Şimdi Ara

Kadın mühendisler İHA'lara karşı kalkan geliştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
201
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kadın mühendisler İHA'lara karşı kalkan geliştirdi



    Son dönemde önemli bir tehdide dönüşen mini insansız hava araçlarına (İHA) karşı Türk savunma sanayisi bünyesinde giyilebilir ve portatif karşı tedbir sistemi geliştirildi.



    Ayrıca Bkz.Geri viteste dünya rekoru kırıldı



    Savunma sanayisinde ve sivil alanda gelişen teknolojilerle birlikte savaş alanında, operasyon sahasında kullanılan yöntemler de değişim gösteriyor.



    Maliyeti düşük, temini kolay, kullanıcısı için minimum risk barındıran ticari İHA sistemlerine basit el yapımı düzenekler bağlanarak askeri personele, askeri araçlara ve mühimmatlara zarar verilebiliyor, İHA kamera yetenekleri ile istihbarat amaçlı ortam verisinin alınmasına yönelik çalışmalar yapılabiliyor.



    Kadın mühendisler tarafından kurulan ve Teknopark Ankara bünyesinde elektronik harp alanında faaliyet gösteren Merkür Savunma, tehditleri durdurmaya yönelik çözümleri gündemine aldı. Yürütülen çalışmalar sonunda ortaya 1 kilogram ağırlığında, telsiz boyutuna yakın, giyilebilir ve portatif taktik İHA karşı tedbir sistemi AYTAR çıktı.



    Yazılım tabanlı radyo mimarisine sahip AYTAR, tespit edilmeden çoklu frekans taraması yapabiliyor.



    Yaklaşık 5 yıllık girişimcilik sürecinde İHA'ların siber saldırılara karşı korunmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Bağcı, daha sonra askeri personel ve araçların güvenliğine yönelik mini İHA'lara karşı bir tedbir sistemi geliştirdiklerini bildirdi.



    AYTAR Giyilebilir Karşı Tedbir Sistemi'nin prototipinin ortaya çıktığını ifade eden Bağcı, geliştirilen çözümün mini İHA'ları 1 kilometreden tespit edebildiğini, üretilen sinyalle karıştırma, aldatma, kontrolü ele geçirmenin mümkün olabildiğini söyledi.



    Birden fazla cihazın çalışmasıyla oluşan ağ desteği aktivasyonuyla İHA'ların konum ve yönünün tespit edilebildiğini anlatan Bağcı, şöyle konuştu:



    "Bu tarz ürünler ülkemizde var. Amacımız, bunları küçük boyuta indirip askeri personelin taşıyabileceği ve tek erin/personelin güvenliğini sağlamayı hedefleyen bir ürün. Dokunmatik ekranlı olanını da prototip olarak geliştirdik.



    Ürünümüz şu anda karıştırma yapabiliyor, spektrum izleme gerçekleştirebiliyor, üzerindeki algoritmayla sinyal izleme yapabiliyor. Yapay zeka alanındaki çalışmamızla da İHA modelini tespit edebiliyoruz. Sahada test yapabileceğimiz bir prototipimiz var. Spoofing (aldatma) ve kontrolü ele geçirme fonksiyonlarını gerçekleştirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor."



    Bağcı, nihai ürüne çok uzak olmadıklarını, sahadan gelecek talepler doğrultusunda daha hızlı kullanılabilecek bir ürün ortaya çıkarabileceklerini söyledi.



     




    Kaynak:aa.com.tr







  • Rusya-Ukrayna savaşı bu tür sinyal karıştırıcıların önemini bir kez daha gösterdi. 1000 dolarlık kamikaze drone milyon dolarlık zırhlı araçları savaş dışı bırakabiliyor.

  • Kaynak kismina aa.com.tr'yi genel vermek yerine kaynagin direk linkini verin de gidip orayi da okuyalim. Herhangi bir haberi dezenformasyon nedeniyle sikayet edecek olsak kaynagini gostermediginiz icin donanimhaber bir ton evrak yukumlulugu ile ugrasacak.

