Şimdi Ara

James Webb görüntülerindeki kırmızı noktalar, aslında sessizce gizlenen birer kara delik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • James Webb görüntülerindeki kırmızı noktalar, aslında sessizce gizlenen birer kara delik
    NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, son derece şaşırtıcı bir keşife imza attı. Yayımlanan yeni bir makale, teleskop tarafından yakalanan görüntülerdeki küçük kırmızı noktaların, evrenin en eski köşelerinde bulunan süper kütleli kara deliklerin bebeklik evrelerinde olduğunu ortaya çıkardı. Bu önemli keşif, uzayın derinliklerindeki gizemli süreçleri anlamamıza yeni bir pencere açabilir.



    Ayrıca Bkz.Yakında WhatsApp avatar çıkartmalarında kontrol sizde olacak



    James Webb Uzay Teleskobu, bebeklik evrelerindeki süper kütleli kara delikleri ortaya çıkarıyor



    Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'ndeki astrofizik yardımcı doçent Jorryt Matthee liderliğindeki ekip, çığır açan bu gözlemleri detaylı bir şekilde inceledi. Ayrıca The Astrophysical Journal'da yayınlanan yeni makalenin de başyazarı olan Matthee, evrenin uzak geçmişindeki soluk küçük kırmızı noktaların, son derece büyük kara deliklerin küçük versiyonları olduğu sonuca vardıklarını açıkladı. Ayrıca Matthee, "Bu özel nesneler, kara deliklerin oluşumu hakkındaki düşüncelerimizi yeniden şekillendirebilir." ifadelerine de yer verdi. 



    James Webb görüntülerindeki kırmızı noktalar, aslında sessizce gizlenen birer kara delik
    Kuasar adı verilen bazı süper kütleli kara delik türleri, içlerine düşen gaz ve tozla ışıldayan son derece parlak galaktik çekirdeklerdir. Bu kara delikler, en parlak olanlardan biridir ve Jorryt Matthee ve ekibi, James Webb Uzay Teleskobu'nun görüntülerindeki küçük kırmızı noktaların kuasarlar olduğuna inanıyor.



    Ancak diğer yerlerdeki Kuasarlardan çok daha farklı boyutlarda olmasının da altı çizildi. Bu konu ile ilgili ise Matthee, "Kuasarlarla ilgili bir sorun, bazılarının evrenin yaşına göre aşırı büyük görünmesi. Kuasarların büyük yıldız patlamalarından kaynaklandığını ve genel fizik yasalarına göre maksimum büyüme oranlarını bildiğimizi düşünürsek, bazıları mümkün olanın ötesinde hızlı bir şekilde büyümüş gibi görünüyor." ifadelerine yer verdi. 




    Kaynak:https://futurism.com/scientists-surprised-red-dots-james-webb-images-black-holes
    Kaynak:https://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-4357/ad2345







  • En faydalı aletlerden biri

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ne yani görüntüdeki kırmızılı olanların hepsi kara delik mi ?

    James Webb görüntülerindeki kırmızı noktalar, aslında sessizce gizlenen birer kara delik

  • Bebek kuasarların bulunması kuasar motorları olan süper masif karadeliklere ilişkin hafif tohum (light initial seed) ve ağır tohum (heavy initial seed) modelleri hakkında daha iyi empirik çalışmalar yapılmasını ve modellerin daha iyi sınanmasını sağlayabilir.

