Şimdi Ara

kingston ram mhz sorunu yardım lütfen :(

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.108
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar cpu-z ile baktım şimdi ram'a.. 666.7 mhz gösteriyor.. neden düşük acaba?

    sistemde 2*2gb 1600mhz ram var oysaki ?

    resim:
     kingston ram mhz sorunu yardım lütfen :(


    ram 1:
     kingston ram mhz sorunu yardım lütfen :(

    ram 2:
     kingston ram mhz sorunu yardım lütfen :(


    sistemimde ram hızının 1600mhz olması için ne yapmam gerekir ?







  • Şimdi durumu size şu şekilde açıklayayım, hızınız düşük ancak bu konuda içerisinde iki ayrı konu yer almaktadır. Öncelikle şu anlam karmaşasını ortadan kaldıralım.

    CPU-Z vb. yazılımlarda RAM miktarınız efektif bellek hızı ( Dual DDR ) 2 ile çarpılmaktadır. Örn; 1600 Mhz RAM 800 x 2 = 1600 Mhz olarak gözükmektedir. Yani şu an RAM belleklerinizin hızı 666.7 x 2 = 1333 Mhz'dir. RAM'lerin çalışma frekansı budur.

    Diğer sorununuzu düzeltebilmemiz için anakartınızın markası ve modelini bilmem gerekir.

    İşlemci ile RAM'ler birbiri ile bağımlı olarak çalışmaktadır. Anakartın üzerindeki kartlara veri akışı ''Bus'' adı verilen elektronik yollar üzerinden yapılmaktadır. İşlemci ile RAM arasındaki veri akışını sağlayan ve denetleyen bölüm ''System Bus'' adını almaktadır.

    Yeni nesil anakartlarda bu birçok fonksiyon ve seçenekle çok daha belirginleşmiştir. Günümüzdeki bazı DDR 3 destekli anakartlar 1333 Mhz'e kadar sabit FSB desteği sunar ( Örn; üretici firmaların sitesinde şöyle bir ibare yer alır, 800, 1066, 1333, 1600*, 1800*, 2133* Mhz buradaki yıldız işareti anakartınızın RAM'lerinizin uygun voltaj dahilinde yani işlemcinizinde RAM'lerinizin FSB değerini karşılaması halinde 1600 Mhz'e erişiminin mümkün olduğundan bahsedilmektedir. İşlemciniz kendini RAM'lere uyum sağlaması için bir miktar voltaj vermek zorundadır. Bu ( * ) ibaresinin tam tanımı budur. ) Bu durumu ortadan kaldırmak için yani 1600 Mhz'de veya üstünde çalıştırmak için O/C işlemi yapılmalıdır. Fakat bu durumda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise RAM'lere yapılacak olan voltaj arttırımı değildir. RAM'lerinize herhangi bir voltaj vermemelisiniz, amaç işlemcinin RAM'lere uyum sağlaması olduğu için burada asıl O/C işlemi gerçekleştirecek olan bileşen işlemcidir. Dilerseniz siz bu konuda bilgiye sahipseniz, BİOS'a DEL tuşu veya bazı anakartlarda F 10 , F 12 komutlarınada atanabilir, BİOS'a girip, Anakart üreticilerinin modellerine ve markalarına göre değişen bir ''Cell Menü'' sekmesi yer almaktadır. Bu sekme altından işlemcinize gereken ( istibdat yani sınır Voltaj değerini ) vermelisiniz. Rastgele voltaj vermek işlemci başta olmak üzere tüm bileşenlere zarar verebilir.

