Şimdi Ara

Kiracı ev sahibi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese merhabalar bı konu hakkında herkesin fikirlerini almak istiyorum ben gecen yil Ekim ayında ev kiraladım ilk altı yedi ay sorunsuz şekilde düzenli hatta gününden önce de kiralarimi yatırdım ne hikmetse ev sahibim bı gün arayip evi bosaltmami kendinin de kirada olduğunu (aynı semt de oturuyoruz) mağdur olup kira sözleşmesi dolduğunu söyledi ama yine benden önceki kiracıya da aynı şekilde Baskı yaparak evden çıkarmış bina sakinlerinin söylediği bu bana yaklaşık on gün önce ihtar çekti Ekim ayında evi tahliye et kiraya vermicdm kendim gecicem diye şimdi ben evi bosaltmiyacagim çünkü ev bulamadım bulduğum evler bütçemi çok fazla aşıyor buda muhtemel mahkemeye gidecek sonuç olarak ben en kotu nasıl bir senaryo ile karşılaşmış olurum ve bu bana bugünkü şartlarda ne kadara maal olur şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.




  • aynı şeyi yaşadık.


    geçen yıl ağustosta tuttum, kira tarihinden önce eksiksiz gönderdim. kontratın 6. ayından beri evden çıkmamı istiyor. geçen ay 1. yıl doluyor diye kontratın bitiyor çık dedi, dedim bir daha bana evden çık dersen 10 yıl kirayı öder evden çıksam bile öylece boş tutar hayrını göstermem dedim. (ev sahibi savunucuları saldırmasın, eşimin ve benim huzurumu kimse bozamaz, sözleşme yaptıysak iki taraf da uyacak)


    o lafın üzerine küfür ve tehdit mesajı attı. savcılığa verdim, ifadesi alındı, ceza davası açılacak, 1 aydır sesi soluğu çıkmıyor, çıkarsa akabinde hakaretten ve huzur bozucu bilimum mevzulardan yüklü tazminat davası açacağım.


    benim de beklentim ihtar ile kendi oturacağını beyan etmesi.


    bu durumda ilk tavsiyem savcılığa gidip tck 109, 123 maddelerinden soruşturma açtırmanız, kendim oturacağım sözü ile tekrarlı şekilde kiracı tahliyesine gidiliyor diye detay ekletilmeli ki tahliye davasına gidildiğinde iş lehinize dönsün.


    savunmada değil saldırıda olun mutlaka. çevremde çok kişi aman kötü olmayayım diyerek ev sahiplerini mutlu kendilerini ise huzursuz etti.


    yılmayın, sokakta yediği armudun sapını yere mi attı yapıştırın kabahatler kanunundan cezayı.


    o ki bu işin cılkı çıktı, bi çomak da biz sokalım.





  • Peki hocam oldu benim.lehime tahliye kararı çıktı buda kirada oturduğunu beyan ediyor bana ama ne kadar doğru bilmiyorum olurda bana tahliye kararı çıkar ise tahliye kararı sonrası kaç ayda evi bosaltmam gerekiyor birde mahkeme avukatlık ws harici bana herhangi bir masraf çıkarmı örnegin oturduğu evin benden yüksek ise kirası farkını talep edebilir mi

  • TROJ T kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Ev sahibinin evi satması, kendisinin veya yakınının ihtiyacı söz konusu olduğu için kiracıyı çıkarmak istemesi gibi durumlarda bunu ihtarnameler ile bildirmesi gerekmektedir. Ve böyle durumlarda kiracıya 6 ay süre verilmesi şarttır.


    https://www.altuntas.av.tr/ev-sahibi-kendim-oturacagim-diye-kiraciyi-cikarabilir-mi/




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 27 Ağustos 2023; 13:5:5 >
  • Dava açmak istese de arabulucuya gider mevzu. @toygar uygar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 27 Ağustos 2023; 13:11:57 >
  • TROJ T kullanıcısına yanıt

    Hocam üstte bir mesajda size yanıt vermiştim ama ayriyeten bir parantez açmak istediğim için yeniden yazıyorum. Ev sahibinin ikamete ihtiyacı olması durumunda kanunen kiracıyı evden çıkarma hakkı vardır. Üstteki mesajımda da zaten bunun linkini attım okuyabilirsiniz.

    Bazı iddialarınıza cevap vereyim.


    1) (tüzel değilseniz) 10 yıllık kirayı öderim evden çıkarım hayrını göstermem ifadenizin hiçbir geçerliliği yok. 10 yıllık bir kira sözleşmesi olmadığına göre ortada, on yıllık bir ödeme de yok demektir. Hülasa burayı direkt geçiyorum. Ayrıca söz konusu ifadenizin kötü niyetli olduğu da açık, mahkeme kişilerin iyi niyetli veya kötü niyetli olmalarıyla şu şekilde ilişki kurar ;


    Alıntı

    metni:
    Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz (TMK. md. 2).


