Şimdi Ara

Kaçak Akım rölesi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
51.455
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İyidir. Termal koruması da vardır, soğuyuncaya kadar devreye alamazsınız.

    Bu soruna, sigortanın gücünün biraz altında güç çekmek de neden olur. Özellikle ısıtıcıların fazla kullanıldığı bu dönemde ortaya çıkması bu nedenle olabilir.

    Çalışan cihazları tek tek devreden çıkararak, hangisinde sorun olduğunu bulmalısınız. Ölçü aletiniz varsa, faz-nötr uçlarının toprağa karşı direncini olçerek de sorunlu cihazı bulabilirsiniz. Normalde direnç sonsuz olmalı.

    Kaçak akım rölelerinin üzerinde bir test düğmesi var. Üreticinin tavsiyesi ayda bir bu düğmeye basarak, cihazın doğru çalıştığından emin olunması.

    Kolay gelsin..
  • iyi geceler..merlin gerin kaçak akım rölesi fransız malı ve kalitelidir..ben elektronikçiyim ama bu aletten kirada oturduğum ev için almıştım..ama tesisatta bir yerde benim nötr hattımdan merdiven otomatiğinede bağlantı yapıldığı için bu aleti taktım ama kuramadım..çünki adı üstünde kaçak akım rölesi..bu aletler o kadar fonksiyonelki sadece faz dan kaçak olması önemli değil,nötrden de kaçak olsa atıyor..yani başka bir fazdan olan enerjine kapılsan bile K.A.R. nin nötüründen fazla akım geçtiği için yine tepki gösteriyor..ve bu aleti test ettiğimde tam hatırlamıyorum ama 26-27 mA lik bi kaçakta tepki gösterdiğini gördüm.. daha ne istiyelim yapanlar fransız olsada hakkını vermek lazım.. değilmi..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: erroraesthumanum

    İyidir. Termal koruması da vardır, soğuyuncaya kadar devreye alamazsınız.

    Bu soruna, sigortanın gücünün biraz altında güç çekmek de neden olur. Özellikle ısıtıcıların fazla kullanıldığı bu dönemde ortaya çıkması bu nedenle olabilir.

    Çalışan cihazları tek tek devreden çıkararak, hangisinde sorun olduğunu bulmalısınız. Ölçü aletiniz varsa, faz-nötr uçlarının toprağa karşı direncini olçerek de sorunlu cihazı bulabilirsiniz. Normalde direnç sonsuz olmalı.

    Kaçak akım rölelerinin üzerinde bir test düğmesi var. Üreticinin tavsiyesi ayda bir bu düğmeye basarak, cihazın doğru çalıştığından emin olunması.

    Kolay gelsin..


    Acaba benim sigortaların kurulamamasının sebebi bu termal koruma olabilir mi?
    Ayrıca kaçak akım rölesinin soğuması ne kadar sürer?

    Asıl merak ettiğim bu konunun UPS ile alakası olabilir mi?
    Bu olay genelde pazar günleri ve UPS i 2-3 gün hiç kapatmadan PC yi çalıştırdığım zaman
    oluyor!! Nedenini anlamadım ama UPS in uzun süre çalışması ile alakalı olabileceğini düşünüyorum.
    Bir de evde bir sürü ara kablo var, UPS in girişine ara kablo bağlı, UPS in çıkışında da ara kablo var




  • aslında kaçak akım koruma rölelerinin toprak hattına ihtiyaçları yoktur. ama sıfırlama kaçak akım rölesinin çalışmasını engeller. kaçak akım rölesi faz kablosundan gelen akımla, nötr kablosundan giden akımı karşılaştıran bir cihazdır. bu iki akım arasındaki fark ise gövdedeki kaçak akımdır. eğer bu fark 20 mA(insanlar için) geçerse devreyi keser. sıfırlama ise kaçak akımı nötre yönlendirdiği için kaçak akım rölesinin devreyi kesmesini engeller.
  • Peki tekrar kurulabilmesi için ne kadar süre geçmesi gerekiyor?
  • Ya bu kaçak akım rölesi hep pazar günleri atıyor, neden acaba?
  • Bugün pazar, saat 13,00 civarında eve geldim yine kaçak akım rölesi atmış ve kurulmuyor.
    Ben de sigorta kutusunu açtım, bir yerlerde kısa devre olabileceğini düşünerek.
    Kabloları kontrol kalemi ile karıştırırken bir yerden kısa devre yaptı ve dairenin ana sigortası attı.
    Bütün kabloları inceledim KAR sine giren fazda çıplak bir yer vardı ve tahminime göre toprak hattına bağlı
    çıplak kalın bir kablo var ona temas etti ve ana sigortayı attırdı.
    Ben de çıplak yeri izole bantla sardım. Ana sigortayı açtım ama kaçak akım rölesi yine kurulmadı.
    Bunlarda termal koruma olduğunu yazmışsınız, ben de sir süre bekledikten sonra zorlayarak KAR sini kurdum.
    Bir süre çalıştıktan sonra sigorta kutusunu yerine takarken KAR biraz sarsıldı ve tekrar attı.
    Ben atmasının sebebinin daha soğumadan kurmamdan kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü zorla kurduğum için
    ufak bir tireşimde attı.
    2-3 dakika bekledikten sonra birkaç başarısız kurma denemesinden sonra tekrar zorlayarak KAR ı kurdum ve şu an çalışıyor.