    Ancak dikkatimi çeken bir nokta mevcut CPU-Z adlı yazılımda RAM modüllerinizin, XMP ( Extreme Memory Profile ) özelliğine destek sunduğu görülüyor, bu özellik sayesinde BİOS'a girip, XMP özelliğini aktif etmeniz otomatik olarak RAM'lerinizin 1600 Mhz'de çalışmasını sağlayacaktır. Bu özellik gereken 1600 Mhz için sağlanmış tüm FSB barajını ve voltaj değerlerini bir seçenek doğrultusunda yerine getirmektedir. Gerektiğinde voltaj dahi vermeden işlemcinizin öncelikli olarak FSB arttırımına gitmesini sağlar, açmadığı takdirde voltaj verecektir. O/C temel güdüm de bu olmalıdır. İlk olarak işlemcinin bir miktar FSB hızı arttırılmalıdır, kaldırdığı takdirde devam edilmelidir. Şayet bir noktaya kadar kaldırmıyorsa zaten voltaj verilecektir, daha fazla voltaj daha fazla ısı anlamına gelmektedir, pek tabiki bu da daha iyi soğutma anlamına gelir. Bu sebeple tüm bunlardan kurtulmanıza olanak tanıyan bir özelliktir, XMP özelliği.

    Tabi bu durum tamamen kullanıcının kendi bilinci tarafından gerçekleştirilmelidir. O/C işlemi her ne kadar zayıfta olsa faiş bir şekilde arttırılmasada işlemcinizin stok bir HeadSink ve fan soğutmada oldukça önem kazanır ve sorun çıkartabilir, harici bir soğutma sistemi kullanıyorsanız zaten sorun oluşmasıda pek mümkün değildir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 9 Ocak 2011; 21:34:24 >




  • anakart markam

    MSI 870A-G54

    işlemcim

    AMD Phenom II x4 955 Black Edition 3,2ghz

    1600mhz nasıl yapablrm ram'i ?
  • şimdi bios'a girip >> cell menu >> FSB/DRAM RATIO >> Auto olarak gözüküyordu, 1:4 'ü seçtim..

    resim:
     kingston ram mhz sorunu yardım lütfen :(


    voltaj hiç ayarlamadım, herhangi bir sorun yaratır mı bu şekilde acaba?
    ve 1600 mhz oldu sanırım şimdi ?
  • Hayır, herhangi bir sorun oluşmayacaktır. Zaten mevcut RAM kitinizin bahsi geçtiği üzere XMP özelliği de mevcut.

    Anakartınızın dediğim gibi doğrudan 1600 Mhz'e desteği bulunmamaktadır. Sizin muhtemelen BİOS'unuzda XMP özelliği ''Enabled'' konumda yer alıyordur. Doğrudan 1:4 konuma getirmenizde bundan dolayıdır. Sistem BİOS'un kaydedilmesi ile birlikte şayet ''Enabled'' olmasaydı veya daha önceden bir miktar FSB hızı arttırılmışta olabilir.

    CPU-Z adlı yazılımın CPU sekmesinin bir SS'sini ekleyebilir misiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 9 Ocak 2011; 21:29:49 >
  • cpu ss:

     kingston ram mhz sorunu yardım lütfen :(



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uPk -- 9 Ocak 2011; 21:31:43 >
  • Hiçbir sorun gözükmemektedir. XMP özelliği ( Enabled ) aktif konumdadır.

    İyi forumlar.
  • çok teşekkür ederim. voltaj arttırmayı düşünüyordum 1.65v olarak. ama gerek yok sanırım buna hiç. tekrar teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: uPk

    çok teşekkür ederim. voltaj arttırmayı düşünüyordum 1.65v olarak. ama gerek yok sanırım buna hiç. tekrar teşekkürler.

    Rica ederim. Hayır, herhangi bir işlem şu an itibari ile yapmanıza gerek yok. Rastgele voltaj arttırımı da yapılmaz, O/C durumunda öncelikli olarak mevcut voltajın çıkabileceği en yüksek FSB değeri denenerek bulunmalı ve daha sonra durum sorgulanmalıdır. ( XMP ) özelliği sizi bu durumdan kurtaran bir özelliktir.
  • çok teşekkür ederim. iyi forumlar :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.