Şimdi Ara

Klima Seçim Uygulaması, Fiyatlar, COP/EER Değişim Oranları (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
6
Favori
12.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: testereci

    Arçelik 12062'nin kullanma kılavuzuna bile bakıp minumum kapasite deki güç sarfiyatını bulamamıştım. Ölçtüğünüz en düşük değer olan 450watt'ı esas aldığımızda minumum kapasitedeki verimlilik oranı 0,9kw/0,45kw= 2.0 çıkıyor. Aynı benim asya07LG gibi. Nominal değerden hesaplanan COP 4 küsur olduğu halde esas tasarrufu sağlayacak idame kapasitesinde verimlilik G enerji sınıfındaki klimadan bile düşük çıkıyor. Üretici firmalarda yoğurdum kara dememek için broşürlerine minumum güç tüketimi bilgisini eklemedikleri anlaşılıyor. Sn.Kocausta yerden göğe kadar haklı. Ancak fiyatlara bakınca ikimizde beraat ediyoruz.

    testereci hocam bu verimlilik oranını hesap ederken kullandığınız 0,9kw değerini nereden buldunuz. ben kullanma klavuzunda veya başka biryerde bu değere rastlamadım.


    bu arada sn. 9köy hocam da gelmiş. hoşgelmiş. şimdi şenlik başlar...




  • http://www.arcelik.com.tr/klimalar-split-tipi-klimalar-inverter.html sayfasında Isıtma Kapasitesi (Btu/h) : nom15200 (min3070 - max17400) Soğutma Kapasitesi (Btu/h) : nom13000 (min3070 - max13800) yazılı. Diğer dokümanlarda ben de bulamadım. Esasen klima seçim uygulamasına Arçelik klimaları da eklemek istiyordum. Ancak aradığım teknik verilere tam olarak ulaşamayınca vazgeçtim.

    Bu arada "Bir Türk cihana bedeldir" özdeyişinden haraketle yerli sanayi hakkında kişisel görüşümü belirteyim. Bana göre de bir Türk cihana bedeldir ama iki tanesi yanyana geldiğinde hiçbir işe yaramaz. Müziği tek sesli, spor anlayışı ferdiyete dayanan bu milletin büyük organizasyonlar geliştirmesinde genetik kültürel zorluklar bulunmaktadır. Buna rağmen Cumhuriyet'ten itibaren kesintisiz atılan adımlar ile günümüzde işçisi mühendis, mühendisi bilim adamı kalitesinde olan kuruluşların sayısı artmıştır, gittikçe artmaktadır. Etki-tepki-uzlaşma süreci ile sürekli gelişmek zorunda olan toplumsal yapı bir anda mükemmel seviyeye ulaşamaz. Kaldı ki mükemmel görecelidir. Mükemmel yeni mükemmelleri oluşturarak gelişmenin devamlılığını sağlar. (Yeni nesil için belirteyim. Türk kelimesi Doğu Romalılar yani Rumlar tarafından 900 lü yıllardan itibaren Anadoluya yerleşen halklar için ortak isim olarak kullanılmış, Osmanlı devrinde atalarımız osmanlı kelimesini kullanmadan kendilerini Devlet-i Aliye olarak tanımladıkları halde avrupalılar Anadolu'yu Türkiye, Türkiyede yaşayanları ırk, din, mezhep farkı gözetmeksizin devşirmeler dahil Türk olarak nitelemişlerdir. 1369 Niğbolu zaferinden bu yana Bayrağımız kırmızı beyaz olup üzerinde ay ve yıldız bulunmaktadır. )

    Neyse konuyu dağıtmadan klima konusuna geçeyim. Yerli klimaların teknik özelliklerinin tümüyle kataloglarda yer almaması nedenini gözboyama olarak kabul etmiyorum. Bizim gibi teknik bilgi isteyenlerin sayısı çoğaldığında ilgili kuruluşların bu talebe cevap vereceklerini bu arada fırsattan istifade gözboyacılığı yapan aracı firmaların temizleneceğini umuyorum.




  • Hocam Arçelik ve klima üretimi konusunda görebildiğim şeyler pek iç açıcı değil.
    Bence iş Koç firmalarındaki yönetim anlayışının TC devlet dairelerindekileriyle neredeyse aynı olmasından kaynaklanıyor.
    İş yapmak durumunda kaldığım Koç firmalarında genellikle istihdam edilecek kişilerde ehliyet değil de kişinin birilerinin yakını olmasına bakılıyor, sonuçta birçok yerde bir halttan anlamayan birileri yer işgal ediyor.
    Ticari ilişkilerde de kişisel yakınlıklar, akrabalıklar bir devlet dairsinden çok daha ileri biçimde etkili oluyor.
    Bir zirai fabrikalarının müdürünün benim yakından tanıdığım bir çiftçiyi 5-6 sene içinde zengin ettiğini gördüm, tabii burada o kişiye aktarılan kaynak o Koç firmasının zararıydı.

