Şimdi Ara

Kedilerde Beslenme Davranışları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • KEDİLERİN BESLENME DAVRANIŞLARI
    Kedilerin beslenme davranışları hakkında çeşitli çalışmalar yapılmış olsa da, bu konuda henüz bilinmeyen çok şey olduğu görülmektedir. Ancak kedilerin köpeklere ve diğer birçok hayvana göre yiyecek tercihleri bakımından çok daha seçici davrandığı ve bireysel özellikler taşıdığı anlaşılmaktadır. Kedilerin yiyecek tercihleri koku, tat, şekil ve içinde bulundukları ortam gibi birçok faktör tarafından etkilenebilmektedir. Bu etkenlerin kesin olarak ortaya konması oldukça güçtür. Köpekler için lezzet artırıcı özelliği olan birçok faktörün kedilere herhangi bir etkisi olmayabilmektedir. Yine insanların hoşuna giden koku ve yiyecek kediler tarafından sevilmeyebilirken, insanlara kötü gelen bazı koku ve lezzetler ise beğeni görebilmektedir.
    Araştırıcılar kedilerin beslenme tercihlerini çözebilmek için vahşi kediler üzerinde çeşitli gözlemlerde bulunmuşlardır. Bunun nedeni, kedilerin evcilleştirilmelerine rağmen et yiyici(karnivor) özelliklerini hala koruyor olmalarıdır. Vahşi kedilerin avladıkları hayvanlar arasında en çok tavşan etini tercih ettikleri görülmüştür. Evcil kedilerinde konserve mamalarda en çok tavşan etini tercih ettikleri belirtilmiştir. Yapılan incelemelerde kedilerin fare ve ayrıca serçe gibi kuşları avlamaktan hoşlandıkları, ancak bunları yemedikleri saptanmıştır. Sadece çok az orandaki kedilerin çok aç olması nedeniyle fareleri yediği, bu nedenle de kuşların kediler için lezzetsiz olduğu bildirilmektedir.
    Etlerin kediler için lezzetliliği, etin elde edildiği hayvan türü, etin hayvanın hangi bölgesinden alındığı ve tazeliğine göre değişmektedir. Değişik etler karışık halde işlendikleri zaman birbirine olan etkileşimleri ve etin işlenme teknikleri de lezzetliliği etkilemektedir.
    Köpeklerin çoktan aza doğru sırasıyla sığır, domuz, kuzu, tavuk, at eti tercih ettikleri bildirilirken kedilerde daha genel bir tablo çizilmekte ve balığı etlere tercih ettikleri belirtilmiştir. Ancak bazı kedilerin balık etini reddettiğini bildiren araştırmalar da vardır. Kesin olarak belirtilen şey, köpek ve kedilerin belirli amino asitlere ilgi duyduğudur. Mezbahalarda kesimden sonra etlerde oluşan ve etin bayatlamasıyla artan bazı maddeler ise eti kediler için lezzetsiz kılabilmektedir.
    Kediler normalde, mide kapasitelerinin de az olması nedeniyle günlük yiyeceklerini 10-20 öğünde tüketirler. Fakat alıştırılırsa bazı erişkin kediler günde iki öğünde beslenebilirler. Normalde kaplarına konana mamayı bir gün boyu çok sayıda küçük öğünler halinde tüketmektedirler.
    Yapılan çalışmalarda stresli bir ortamda kedilerin kendilerine tanıdık olan gıdayı, güvenli bir ortamda ise sunulan yeni gıdaları tercih ettikleri gözlenmiştir. Bazı araştırıcılar kedilerin büyüme dönemlerinde alıştıkları gıdalardan çok zor vazgeçtiklerini ileri sürmektedirler.
    Kedilerin 30-40 derece ısıdaki diyetleri daha iştahla yedikleri ve hafif asit karakterdeki gıdaları tercih ettikleri görülmüştür. Köpekler her ne kadar tatlı lezzetten hoşlansalar da kedilerin tatlı lezzeti sevmedikleri bildirilmektedir. Ancak bazı amino asitlerin kedilerin tat duyularını uyardığı saptanmıştır. Yine kedilerin acı lezzetten, çok yağlı ve pudra benzeri görünümdeki yiyeceklerden hoşlanmadığı belirtilmektedir. Kuru mamalar içerisinde yağ oranı yüksek olanı tercih ettikleri fakat ihtiyaçlardan fazla yağlı olanı ise iştahla yemedikleri de gözlenen davranışlar arasındadır.
    Kediler mavi ve kırmızı gibi belirli bazı renkleri ayırt edebilmektedir. Yalnız diyette kedilerin hangi rengi tercih ettikleri konusunda yeterli çalışma yapılmamıştır. Koku, köpek ve kedilerde iştahı başlangıçta kamçılasa da tek başına yeterli olmamaktadır. Kokunun lezzetle bütünleşmesi gerekmektedir.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.