    Daha detaylı bilgi için:

    https://www.ilkerduman.av.tr/?d=1648



    2)Sizi tehdit etmesinin, hakaret etmesinin vs kiracının tahliyesi ile ilgisi yok zira bunlar birbirinden ayrı konular. Tahliye davalarında bu durum elbette değerlendirilir ama yetkili mahkemeler farklı olduğu için süreçler birbiriyle hem bağlantılı hem de bağlantısızdır. Ayrıca maddi manevi tazminatlar ödenmeyip itiraz da edilebilir. Bu itiraz neticesinde karar bozulup yeniden yargılama da yapılabilir. Diyelim tazminata hak kazandınız ama şahıs ödemeyi reddedebilir. Siz de icra açtınız diyelim, Türkiye genelinde son rakamlara göre icra dosya sayısı 30 milyona yaklaşmış vaziyettedir. Yani takibinin ne kadar zor olacağı de aşikardır ve icra takibi yapmak da bilindiği gibi ücretsiz değil, ücretlidir ve icra davalarında tahsil oranı oldukça düşüktür. Bu sebeple özellikle bankalar borçları varlık fonu şirketlerine devrederek bu yüklerinden kurtulmaya çalışırlar.


    https://t24.com.tr/haber/takipteki-borc-miktari-30-milyar-lirayi-asti-icra-dosyasi-sayisi-24-milyonu-buldu,1067834



    Ayrıca şahıs emekli ise, emeklilere haciz getirilemez.


    Alıntı

    metni:
    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93 üncü maddesi hükmü gereğince her nevi emekli maaşlarının haczedilmesi mümkün değildir.Kanun’da emekliler arasında memur, işçi veya bağımsız çalışan emeklisi ayrımı yapılmadan, bütün emekliler için geçerli bir düzenleme yapılmıştır. Emekli maaşlarının tamamı haczedilemez olarak kabul edilmiş ve kısmen de olsa haczedilmelerine imkan tanınmamıştır.


    https://or.av.tr/emekli-maas-haczi//


    3)Beklentiniz doğru, kendisi oturacağını beyan ederek size tebligat gönderebilir ve altı aylık süreniz başlamış olur. Boşaltmamanız durumunda tahliye davası açabilir. (Yeni ev sahibi örneğiyle bunu daha net açıklayabilirim) Ek olarak şu mesajdaki linki inceleyiniz. https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/156704701


    4)Müracaat savcılığı veya Mukayyit ile (kolluk kuvvetlerince) elbette şikayette bulunulabilir ama neye göre? Mesela kişi tebligatını göndermiş ve herhangi bir şekilde rahatsız edici davranışta bulunmuyorsa eliniz boş dönersiniz, takipsizlik verilir. Tahliye davasında iş lehinize dönsün diye tavsiye vermeniz de son derece yanlış zira mahkemelerin kararları hakkında tahminlerde bulunmak (konunun tüm detayını bilmeden) imkansız bir şeydir zira hakimin ne şekilde karar vereceğini kimse bilemez.


    5) "yapıştırın kabahatler kanunundan cezayı" ifadenize ek olarak, ilgili işlemi ancak zabıta veya ilgi alanına göre polis yapabilir. Ayrıca bu madde doğrudan madde 1 ile ilgili. Yani dönüp dolaşıp madde bire geliyoruz maalesef.



    Hülasa, siz kötü niyetli oldukça kanunlar lehinize değil aleyhinize işler. Kendinizi ev sahibi olmadığınız için (ben istesem olurum ama betona para vermek istemiyorum lafını geçiniz) güvende hissetmiyorsunuz ve içten içe ev sahipleri kötüdür, şöyledir böyledir diye kuruluyorsunuz ve kendinizce çıkış yolları arıyorsunuz ve buna eşinizi de alet ediyorsunuz anladığım kısmı ile. Bu çok olağan bir psikolojik süreç zira barınma hakkı en temel şey. Yani bu konuda sizi anlayabiliyorum yüzde yüz olarak.


    Ancak karşınıza çıkan her ev sahibini de sizin bu dolambaçlı yoldan (TMK madde 2 yi ihlal ettiğiniz zaten apaçık) bir şeyler elde etmeye çalışmanızı göz göre göre yiyecek değil.


