Şimdi Ara

Kiracı haklarından anlayan var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 1-2 soru sormak istiyorum kiracı haklarıyla ilgili, var mı anlayan? Mesela evde çok eski kiracıyız ve evin kirası çevre yerlere göre düşük, o zaman ev sahibi devasa zam yapabilir mi? Buna hakkı var mı?


    2.sorum Bir kiracı yeni eve girdi diyelim ve yeni eve taşınmak için atıyorum 40-50bin TL harcadı diyelim. Atıyorum 10bine anlaşıldı, ama kiracı yeni olmasına rağmen, yeni bir kiracı olmasına rağmen ev sahibi 1 sene sonra isterse eski kiracıya yapılan gibi devasa bir zam isteyip kiranı 10binden 20bine çıkarıyorum, işine gelmezse yallah diyebilir mi? Böyle bir durumda evde sadece 1 sene oturmak için mi 40-50bin TL harcamış olacak kiracı?


    Tamamen bilgisizim bu konuda, bilmediğim için bu şekilde sordum.




  • Ev sahibi her zaman haklıdır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sözleşme bu işler için var,ama ne kiraci nede ev sahibi işine gelmediği için pek üstünde durmuyor.Bununda yine önünü açan hükümet.Ezdir ezdir cılkını cıkardı milletin.

  • Hukukçu değilim ama bende uzun yıllar oturduğum evden yakın zamanda ayrıldım. Birkaç hukukçu arkadaşımla görüşüp bazı bilgiler edinmiştim


    5 yıl evde oturduktan sonra ev sahibi kira tespit davası açabilir, oturduğunuz çevrede sizin standartlarınızdaki evler kaç paraysa o kadar kira verdirmenizi sağlayabilir. 10 yıldan sonra ise herhangi bir neden göstermeden size ihtarname göndererek çıkartabilir. Tabii davalık olursanız mahkeme sürecektir ama geriye dönük ödemeler olacağı için zararlı çıkmanız olağan.


    İkinci sorunuz, hayır yapamaz. İmzaladığınız kontratı-sözleşmeyi iyi okuyun. Bir yıl dolduğunda boşaltılacağına dair bir madde yoksa çıkartamaz. Ha bazı istisnai durumlar var -ev sahibi yada ailesinden biri oturacaktır vs.vs.- Ama dediğiniz gibi bir art niyet varsa, o eve farklı bir kiracı geçerse karşı dava açarak tazminat elde edebilirsiniz.




    Ben önceki evimde 12 yıla yakın süre oturdum. ALLAH için ev sahibim iyi biriydi. Ben askere giderken kiranın yarısını harçlık yaparsın dedi, almadı. Yine askerdeyken zam yapmadı, annem ameliyat olduğunda kirayı eksik aldı vs.vs. 29 yaşındayım, bu eve taşınana kadar ev sahipleriyle hep sorunlar yaşadık; ilk defa bir insan evladına denk geldik. Adam arayıp kendi evime geçmek istiyorum diyince hiç zorluk çıkartmadım. Ev sahiplerinin de haklı olduğu yerler var, kiracıların da. Karşılıklı anlayış ve imkanlar çerçevesinde herkes birbirine yardımcı olmalı





  • Merhaba, öncelikle ev için yapılan kira sözleşmeleri 1 yıllık süre ile yapılır. Ancak bu demek değildir ki 1 yıl sonunda ev sahibi istediği gibi kiracıyı çıkartabilir. Burada ev sahibi ancak haklı sebeple kira sözleşmesini feshedebilir.


    Nedir bunlar? -Ev oturulamayacak durumdadır ve tamirat gereklidir (oldukça ispatı zor durumdur kolay kolay bu sebep sunulmaz zaten) -Kiracı kirasını geç ödemiştir (ihtar durumu, kaç kez geç ödenmiş bunlar farklı farklı incelemek gerekir ayrıntıya girmiyorum.) -Kendisi veya yakın akrabası oturması durumu vardır.


