Şimdi Ara

Kavşak Geçiş Hakkı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
25.522
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Benim anladığım kavşağa kadar 2 şeritli gelen yol kavşağın bitişinde tek şeride düşüyo. Yada yol daralıyor sonuçda.Bu gibi yol durumlarında ne yapılacağını açıklayıcı bir trafik kuralı yoktur heralde çünkü bu tarz bi yol olmamalı.

    2 şeritli gelinen yol kavşak çıkışında da 2 şeritli olarak devam etmeli bence. Yada aynı genişlikde devam etmeli.Özellikle dört yol ağzı gibi yerlerde. Şimdi kavşak içinde şerit değiştirilmez diye bir kural var; diyelim 2 araçda düz devam edecekler o zaman ya kavşak içinde birbirlerine yol verip bu kuralı ihlal edecekler yada kavşağa gelmeden 50-100 metre öncesinde herkes sola geçecek.

    Ama bu durumda da eğer yoğun bir trafik varsa bu kezde 50-100 metre geride müthiş bir keşmekeş yaşanacak, kaldi ki yolun yabancısı olupda kavşak karşısında yolun tek şeride düştüğünde habersiz olanlarda ister istemez kavşak içinde şerit değiştirmek zorunda kalacaklar. Gerçi trafik işaretleriyle daha önceden yolun daralacağı bildirilmelidir ama yoğun trafikde bunu gören pek olmaz.

    Bu tarz bir yolda bursada var ve genelde insanlar kavşak içinde şerit değiştiriyolar mecburen çünkü gelinen yol rampa yukarı ve kavşak kısmı tam rampanın tepesinde düzlük.

    İşin özeti bana göre mühendislik hatası olan bu yolda kaza olmaması için sürücülerin anlayışlı ve sabırlı olması gerekmektedir.

    Sola ve sağa dönüşler için arkadaşlar yeterli açıklamayı yapmışlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caissa -- 15 Temmuz 2009; 16:39:39 >




  • Bu başlığı okuyunca çok şaşırdım. Trafikte araç süren herkesin burada sorulan soruların cevaplarını tereddütsüz bilmesi gerekirdi. Demek ki kimse kuralları doğru düzgün bilmiyor. O sebeple bu kadar çok kaza oluyor demekki.
    DH'de de kuralları bilmeyen bir çok sürücü varmış demekki.
  • Türkiyede kazaların olmasının birinci sebebi Aşırı hız ve dikkatsizlikdir bence. Kurallara uyulmaması değil.
    Şimdi aşırı hız ve dikkatsizlik de kural ihlalidir diyeceksiniz ama demek istediğim o değil.
  • kaviakta sola dönecek arkadaşlar, o göbekten sola dönecek arkadaşlar sizlere sesleniyorum, LÜTFEN KAVŞAĞA GİRİNCE ÖRDEK GİBİ SOLDA DİZİLMEYİN, BİR DİREKSİYON MANEVRASI İLE KAVŞAK İÇİNDE EN SAĞA GEÇİNİZ, ÖBÜR TÜRLÜ KAVŞAK GÖBEĞİNİN SOLU KUYRUK OLUYO, DİĞER TARAFINDA ARAÇ OLMUYOR YAV!!!!!
  • Dediğiniz gibi "Aşırı hız" ve "dikkatsiz araç kullanmak" ta kurallarda yazılı olan yasaklardandır.
    Yavaş ve dikkatli bir şekilde kırmızıda geçmek, ya da yine hız sınırları içinde ve dikkatlice geçiş kurallarına uymamak ta kazaya sebep olur.