    Burada araştırma ekibinin başındakinin söylediği çok daha iyi bilinen geleneksel stellar karadelik oluşumundan ve böyle karadeliklerin birleşmelerinden yola çıkan hafif tohum modeliyle bazı erken evren dönemi aktif süper masif karadelik / kuasar gözlem verilerinin çatışması. Buna göre ölen yıldızlardan bildiğimiz klasik şekilde tohumlanacak süpermasif karadelik öncesi karadeliklerin Eddington limitleriyle orantılı büyüme oranlarıyla evrenin bu kadar erken bir safhasında süper masif karadeliklere evrilemeyecek oluşları. Bu da süper masif karadeliklerin bildiğimiz stellar kalıntının çökme ve beslenerek büyüme faslından daha farklı ve pek de iyi bilmediğimiz veya empirik verimizin sınırlı olduğu daha konvansiyonel olmayan yollardan meydana geldiklerine, en azından konvansiyonel olmayan bir veya birkaç sürecin de oluşumlarında ve büyümelerinde belirli bir rol oynadığına işaret ediyor. Bunlar daha çok stellar karadeliklere nazarla çok daha büyük ön süper masif karadeliklerin doğrudan yavaş soğuyan yoğun saf gazdan (direct collapse) türediğini baz alan ağır tohumlama modeli başlığı altında toplanıyorlar. Haberdeki çalışmada JWST kaynaklı gözlemsel verinin analizi sonucunda öne sürülen sönük galaktik çekirdekler, diğer bir deyişle "bebek süper masif karadelikler ve bebek kuasarlar" işte bu köken sorununa ve ilgili modellere çok daha iyi bir ışık tutabilirler.

    Misal normalde kuasarlar çok ama çok parlak olurlar ama burada kuasar oldukları iddia edilen objeler bize sönük görünüyorlar. Kırmızılık-kızıllık da aslında ışığın uzun dalga boyutunun insan duyusunda karşılığı olarak bu sönüklüğü, ışığın dalga boyundaki bozulmayı veya kaymayı anlatıyor. Misal başka bir fiziksel unsur tarafından kaynaklanan bir bozulmayı/kaymayı. Haberdeki araştırmacılar sönüklüğü puslulukla, tozlulukla açıklıyorlar. Bu bebek süper masif karadeliklerin devasa bir saf gaz rezervi içerisinde doğrudan gaz çökmelerinden meydana geldiğine ve bebek kuasarın parlaklığının erken fazdaki bebek süper masif karadeliğin akkor akresyona çeviremediği geriye kalan devasa gaz ve toz bulutsuları tarafından kapatıldığına işaret ediyor olabilir. Ama kuasar zamanla büyüdükçe ve kuasarın karadeliği sönükleştirici pusuyu parlak bir akresyona çevirdikçe sonunda kuasarı kapatan/kırmızılaştıran enkazı ortadan kaldırarak bildiğimiz haliyle parlak kuasarı, o kudretli aktif galaktik çekirdeği - araştırmacıların da iddia ettiği üzere - açığa vuruyor olabilir. Süper masif karadelik ve kuasar oluşumuna dair bu resim ayrıca gene stellar karadeliklerin de dahil olduğu karadelik birleşmeleriyle daha da fazla anlam kazanabilir. Şimdi daha geçerli görünen ağır tohum modeline aslında hafif tohum modeli de eklemlenebilir. Sonuçta - ağır tohum modeli olmazsa olmaz yani sine qua non şeklinde öne çıksa da - birbirlerini dışarlayan (mutually exclusive) modeller değiller.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt
    Anladığım kadarıyla bu görsel NGC 4258 gökadasının kompozit bir fotoğrafı (röntgen, görülür ışık, radyo). NGC 4258 (Messier 106) yaklaşık 20-25 ışık yılı mesafede. Makalede bahsedilen gökadalar için kırmızıya kayma 4.5 olarak verilmiş, o da 12 milyar ışık yılı filan demek. Zaten eğer bulduğum kaynak (New Scientist) yanılmıyorsa bu fotoğrafta Webb'in gözlem yaptığı kızılötesi tayf yok.

  • mutercim kullanıcısına yanıt

    yorumundan şunu mu çıkarmam gerekiyor konu ile içerikle alaklı görüntü değil örnek olarak farklı bir galaksi görseli verilmiş.

  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt

    Bence öyle. Ama gökbilimci değilim, bulamadığım bir kaynak var da yanılıyorsam haberin yazarı doğrusunu anlatır herhalde.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.