Şimdi Ara

Kaldırma kuvvetinin sebebi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
500
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • doğada 4 temel kuvvet varsa kaldırma kuvvetinin sebebini biri bilimsel olarak açıklayabilir mi?



  • Sıvılarda derine inildikçe basınç artıyor. Dolayısıyla sıvıdaki bir cismin tepesine ve cismin tabanına etki eden basınç aynı değil. Cismin tabanı daha derinde olduğu için daha fazla basınç uygulanır. O basınç farkına kaldırma kuvveti deniyor. Yani tabanına daha çok basınç uygulanır ve yukarı itilir cisim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslinda kaldirma kuvveti biraz yanlis bir tabir.
    2 onemli faktor var:
    1 - Yer cekimi
    2 - Maddenin sivi halde olmasi.

    Yer cekiminden dolayi kabin icerisindeki sivi "yere dusmek" istiyor. Bardagin en ustundeki su molekulleri , bardagin en altindaki su molekullerinin ustune dusmek istiyor. Cunku yer cekimi hepsini cekiyor. Ancak sivi, denge halinde ve bu sekilde duruyor. Asagiya indikce basincin artmasinin sebebi yer cekimi, en usttekinden en alttakine kadar yere dusmek isteyen bu kadar molekulun agirligini kaldiran sey kabin ceperleri oluyor.

    Sivinin icerisine bir cisim attigin zaman, o cisim de sivi gibi "yere dusmek" isteyecek. Sivi ile ayni alani kaplamasina ragmen daha fazla kutleye sahip degilse eger ( yani birim hacme dusen kutle daha fazla, yogunluk daha fazla ise ) , kendisi ile ayni hacmi kaplayan sividan daha fazla baski yapacak asagiya inmek icin. Kendisinin altindaki sivi katmani, yukaridaki basinci tasiyamayacagi icin ve akiskan oldugu icin sivi icerisindeki zayif kimyasal baglar dagilacak ve madde sivinin icine karisarak asagiya dogru yol alacak.

    Iste yogunlugu fazla olan maddenin asagi batmasinin hikayesi boyle. Aslinda sivinin yukari dogru bir kuvvet uyguladigi yok. Sen iceri girmek icin kuvvet uyguluyorsun, etki-tepki prensibi nedeniyle giremeyip yukarida kaliyorsun. Sivinin akiskanligi az ise ya da molekullerin bir birlerine yaptigi zayif kimyevi baglar yuksek ise Van der Waals baglari gibi ornegin, senin sivinin icerisine batma hizin ve batip batamayacagin sekillenir.

    Eger madde daha akiskan ise, icerisine daha kolay girebilirsin. Jel gibi bir madde ise daha zor. Dis macunundan bir deniz olsa gibi gemiler hic batmaz ama kolay kolay da ilerleyemezlerdi. Sivilarin kaldirma kuvveti aslinda cok cok basite indirgenmis bir hesap. Komple demirden geminin nasil yuzdugunu aciklayabilmek icin daha fazlasina ihtiyac var.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kaldırma kuvvetinin kaynağı yerçekimi kuvvetidir. Yerçekimi kuvvetide 4 temel kuvvetten biri.
  • Cok tesekkurler hepinize ilginiz icin sağolun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.