Şimdi Ara

kiracıyım sorun yaşıy

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2.5 yıl önce 2+1 ev kiraladım.memur olmam sebebiyle bekar olsamda emlakçı bana kolaylıkla evi kiraladı 1 yıllık sözleşme yaptık..ilk sene 1000 tl ile başladım.sonra ev sahibi 1200 yapalım dedi ve öyle devam ettik.bu yıl nisan ayında zamlı olarak 4000 yapalım deyince ben kabul etmedim ve 2000 lirayı hesabına gönderdim.4 aydır ses seda çıkmadı.kiraları gününde ödedim.şimdi ev sahibi emlakçıyı araya koydu.emlakçı kabadayı bir şekilde evde çok ucuz oturuyorsun vs diyerek biraz tehditkar konuştu.biz seni zorlada çıkarırız illa bunu yapalım mı felan dedi.tabi ben bu şekilde konuşunca elinizden ne geliyorsa yapın dedim ve kapattım.normalde bu muhitte bu tarz evler 10.000 tl ye kiraya veriliyor.emlakçı arabuluculuk yapayım sizi 5000 tl de buluşturalım felan desede bu kötü konuşmadan ötürü ipleri kopardık.duydumki 1 eylül de arabuluculuk sistemi devreye girmiş.emlakçı mahkemeye vereceğini de söyledi.acaba bundan sonraki süreç nasıl olur.emlakçılar bu tür tehditleri nasıl bir insana söyleyebilir onunda bir şaşkınlığı var bende.size danışmak istedim.şimdiden kendime ev mi bakayım yoksa ne dersiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozzyken -- 14 Eylül 2023; 16:23:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 3 kuruşa oturuyorsunuz eğer ev sahibi zam istemesezse hakkınız kendi ağzınız ile evler 10k olmuş mahallenizde siz kaşınmışsınız, apartmanda üst komşumuz 2500'e oturuyordu zam zamanı geldi ev sahibi henhangibi bir zam talebi iletmemiş biz dedik 5k ya çıkar 6-7 de isterse sesini çıkartma apartmanda kiralar 12k olmuş dedik haklısınız dedi 5 bin yaptı, ev sahibinin 6-7 dairesi var durumları iyi olduğu için para da gözümüz yok demişler.


    gel gelelim bize. yıllardır mahallede ev kiraları 5 bin tl iken 1250 tl ye oturan kiracı zam ayında 1500 yaptı, bu yıl 6.ayda ise 2000 e çıkardı ama apartmandaki diğer komşular ile telefonlaştık mahallede 15 bin tl altı kiralık ev yok karşı apartmanda sizin daireden çok kötü bir daire 16 bin tl ye sadece 4-5 gün ilanda kaldı hemen tuttular dedi.


    biz baktık 2 bin tl komik rakam sırf 3 ay önce damdaki su deposu çatlamış damı su basmış onarımı için daire başı 3 bin tl ödedendi bunu ödediğinde kiracı 1500 tl veriyordu ne anladık bu işten dedik.


    kiraya zam istesek 1500 den 2000e yaptığı iş marifetmiş gibi söyleyen kiracıya tutup 10k ver yada çık mahallede en ucuz kira 15 bin yine insaflıyız diyemediğimiz için evi satmaya karar verdik.


    sen söylemeden söyleyim 15 yıldır oturuyor hemen yarın tahliye edebilme hakkımız var ama aradık 7 ay sonra evi satacağız sizde kendinize ev bakın yavaştan diye söylemek istedik bizden kötüsü olmadı vay efendim nasıl yapar mışız olmaz böyle iş miş, ama apartmandaki komşular kiralar 15 bin tl olduğu için 2000 tl ye ev bulamayacağını biliyor bu yüzden sinirlendi şuan kara kara ev bakıyor ama en uygun 13 bin tl istemişler demiş.


    yer hatay / iskenderun depremden sonra ağaç kovuğuna bile 10 bin tl istiyorlar biz insaflı olduk daha 7 ay sonra ilana koyarız satın alacak kişiye de size ek 3-5 ay oturtabilirseniz iyi olur diye konuşuruz dedik düşmanı olduk.


