Şimdi Ara

Kadınlar Bayram Namazı kılmalı mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1
Cevap
0
Favori
8.907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kadınlarımız da bayram namazı kılmalıdır.

    Bayram namazlarını Mescid-i Nebi’nin dışında açık alanda kıldıran Peygamberimizin emirleriyle kadınlar bayram namazlarına katılırlardı.

    Peygamberimiz, adetli olanları dahil istisnasız bütün kadınların bayram namazlarına katılmalarını emir buyururdu. Kadın sahâbilerden Ümm- Atıyye şöyle anlatıyor:

    Hz.Peygamber, bütün ergin kadınların ve ergenliğe yaklaşan kız çocukların bayram namazına getirilmelerini emir buyurunca, ‘Âdetlilerimiz de mi gelecek?’ dedik. ‘Evet onlar da gelecek’ buyurdu ve emirlerinin gerekçesini şöylece açıkladı: (Gelsinler de) bayram sabahının kutsal heyecanını soluklasınlar ve yapılacak ibadet ve duaya tanık olsunlar. (Buharî Îdeyn 20-21)

    Peygamberimiz dıştan giyecek elbiseleri olmadığı için gelemeyeceklerini ileri süren fakir kadınlara da komşularının emaneten giysi vermeleri emrini vermiştir. (Buharî Îdeyn 21)

    Ümmü Atıyye, Mescid-i Nebî dışında açık alanda kılınan bayram namazında âdetli kadınların arka kısımda yer aldıklarını ve namaz kılmadıklarını ama cemaatle beraber tekbir getirdiklerini açıklıyor.

    Peygamberimiz mümin kadınları bayram namazlarına yönlendirdiği gibi kendi eşleri ve kızlarını da yönlendirirdi. (İ.Mace Hn.1309) Açık ve kesin rivayetler bu gerçeği doğrulamaktadır.

    Kaynaklarımız Allah’ın Resûlü’nün bir Ramazan bayramında kadınlara özel olarak öğüt verdiğini ve onlardan fakir Müslümanlar için yardım topladığını aktarır. (Buharî Îdeyn 19)

    Hz. Peygamber özel hallerini yaşayan kadınların bile bayram namazlarına getirilmelerini emir buyururken insan, fitne/kötülük yaygınlaşır gerekçesiyle kadınları bir ömür boyu bayram namazlarından yoksun bırakan anlayışın İslâm’la nasıl bağdaştırılabildiğine bir türlü akıl erdiremiyor.

    ***

    Camilerde kendilerine yer ayrılmadığı için ülkemizde kadınlarımızın çok büyük çoğunluğu İslâm’a aykırı olarak bayram namazına katılamıyorlar. Bu sebeple onlar bayram namazını, evlerinde bayram namazı vaktinde tek başlarına kılmalıdır. Onlar, bayram namazı kılmaya niyet ederek sabah namazının farzı gibi iki rek’atlik bir namaz kılarlar. Ancak birinci rekâta “Sübhaneke” den sonra ve Fatiha’dan önce üç defa “Allah ü Ekber” diyerek tekbir getirirler. Bu tekbirleri, ikinci rek’atta rukûa gitmeden önce de tekrar ederler. Tekbirlerde, başlangıç tekbirinde olduğu gibi eller kaldırılır ve yanlara salınır.


    Ali Rıza DEMİRCAN


    https://www.facebook.com/notes/ali-r%C4%B1za-demircan/kad%C4%B1nlar-bayram-namaz%C4%B1-k%C4%B1lmal%C4%B1-m%C4%B1d%C4%B1r/153499228069008







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.