    Ayrıca o kurallar süs için yazılmadı. Herkesin hayatını korumak için istisnasız bütün kurallara harfiyen uymak gerekir. Ceza yerim diye değil !


    quote:

    Orjinalden alıntı: caissa

    Türkiyede kazaların olmasının birinci sebebi Aşırı hız ve dikkatsizlikdir bence. Kurallara uyulmaması değil.
    Şimdi aşırı hız ve dikkatsizlik de kural ihlalidir diyeceksiniz ama demek istediğim o değil.
  • İstanbul'da kural yok. Herkes istediği yerden kavşağa girip istediği yerden çıkıyor. Minibüs taksi geliyor, kavşağın ortasında duruyor. Yapılan mallıkların haddi hesabı yok.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: whipy

     Kavşak Geçiş Hakkı


    benim sorumda yanlış bilip bilmediğimi öğrenmek içindir. yukarıda gördüğünüz kontrolsüz döner kavşakta kırmızı araçların geçiş hakkı olduğunu düşünüyorum. sağdan gelene yol ver diye tanımlıyorum bu düşüncemi, kitabı çoktan attığım için açıp bakamam sizce düşüncem doğru mudur?


    Merhaba,

    Kontrolsüz döner kavşakta geçiş üstünlüğü döner kavşakta bulunan araçlarındır.
    Eğer döner kavşaklarda herkes sağındaki araca yol verirse, döner kavşak araçlarla dolar ve kilitlenir. Bu yüzden kurallar döner kavşağa girenin işini hemen bitirip, kavşaktan çıkması şeklinde düzenlenmiştir.

    Sağdan gelene yol ver kuralının uygulandığı yerler döner kavşakların olmadığı dörtyol ağızlarıdır. Burada amaç kavşağın tereddüte yol açmadan işlemesidir. Geçiş üstünlüğü konumunda olan araç yoluna devam eder, solundaki araç bekler. Sonrasında da o yoluna devam eder. Bu şekilde tereddüt yaşanmadan, kaza riski azaltılarak dörtyol ağzı kullanılmış olur.




  • Resim için kusura bakmayın

    Orta şeritteki adamı ne yapmalı?

    Çizgilerle belirlenmiş,şeridini takip etsene be adam? Bir çok kez böyle sıkıştırıldım,artık refleks haline geldi,ya sol şeritte girmiyorum böyle kavşaklara,ya da giriyorsam sağımda araba varsa ya geçiyorum ya da yavaşlıyorum onun geçmesini bekliyorum. Orta veya sağ şeritten de geçiyorsam dikkat ediyorum her zaman sağımdakini solumdakini sıkıştırmamaya,şeridimden çıkmamaya.

    Lütfen sizler de dikkat edin.

    Gelelim sorumuza,çizgilerle belirlenmemiş olsa bile,resmini çizdiğim türden kavşakta sağ şerittekiler genişten almak zorunda mıdır? Sırf bu yüzden koskoca 3 şeritli yolda günde yüzlerce araç birbirini sıkıştırıyor.

     Kavşak Geçiş Hakkı


    @postal58,senin dediğin gibi kavşaktan sola dönecek kişi en sağa ya da sağ şeritlere doğru geçerse,yeşil yandığında ya soldaki adamların geçmesini bekleyecek,ya da önlerinden kırıp tehlike yaratacak. asıl kavşakta sağ şeride geçmesi gerekenler kavşaktan tekrar sola dönmeyip,düz devam edeceklerdir. Düz gidecek sol şeritte,sola dönecek adam da sağ şeritte olursa işler karışır. nickinde 58 yazıyor,sivasta yaşıyorsan bu çizdiğim kavşağı bilirsin.tren garının ordaki kavşak.

     Kavşak Geçiş Hakkı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi denizza -- 16 Temmuz 2009; 2:30:27 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: erakcora

    foto

     Kavşak Geçiş Hakkı


    bahçelievler girişindeki kavşakı göstermişin sanırım



    ilk soruya dönersek. eğer sen kavşaktan karşıya geçeceksen iki şerit te senindir sonrasında yol daralıyorsa sağdaki soldakine veya soldaki sağdakine yol vererek yollarına devam ederler. ama kavşaktan sola dönülecekse sol şeritte sağa dönülecekse sağ şeritte ışıklarda beklenip ışık yanınca yola katılınmalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _opeth -- 16 Temmuz 2009; 2:42:57 >