    ama şimdi ne oldu o kadar laf eti telefonda bize biz kendine deprem zamanı kira vermeyin biz size para gönderelim kötü zamanlar diye 10 defa teklif ettik bu vatandaş deprem öncesi ve depremden 7 ay sonrasında bile hala aynı yüzssüzlüğü yapıyor 3-4 kg kıyma parasına oturuyor ama en ufak bir onarım masrafında bize verdiği kiranın 2 katını ödüyoruz geçen gün hesapladık zorunlu onarım ve giderleri çıkınca bize aylık 1200 tl para kaldığını gördük yılda verdiği paradan ama ev 3+1 yapılı kliması dolaplarına kadar temiz bir ev.


    şimdi bir ihtarname çektik zorla yeni yılda ocak ayında def olup gidiyor. komşulara ağlıyormuş niye böyle yaptı ev sahibi diye?


    onlarda siz bedavaya oturuyordunuz size deprem zamanı kira vermeyin biz size para yollayalım demişler siz diyordunuz.


    neden mahallede her yer 15 bin tl iken 2000 tl verdiniz keşke 5-6 bin tl verseydiniz sizde suç demişler şimdi kara kara ev arıyorlar ama bulamıyorlarmış suçlu kim?





  • Bu tür davalarda genellikle çevre ev fiyatları ile sonuç paralel oluyor. Siz de kendimiz, çevrede çok pahalı ama kabul etmiyorum demişsiniz. Bence bu durumda siz haksız çıkabilirsiniz. Şansınız varsa tekrar müzakereye gidin,

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fettah7ve7 kullanıcısına yanıt

    evet aynen öyle bir tanıdığım daha 1 ay önce bu davayı yedi, kiracı idi çevre 7-8 bin tl iken kiralar, bu abiler 2000 tl veriyormuş ev sahibi zam isteyince %25 zam yapmışlar ev sahibi komik bu rakam ya 4 bin tl verin ya çıkın demiş bu abiler de %25 kira zam kanununa güvenip çıkart çıkartabiliyorsan zam yaptık demişler.


    ve mahkemeye verilmiş çevre kira araştırılması yapılmış ve 3 kat daha az kiraya oturdukları tespit edilmiş. ve kira sözleşmesinden çıkarıldıkları güne kadar aradaki kira farkını her ayını mahkeme ödenmesini ve tüm mahkeme masraflarını ödemesini talep etmiş ve sonuç : 90 bin tl kadar icra borcu ile 7 gün içinde ev tahliyesi çıktı ve sokakta kaldılar gerçekten sokakta kaldılar icradan kaçırmak için malları tv yi vs tanıdıklarının dükkanına koydular bu duruma düşmemek için kanunlara uyun.


    kanun %25 den fazla zam isteyemez diyor ama aynı zamanda çevre kira fiyatlarına oranla bunu söylüyor eğer karşı dairen yada karşı apartmandaki kiralar senin verdiğinden fazla ise %25 zam oranı senin için geçerli değil.


    ben ekonomistim diyip ülkenin içine eden birinin hatası yüzünden %lerce artan enflasyonun sonucunu ev sahibine cezasını kesemezsin 2kg kıyma parasına kimse 30 yıl kredisini ödediği evini kiraya vermez. kusura bakma





  • K3L3B0SS K kullanıcısına yanıt

    Konut kiraları için belirlenen % 25'lik azami sınır herkesi bağlar. Kira bedelinin belirlenmesi davası (yaygın adı ile uyarlama davası) neticesinde %25'lik sınır ile mahkeme bağlı değildir ancak bu davanın beş yıldan önce açılmasında hukuki menfaat yoktur. Konuyu açan kişi 2.5 yıldır kiracı olduğunu söylüyor. % 25 artış yapıp evde kafasında sorun olmadan oturabilir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi hocam şöyle düşünün, ilk sene yani 2020'nin ortalarında girmişsiniz 1000 TL ile. Sonrasında önümüzdeki 3 yılın yıllık enflasyonu her yıl 25-35'in üzerinde. Siz ilk yıl zaten %20'yi yansıtıp 1200 yapmışsınız. Fakat 2021 sonunda 37, 2022 sonunda 64 ve bu yılın sonunda da 100'e yakın olacak.


