Şimdi Ara

kira artış oranım nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,oturduğum evde 10 yılım dolunca 2021 kasım ayında 1 sene geçerli olmak üzere yeni fiyatla yeni kontrat imzaladım.Ev sahibim bundan sonra da kiramın tefe tüfe oranına göre artacağını söylemişti ve ilk artışı kasım ayında değil 2023 ocak ayı itibariye ödememi istemişti(bunu tüm kiracılarına toplantıda söyledi yazılı değil). Yalnız binadaki diğer kiracılarda aynı kontrata sahip olmasına rağmen onlardan 2023 yılı için tefe tüfe oranın da üstünde artışlar istemiş.Bana ise henüz birşey söylenmedi.

    Şimdi Merak ettiklerim şunlar:

    -2022 kasım ayında 1 yılım dolduğu için %25 kira artışından faydalanabilir miyim?

    -Eğer %25 ten faydalanamıyorsam kiramı tefe tüfeye göre yatırsam sıkıntı olur mu?

    Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekkür ederim.




  • Ev kiralarında tüfe uygulanmaz,yüzde yirmibeş üzerinden zam yapılması gerekir

    makul bir oranda anlaşmanızı tavsiye ederim çıkartma hakkı var çünkü

  • 10 yıl dolduktan sonra yasal haklarınızın pek bir anlamı kalmıyor çünkü 10 yıl dolduktan sonra ev sahibi sizi yeni sözleşmenin bitimine 3 ay kala yazılı ihbarla evden çıkarabilir:


    10 yılı geçen Kira Sözleşmesinin Feshi ve 10 Yıllık Kiracının Tahliyesi (kulacoglu.av.tr)


    10 yıllık sürede amaç ev sahibinin mülkiyet hakkını kiracının ömür boyu gasp etmemesidir.


    %25 kira artışı yasal hakkınız ancak böyle yapmaya kalkarsanız, ev sahibiniz evi boşaltmanız için son kontratın bitim tarihine 3 ay kala ihbarname gönderir ve bu ihbara karşı hukuken yapabilecek hiç bir şeyiniz yok. Çıkmazsanız mahkeme yoluyla çıkartır. Bu durumda son kontratın dolmasına kaç ay kaldıysa o kadar süre %25 kira ödersiniz. Ya da ev sahibi hangi artışı istemişse ve bu artış reel enflasyon civarlarındaysa kabul edip aynı evde oturmaya devam edebilirsiniz.


    10 yılı doldurmamış olsaydınız şöyle olacaktı:


    İlk 5 yıl son 12 ayın TÜFE ortalaması kadar,

    İkinci 5 yılda ev sahibinin istediği kadar (yeniden değerleme oranı) ya da uyuşmazlık halinde mahkemenin belirlediği oran kadar artış yapabilir ev sahibi, bunun üstüne çıkamaz. Ama 10 yıl dolduktan sonra ev sahibi hiç bir gerekçe göstermeksizin sizi evden çıkarabilir.


    Yani yeni kontratın bitimine kadar %25 artışla oturabilirsiniz. Ev sahibi doğal olarak bunu kabul etmeyecek ve kontrat bitiminde muhtemelen sizi evden çıkaracaktır.





  • oozgur16 kullanıcısına yanıt

    Merhaba,çıkarabilmesi için oturduğum dairenin kira geliriyle geçindiğini yada 1. derece yakının geçeceğini ispatlaması gerekmez mi?

  • 10 yıldan sonra 2021 de yeni sözleşme yaptık.Bu beni yeni kiracı yapmaz mı?

  • %25

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sertosman S kullanıcısına yanıt

    Osman bey %25 dediğinize göre bu bana yeni kiracı hakları da sağlar değil mi? bu konuda farklı sesler var çünkü...

  • inanpolat İ kullanıcısına yanıt

    10 yıllık uzama süresinin sonunda sözleşmenin feshinin talep edilmesi hali ile ihtiyaç sebebi ile tahliye birbirinden farklıdır. Sözleşme süresinin bitiminden itibaren her yıl yinelenen kira sözleşmesi 10 yıl uzama süresine ulaştığı anda kiralayana sebep göstermeksizin tahliye imkanı sağlıyor kanun.


    Sizin yeni kira sözleşmesi yapmış olmanız hali ise hakimin takdirine bırakılmış bir konu. Bu konu biraz tartışmalı olmakla birlikte Yargıtay, yeni sözleşmenin eski sözleşmenin devamı niteliğinde olup olmadığına bakarak sonuca gidiyor. Özellikle TÜFE ile sınırlanan artış oranlarını bertaraf etmek için art arda yapılan sözleşmelerde ilk sözleşme tarihi dikkate alınır. Sizin olayınızda 10 yıl sonra ilk defa yeni sözleşme yapılmışsa şahsi kanaatim bunun eski sözleşmenin devamı niteliğinde olmadığı yönündedir. Tabi mahkeme önüne geldiğinizde hakimin görüşünün ne olacağını bilemeyiz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 29 Aralık 2022; 9:25:28 >




  • inanpolat İ kullanıcısına yanıt

    %25in yeniyle eskiyle alakası yok


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    10 yılın sonunda 2021 de yeni kontrat yaptık. Binaya Doğalgaz çekildiği için bu kontratta olması gereken tefe oranının üzerinde yeni bir kira ile başladık. O yüzden ben de yeni sözleşme niteliğindedir diye düşünüyorum.

  • sertosman S kullanıcısına yanıt

    anladım.Teşekkür ederim...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.