  • kavşaklarda eğer ışık yoksa kimsenin geçiş hakkı filan taktığı yok, her sabah evin yakınındaki kavşağa gelince benden önce kavşağa girmiş sürücülere yol veriyorum öküz gibi bakıyorlar, onlar bekliyor ben bekliyorum, her sabah aynı olay. ısrarla kurallara uyayım diyorum ama anlayan yok,
  • Evet hemşehrim , adamı fıtık ediyolar. Bir gün ya dayak yiyecez ya atacaz bir güzel.
  • O Migros kavşağı deli ediyor beni sizin durumunuz yeterince açıklanmış zaten yol vermeniz gerekiyor, ama asıl tıp fak tarafından gelenlerin kırmızıda yan yola sapıp (kendilerine tamamen kırmızı yanarken) sonrasında pişkin pişkin sola dönerek yollarına devam etmelerine sinir oluyorum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: erakcora

    Evet hemşehrim , adamı fıtık ediyolar. Bir gün ya dayak yiyecez ya atacaz bir güzel.

    kaç yıllık taksi dolmuş şöförleri bile kavşakta dönerken filan kavşak içinde duruyorlar nedense ben ordan geçersem ilk başta kavşakta birisi varsa geçmesini bekliyorum sonra girdiğim gibi hemen çıkıyorum. bide balıkesirde şöyle bişey var. sen yayasın diyelim aracın gelmesine de baya var karşıya geçmeye başlıyorsun gelmesine baya olmasına rağmen korna selektör yapıp duruyor filan... çok acayip
  • Yaya geçidinden geçen yayaya korna çalıp kızan adam dolu memleket
  • cevaplar için teşekkür ederim fakat tekrar ediyorum bizim kavşakta o levhalardan yok ve herkes dönerde bekleyip sağdan gelene yol verir sanırım bende 50-60 km hızla sağdan döner kavşağa yaklaşan araçların önüne atamam kendimi o zaman tek yapacak şey belediyenin o kavşağa levha koymasını ve insanların bunu anlamasını beklemek.
  • Lehva olmasa da geçiş hakkı dönel kavraktakinindir. Lehva koysalar da pek bir şey değişmez milllet bilmiyor. ( Gerçi Eskişehirliler genelde aydın insanlardır.)
  • 1. resimde aslında 2 araçda hatalıdır. şöyleki; dönüş yapacak araç en az 25-30m önceden dönüş yapacağı şeride girmiş olmalıdır. Düz gidecek araç ise 2. şeride girmiş olmalıdır ve dönüş yapacakların şeridini kapatmamalıdırlar. ama buradaki durumda 2. araç 1. araca yol vermeli daha sonra dönüşünü tamamlamalıdır kavşağa baştan hatalı girmişiniz.. Unutulmamalıdır ki burada 2 araçda hatalıdır. sözün kısası ; madem düz gideceksin neden en sola yanaşmışsın, yada madem sola döneceksin neden en sağdasın....
  • bende eskisehirliyim oralardan eskde oldugum zaman hergun geciyorum hatalisiniz hatta az kufur etmem oyle yapanlardan 2. olan resimde sola doluceseniz 1 numarali arac kisminda olmaniz lazim duz gidecekseniz yani migrosa 2 numarali arac olmaniz lazim normali budur.Ilk resimde 1 numarali arac duz gidicekse 2 numarali arac bbeklicek cunku 1 numaranin arkasinda sola donmek isteyenler olabilir umarim aciklayici olmusumdur.
  • Sola dönecek aracın sağ şeritte işi ne...eğer önce gelen araç solda durduysa ki durduğu yer yanlış değil, zira sağa döneceklere yol vermek için solda durmuş; sizinde, sağ şerit boş dahi olsa 1.aracın arkasında durmanız gerekiyordu.
  • Ne yazık ki çoğumuz geçiş kurallarını bilmiyoruz. Bunun için de kendi kurallarımızı geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz kurallar herkes tarafından bilinmek zorunda değildir. Bu noktada mantıklı olanı yapmak da çözüm olmayabilir. Ancak ortak kurallar en iyisidir. Çünkü herkesin bilmesi beklenir.

    Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesi aşağıda:

    DÖNÜŞLER (DOĞRULTU DEĞİŞTİRME)

    Madde 102 - Aksine bir işaret yoksa dönüş yaparak doğrultu değiştirecek olan araç sürücüleri;

    a) Sağa dönüşlerde;

    1) Dönüş işareti vermeye,

    2) Sağ şeride veya işaretlerle dönüş izni verilen şeride girmeye,

    3) Hızını azaltmaya,

    4) (Değişik alt bent: 02/11/2000 - 24213 S. R.G. Yön/11. md.) Dar bir kavisle dönmeye,

    5) Dönüş sırasında varsa kurallara uygun olarak karşıya geçen yayalara ve bisiklet yolundaki bisikletlilere geçiş hakkı vermeye,

    6) (Ek alt bent: 02/11/2000 - 24213 S. R.G. Yön/11. md.) Dönülen karayolunun gidiş şeridine veya gidişe ayrılmış en sağ şeridine girmeye,

    b) Sola dönüşlerde;

    1) Dönüş işareti vermeye,

    2) Çok şeritli yollarda gidişe ayrılan şeritlerden en soldaki şeride, iki şeritli ve iki yönlü karayollarında sağ şeridin soluna yanaşmaya,

    3) Hızını azaltmaya,

    4) Kavşağa geldiğinde varsa kurallara uygun olarak karşıya geçen yayalara geçiş hakkını vermeye,

    5) (Ek alt bent: 02/11/2000 - 24213 S. R.G. Yön/11. md.) Dönüşe başlamadan sağdan gelen taşıtlara ilk geçiş hakkını vermeye,

    6) Döneceği yolun gidişe ayrılan kısmına girmek üzere, arkadan gelen ve sola dönecek diğer araçları engellememek için dönüşü geniş kavisle yapmaya,

    7) Dönüş sırasında karşı yönden gelen ve emniyetle duramayacak kadar yaklaşmış olan araçların geçmesini beklemeye,

    8) Döneceği yolun çok şeritli olması halinde en sağ şerit dışındaki uygun bir şeritten kavşağı terk etmeye,

    9) Döndüğü yola girdikten sonra en kısa sürede trafiği tehlikeye düşürmeden sağ şeride veya hızının gerektirdiği şeride girmeye,

    c) Dönel kavşaklardaki dönüşlerde;

    Dönel kavşaklarda da sağa ve sola dönüş kurallarına aynen uymakla birlikte,
    1) Sola veya geriye dönecek ise orta adaya bitişik şeritten kavşağa girmeye,

    2) Dönel kavşakta geriye dönecek ise orta adaya bitişik şeritte dönüşe geçmeye,

    3) Orta ada etrafında dönerken, kavşak çıkışında bulunan ve uygun mesafede olmayan bir karayoluna veya geçiş yoluna girmek istemesi hali dışında, şeridini muhafaza etmeye, mecburdurlar.

    Dönüş sırasında araç sürücüleri; yaya ve bisikletler için yeşil ışık yanmakta iken; yaya geçidinden ve bisiklet yolundan geçen yoksa veya yayalar uzakta iseler, yayaların ve bisikletlerin geçiş haklarını engellememek şartıyla, dönüşlerine devam edebilirler.

    Gidişe ayrılan birden fazla şeridi bulunan yollarda; en sağ veya sol şeride bitişik şerit veya şeritlerden işaretlenmek suretiyle sağa veya sola dönüşlere izin verilebilir."
    ........................................

    Her iki resimde de asıl sorun; sola dönmek isteyen ve dönüş kurallarına uymayan araçlarda.
    Sola dönecek araç: kavşağa girmeden önce orta adaya bitişik şeritte olmalıdır.




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.