Şimdi Ara

Jeotermal enerjiye ulaşmak artık yüzde 70 daha hızlı ve yüzde 50 daha ucuz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Jeotermal enerjiye ulaşmak artık yüzde 70 daha hızlı ve yüzde 50 daha ucuz



    Fervo Energy, yaklaşık iki yıl kadar önce Google ile "yeni nesil jeotermal enerji projesi" geliştirmek için bir anlaşma imzalamış ve türünün ilk örneği jeotermal enerji tesisini geçtiğimiz aylarda faaliyete geçirmişti. Şimdi ise Fervo Energy, bir enerji tesisinde etkileyici adımlar atıldığını duyurdu. Firma göre jeotermal enerjiye ulaşmak artık hem çok daha hızlı hem de çok daha uygun maliyetli. Bu durum jeotermal enerjinin benimsenme sorununu ortadan kaldırabilir.



    Jeotermal enerjiye ulaşmak artık daha kolay



    Fervo, yaptığı bir açıklamada sadece 21 günde yatay bir kuyu açabildiğini söyledi. Bu oldukça önemli zira 2022 yılında Google ile girişilen ortak bir projeye göre sondaj süresinde yüzde 70'lik bir azalma yakalanmış durumda. Bu durum maliyetlere de elbette yansıyor. Firmaya göre yeni sondaj 4,8 milyon dolara mal olurken önceki 9,4 milyon dolara mal olmuştu. Dolayısıyla maliyetlerde de yüzde 50’lik bir gerileme söz konusu.



    Fervo Energy, Enhanced Geothermal System (EGS - Gelişmiş Jeotermal Sistem) olarak nitelendirilen bir yöntemle sondaj ve kurul işlemini gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz yıl kurulan yaklaşık 3,5 MW kapasiteli tesis kasım ayında tamamen faaliyete geçmiş ve Google’ın sunucularına elektrik sağlamaya başlamıştı.



    Jeotermal enerjiye ulaşmak artık yüzde 70 daha hızlı ve yüzde 50 daha ucuz



    Firma şimdi 2026'da faaliyete geçecek ve 2028'de 400 MW kesintisiz güç kapasitesine ulaşacak büyük bir proje geliştiriyor. Firma, Google ile ortaklaşa kurduğu tesisi nazaran yeni prpjesinde daha derin bir sondaj gerçekleştirecek. Yaklaşık 640 metrelik sondaj sonrasında daha yüksek ısılara ulaşılacak.



    Ayrıca Bkz.Avrupa'dan 6,9 milyar euroluk hidrojen desteği!



    Doğal bir jeotermal sistemin elektrik üretebilmesi için ısı, akışkan ve kaya geçirgenliğinin bir arada bulunması gerekiyor. Dünyanın birçok bölgesinde kaya gerekli ısı seviyesine sahip olsa da akışkanın içinden akması için yeterli geçirgenliğe sahip değil. EGS yönteminde ise yeraltında derin sondajlar yaparak ve kayada kırıklar oluşturmak için sıvı enjekte edilerek bu geçirgenlik yapay olarak sağlanıyor. Yazı sonundaki videodan EGS’nin nasıl işlediğini çok daha rahat gözlemleyebilirsiniz.



    Fervo Energy, sondajlarını esasında zıt bir endüstriden esinlenerek gerçekleştiriyor. Petrol sondajlarında kullanılan polikristalin elmas kompakt (PDC) matkap uçlarının yanı sıra petrol ve gaz sondajında kulelerin aşırı ısınmasını önlemek için kullanılan çamur soğutucular kullanılıyor.






    Kaynak:
    https://newatlas.com/energy/geothermal-drilling-speed-boost/
    Kaynak:https://fervoenergy.com/fervo-energy-breaks-ground-on-the-worlds-largest-next-gen-geothermal-project/







  • Ben Yönlü sondaj yüksek mühendisiyim. Haberinizden hiçbir şey anlamadım. Yönlü sondaj maliyetleri en yüksek sondaj çeşidi. Malzemeler her zaman yüksek maliyetli olup, çalışma standartı en yüksek ve karışık sondaj çeşididir. Haberde neye göre maliyeti azaltmışlar bununla ilgili bir bilgi yok. Ayrıca jeotermal bir kuyuyu eğer yüksek derinlik yoksa 3 farklı seviyede açmak için 21 günden daha uzun süre gerekir. Ortalama bir jeotermal kuyusu 50 günden aşağı olmaz en azından Türkiye için.

