Şimdi Ara

Kamu Kurumlarındaki Güvenlik Görevlileri Sakal Bırakabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
553
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    araştırmalarım sonucu net bir veri elde edemediğimi bu sebeple buraya yazdığımı belirtmek istiyorum. Herkes farklı bir şey demekte. Öncelikle elde ettiğim verilere gelirsek. Kamu kurumlarında çalışan koruma ve güvenlik görevlileri GİH (genel idari hizmetler) sınıfına bağlı. Düşünülenin aksine emniyet hizmetleri sınıfına bağlı değildir.


    KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN PERSONELİN KILIK VE KIYAFETİNE DAİR YÖNETMELİK Madde 2'de bu yönetmeliğin kapsamının çok geniş olduğu, işçilerden sözleşmeli personele kadar kapsadığı belirtilmiş


    Mezkur yönetmeliğin Madde 6'sında "Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, Türk Silâhlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan subay, sözleşmeli subay, yedek subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş, uzman jandarma, sözleşmeli erbaş ve er ile erbaş ve erler ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabidirler." ifadelerine yer verilmiştir. Buradan anlaşıldığı üzere Numerus clausus metodu uygulanmış yani sınırlı sayıda meslek grubu sayılmış. Ve sayılan meslek gruplarında özel güvenlik görevlileri yer almamakta.


    Geçtiğimiz yıllarda sakal kesme zorunluluğu sona ermişti ilgili yönetmeliğe karar işlenmiş Madde 5 "...(Danıştay Onikinci Dairesinin 20/4/2022 tarihli ve E.:2021/7000; K.:2022/2247 sayılı kararı ile iptal ibare; Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.)..."


    Özel güvenlik görevlilerin kapsamının düzenlendiği temel kanun olan 5188 sayılı kanunda da sakala ilişkin hiçbir ifade verilmemiş.


    Yukarıdaki anlattıklarımdan sonra araştırmalarıma devam ettiğimde internette sakal bırakamayacaklarına ilişkin savlarda bulunan kişiler özel güvenlik görevlilerin resmi üniforma ile görev yaptıkları için böyle bir zorunluluğunun olduğunu söylemişler ancak bunun hukuki dayanağı bulunmuyor veya ben bulamadım. Ancak tek bulabildiğim yukarıdaki belirttiğim yönetmeliğin madde 6'sında 2013 yılından önce "emniyet hizmetleri" ifadesi yerine "Resmi elbise (üniforma) giymek zorunda olanlar" ifadesi varmış ancak bu ifade 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilmiş. Buradan kalan alışkanlık sonucu böyle sav sunulduğunu düşünüyorum.


    Diğer bir husus ise bazı kişilerce her ne kadar sakal kesme zorunluluğuna ilişkin yönetmelikte ifade olmasa da ilgili zorunluluğun çalışılan kamu kurumunun inisiyatifinde olduğu ifade edenler olmuş. Ancak idare kanunda veya yönetmelikte açıkça vurgulanmadığı halde böyle bir zorunluluğu kendi iç bünyesinde yapabilir mi? Son husus ise kamuda çalışan özel güvenlikler diğer memurlar gibi sendikalara katılabiliyor ve bu sendikaların çoğunun serbest kıyafet eylemi bulunuyor.


    Yukarıda yazdığım tüm hususlar ışığında kamuda çalışan özel güvenlik görevlileri sakal bırakabilir mi? Herhangi bir yaptırımla karşı karşıya bırakılabilir mi? Saygılarımla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calmdownbro -- 11 Şubat 2024; 11:9:41 >







  • Araştırmalarım sonucu bir kişi durumu CİMER'e sormuş CİMER aracılığı ile özel güvenlik şube başkanlığı da sakala ilişkin bir mevzuat olmadığı ilgili keyfiyetin kurumların inisiyatifinde olduğunu ifade eder tarzı bir cevap verdiğini ifade etmiş.


    Ancak burada kanun koyucunun sınırlamaya gitmediği yerde uygulayıcıların sınırlamaya gitmesi idarenin kendini kanun koyucu yerine koyması anlamına gelebilecektir işbu sebeple böyle bir inisiyatif ifadesi yanlış olmuştur diye düşünmekteyim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.