    Evi kiraladınız diye "bu ev artık benim" psikolojisi çok yanlış. Mesela ev sahibi, "ben kendim oturacağım" dediği anda iş bitmiştir. Sizin de süreniz dolduğunda tahliye etmeniz gerekir.



    https://ortacaktar.av.tr/haber-ev-sahibi-hangi-durumlarda-kiraciyi-evden-Cikarabilir-77.html




    Not: Derseniz ki, ev sahibi kendim oturacağım dedi ama kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu kişi oturmadı. İşte o zaman süreç farklılaşıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 6 Eylül 2023; 17:18:50 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    doğru olduğunuz noktalar var fakat kötü kiracı izlenimi oluştu :) ona bi açıklık getireyim


    1. boşta iki dairem var, eşimin annesi yalnız olduğu için ona yakın olmak için bu daireyi tuttuk, yaşadığım ilde de her daireyi kiralayabilecek duruma sahibiz, yani öyle evi tuttum artık benim havasına girecek kişiler değiliz, durumun renginin değişmesine sebep bi çok şey yaşandığı için kötü kiracı olmanın bazı kişilere hak olduğunu savunanlardanım. buna da tırnak açayım eve çivi dahi çakmışlığımız yok, kimsenin malına zarar verecek halimiz yok, lakin yapılan muameleye seyirci kalacak halimiz de yok.
    2. 10 yıl sözleşme yok diye bir şey yok, borçlar kanunu m347 10 yıl boyunca sözleşme uzatma hakkı tarafıma ait. ister iyi niyet ister kötü niyetle olsun, aksi hukuki dayanak ortaya çıkarmadıkça sözleşmeyi uzatırım.
    3. tehdit ve hakaretin kira sözleşmesiyle bi bağlantısını zaten kurmadım. burdaki mevzu ev sahibinin aileme huzursuzluk yaratmasına karşı hukuki haklarımı sonuna kadar kullanmaktır.
    4. kabahatler kanunundan cezayı biz kesecek değiliz, yapıştırın derken etiketten bahsetmediğimi anlamışsınızdır :) bunun için şikayet etmek yeterlidir, aynı gün ceza kestirebilirsiniz.


    geleyim nasıl bu noktaya geldiğimize. sıfır bina, temmuz ayı teslim diye mayıs ayında tuttuk. eylül ayına kadar dairede ne elektrik ne doğalgaz ne tv yayını hiçbiri olmadı, ve kira ödemeye devam ettik. hergün oldu olacak diyip oyalandık bu sebepten eşimle ciddi sorunlar yaşadık. evin tavanı su çekti, musluklar su akıttı, çelik kapı dışardan zorlanıp fitilleri yırtıldı, bunlara karşılık ev sahibinin verdiği cevap beğenmiyorsan çık oldu.


    istediğiniz kadar eğitimli medeni nazik olun, bazıları sınırlarını öyle aşıyor ki eşkıyaya dönmemek için sabrınız ciddi zedeleniyor.


    benim gibi çeşitli sebeplerle bu süreçlere sokulan kiracıların haklıyken haksız duruma düşmeden yapacağı tüm uğraşın arkasındayım.





  • TROJ T kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ediyorum mesajınız için hocam. Bu arada on yıl değil istersen yüz yıla uzat sözleşmeyi mesele bu değil. Sizin uzattığınız sözleşme ev sahibinin kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacı olana kadardır. O tarihte size tebligat gönderir ve altı ayınız başlamış olur tahliye için. Dersen ki ben tahliye etmem, zaten tahliye davası açıyorlar onun akabinde. Gerçi artık arabulucu hizmeti var.


    Hepsi bir yana dursun, ben çıktıktan sonra ev sahibi başkasına kiralar kesin endişesi taşıyorsanız, yani ev sahibi sizi çıkarıp kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerden biri oturmaz ise işte o zaman sizin hakkınız doğmuş olur ve kendisine dava açabilirsiniz.



    Ya da ev sahibinin veya bakmakla yükümlü olunan kişinin o daireye ihtiyacı olmadığını mahkemeye sunmanız lazım. Bu çok zor bir yol, avukatlar da pek başvurmuyor bu yola. Zira Türkiye de evler/dükkanlar genelde oturanların/kullananların üzerine olmaz, arabalar da öyle.  Sizin de belki aracınız vardır ve ailenizden birinin adına kayıtlıdır gibi gibi :) Mesela gençler ucuz sigorta ve kaskodan faydalanmak için emekli aile büyüklerinin üstüne yaparlar arabayı. Resmiyette o gencin üzerine bir şey yoktur velhasıl, araba başkasının adınadır, evi başkasının adınadır vesaire. Sadece gençler değil, herkes özelinde düşünülebilir bu. İcra açarsın sonra, sürecin sonunda "hacze kabil mal bulunamadı" olur misal, dersin bu adamın her şeyi var ama resmiyette adam yok gibi bir şey. He onun da aksini ispatlama yolları var da, kim uğraşıyor bilmiyorum o tarz işlerle.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 27 Ağustos 2023; 17:39:57 >




  • Şayet ev satılırsa ; yeni malik aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde ihtarname gönderip,6 ay sonra siz evi boşaltmamış olursanız dava açabilir.Bu yeni malik için özel bir tahliye sebebidir.

