Şimdi Ara

Kapora nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
318
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir araç alacak olursun adama dersin ki kardeşim şu an maddi durumum yok parayı 1 hafta sonra denkleştirebilirim. Kapora atarsın adam arabayı senin için 1 hafta bekletir. Sen 1 hafta sonra arayıp da kardeşim ben arabayı almayacağım diyip kaporayı geri isteyemezsin .

    İsteyenin istemeye hakkı yoktur . İstenildiği halde kaporayı iade eden de akılsızdır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Peki

  • En güzeli kapora kabul etmemek.
    Alıyorsan bastır parayı arabayı al git.
    Paran yoksa zaten niye araba almayla uğraşıyon.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kapora verirsen Araba şimdilik seninmiş gibi oluyor eğer arabayı almaktan vazgeçersen Kaporan Yana bilir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Maddi durumu olmayıp araç alacak olan adam aptaldır.

  • yasal olarak kaporanin iade edilmesi zorunludur. cayma bedeli vs baska bir isim altinda alinirsa saticinin iade etmeme hakki olur.


    konuyla alakli bir hikayem:

    yillar onceydi, arkadasim arabasini bana birakip tatile gitmisti, arabada ayni zamanda satilik. Bir cuma gunu, bayram tatilinden onceki son gun. Bende islerimi bitirip yola cikacagim, toplantiydaken arkadasim israrla aramis birisi arabayi alacak diye. Gittim eve oturduk konustuk anlastik ancak noterler zaten kapali 9 gun bayram tatili var. Adam israrla arabayi alayim bayram donusu satisi yapalim diyor. Eside kansermis filan, ayni sitede oturuyoruz vs. Peki dedik, araba 30000 civari birseydi diye hatirliyorum 2000 kapora aldim arabayi verdim. Birde kendi kendimize sozlesme yazdik, olasi bir vazgecme durumunda kaporanin iade edilmeyecegini de yazdik.

    Tatil donusu adam caydi, araba dediginiz gibi cikmadi diyerek almam diye tutturdu ancak neyin dedigimiz gibi cikmadigina dair hic birsey soylemedi. mesela anahtarda sorun oldugunu yapilmasini gerektigini, haricinde baska ufak tefek sorunlar cikabilecegilni de soylemistim verirken. Anahtar calismiyor diyor.

    Neyse bulustuk aldik arabayi, bu sefer adam tutturdu kapora diye. Yasal olarak vermemiz gerekiyordu (avukata sorduk o donem) ancak vermedik sonrada bir dava sureci vs olmadi. Bu arada adam tatil boyunca arabayi dere tepe kullanmis. En az 1000km yol yapmis, 10 gunde. Hatta arabayi teslim ettigi ana kadar kullandi. Muhtemelen araba kiralamak yerine boyle bir yol izlediler, daha dusuk kapora vermek istemislerdi ancak daha altini kabul etmedim. Muhtemelen kaporayi geri alabileceklerine inandilar ancak zararli ciktilar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzzY® -- 15 Şubat 2023; 22:20:50 >




  • büyük cesaret aracın satışı olmadan adama 1000km yapması için araç vermek.

    bu adam herhangi bir kaza vs yapsaydı olay tamamen kopmuştu, sizin olay kaporalık değil ucuz kurtulmuşsunuz :)

  • Arkadaşlar yasal yükümlülükten kurtulabilmek için diyeceksiniz açık açık. Hep iletişim eksikliğinden çektiğimizi düşünüyorum. Aracı almaktan bir şekilde vazgeçersen, ben o arada başka birilerine para aldım araç için veremem dersem, benim dediklerim dışında araçta bir şey çıkmamasına rağmen yine de bir bahane ile gelirsen ben bu parayı vermem. Ona göre veriyorsan ver kaporayı diye başta söyleyecek, hatta mümkünse yazılı imzasını alacaksınız karşı tarafın. Whatsapp tan yazılı bir teyitte sayılıyor. İnsanlar kaypak çünkü, önce kendi menfaatini düşünüyor, sözünün eri, mert davranmıyor. Başta bu şekilde davranın, ki sonradan canınızı sıkmaya, başınızı ağrıtmaya yeltenemesinler.

  • Sar1Lac1 kullanıcısına yanıt

    1000km yapacagini dusunmemistik hic, adam agzimizdan girdi burnumuzdan cikti ikna etti resmen. Zaten oyle bayramda bir iki es dost ziyareti ile ya da arabayi ustaya gostermekle vs yapilacak yol degil. Dersimizi aldik tabii, simdi olsa, ben yokken 1km/1dk bile vermem.

  • Yasal olarak kaporayı idade etmek gerekiyorsa, kaporanın işlevi nedir? Bu durumda kapora almanın anlamı nedir?


    Adam bana kapora verecek, 1 hafta sonra satışı yapalım diyecek. Ben 1 hafta bekleyeceğim, daha yüksek fiyat teklif eden alıcıları bile kapora aldım diye ret edeceğim. 1 hafta sonra adam "ben caydım ver kaporamı" diyecek! O zaman ben niye kapora aldım? Ne işe yaradı o kapora?


    Kapora böyle bir durumda iade edilmez.


    Tersini düşünün. Kapora verdiniz, 1 hafta bekle dediniz, parayı denkleştirmeye çalışıyorsunuz. Satıcı 3-4 gün sonra aradı ve "ben arabayı sattım, al kaporanı" dedi. O zaman siz niye kapora verdiniz?


    Kapora geri alınabilir bir paraysa, satıcıya kızma hakkınız var mı bu durumda?


    O yüzden Borçlar Kanununda bu durum düzenlenmiş.

    Borçlar kanununa göre kapora belli durumlarda iade edilebiliyor, belli durumlarda da iade edilemiyor. Mesela kapora bir işin yapılması için ön ödeme olarak verildiyse ve iş yapılmadıysa kapora iade edilmelidir. Mesela boyacıya evinizi boyasın diye ön ödeme yaptınız ama boyacı evi boyamadı. Bu durumda boyacının kaporayı iade etmesi gerekir.


    Mesela cam balkon imalatı için satıcıya kapora verdiniz, ön ödeme yaptınız. Satıcı bu parayla henüz malzeme alıp kesip biçmediyse kaporanın iadesi mümkündür ama satıcı camları ve profilleri satın alıp sizin balkonun ölçülerine göre imalata başladıysa kapora iade edilmeyebilir.


    Ama kapora "cayma bedeli" olarak alındıysa iade edilmez.


    Araba satarken kapora dekontuna "cayma bedelidir" diye yazdırın. Hukuken kaporayı iade etme yükümlülüğünüz ortadan kalkar.


    Araba alım satımlarında kapora ön ödeme değil, cayma bedeli işlevi görür ve bu nedenle iade edilmemelidir.


    Not:

    Yanlış: Geri iade etmek

    Doğru: İade etmek





  • Ne alın ne verin, parasını veren malı alır. 1 hafta sonraya kalacak işten hayır gelmez. Anlaşırsın ertesi güne buluşulur iş biter.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kartipi K kullanıcısına yanıt

    Aynen kapora mapora yok , parayı veren düdüğü çalar  

  • kapora iade edilir.


    kapora sadece adamın aracı almaya niyetli olduğunu gösterir. niyetli olmasa birkaç bin lira vermez.



    ama kapora için de 1 hafta beklenmez, 1 bilemedin 2 gün beklenir bence en fazla. o arada arayana da kapora aldım yarın gelip almazsa görüşelim dersin olur biter.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.