Şimdi Ara

Kernel Power 41 (63) hatası, harddisk boot sorunu ve usb portları alakası?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
70
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yakın zamanda sistemimi büyük ölçüde upgrade ettim. Bu upgrade yavaş yavaş olduğu için öncelikle ramler, işlemci ve ekran kartını değiştirdim. Harddisk, ssd, anakar, kasa ve psu sabit kaldı. Bu sistemi ilk upgradeimde sorunsuz kullanırken geçen ayın 26sında gece pcyi açmayı denerken anakart yazısı ekranında kalıyor, bir türlü boot atmıyordu. Hatta dakikalarca anakart ekranında kalıyor, f2 ve del spamlamama rağmen bios açılmıyordu. Sonra bir iki defa kazayla da olsa açıldı ama windowsun yüklü olduğu sst boot priorityde gözükmüyordu (normalde de gözükmüyordu yalnızca hdd vardı fakat sistemi uzun süre sorunsu kullanmıştım). Sistemim ssd üzerine kurulu + olarak harici hdd vardı. Bi türlü boot ettiremeyince arkadaşıma danışarak hddyi komple söktüm sonrasında bios açılmaya başladı ve priorty kısmında ssd de gözüktü. Ben de o fırsattan istifade hemen formatladım, harddiskim zaten baya eskiydi ssd ile bir süre idare ederim diyip çıkartıp kaldırdım. Ve ardından pcyi, driverları kurarken bi takıldı tüm ekranlar açıktı ama hiçbir tepki vermiyordu ben de umursamadan resetledim sonra kurdum işte kullanmaya başladım.


    Üzerinden biraz zaman geçti sonra zaten upgrade işine başladığım için temelli iyi hava sirkülasyonu için kasayı da değiştireyim dedim, valor air almıştım tüm parçaları tek tek söküp yeni kasama aktardım ilk defa yapıyordum ama montaj dışında zaten daha önce nerdeyse tüm parçaları söküp takmıştım çok da sorun olmadı yani. Fakat bu donma olayı yineledi bi kaç gün önce yine pek umursamadan resetledim kullanmaya devam ettim derken bugün gece 12de tekrar oldu sonra işkillenip araştırdım olay dökümünden baktım ve bu her donduğu süreçlerde kernel power 41 hatası vermiş aslında. Hani kasayı aktarırken bi yerde yanlış yaptım ondan sonra başladı desem neyse ama ilk hdd mevzusunda olmuş aslında olay dökümünden bakınca o tarih ve zaman direkt uyuşuyor. Genel olarak psu ve ekran kartından olabileceği söyleniyor ama psum yeni sayılır (2 yıllık) ekran kartını da upgrade için yeni aldım zaten 2 aylık ve bu hdd olayı olana kadar sorunsuz da kullandım 2 ay boyunca nerdeyse yani parçaların uymama gibi bi sorunu yoktu bu hdd mevzusuna kadar.


    Neyse biliyorum uzun oldu ama en son demin tekrar 5 nisan saat 3 30 gibi yine dondu bu sefer yükteydi de. İşkillendim dediğim sırada araştırırken sorun olabilecek her şeyi test etmeye çalıştım, işlemciyi ekran kartını psuyu yük altına soktum ama hiçbir sorun olmadı ramleri test ettim bi sorun çıkmadı fakat en son reset attığımda kullandığım harici bluetooth adaptörünün çalışmadığını fark ettim windows uyarı verdi bu usb aygıt çalışmıyor diye sonra tak çıkart falan yaparken fark ettim ki bu ön 3.2 portlarım çalışmıyor, farklı usb bellekler ve klavye mouse da bağladım mouse ışığı yanıyor ama tepki vermiyor sistem görmüyor ve windows uyarı veriyor. sonra arka portları deneyeyim dedim ve arkadaki usb 3.1 portları sorunsuz çalışırken 2.0 portlarının da çalışmadığını fark ettim. ne takarsam takayım çalışmıyor. ve sistemi yeni kasaya taşırken anakartın bağlantılarını doğru taktığıma eminim sadece ön port kablolar kısmında hata yapmış olabilirim belki diycem (reset start switch led ve hdd led kısmı) ama onun da bu donma muhabbetine ve usb portlarına etkisi olacağını sanmıyorum yani? e psu ve ekran kartında da sorun olmadığına eminim nerdeyse hem yeniler hem de bu hdd mevzusu olana kadar hiç sorun yaşamamıştım sistemde? hani pcyi aktarırken psuda yanlış bağlantı yaptım falan desem ama kasayı aktarmadan önce başladı bu kernel mevzusu da?


    (ayrıca bios güncel, son formattan sonra tüm driverların en güncellerini kurdum, kasayı ilk aktardığımda ön portlar ve arka 2.0 portlar da çalışıyordu fakat bugün itibariyle çalışmıyor sanırım)


    acaba bu portların çalışmaması ile kernelin bi hatası olabilir mi? napmalıyım acaba?



    sistemin güncel halini ve parantez içinde eski halini de yazıyorum


    Asus prime b350m-k anakart

    Amd ryzen 5 5500 işlemci (eskisi ryzen 3 1200)

    Galax rtx 4060 8gb 1click oc ekran kartı (eskisi saphire rx570)

    wd blue 512gb m2 ssd (eskiden + oladak wd 1tb hdd vardı, sorun verdi)

    Xpg gammix d35 16gb x 2 32 gb 3200mhz.

    xpg valor air kasa (eskisi thermalthake idi)

    xigmatek 650w silver 80+ psu (2 yıllık yaklaşık)








  • ufak bir up

  • Bu durum oldukça karmaşık gibi görünüyor, ancak adım adım çözümlemeye çalışalım.