  • Şirkete sadece kadınları mı alıyorlarmış, yoksa öyle mi denk gelmiş?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DburakKoc -- 4 Ocak 2024; 12:38:34 >
  • Birçok ürünü erkek mühendisler geliştiriyor, başlıkta hiç "erkek mühendisler" diye bir tabir görmedim. Bu ne saçma sapan bir başlık böyle?

  • mamileite kullanıcısına yanıt
    Kadını geri planda bırakmayı vazife edinmişlere karşı, kadını ön plana çıkarmak amacıyla böyle başlıklar atılması veya vurgulanması seni rahatsız etmesin. Ha kadını insan görmeyenlerdensen orası senin sorunun...

  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Bu tür korumacı yaklaşımlar kadına daha çok zarar veriyor. Bırakın onlar birer insan, bilim adamı ve sanatçı olarak değerlendirilsinler; kadın bilim insanı ya da kadın sanatçı olarak değil.

  • Huan8 H kullanıcısına yanıt
    Dostum durum tam olarak öyle değil. Bu tarz bir başlık bana normalde olmayan ve çok olağandışı bir olayın gerçekleştirildiği imajını veriyor. Yani çok zor olan bir şeyi başarmış gibi. Aslında bir nevi ayrımcılık bu. Nasıl haberlerde birisi hırsızlık yaptığı zaman "beyaz adam araba kaçırdı" denmiyor ama siyahi birisi kaçırdığı zaman "siyahi hırsız" gibi bir yaftalama yapılıyorsa buradaki kadın mühendis lafı da kadınları övmekten çok yeriyor bana kalırsa.

  • Arkadaşlar siz ortadoğuda yaşadığınızın farkında değilsiniz galiba. Bunların hayali aşağıdaki gibi bir şey. Siz burada pozitif ayrımcılığa karşı duruyorsunuz fakat gerçekler başka. Amerika'yı boşver, oradan örnek burası için doğru değil.




    Kadın mühendisler İHA'lara karşı kalkan geliştirdi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huan8 -- 4 Ocak 2024; 22:18:20 >
  • Biraz yazılanları okuyunca ülkede ne kadar çok (boş zamanı olan veya kendisi boş kafa olan veya olayları saptırma görevi olan veya ülke karşıtı veya ajan veya şerefsiz veya beynini başkasına kiraya vermiş veya basit siyasi hırslardan Türkiye Vatandaşı olduğunu unutmuş..... vs.....) insan varmış.

  • mamileite kullanıcısına yanıt
    evet haklısınız. ama tüm geliştirilen ürünler erkek biraz kadın karışık olunca, sadece kadın olana başlık atılmış

  • Sarper Yasin Mutlubay kullanıcısına yanıt

    Her haber AA'nın kendi sitesinde yayınlanmıyor ki. Biz Anadolu Ajansı'na üyeyiz. Panelden görüp giriyoruz. AA'nın sitesinde arama kısmında çıkarsa ekliyoruz. Sitede yoksa eklemiyoruz. Aa.com.tr yazıyoruz. Ajansında panelinde günlük 500 haber yayınlanıyorsa bunlardan 200'ü falan AA'nın sitesinde yayınlanıyor. O yüzden bu isteğinizi biz istesek de yapamayız. Keyfimizden link eklememezlik yapmıyoruz.

  • theJuDGe_41 kullanıcısına yanıt

    Alttaki haberin tarihi sizin haberden oncesi olduguna gore "Keyfinizden eklememezlik" yapmissiniz sanirim.


  • Sarper Yasin Mutlubay kullanıcısına yanıt
    Panelde haberler daha erkenden yayınlanıyor. Editör bizim sitenin paneline girerken arattığında ajansın sitesinde görememiştir. Gayet normal

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.