Şimdi Ara

Klima hakkında bilinmesi gerekenler.Klima neden koku yapar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir (1 Mobil) - 6 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
3
Favori
24.231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Klima hakkında bilinmesi gerekenler.Klima neden koku yapar?

    Prensip olarak klima sisteminde yer alan çeşitli parçaların görevleri, kapalı devre içinde dolaşan klima gazı soğutma etkisini yaratmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

    Ancak klima sistemlerinde 100% sızdırmazlık sağlanamadığı için zaman içinde klima gazının azalması soğutma etkisinin düşmesine neden olmakta buda normal kabul edilen bir durumdur.

    Klima neden kok
    u yapar?

    Klima sisteminin özellikle 3-4 yaşından sonraki araçlarda ilk çalıştırma esnasında hoş olmayan kokuların oluşması da sıkça görülen bir durumdur.
    Bu kokuların oluşum nedenleri evaporatörün serin havayı kabin içine göndermesi sırasında çok fazla ısı farkına maruz kalması ve bunun sonucunda borular üzerinde su damlacıklarının (klima kullanımda olduğu zaman araç altından bu suyun akışı görülebilir) zaman içinde bu bölgelerde kısmen birikmesi mantar küf gibi oluşumlara neden olmasıdır.

    Klima sisteminin önemli parçalarından biriside dış ortamdan kabin içine giren havanın filtrelenmesidir. Polen filtresi veya duruma göre Karbon içerikli filtreler bu işi üstlenmektedirler. Bu filtreler genellikle ulaşılması daha zor bölgelerde yer alır. Bu nedenle yerinden sökülmesi ve yerine takılması bazı durumlarda uzmanlık gerektirir. Kabin içine giren kirli hava araç içinde emniyet kemeri,koltuk,kapı döşemeleri,paspas ve giysilerimizde lekelenmelere neden olmakta tabi olarak iç mekanda solunum yollarımızda bu kirlilikten etkilenirler.
    Solunum yollarında iyi filtrelenmemiş hava ve bakteriyel oluşumun olumsuz etkileri de bilinen bir gerçek. Özellikle çocuklar, yaşlı ve astım hastalığı bulunan kişilerin bu koşullarda soğutulan araçlarda seyahat etmesi tavsiye edilmemektedir.

    Sıcaklığın Tanımı

    Öncelikle, soğuk gibi bir şey olmadığını söylememiz gerekiyor. Bir şeyi soğuk olarak tarif ettiğimiz zaman birçoğumuz ne demek istediğimizi anlar. Ama aslında soğuk sadece bir şeyden daha az ısı içeren başka bir şey anlamına gelir. Doğru tanımlamak için ısının miktarını belirtmeliyiz.

    Bir malzemeden ısı alarak soğutma işlemi gerçekleştirilir. Sıcak bir içeceğimizi buzdolabına koyarsak bir sür sonra bu içeceğimiz örneğin 5°C olacaktır. Mevcut ısı içeceğimizden alınır ve daha düşük bir sıcaklıkta bir içeceğimiz olur. Tüm ısının alınmasının elbette bir limiti var buda sıfır noktasıdır.

    Maddenin Halleri

    Maddenin bildiğiniz gibi 3 hali vardır; katı, sıvı ve gaz. Bizim için önemli nokta bir maddeyi katı halden sıvıya ve sonra gaz fazına geçirmek. Bunu sağlayabilmemiz için o maddeye ısı vermek gerekliliğidir. Aynı mantıkla, maddeyi gaz fazından sıvıya ve sonra katı faza getirmek için de o maddeden ısı alınması gerekir.

    SOĞUTMA

    Otomobil klima sistemleri genellikle 4 ana parçadan oluşur:

    1-Kompresör

    2-Evaporatör

    3-Sınırlayıcı

    4-Kondanser
     Klima hakkında bilinmesi gerekenler.Klima neden koku yapar?


    Kompresör:

    Kompresörün 2 görevi vardır, gazı sıkıştırmak ve soğutucu akışkanı klima sistemi içinde dolaşmasını sağlamak. Gazı sıkıştırmamızın esas sebebi gazın tekrar sıvı fazına geçişini sağlayabilmektir. Resimde görevini yapan bir kompresör görülmektedir. Kompresör içersinde genellikle birden fazla piston bulunmaktadır ve bunlar aşağı yukarı hareket ederler. Pistonun aşağı yöne hareketinde akışkanı, gaz olarak silindir içine alınır yukarı yönlü harekette bu gaz sıkıştırılır. Bu arada tek yönlü çalışan supaplar gazın sıkıştırılması esnasında geri dönmesini engeller. Akışkan basıncının istenen düzeye gelmesi bu pistonların hareketleri ile gerçekleşir.