    %25 sınırlandırılması 11 Haziran 2022'de geldi. Normal enflasyon oranına göre ev sahibi size zam yapsaymış benim basit hesabıma göre 2.712 lira civarı bir ücret alacakmış. 2023 yılında fiyatların bu denli arttığı dönemde 5000 lira ile arabulucuk teklifi bana da makul geldi. Hem bu rakamdan 1 sene sözleşme imzalarsınız, hem de sizi daha rahatsız eden de olmaz.


    Fakat, bu benim tavsiyem olan kısımdı. Bir de yasal hakkınızdan bahsedelim. Şuanda 1200 x 0.25 yaparak çıkan tutarı karşı tarafın bankasına gönderirseniz sizi çıkaramazlar. Rahatlıkla da oturabilirsiniz. 5 yıl geçmediği için değer tespiti de yapamaz. Ancak benim size tavsiyem, hem onlara empati yapın hem kendiniz empati yapın. 5000 konusunu bi düşünün derim.


    Ama ev sahibine de sıkıca tembih ettirin, bir daha emlakçıyı arattırıp telefon üzerinden artislik yaptıracağına delikanlı gibi gelip sizle yüz yüze konuşsun. Eğer yok yüz yüze konuşacak mertliği yoksa da 2000 atın evde oturmaya devam edin. Gitsin mahkemeye anlatsın derdini, onda da zaten siz haklı çıkarsınız %25 den fazla zam tutarını gönderdiğiniz için.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • konuyu o kadar güzel anlamış ve analiz etmişsiniz ki valla bravo.ben kimsenin evinde bedava oturayım demedim.ama kendisi konuşmak yerine emlakçıyı aratıyor.ben öğretmenlik yaşantım boyunca bu şekilde bir hakarete maruz kalmadım.emlakçı sanki beni anlaştırmaktan ziyade tartışma çıkarmak için telefon açmış.ev sahibi beni arasaydı belki bir orta yolu bulurdum.ben devletin bana dediği yasal sınırlar çerçevesinde kiraya zam yaptım hatta son zam yüzde 67 oluyor.tabiki enflasyon parayı 1 ayda eritiyor ama bu benim suçum değil.insan neye üzülüyor evi kiralarken memursun gel abi otur çay iç istediğin bişey varmı diye saygı gösteren elemanlar gitmiş evleri değerlenince şimdi aslan kesilmişler.hatta ev sahibi ilk yıl ben evden çıkmayayım diye cam balkon felanda yaptırmıştı.tabi o zamanlar evleri çok değerli değildi.ev boldu.şimdi ev sahiplerine gün doğdu.maskeler düştü.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arabulucuya gitsin madem, ne diye canını sıkıyorsun anlamıyorum değerli meslektaşım.

  • herkes birbirine rol yapıyor 2019'da evimi kiralarken de kiracım bana şirinlikler yapıyordu 2021'den sonra kiralar uçunca yan çizmeye başladı bitirim hareketler yapmaya başladı


    mesele ev sahibi emlakçı meselesi değil kiracılar da oyunculuk yapabiliyor


    bu yılın başlarında buralarda yazan arkadaşlardan akıl almıştım. benim farkım şuydu kiracı ile doğrudan muhattap oldum onunla kavga etmedim tek evimin olduğunu belirttim, tek evimin olması avantaj ayrıca elimde tahliye taahhütnamesi var. süreç uzasa bile onu çıkaracağımı defalarca ima ettim


    cahilin tekiydi ve onu mahkemeye düşmeden çıkarttım


    tövbe ettim evimi de kiraya vermeyi düşünmüyorum



    bence orta yolu bulun. evet yasal hakkın var %25'i yansıtırsın parayı gönderirsin seni de çıkartmak için uğraşırlar


    ayrıca üslup olarak haklısın sana o şekilde yaklaşmamaları gerekirdi ama ülkemizde bazen böyle şeyler oluyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alpha Centauri -- 19 Eylül 2023; 12:59:38 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.