Şimdi Ara

Javascript Geliştirmek İçin UBUNTU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
681
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.
    Javascript konusunda neredeyse sıfır noktasındayım. Yazılımcıların çoğunun UBUNTU işletim sistemini kullandığını öğrendim ve hemen UBUNTU yükledim.
    Ancak bu işletim sistemine dair de pek bir bilgim yok.

    Javascript geliştirmek için UBUNTU üzerinde hangi ayarları yapmam gerekir, hangi paketleri eklemek gerekir, hangi IDE veya text editörleri kullanmamı tavsiye edersiniz?

    2-3 ay sonra Node.js de öğrenmeye başlamayı düşünüyorum. Varsa onunla ilgili de tavsiyelerinizi alırım.



  • Günümüzde OS zorunluluktan cok tercihe bağlıdır. JS geliştirme açısından Ubuntu 'nun özel bir avantajı yoktur. JS geliştiricilerin Ubuntu tercih etmesi sadece zevk konusudur. Ubuntu 'yu ben de severim fakat Laptop'ta Windows 7 veya Hackintosh , masaüstü PC'de ise macOS kullanırım. elektrik faturalarına üstüste zam sonrası evimde 7x24 calıştırdığım Mac mini sunucuyu (macOS Yosemite) kapatıp Raspberry Pi (Debian Linux) kullanmaya başladım cunku Raspberry'de Debian cok iyi çalışıyor.

    Bu sistemlerin hepsinde Node.js 'in güncel sürümleri sorunsuz çalışıyor. Gelişme ortamım ise coğu kez Emacs. JS geliştirirken sürekli browser 'da kodu denemen gerekiyor. Emacs'te 'skewer mode' denilen bir plugin ile JS kodlarında yaptığın değişiklikleri browser'da refresh (F5 tuşu) yapmadan görebiliyorsun.

    Node.js öğrenirken Manuel Kiessling'in 80 sayfalık "The Node Beginner Book" PDF'sini önerebilirim cunku konuyu adım adım anlatıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    Günümüzde OS zorunluluktan cok tercihe bağlıdır. JS geliştirme açısından Ubuntu 'nun özel bir avantajı yoktur. JS geliştiricilerin Ubuntu tercih etmesi sadece zevk konusudur. Ubuntu 'yu ben de severim fakat Laptop'ta Windows 7 veya Hackintosh , masaüstü PC'de ise macOS kullanırım. elektrik faturalarına üstüste zam sonrası evimde 7x24 calıştırdığım Mac mini sunucuyu (macOS Yosemite) kapatıp Raspberry Pi (Debian Linux) kullanmaya başladım cunku Raspberry'de Debian cok iyi çalışıyor.

    Bu sistemlerin hepsinde Node.js 'in güncel sürümleri sorunsuz çalışıyor. Gelişme ortamım ise coğu kez Emacs. JS geliştirirken sürekli browser 'da kodu denemen gerekiyor. Emacs'te 'skewer mode' denilen bir plugin ile JS kodlarında yaptığın değişiklikleri browser'da refresh (F5 tuşu) yapmadan görebiliyorsun.

    Node.js öğrenirken Manuel Kiessling'in 80 sayfalık "The Node Beginner Book" PDF'sini önerebilirim cunku konuyu adım adım anlatıyor.
    Bilgilendirici oldu. Teşekkürler




  • Sadece zevk için değil, Sırf docker kullandığım için windowsun yanına 2.işletim sistemi olarak ubuntu kurdum.
  • bersgurs kullanıcısına yanıt
    İyi de, Docker sadece bir uygulama kurma sistemi. JS uygulaması veya başka bişey kurabilmek için zorunlu bir koşul değil. Docker çıkmadan önce onlarca yıl Linux'ta uygulamalar nasıl kuruluyordu ? :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Docker uygulama kurma sistemi değildir. Linuxda uygulama kurmak ile bir alakası yok. Hatta windowsda da çalışıyor fakat bir sanal makine kullandığından çok verimsiz çalışmakta.
  • bersgurs kullanıcısına yanıt
    okey uygulama taşıma hizmeti diyelim o halde, sözlük tanımına uygun olsun. sonuçta Linux'un temel birşeyi değil. JS geliştirmek için gerekli birşey ise hiç değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Unix bazlı OS kullanmanın en güzel yanı terminal kullanmayı öğreniyorsun. O nedenle developer'lar için bence ideal. JS deyince işin bir front-end kısmı bir de back-end kısmı var. Front-end için OS'den ziyade browser önemli. Chrome mu Firefox mu bilemem tabii. O kadar uzmanlık alanım yok ama ikisi de çok iyi tool sunuyor. Back-end içinse Node.js var ve neredeyse tüm OS'ler için desteği var. O nedenle herhangi bir OS seni zor duruma sokmayacaktır ve bu noktadan sonrası kişisel tercih.

    VS Code gayet yeterli olacaktır.