    Kondanser:

    Kondanser, sıkıştırılmış sıcak gazdan aldığı ısıyı dışarıya vererek gazın sıvı halde yoğuşmasına sebep olan soğutucudur. Sıvı haldeki soğutucu akışkan, daha sonra sınırlayıcı bölüme gelir. Bu sayede, akışkanın küçük bir delikten geçmesi sağlanır ve basıncın düşmesine neden olur. Bir akışkanın basıncı düştüğünde kaynama noktası da düşer ve buharlaşma daha kolay gerçekleşir.

    Evaporatör:

    Buharlaşmanın gerçekleştiği yerin adı da evaporatördür. Buradan akışkan döngünün tamamlanabilmesi için tekrar kompresöre gider. Soğutucu akışkan ısıyı emmek ve başka bir yere transfer etmek üzere tekrar kullanılır.
    Klima sistemi diğer parçaları:

    Klima sistemi temel olarak 4 elemandan oluşmasına rağmen, elbette araç üzerinde konforu artırıcı ve klima sistemini koruyucu birkaç parça daha bulunmaktadır. Kısaca diğer parçalardan da bahsedelim. Sistemin üzerinde birde filtre (Nem alıcı şişe) bulunmaktadır. Bu filtre sistemdeki istenmeyen parçacıkları ve oluşan nemi tutar. Sistemin temizliği çalışma performansı bakımından çok önemli. Bir ısı duyargası da sistemin çalışma aralığı ve konfor sıcaklığını sağlamaya yarar.


    SPEEDY'den alıntıdır.Reklam kısımları çıkarılıp, derlenerek yayınlanmıştır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umera -- 27 Mart 2010; 21:57:53 >







  • klimadan gelen kötü kokular için önerebilceğiniz bi yöntem varmı acaba ?
  • Klima temizleme spreyleri var .... uzunca bir borusu oluyor , ızgaradan sokup sıkıyorsunuz (hepsinden yapılıyor her halde.) ... sonra klimayı çalıştırıyorsunuz v.s.
  • bu spreyin bir adı var mı?
  • ben özellikle sıcak havalarda klimayı açmasam bile içinde biriken havanın 1-2 dakika boyunca verdiği aşırı sıcak havadan şikayetçiyim. açıyorum camları o sıcak hava çıkana kadar en yüksek kademede çalıştırıyorum klimayı. fakat eskiden olmazdı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: joushkun

    ben özellikle sıcak havalarda klimayı açmasam bile içinde biriken havanın 1-2 dakika boyunca verdiği aşırı sıcak havadan şikayetçiyim. açıyorum camları o sıcak hava çıkana kadar en yüksek kademede çalıştırıyorum klimayı. fakat eskiden olmazdı.


    Sıcak-soğuk su açma kapama düğmeniz fonksiyonunu yerine getirmiyor olabilir..
    Bu şu demektir kabin içerisinde ki petekte sıcak su dolaşıyordur.
    Siz klimayı açtığınızda tam soğutma sağlayana kadar sıcak üflüyor.
    Soğuk hava çoğaldıkça sıcak etkisi kaybolmaktadır.
    Eğer klimanız eskisi gibi soğutmuyorsa kuvvetle muhtemel nedeni bahsettiğim olaydır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: svs.jokerr

    klimadan gelen kötü kokular için önerebilceğiniz bi yöntem varmı acaba ?




    quote:

    Orijinalden alıntı: sabena

    Maksimum sıcaklıkta klimasız olarak havalandırmayı çalıştır,o koku klima borularının içinde nemin kalmasıyla ve kokuşmasıyla ilgili daha çok .Motor sıcaklığını iyice kazanınca 10-15 dakika maksimum sıcaklıkta maksimum güçte havalandırmak yeterli olacaktır. Buna ek olarak havalandırmanın dışarıda hava alan aralıklarını temizlemek üstünde yaprak toz gibi maddelerden arındırmak gerekli. Klimaların dışarı su tahliyesi yapan kanallarının açık olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Tabi paraya kıyıp polen filtresini de almak lazım.
    Bir de nem almak için kısa süre klimayı açıp camlarda nem gidince kapatmak klimanın içinde atıpmamış nemin kalmasına neden olur yani klimalı havandırma işlemini daha uzun süreli uygulamak iyi olur


    Alıntıyla cevap:)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: omergenc23

    bu spreyin bir adı var mı?


    Klima temizleme spreyi olarak geçiyor...

    http://shop.wurth.com.tr/klima-temizleme-spreyi-300ml

    ben Gulf marka kullanmıştım....