    Bu gibi durumlar varsa ev sahibi haklı fesih yapabilir. Bunun dışında keyfi fesih yapamaz. Bu gibi haller yoksa kira sözleşmesi 10+1 yıl sonra ev sahibi tarafından keyfi fesihle sonlandırılabilir. Ev sahibi 5. yılın sonunda kira tespit davası açarak kiranın emsale çekilmesini mahkemeden talep edebilir. Kira, piyasa değerinin bir tık altına çekilebilir bu dava sayesinde.


    Kira sözleşmesinin yenilendiği dönemdeki zam oranına gelirsek şuan için çıkan geçici kanunla zam oranı %25 olarak sınırlandırıldı. Geçici kanun süresi geçince zam oranı TÜFE'de belirtilen oranı geçemez. 1000 TL kira varsa ve geçici kanundaki süre kira sözleşmesinin yenilenme tarihine denk gelirse 1250 olacaktır eğer denk gelmiyorsa maximum TÜFE oranınca zam yapılabilir. Ancak örf ve adet gereği iki tarafında mutlu olacağı şekilde bir anlaşma yapmak iki tarafı da mutlu edecektir. Olabildiğince anlaşma yoluna gitmeye çalışın.


    Not: yukarıda belirttiğim bilgiler hukuki tavsiye niteliğini taşımamakla beraber verilen bilgilerin doğruluğunu taahhüt etmiyorum. Net cevaplar için bir avukata danışmanızı tavsiye ederim.





  • eski kiracıya zam değil yeniden kira belirlenir aslında. yani bin liradan on bin lira yapıyorum demez de bu evin kirası artık 10 bin lira, ona göre, beğenmezseniz tutmayın diyebilir. buna hakkı var.

  • Dükkan için 5 yıl sözleşme yaptık. Çıkarsam kalan yılları ödemem gerekiyor mu bilen var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1. Evet 5.yilda devasa zam yapabilir cevredeki benzer evler ne kadarsa o kadar isteme hakki var kabul etmezsen mahkemeye gider atiyorum adam 20bin istiyor cevrede benzer kiralar 20 mahkeme 18bin yapar kirayi bu sefer avukat masraflarini falanda odersin 10.yilda ev sahibinin keyfi cikarma hakki var

    2.devasa zam hakki yok efe-tufe %65-70 sanirim oyle bir zam hakki var ancak %25 olayinda diretirseniz araniz bozulur millet birbirini olduruyor bu olay yuzunden gerek yok. Maasiniza 1 yilda % olarak ne kadar zam geldi ise o kadar zam teklif edin ancak odediginiz kira cevreye gore cok dusuk kaldiysa yuksek teklif yapmaniz gerekir her zaman % ye takilmayin yani mesela cevrede kira 20bin 12-15 teklif yapin yani 20binlik evde 5bine falan oturmayin. Ev sahibinin kiraciyi 10 yildan once keyfi cikarma hakki yok eger 1 yil oturacagim v.b ifade iceren bir sözleşme imzalamadiysan. Bu %25 olayi yuzunden artik ev sahipleri boyle sozlesme imzalatiyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gold5555 -- 1 Ocak 2024; 12:23:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2022'de 5300 liraya kiraya girdiğim eve 2023 için 13.000 isteyen ev sahibim ile 9000'bin liraya anlaştık. Şu an muhitteki evlerin kira bedelleri 19-20bin'lere yaklaştı. Bu sene 2024 için direkt %100 zam ile 18.000 istiyor. 16.500 lira fiyat verdim halen yokuşa sürüyor işi. Ayrıca evi satışa da koymuş durumda son 1 yıldır. Şeytan diyor yatır %25'i açsın davayı uğraşsın dursun fakat kötü olmak da istemiyorum kimseyle, gel gör ki ortada buluşmak dahi mümkün değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Redall -- 25 Ocak 2024; 20:36:17 >
  • Redall kullanıcısına yanıt
    Baştan hata yapmışsın. %25 verip geçecektin. Dava falan da açamaz eski kiracı değilsin

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sorular o kadar şey ki hani... başım ağrıdı cevaplayamıyorum.....

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.