    Başarılar.
  • Projeye göre gerekli olup olmadığı durumu değişkenlik gösterebilir. Bence günümüzde docker artık yazılım geliştirmenin önemli bir parçası haline geldi.
  • Javascript için Notdefteri yeter.
  • Aslında isletim sistemine bile ihtiyacın yok. http://repl.it/ ile browser üzerinden nodejs kodlarının denemelerini yapabilirsin. yahut stackblitz.com ya dahttps://codepen.io/. Kısaca programlama yapmak için işletim sistemi ile uğraşmana bile gerek yok. Bu tarz online ideler pek çok dil için var.
    Ben olsam windows 10 veya mac os tercihe derdim. Bir yandan linux ile boğuşup bir yandan Javascript öğrenmek yerine değişkenleri teke indirirdim. Sonra isteren T bir zamanda ubuntu kullanırsın.




  • Windows Subsystem of Linux var. Windows altında Linux terminal çağrılarını çevirim yapıp sonuç veriyor. Başlangıç için yeter. Zaten bir kaç aya 2. sürümü yayınlanacak. WSL 2 ile gerçek Linux kerneli (düşük sürümü olsa da) Windows içine ekleniyor. Daha profesyonel işler yapılabilecek muhtemelen böylece. WSL ile terminal kullanımını öğrenebilirsiniz. WSL 2 şu an Windows Insider kullanıcılarına beta sürümü olarak açık. Birkaç ay içinde ana sürüme dahil edilecek.

    Linux'a alışmak, öğrenme eğrisi sebebiyle sıkıntılı bir süreç. Öğrenmesi biraz zaman alıyor. Laptopta kullanmak çoğu zaman stabil olmuyor. Bazen işkenceye dönebiliyor.

    Ne kadar hoş bir şey olmasa da ana akım uygulamaların çoğunun Linux desteği doğru düzgün değil maalesef.

    Ben de Windows 10 veya Mac OS tercih ederdim.(Laptopıma düzgün şekilde Hackintosh kurulabilse Mac Os kullanırdım.) Uzun süre Linux kullanmakta direttim. Fakat olmuyor. Hep bir şeyler eksik oluyor. Bazen işinden çok, sistemin orasını burasını düzeltmeye zaman harcıyorsun. Bu da insanın canını sıkıyor çoğu zaman. En azından benim için öyle. Şu an temelli olarak Windows 10'a döndüm ve geliştirme ortamım için genellikle WSL kullanıyorum. Amatör olduğum için yeterli geliyor.




  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    WSL 2'deki Linux kernel VM üzerinden calıştığı için ekstra CPU harcar yani gerçek kernel olmasının fazla bir esprisi yok.
    VM tabanlı olmasının sonucu olarak Linux binary'leri "Linux root file system" denilen bir klasörde bulunmak zorunda ve bu şey sadece Windows 10'da çalışıyor; bu da kısıt ve bağımlılık yönü yüksek demek.

    Ben maks Windows 7 ve sadece MSYS2 (64bit) kullanıyorum cunku VM üzerinden değil direkt binary ile çalışıyor. Yeni başlayanlar için bu çok önemli olmayabilir fakat örneğin Windows ta kendi PHP ve Nginx versiyonunuzu oluşturup çalıştırmak istediniz diyelim o zaman önemli olabiliyor.

    Benim Windows 7'deki MSYS2'de PHP ve Nginx'i kaynağından (TDM-GCC-5.1 ile derleyip) oluşturdum ve C:\WS adını verdiğim klasöre yerleştirdim, tüm web server işlemlerini oradan yönetiyorum. Tabi ki bu sekilde yapmak cok daha ön çalışma ve vakit alıyor ancak sonuçta sisteme siz yeri gösteriyorsunuz WSL2 de ise sistem size yeri gösteriyor :)

    Hackintosh 2012'de kurdum , Lion OSX 10.7 biraz eskidi fakat hala daha kullanıyorum cunku en yeni binary'ler örneğin Python 3.7, Raku (2019'da çıkan yeni bir programlama dili), Nginx, PHP vs hepsi ya Lion uyumlu binary 'si cıkıyor ya da OSX 100% Unix olduğu için aynen MSYS2'deki gibi kendi binary versiyonunuzu kendiniz oluşturabiliyorsunuz. Bu durumda Firefox gibi geniş çaplı birşeyin Lion versiyonunu oluşturmak tabi ki zor ve uzun fakat geliştirici programlarının tümünü oluşturabiliyorsunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 25 Ocak 2020; 15:0:34 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • GoalKicker üzerinden ücretsiz js pdflerini öneririm. İşletim sistemi konusuna gelince, javascript için Linux, Mac veya Windows'un herhangi bir üstünlüğü yok. IDE veya editör kullanmakta tamamen keyfiyete bağlı bir şey yoksa not defteri bile işi çözer



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lutwafen7898 -- 4 Şubat 2020; 11:5:53 >
  • node.js yazacaksan, linux kurmana gerek yok. windows üstünde çatır çatır yazarsın. Bir de düzgün bir editör bul (notepad++ olmaz).

    Illa linux vs dersen.

    Eğer intel cpu un var ise. Oracle virtual box indir.

    İçine bir debian / ubuntu kur. Konsoldan ne halin varsa gör.

    Kesmez ise linuxa samba kur, windowstan linux u mount et.

    Windows desktop halen daha linux desktoptan iyi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.