    KULLANMADAN ÖNCE KULLANMA TALİMATINI ÇOK DİKKATLİ OKUYUN VE ONA GÖRE UYGULAYIN ....

    daha ucuz markalarda var tabi onlardan da işe yarayanlar vardır...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whisper911 -- 2 Haziran 2010; 23:08:53 >
  • yazın sürekli klimayı kullanırım..klimanın koku yapmaması için varacağım yere gelmeden 30 saniye veya 1 dakika önce klimayı kapatır ama fanı açık tutarım.. böylece sistemde su (nem) birikmemiş olur ve küfün gelişmesi engellenir. Eğer klimayı arabayla beraber kapatırsanız, sistem nemli kalacağı için ve bir de hava sıcak olduğu için küf (mold) gelişmesi çok hızlı olur ve bu da berbat bir koku yapar.. bu şekilde ertesi gün arabayı çalıştırdığımda klima on pozisyonunda olmadığı için aracın elektrik sistemine ekstra yük bindirmemiş olur. Ayrıca kışın dahi klimayı haftada bir kez de olsa en az 5 dakika çalıştırmaya gayret ederim sistemin yağlanarak kuruyup kaçak yapmasını engellemek için.. 15 yıldır klimalı araç kullanırım hiç koku duymadım kendi arabamda..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Whisper911

    Klima temizleme spreyleri var .... uzunca bir borusu oluyor , ızgaradan sokup sıkıyorsunuz (hepsinden yapılıyor her halde.) ... sonra klimayı çalıştırıyorsunuz v.s.


    Tek olayı bu sanırım uygulama için klima ustasyla görüştüm 80 lira fiyat verip bu uygulamayı yapacağını söyledi onun üzerine sorayım dedim sprey sipraşi verdim bakalım sonuçları nasıl olucak tşk cvp için.
  • Bugun spreylerle uygulumayı yaptım , polen filtresinide yeniledim ama kokuyu tamamen yok etmedi hala koku mevcut ck fazla olmamak kaydıyla tamamen kurtulmanın yöntemi klima ustasındanmı geçiyor ? bizlik bi durum kalmadımı artık ?
  • ic sirkulasyonu her zaman kapali tutarim, sadece disaridan temiz hava alir ve araci kapatmadan klimayi kapatip fani acik birakirim boylece hic koku olmaz
  • Güzel konu olmuş teşekkürler.Klimayı kapattıktan sonra çıkan duman neyin nesidir hep merak etmişimdir.Hatta ilk zamanlar paniklediğim bile olmuştur
  • Klimayı yüksek motor devirlerinde açmak klima kompresörüne zarar verirmiş, bu yüzden genelde rölanti devirlerinde açarım klimayı, doğrumudur hocam?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Akhilleus

    Güzel konu olmuş teşekkürler.Klimayı kapattıktan sonra çıkan duman neyin nesidir hep merak etmişimdir.Hatta ilk zamanlar paniklediğim bile olmuştur

    klımadan gelen plastık yanık kokusu ve dumanın nedenı yukarda anlatılanlar mı? yoksa başka bı durum mu bu?
  • Selam,
    Ben de klima kapanma sonrasi bir duman farkettim, ve de merak ediyorum..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yıllardır araba kullanıyorum duman meselesini ilk defa duydum. Koku konusuna gelirsek ben de motoru kapatmadan önce sistemdeki soğuk havayı boşaltırım. Ama bu da %100 bir önlem olmayabilir çünkü sanırım sadece soğuk hava boşalana kadar değil de borular dış sıcaklıkla eşitlenene kadar çalıştırmak gerekir. Bu durumda dahi sulanma olur gibi geliyor. Ama en iyi tedbir de bu...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • dumanın iki nedeni olabilir. 1. havalandırma fanını besleyen elektrik soketinde erime vardır ki başıma geldi ama yanık kokusu da almanız lazım. 2. klima su gideri tıkanmış olabilir sistemde biriken su sıcaklık farkından dolayı buhar yaparak havalandırmadan çıkıyordur.
  • Motor yüksek devir çevirirken klima açma tuşuna basmak ani olarak kompresöre yük binmesine neden olur. Bu da kompresörün zarar görmesine sebep olur. O yüzden ya yola çıkmadan önce klimaayı açın ya da debriyaja basıp motor devrini düşürdükten sonra klima açma tuşuna basın. Koku için arkadaşın dediği gibi en az 5 dk fan kodunda çalıştırın ki soğutucu gazın dolaştığı evaporatörler kuruşun. Aksi taktirde mantar ve küf oluşturur ve üst solunum rahatsızlığına sebeb olabilir. Koku olayı ev ve işyerinde kullandığımız klimalar içinde geçerlidir...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba.Aracımda aynı sorun var çünkü. Özellikle farkettim ki, oto yıkamacıların araç içinde ki havalandırma deliklerine sıktığı araç kokularından sonra yani uzun bir süre sonra ve klima soğuk ayarındayken küf,nem,toz karışımı kötü bir koku oluştu. Tüm filtreleri defalarca değiştirmeme rağmen pis koku geçmek bilmiyor. Peki bu durumda bu kötü koku sorununu nasıl çözebiliriz?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.