    Ev satılmamış ama evin halihazırdaki sahibi kendisi veya yakınlarından birinin ihtiyacı için tahliye talep ediyorsa; sözleşmeniz hangi tarihte bitecek ise o tarihten en az 3 ay önce ihtarname göndererek sözleşmeyi uzatmayacağını bildirerek sözleşmenin bittiği tarihten sonra veya hiç ihtarname göndermeden sözleşmenizin bittiği tarihten itibaren 1 ay içinde dava açarak tahliye talep edebilir.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    "Bu arada on yıl değil istersen yüz yıla uzat sözleşmeyi mesele bu değil. Sizin uzattığınız sözleşme ev sahibinin kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacı olana kadardır. O tarihte size tebligat gönderir ve altı ayınız başlamış olur tahliye için."


    6 aylık süre Kanun'da sadece yeni malikin gereksinimi olması durumunda tanınan özel bir durumdur.


    Hali hazırdaki mülk sahibi,tebligatı gönderdikten sonra,sözleşme bitiminde dava açabilir .Her 2 tarafın da uyması gereken karşılıklı yapılmış bir sözleşme mevcut,başlangıç ve bitiş tarihleri bunun için var.Kanun bu şekilde diye biliyorum ama bu 6 aylık süreyi siz neye göre belirttiniz ?

  • zadiq Z kullanıcısına yanıt

    Hocam mesajınız için teşekkür ediyorum.


    Bahsettiğim altı aylık süre sizin de bahsettiğiniz özel durumu kapsamaktadır. Mesajımda hemen düzenleme yapıyorum, vurguyu arttırıyorum. Çok teşekkür ederim hocam.


    Ek olarak: https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/156704701


    Bu mesajdaki linkte detaylı bilgi mevcut hocam altı ay olayı ile ilgili.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 6 Eylül 2023; 17:19:34 >
  • Arkadaşlar herkese cevaplar için ayrı ayrı teşekkür ederim ben kendimce kararımı verdim ve çıkmayacağım buda şimdi mahkemeye gideceğim dedi arabulucuda anlaşamadık şimdi bu mahkeme sonucu tahliye kararı çıktı bana diyelim bunun maddi olarak yükü ne kadar olur benim merak ettiğim bu teşekkür ederim şimdiden

  • TROJ T kullanıcısına yanıt

    sen o evde 10 yıl değil en fazla 2 yıl oturursun eğer ev sahibi avukat tutar da senle yaşadığı şeyleri anlatırsa zaten işi bilen bir avukat kira ilişkisinin çekilmez hal almasından kaynaklı tahliye davasını açar.


    yüklü tazminat alırım demişsin de yakını ölenler alamıyor o tazminatları sen nasıl alacaksın? hakaret ve tehdit gibi basit suçlarda 10-15 bin tazminatı zor veriyorlar sen buna mı yüklü diyorsun? tazminat bir tarafı zenginleştirecek diğer tarafı da sarsacak miktarda olamaz. meydan boş ya sallıyorsun sana uyan kiracılar da bir süre sonra kendini kapı dışında bulacak.belli ki ev sahibin beladan uzak durmaya çalışan biri. senin gibi davranan bir kiracının burnunu Antalya'da ev sahibinin oğulları kırdı,eşyalarını da evden attı.adam Antalya'da değeri 10 bin olan evde 1250 liraya oturup 1 yıldır ev sahibine dikleniyormuş. son 1 yılda 10 kiracı öldü kaçı dayak yedi bilmiyorum.diyelim ki kiracı dövdü ya da öldürdü değer mi başkasının malı için hapse ya da mezara gitmeye? madem çok uyanıksın geceni gündüzüne kat yıllarını ipotek altına al ev sahibi ol ver piyasanın yarı fiyatına kiraya elini tutan var mı? devleti arkanıza alıp ölü fiyata evlere çöreklenmeyi düşünürseniz ömür boyu kirada yaşarsınız.Aslında kime ne anlatıyorum ki bunları anlayacak durumda olsanız...

    ekşide de sizin gibi düşünüp '' ev alacağıma parayı faize atar en güzel evde oturur bir yandan da dünyayı gezerim'' diyen 3-5 ergen vardı şimdi ne haldeler kestirmek zor değil muhtemelen ev sahipleri kapıda bekliyor onlar da korkudan evden çıkmıyor bırak dünyayı gezmeyi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmetbayram5 -- 3 Mayıs 2024; 16:37:26 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.