    Son olarak bu haberin benzeri yine yapmıştınız ve ben aynı şeyleei yazmıştım. Niye buna benzer haberi yaptınız anlayamadım. Biraz dikkat etmek lazım.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 2jz1993 kullanıcısına yanıt
    New atlastaki habere göre fervo 21 günde sondajı tamamlamış.

    Bkz.
    In a publication announced at the Stanford Geothermal Workshop this week, Fervo said it has been able to drill a horizontal well in just 21 days. That's a 70% reduction in drilling time over its first horizontal well, which was drilled in Nevada in 2022 as part of a Google-backed effort known as Project Red. The company says this reduction in time has led to an additional reduction of costs, with the latest well coming in at US$4.8 million, down from $9.4 million.

    The new record is one in a series of strides Fervo is making to produce affordable, usable, clean power through a process using an enhanced geothermal system (EGS). Last year, Project Red passed its 30-day well test and was able to produce 3.4 megawatts (MW) of power, roughly the energy used by 500 US households. In November, Google announced that the plant was fully operational and connected to the same grid in Nevada to which some of Google's data centers are linked.

    Fervo kendi sitesinden duyurmuş üstelik.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • onatba O kullanıcısına yanıt
    Sitesinden almış zaten okudum. Konu nasıl yaptıkları. İşin içindeyim neymiş biz de bilelim kimsenin çözemediğini

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bu santrallerin olduğu ilçelerde akciğer kanseri artışı ve yazın hissedilir sıcaklarda artışları olduğunu söyleyip duruyorlar

    İşi bilenler "kesinlikle alakası yok" diye bilgilendirecektir ama araştırması bir şeyi var mı acaba.



    İşin aslı İliç'in gözle görülmeyeni değildir inşallah



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 17 Şubat 2024; 17:7:8 >
  • 2jz1993 kullanıcısına yanıt
    Hocam biraz baktımda crunchbase de yazana göre şirket 2017de kurulmuş, 10m usd sermaye var. 6 kere fonlanmış şirket. Şu sürekli füzyondan enerji elde etmeye çok yakınız diye haberi çıkan, sürekli fonlanan ama bir türlü beceremeyen şirketlere benzettim ben biraz.

    Bkz.
    https://www.crunchbase.com/organization/fervo-energy/technology

    Konferansta sunduklarına göre iyi kötü birşeyler yapmışda olabilirler tabi.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • doruhüso D kullanıcısına yanıt
    Hocam ortalama bir köyde 100 çeşit tarım ilacı(pestisit, insektisit, fungisit vs) bunun yanı sıra tonlarca gübre kullanılıyor. Üstelik bu ilaçların bir çoğu uyarı almış.

    Jeotermal çıkarılan bölgede mikro iklim değişikliği, verim kaybı, şartlara bağlı hava kirliliği vb gözlemlenebiliyor. Ancak jeotermalim direk sebep olduğu ile ilgili net bir çalışmaya denk gelmedim.

    Jeotermal olan bölgelerde aksine örtü altı tarım imkanı doğuyor. Ruslar jeotermalle serada domates yetiştiriyorlar.

    İliç olayı bambaşka bir boyut. İliçte heap leach yöntemiyle altın elde ediliyordu. Benim dışarıdan gözlemleyebildiğim kadarıyla nötralizasyon için INCO prosesi uygulanıyordu ancak detayını bilmiyorum uzmanlar daha iyi bilir. İnsanın aklına farklı şeyler de gelmiyor değil.

    Inco process bkz.
    https://www.911metallurgist.com/blog/wp-content/uploads/2016/07/CYANIDE-DETOXIFICATION-INCO-SULFUR-DIOXIDE-AIR-PROCESS.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 17 Şubat 2024; 17:25:26 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • onatba O kullanıcısına yanıt
    Bu şirket Google gibi bir şirkete yenilenebilir enerji için hizmet vermesi yeterli bir başarı şimdilik.

    İleride tüm dc’ler için benzer bir başarı elde edecekler.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • doruhüso D kullanıcısına yanıt
    Konvansiyonel jeotermal enerjinin tek bilenen yen etkisi bazı durumlarda yer altı sularının kirlenmesi.

    Geliştirilmiş çatlatma yöntemi ile kaya içerinde suyun gezebileceği yerler açma durumunda ise bazı kesimler yerel depremler ile ilişiklendiriyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hadi ordan jes seviciler yeşili dolar gören zihniyet sizler cikarlariniz uğruna güzelim tarım alanlarını talan edenler gelin karşı karşıya medyanın karşısında tartışalım tabi sıkıyor sa.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.