    Kaçak akım rölesinin kurulabilmesi için ne kadar süre geçmesi gerekiyor, benim 2-3 dakika sonra bütün daire içi sigortalar kapalı iken
    kurma denemelerimin başarısız olmasının sebebi termal koruma olabilir mi? Yoksa bu KAR arızalı mı?
    Bugün günlerden pazar olduğu için fazla oynayamıyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim




  • KAR la benim de bir sorunum var banyodaki prize herhangi bir cihaz taktığımda KAR atıyor diğer prizlerde ise sorun yok sebebi ne olabilir?
  • Ben bu kabloları izole ettim ama kaçak akım rölesinin takılı olduğu sigorta kutusunu yerine takarken veya
    yerinden çıkarırken yine kaçak akım rölesi atıyor. Kaçak akım rölesi sarsıntıdan veya titreşimden atar mı?
  • ilk önce en basitinden başlamak gerekirse kutuyu takarken elin yanlışlıkla test düğmesine veya açma koluna dokunmuş olabilir. onun dışında kaçak akım koruma rölesindeki kablo bağlantıları gevşekse atmasına yol açabilir. titreşim ve sarsıntılar cihazları etkileselerde normalde sigorta gibi koruma cihazları daha sğlam olurlar. örnek vermek gerekirse bazı akşamlar şofbene bağlı olan sigorta kutusuna çarptığımız oluyordu. hatta 1-2 ay önce bu yüzden kutusunu değiştirmem gereksede, şimdiye kadar ne sigorta attı, nede değiştirmem gerekti.

    biz elektrikçiler cihazları bağlarken genelde devreyi veya cihazı açık tutarız. bağlantıları kurduktan ve montajı bitirdikten sonra cihazı devreye alırız. sana tavsiyem kacak akım rölesini kutuyu kapattıktan sonra devreye al. ondan sonra çalışması normalmi, yoksa atıyormu diye kontrol edersin.

    eğer kablodaki açık yeri iyi bantlayamadıysan kutuyu kapatırken kabloyu oynatacağın için izolesi açılan yerden tekrar kısa devre yapabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 29 Ocak 2008; 23:22:38 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: amper

    KAR la benim de bir sorunum var banyodaki prize herhangi bir cihaz taktığımda KAR atıyor diğer prizlerde ise sorun yok sebebi ne olabilir?




    sorunu buldum prizde nötr ve topraklama uçları yanlış bağlanmış cihaz faz+topraklama çalışıyor topraklama hattında da direnç söz konusu olunca KAR durumu kaçak akımmış gibi algılıyor jeton geçte olsa düştü...
  • mikrodalga fırınımız ilk açılır açılmaz herhengi bir diğer elektrikli cihaz çalışsın veya çalışmasın sigortayı attırıyor. sigortayı kaldırıp tekrar açtığımızda problem olmuyor ama fırın her zaman yapmıyor dediğiniz gibi kaçak akım rölesi taktırırsam hiç durmadan oda atarmı faydası olurmu yoksa önce o fırının sigortasının amperinimi (25a.şuan) yükseltmem mi gerekir ev yaklasık 20yıllık topraklaması varmı bilmiyoruz
    eğer sıkıntı yasamazsınız taktırın derseniz hemen gidip siemens taktıracağım çünkü küçük kızım var ve korkuyorum saygılarımla..
  • İyi bir elektrikçi çağırarak kontrol ettirin.Topraklama yoksa kaçak akım rölesi taktırmanın fazla bir anlamı olmaz.tesisatın olağan kaçak akımı yüksek ise röle sağlıklı çalışmaz.Bütün bunlar kontrol edildikten sonra
    röle takılabilir.
  • selam arkadaslar

    Bina girisinde K.A.R lesi var ve evin butun enerjisi kesili olmasina ragmen herhangi bir kacak ve yalitim olmamasina ragmen K.A.R lesi kurulmuyor su anda devre disi calisiyor. K.A.R lesinin arizali olup olmadigini nasil anlaya biliriz? Yoksa gidip yenisini alacagim.