    Öncelikle, yaşadığınız sorunlar arasında bir bağlantı olup olmadığını anlamak önemlidir. Öncelikle, sistemdeki USB portlarının çalışmaması ve kernel power hatası arasında doğrudan bir ilişki olup olmadığını belirlemeye çalışalım:

    1. USB Portlarının Çalışmaması: Ön ve arka USB portlarının çalışmaması, anakartın veya bağlantıların bir sorunu olabilir. Özellikle, ön panel bağlantılarını kontrol edin ve doğru şekilde takılıp takılmadığından emin olun. Bağlantıları doğru şekilde takmanıza rağmen portlar hala çalışmıyorsa, anakartın bir arızası olabilir.
    2. Kernel Power Hatası: Kernel power hatası genellikle beklenmedik bir şekilde sistem kapanmasını ifade eder. Bu genellikle güç kaynağı, sürücü uyumsuzluğu veya donanım uyumsuzluğu gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak, bu hatanın USB portlarındaki çalışmama sorunuyla doğrudan bir ilişkisi olması pek olası görünmüyor.
    3. PSU ve Diğer Donanımların Kontrolü: PSU'nun bağlantılarını ve gücünü kontrol edin. Ayrıca, anakartı ve diğer bileşenleri güç bağlantıları açısından kontrol edin. Bağlantılarda herhangi bir sorun olup olmadığını belirlemek için yeniden takmayı deneyebilirsiniz.
    4. BIOS Güncellemesi ve Sürücülerin Kontrolü: BIOS'unuzu ve sürücülerinizi güncelleyin. Bu, uyumsuzluk veya kararlılık sorunlarını çözebilir. BIOS güncellemesinin ardından, anakartın USB portlarını ve diğer ayarlarını yeniden kontrol edin.
    5. Donanım Sorunlarını Test Etme: Sisteminizde donanım sorunlarını tespit etmek için birkaç test yapabilirsiniz. RAM'leri tek tek test edebilir, hard disk ve SSD'nin sağlığını kontrol edebilir veya anakartınızı başka bir sisteme takarak test edebilirsiniz.

    Bu adımları izledikten sonra sorun hala devam ediyorsa, sorununuzu daha iyi anlamak ve çözmek için bir bilgisayar teknisyeninden veya uzmanından yardım almanız gerekebilir. Umarım bu adımlar sorununuzu çözmenize yardımcı olur.





  • LordErenify kullanıcısına yanıt

    Hocam emeğiniz için teşekkür ederim bi süredir yoğundum bakamadım. dediğiniz gibi ben de pek alaka kuramamıştım özellikle usb portlarının arka kısımdakilerin çalışmaması ilginç gelmişti fakat aynı gün içinde formatladım ve bu sorun çözülmüştü ve tahminimce driverlarla alakalı yaızlımsal bi sorun olduğu için bu karışıklığa sebep oluyor ve sistem kitleniyordu. araştırdıklarıma göre normalde kernel power mevzusu psu gibi sebeplerden olunca pc zaten kendisini kapatıp açtığında bu hatayı alıyorlarmış ama ben kendim kitlendiği için kapattığımdan aynı hatayı aldım gibi ve formattan sonra hiç yaşamamıştım ta ki şu ana kadar. demin de benzer bi şey oldu ama önce internet gitti gibi oldu sonra browserları yenilerken sistemim hiçbi şeye tepki vermedi ama öncekinin aksine mouse u hareket ettirebildim fakat işlem yapamadım bildiğiniz bi kasma ve donma arası bi şeydi sonra resetleyince yine kernel power hatası vardı ama dediğim gibi ben kendim resetlediğim için gösteriyor sanırım bunu. bunun dışında o günden beri formatladıktan sonra hiçbi sorun yaşamamıştım aslında. Bios um güncel en son sürümde. psudan dediğim gibi bi şüphem yok çünkü yeni kasaya taşımadan önce aynı sistemi kullanıyordum tamamen ve hiçbir sorun yaşamamıştım aslında. diğer donanımlar da keza aynı şekilde diye düşünüyorum.





  • Zeke_ Z kullanıcısına yanıt

    Ufak bi up geçeyim. çok saçma ve can sıkıcı bi şey yaşıyorum. ana mesajda bahsettiğim sorun çözüldü gibi ama 2 kere şey yaşadım; böyle bi yayın ya da bi video izlerken video yükleniyor duruma geçiyor. mouse hareket ediyor fakat herhangi bi şeye tıkladığımda o şey tıklanmaz oluyor ve bi şey olmuyor. görev yöneticisi vb gibi hiçbi şeyi de açamıyorum. sadece boş mouse gezdirebiliyorum. reset atmam gerekiyor atınca da haliyle kernel power sorunu veriyor. demin yine yaşadım resetledikten sonra da giriş yaparken pc pini girme kısmında klavyemin bi kısmı düzgün çalışmadı? num pad ve bazı harfler çalışmadı resmen sonra tak çıkart yaptım öyle geri geldi?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.