüm dersimiz değerli EHB hocamız(kendisi ehb bölümüne aynı dersi veriyor) Prof. Akgül tarafından veriliyor ve hocalarımızın bu kadar kaliteli olması beni tamamen memnun bırakıyor tercihimden. Hocalar aynı, itü diploması alıyorsun (tabii ki kampüs olarak kıbrıs yazacak odtü kkk mantığı) itü imkanından yararlanıyorsun (örnek vereyim estiem kulübü yurtdışına 1 haftalığına eğitim ve gezme hakkı sunan bir kulüp ve tanıdığım bu etkinliğe katılma hakkı kazandı seçilerek ki bu da şunu belirtiyor: itü kktclisin sen yapamazsın katılamazsın tarzı bir söylem yok) eğitimi istanbulda görecek olmak da (ki işe alımlarda bence en önemli şey bu olacak. İşverene çok rahat bir şekilde istanbulda eğitim aldığımızı belirtebileceğiz ve bir nevi diploma değeri hakkındaki sorularını veya merağını dindirebiliriz.) bana göre piyango gibi geliyor. Şimdi gelelim bu +'lar dışında -'lerine. Kıbrısa gitme mevzusu ve diploma işi. Tercih günlerinde bu sene tercih edenlerin lisans eğitimleri bitene kadar yani mezun olana kadar istanbulda olacakları söylendi. Eki aşağıya koydum İTÜ-KKTC Tercih Edeceklere!! Tercih etmek Mantıklı mı??

    Fakat ÖSYM tercih kısmında ise madde 204 belirtiyor: Yenierenköy ve Gazimağusa bina inşaatları tamamlanana kadar lisans eğitimleri istanbulda verilecektir. Eki aşağıya koydum İTÜ-KKTC Tercih Edeceklere!! Tercih etmek Mantıklı mı??

    Yani benim tercihime son çiviyi çaktığım kısım bu itükktc sss kısmındaki lisans bitene kadar yazısıydı. Fakat işte hep bir belirsizlik oluyor biri (öğrenci veya dışarıdan biri kesin tanım yok) geliyor diyor 2 bina dikip yollayacaklar diğeri gelip diyor inşaat hemen bitecek gideceksiniz vs.
    İnşaat durumu ise an itibariyle 2 Kasım 2023'te 0. Yani hiç ilerleme yok. Ana yerleşke olması planlanan yenierenköy yerleşkesi daha projelendirme aşamasına geçmemiş herhangi bir plan yer almıyor diyebilirim. Diğer bir duyduğum ise öğrenci işlerinden finansman olmadığı inşaat işinin kolay kolay bitmeyeceği ve bu sene 2023-2024 girişliler buradan mezun olur gibi söylemler verildi. Şimdi ama ben bazen pesimist bakıyorum duruma ve gerçekçi olmam gerekirse zorlanmadan 2 yılda inşa edip gerçekten öğrencileri çağırabilirler Kıbrıs'a. Yani ortada kesin bir belgemiz yok sadece bu itü kktc yazısı yıllık tercihten tercihe yenilenen ve eski rektörümüzün sözleri var. Kısacası mantıklı mı ileride göreceğim şu an bir tercih yaptım ve amacım 4 yılda bitirmek olacak bu kadar. Ne kadar düşünsem bile inşaatı ben yaptırmıyorum başlarsa başlar başlamazsa başlamaz bilemem. AMA işte - yapan kısım bu. Hiçbir zaman Kıbrıs'a gitme konusu aklımdan çıkmıyor belki de benim takıntım ile alakalı bilemem.

    Gelelim 2. Konuya: Diploma Mevzusu.

    İtü-kktc İstanbul Teknik Üniversitesi'nin bir yerleşkesidir arkadaşlar. Nasıl Maçka, Taşkışla, Ayazağa gibi kampüsleri varsa itü kktc eğitim araştırma yerleşkeleri de bir diğer kampüsüdür. Yani böyle bakarsanız duruma e abi süper düşük sıralama ile 15 20 30bin sıralama ile itüde mühendislik eğitimi alabilirim diyeceksiniz biliyorum. İşte insanları tırstıran bir diğer nokta diploma işi. Biz ne kadar itü diploması desek de işverenin tutumu ne olur bilinmez. Ayrıca daha mezun verilmemiş olması ile akreditasyon veya abeti de yok. Ama hooop durun bir saniye akreditasyon ve abet mi??? Odtü kkk'da var itükktcde niye yok?? Dediğim gibi mezun yok diye yok. Bina yok diye yok. Bunlar sağlanırsa çok rahat alınabilecek bir durumda bunu da belirteyim. Ek olarak itüde yetkin mühendislik sınavı ile akreditasyon da alınabiliyor yani denkliği dert etmenize gerek yok. Bu yetkin mühendislik sınavına İTÜ sadece kendi mezunlarını sokuyor ve buna İTÜ-KKTC mezunları da dahil. Bu sınav sayesinde direkt mühendislik imzanız akredite ediliyor yani inanılmaz sağlam bir akreditasyon diyebiliriz. Bu konunun "-" yanı işte dediğim gibi diplomayı eke bırakıyorum altta yerleşke olarak kıbrıs yazması. Onun dışında tamamen aynılar. Rektör imzası diploma duruşu vs. Tamamen aynı oluyor İTÜ-KKTC Tercih Edeceklere!! Tercih etmek Mantıklı mı??

