Şimdi Ara

Javascript

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Javascript



    HTML dili program ve ya web sitesi kurmak için kullanılan bir yazılımdır. Bu yazılım sayesinde günümüz web siteleri oluşturulmakta ve bunu artık sadece bilgisayar programlama işi ile uğraşanlar değil de herkes yapabilmektedir. Sadece bilinmesi gereken temel durumlar vardır. Günümüzde teknoloji gelişmesi ile web siteleri için hep daha fazlası istenmekte ve bu yüzden beklentiler artmaktadır. Durum böyle olunca artık bir noktada, HTML yazılımı yetersiz kalmış ve onun yanı sıra, başka yazılımlar piyasaya sürülmeye çalıştırılmıştır. HTML yetersiz kaldığı için ortaya çıkarılmış olan yazılımlardan birisi ise javascript’tir.



    Bu eksiliğin farkına varıp javascripti ortaya çıkartan şirket ise Netscape olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgisayar programlamada C diline göre düzenlenmiş olan javascriptin çok fazla kullanım alanı bulunmaktadır. Bunun sebebi ise çıktığından bu yana HTML yazılımının yetersiz kaldığı yerlerde direkt olarak devreye girmiş bulunmaktadır. javascript kodları ise HTML içerisine yazılan kodlardır ve genel olarak, <script>...</script> bu şekilde olan browser’lar içerisinde yer almış bulunur. HTML yazılımında yorumlamak için browser’lara başvurulmak durumunda kalınır. Aynı durum javascript için de geçerlidir ve programınızın düzgün çalışmasını istiyor iseniz ‘.exe’ uzantılı şeklinde olması zorunludur. Javascriptin işleyiş biçimi ise kişinin tıkladığı yerler göre ve olaylara göre değişiklikler gösterebilmektedir.





    Javascript ile neler yapılabileceği sorusu hakkında bilgilendirme yapmak gerekirse şunları söyleyebiliriz. Webtasarımı yaptığınız bir sayfada bulunan tanımlanan bir kutucuğun içerisine javascript ile her şeyi yaptırmanız mümkündür. Sayfada bulunan kutu içerisinde text yazan yere istediğiniz herhangi bir yazı yazabilirsiniz.



     Javascript




    Bu yazı ise tamamen size bağlı olan bir şeydir. Javascript içerisinde yapabileceğiniz her olay ve ya durum tanımlanmış bir vaziyette bulunmaktadır, yani istediğiniz her şeyi yapabilmekte ve web sitenizi geliştirmekte bir o kadar özgürsünüz. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki o da şudur. Javascript yazılımını, diğer yazılımlarda yapamadığınız işlemler için kullanmanız daha yararlı olur. Çünkü javascript yazılımı ile web sitenizi çok fazla doldurursanız sayfanın boyutu gereksiz yere artmış olacaktır ve bu ise gereksiz bir durum söz konusudur. Böyle bir durumda sayfa kullanışlılık açısından da zarar görebilir. Bu yüzden dediğimiz gibi sadece gerekli olan yerlerde kullanmanız daha doğru bir hareket olur.





    Javascript yazılımının genel özelliklerinden ve yapısından bahsetmek gerekirse iki parametreye sahip olduğundan bahsedebiliriz. Bu iki parametre ise src ve language olarak karşımıza çıkar. Src parametresi ile kaydetme sağlanabilir ve yine kaydedilen kod geri çağırılabilir. Language ise javascript1 ve javascrpt2 değerlerini almak ile görevlidir. Her zaman tavsiye edildiği gibi en son sürüm kullanmak her zaman daha avantajlı bir durum olacaktır sizler için.



     Javascript




    Javascriptin tam olarak nasıl yazıldığını görmek açısından en basit bir örnek kod verelim:



    <html>

    <head>

    <title>Untitled</title>

    <META

    Content=text/html; CHARSET=iso-

    8859-9 http-equiv=Content-Type>

    <script>

    function web tasarım()

    {

    alert (‘avcilar web tasarım!’)

    }

    </script>

    </head>

    <body>

    </form>

    <input type=”Button”

    Value=”Tıklayın!”

    onClick=”web tasarım()”>

    </form>

    </body>

    </html>

    Bu kod javascript yazılımında en basit ve temel olan kodlar bütününden bir tanesidir. Yazdığın programı çalıştırdığınızda karşınıza ‘avcılar web tasarım’ yazısı çıkacaktır.



    Javascript yazılımında sayı değerlerinin de bir karşılığı bulunmaktadır. Tam sayı değeri girmiş iseniz bunu integer şeklinde bir kelime ile ifade etmeniz gerekmektedir. Kesirli sayı kullanmış iseniz floating- point literal şeklinde ifade edilmelidir. Ayrıca, string kodu ile de sayı değil de metin gireceğinizi belirtmiş olursunuz. Boolean ifadeleri ise sonuç doğru ise biri yanlış ise sıfırı ifade eder.

    Bu makale Web Sayfasi Yapma sitesinden alınmıştır...







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.