    Saygilar
  • arkadaşlar merhaba
    ilk önce bu faydalı bilgiler için çok teşekkürler
    benim sigorta kutumda kar olduğunu gördüm sizin yazıları okumadan önce onuda sigorta zannediyordum
    ama çalışıp çalışmadığını yada doğru bağlandığını bilemiyorum
    altada bir düğmesi var , basmaya korktum
    kaçak akım rölesinin şalterini indirirsem bütün evin enerjisi kesilmesimi lazım
    düğmeye basarsam ne olur
    kendimi elektriğe vermeden nasıl anlarım cihazın sağlıklılığını
    teşekkürler
  • Arkadaşlar Kaçak akım rölesi adı üzerinde herhangi bir kaçak olduğunda devreyi kesmesi için kullanılır. Dolayısı ile tesisatınızın doğru yapılıp yapılmadığını ölçmeye yarayan bir alettir aynı zamanda. Yani herhangi bir cihaz çalışmıyor iken prize takıl değil iken kaçak akım rölesi durmuyorsa tesisatınızı ya yeniden yaptıracaksınız yada kaçağı bulacaksınız ki evde oturabilesiniz. Eğerki bir cihazı prize taktığında atıyorsa o zaman cihaz da sorun vardır.

    Hane içinde 30 mA lik kaçak akım rölesi kullanılması zorunludur tercihe bağlı değildir. 300 mA lik kaçak akım röleleri apartmanın bina girişinde kullanılır. Genellikle trifaze olurlar.

    30 mA lik akım değeri insan hayatı için ölçülen sınır değerdir. 300 mA lik değer ise yangın koruma amaçlıdır. Bir insanın üzerinden 300 mA geçerse zaten ölür o yüzden hane için 300 mA lik kaçak akım rölesi takmanın bir anlamı yoktur.

    Kaçak akım rölesine toprak bağlanmaz. Kaçak akım rölesine faz ve nötr bağlanır(bir faz yada üç faz). Toprak bağlanabilecek bir girişi yoktur. Çalışma sistemi şu şekildedir. Faz ile nötr den geçen akımları karşılaştırarak 30 mA den yüksek bir fark oluştuğunda sigorta atar.

    Evinizde toprak hattı yok ise topraklama yaptırmalısınız ama topraklama yok diye kaçak akım rölesi takmıyorum demek doğru değildir. Kaçak akım rölesi her halikarda takılması zorunlu bir malzemedir.

    Eğer ikide bir atıyor diye kaçak akım rölesi kullanmıyorsanız yada 300 lük olanını takıyorsanız hayatınızı tehlikeye atıyorsunuz demektir. Elektrik çarpılması herkesin başına gelebiliyor buzdolabınıza elinizi attığınızda bulaşık çamaşır makinalarına eliniz uzattığınızda termosifona elinizi uzattığınızda çarpılma ihtimalinizi düşünün. Bu işlemleri günde kaç kere yaptığınız düşünün.




  • antalyadaki köpük faciasını biliyormusunuz işte onun çıkma sebebi bilirkişiler tarafında tespit dildi ve kaçak akım rolesi yok muş ve bu parçada 250binlira imiş şimdi bunu yapan mı suçlu kullanan mı şimdi fox haberde izledim bunu
  • elektrik sobası gibi cihazlarda devrilme sırasında devreyi kesen swich anahtarlar var. bunlar gövdenin altına zeminle temas ettiğinde devreyi kapatacak şekilde yerleştirilir. cihaz devrildiğinde ise anahtar serbest kalarak devreyi açar. aslında cihazda bu anahtar olmadığı için bu facia oldu.

    o düğmeye basman yeterlidir. kar attığı zaman sağlam olduğunu anlarsın. korkmana gerek yok. çünkü test işlemi güvenli olarak gerçekleşmektedir. testten sonra sigorta gibi şaltari kaldırman yeterlidir. ama test sırasında elektronik cihazları kapatmanda yarar var. onun dışında kar kontrol etmenin ve arızalarını gidermenin en iyi yolu uzman bir elektrikçidir.
  • ben elektrikli ihlas sobalarında görmüştüm bahsi geçen swiç o deilmi onada mı kaçak akım rolesi deniyor muşş hani devrilince sobanın sönmesini saglıyor olmalı
  • quote:

    Orjinalden alıntı: BİLÂL85

    ben elektrikli ihlas sobalarında görmüştüm bahsi geçen swiç o deilmi onada mı kaçak akım rolesi deniyor muşş hani devrilince sobanın sönmesini saglıyor olmalı

    Elektrikli sobaların altında bulunan bahsettiğiniz o swiç emniyet swicidir. Normalde açık kontağı olan bir swiçtir, sobayı zemine oturtunca o swicin butonuna basılmış gibi kontakları kapatarak elektrik geçişini sağlar. Soba devrildiğinde içindeki yay aracılığı ile kontağı açarak elektrik geçişini açar ve soba söner. Yani o swiç kaçak akım rölesi değildir. Kaçak akım rölesi sigorta dağıtım kutularının içine ve sigortalar gibi bağlanır. Monofaze sigortadan tek farkı 2 giriş, 2 çıkışı vardır ve nötr hattı da giriş çıkış yapılır. Dairede bulunan tüm sigortaların enerjisi kaçak akım rölesinin çıkşından beslenir. Tabi bu dediğim monofaze ev tipi röledir. Ayrıca 3 faz + nötr olanı da piyasada mevcuttur.




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.