    Özet geçeyim. Eğer Kıbrıs'a gitmezsek (ki rektör sözü verilip ortak yönetim kurulu kararı alındığını söyleyip insanlara lisansı tamamen burada okuyacaksınız diye tercih yaptırdıktan sonra bebek kandırmaca yapar gibi insanları yollamayacaklarını farz ediyorum.) 20 30 40bin yapan insanlar için hayatlarında alacakları en iyi karar olacak diyebilirim çünkü itüden çıkmış olacaksınız itü eğitimi almış itü diploması almış itü hocalarından eğitim almış olacaksınız. İşverenler artık bu dünyada sen itü kktclisin falan diyip boş yapmıyor eğer bu mantığa bakarsanız zaten odtü itü boün dışı üniversite mezunlarının hiçbirinin iş bulamaması lazım. Ben kendim kampüs hayatı olsun imkanları olsun bana bir itülü imajı yarattığı için inanılmaz memnunum durumumdan. Dediğim gibi 2 sorunu belirttim onlar da açıkçası Kıbrıs'a gitme dışında sorun değiller yani. Kıbrısa gitme konusuna da itü kktc öğrencileri genel olarak inanılmaz iyimser bakıyorlar çoğunluk istanbulda bitireceğine inanmış durumdalar. Dersleri bu arada ayrı sınıflarda alıyoruz ama aynı hocalardan alıyoruz ki bu da bir fark yaratmıyor diyebilirim. Seçmeli dersler zaten karışık olabiliyor ehb kontrol elektrik ile birlikte derslere girebiliyorsunuz. Ayrıca hocam ben şundan eminim Kıbrıs'a gitmeme konusu kesin olsa sıralamalar çok daha fazla uçar.
    Sıralamalar pc mühendisliğinde şöyleydi
    2022> 38bin ile kapatan ücretli bölüm
    2023> 25binle kapadı.
    Eee'de ise
    2022> 78bindi
    2023> 48bin oldu
    Endüstri ise
    2022> 63binken
    2023> 40bine indi.
    Kısacası itü kktc sıralamaları harbiden yüksekler. Öyle gerçekten kötü sıralamalar değil bunlar ve bunlar ücretli kısmı dostlar. Pc mühendisliği burslu bu sene 6k ile kapadı düşünün. Eee 16k endüstri 13k ile mi ne kapamış(burslu). Bu insanlar normalde itüye gidebilecek insanlar ama daha iyi bir bölüm eğitimi almak için itü kktc seçen insanlar kısaca. Valla risk büyük ama Kıbrıs'a gitmezsek ödül de büyük dostlar. Ben diploma işinin sorun çıkarmayacağına eminim hatta +'sı olacak çünkü ne kadar itükktc olsan da bir İTÜ'lü olmak ayrı bir etki. Zaten itü kktc diploması diye terim yok. itü diploması diyorsun kampüsü sorarlarsa kıbrıs diyorsun.
    Umarım önümüzdeki 2 3 sene de aynı Kıbrıs'a gitmeme vaatleri verilir de itü kktc sıralamaları daha da uçar ve bölüme bakış açısı bazı insanların değişir. Şahsen bu sene de aynı şekil Kıbrıs'a gitmeme vaati verileceğini düşünüyorum ve sıralamalarında (ücretli sıralamaları) pc için 25ten 15e endü için 40dan 27 32 arasına eee için 30 35 arasına ineceğini düşünüyorum. Sizce tercih etmek mantıklı mı değil mi siz ne düşünüyorsunuz lütfen yorumlarda belirtin.
    !!! Ekleme !!!
    -Arkadaşlar İTÜ kurum içi yatay geçiş koşulları geçerli itü kktc için. Yani yüksek ortalama ile itü istanbula geçebiliyorsunuz. Ben yapanı görmedim tek duyduğum şey birinin 3.27 ortalama ile itü kktc pc full ücretliden 50 bursluya geçtiğiydi. Yani ücretli girip dersleri sıkı tutarsanız 50 burslu, bursluya hatta itü İstanbul bölümlerine de geçebilirsiniz. Ha peki kolay geçilir mi? Hayır. Geçilmez. İTÜ harbiden kurtlar sofrası. İnternetten de bakabilirsiniz yatay geçiş kontenjan ve taban puanlarına deli ortalamalar dönüyor ve **UYARIMDIR** lütfen yatay geçiş yaparım kafası ile gelmeyin. İnanılmaz öyle düşünen var ama vizelerle karşılaştıktan sonra çoğunluğu bu plandan vazgeçiyor. Ayrıca bir ekleme daha olur da "Yallah Kıbrıs'a" denilir de gidersek, hala madde-1 ile yatay geçiş imkanınız var. Başka bir üniversiteye yks sıralamanız ile geçiş yapabilirsiniz. Onun şartı da girdiğiniz sene o bölümün taban sıralamasından yüksek yapmış olmanız lazım. Örnek veriyorum sıralamanız 50bin. İstediğiniz bölüm sizin !!üniye girdiğiniz sene!! 50k üstü kapadı başvurursunuz. Değilse, sizden yüksekse başvuramazsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Panzer1437 -- 26 Kasım 2023; 4:20:25 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • Ekleme: 2021 güz döneminde İTÜ'de kktc bölümleri açılmaları ile birlikte ABET'e uygun hale getirilmiş. Mezunların verilmesi ardından aynı odtü kkk'nin abeti hızlıca aldığı gibi itünün kıbrıs kampüsünün önde gelen bölümlerine, örnek olarak: elektrik elektronik müh. , pc müh. Endüstri müh. gibi bölümlerine ABET'in hızlıca alınması muhtemel görünüyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.