    Konunun özeline gelirsek, birkaç yıl önce aldığım Beko klima için merkezleriyle görüşmek durumunda kalmıştım.
    Sonunda Beko teknik müdürü olduğunu söyleyen bir şahısla da telefonda görüştüydük.
    15-20 dakikalık konuşma sonunda edindiğim kanı şu ki, adam başında bulunduğu işin en kaba ayrıntısından bile bîhaberdi.
    O kapasitedeki birini ben kendi işletmemde en çok ön büro görevlisi olarak istihdam edebilirdim, ki o da olmaz, adam iki lafı bile düzgünce bir araya getiremiyordu.

    O arada Arçeliğin klima üretimi işinin şöyle yürütüldüğünü anlayabildim:
    Plastik ve sac aksam konusunda dizayn ve üretim yetenekleri var (kalitesiz yapılıyor olması ayrı konu, baştaki bir adam ucuza maledin diyordur).
    Büyük çaplı seri üretim bantları ve eğitilmiş mavi yakalıları (işçileri) var.
    Kompresör, kartlar, küçük motorlar gibi dışardan aldıkları şeylerin sanırım devamlı olarak biraz daha ucuzlarını kullanmaya zorlayarak devamlı "ar-ge" yapıyorlar.
    Önlerinde bir ara LG ile yaptıkları masterler de var, artık onlar üzerinde maliyet düşürücü-görünüm cilalayıcı geliştirmelerle yeni yeni modeller çıkarıyorlar.
    Her yeni model ilk zamanlar MHI-Toshiba fiyatları seviyesinde piyasaya sürülüyor, belli bir süre sonra (çok sorun çıkmasına bağlı olarak) fiyatlar düşürülüyor; bu arada aynı klimanın daha bir janjanlısı onun yerine oyuna sokuluyor.

    Yukarda yazdıklarım abuk gelebilir ama benim gördüğüm bu.

    Eskiden Tofaş-Ford-TürkTraktör firmalarında karar verici olan Koç grubu iken o ürünlerde de böyle yapılıyordu.
    Eski Tofaş kuş serilerini, Ford Taunus otoları, Fiat traktörlerini düşünün...
    Bu firmalarda artık global yönetim geçerli oldukça (yabancı ortaklar yönetime ağırlık koyunca), firmalar "dünya firması" haline geldi, bu durumlar kalktı, adam gibi mal üreten devler oldular.

    Ama bu arada Arçelik hala 800 liraya sattığı çamaşır makinasının aynısını kırmızıya-maviye boyayıp "bilmemne dizayn" adıyla 1200 liraya satma peşinde, aslında bu da çok "kreatif bir ar-ge biçimi" olarak değerlendirilebilir




  • Meraklısına ev tipi COP hesabını anlatayım. Ölçüm cihazlarınızda hata yoksa ve isteyerek hata yapmazsanız oldukça yaklaşık bir hesap yapabilirsiniz.

    Ortama verilen ısı enerjisi ;

    Q=m.c.ΔT (http://tr.wikipedia.org/wiki/Is%C4%B1)

    Formülü klimamız için açarsak,

    Q=V/3600 x 1,11 x 1,0035 x DT

    Q:Isıtma gücü/enerjisi kw, V: Saatteki üfleme debisi , 3600-1,11-1,0035:sabit , DT: Üfleme sıcaklığı ile giren hava arasındaki sıcaklık farkı.

    En önemli sorun hava debisini ölçmekte. Bu sorunu ölçmeden direk cihazımın kataloğuna bakarak çözüyoruz. m3/dk veya lt/sn cinsinden verilmişsede m3/saat e çevirebiliriz.

    Digital termometre ile ortalama üfleme sıcaklığını ölçüyoruz. Aynı şekilde emiş tarafında emilen havanın ortalama sıcaklığını ölçüyoruz. Ortalama sıcaklığın çok değişmemesi için camlar açık olursa daha iyi olur.

    Nekadar enerji kullandığımızı ise yine wattmetre bağlayarak ölçüyoruz. Watmetre Aktif enerji ölçer ve aktif enerji parası öderiz, akım ölçümüne gerek yoktur.

    Ölçüme başlamadan önce en yüksek sıcaklık ve fanda enaz 20-25 dk kadar çalıştırın, cihazın turbo veya high power gibi isimlendirilen çalışması bitsin. Yine en yüksek sıcaklık ve fanda enaz 20 dk kadar yukarıdaki ölçümleri yapın, camlar hep açık olsun.

    Wattmetrede 20 dk lık tüketim değerini ölçmüştük, bunu 3 ile çarpıp saatlik tüketimi bulalım. (isteyen bir saatlik ölçüm yapsın)

    COP= Q / Q ile kendi COP değerinizi hesaplamış oldunuz.Dış sıcaklığı not etmeyi unutmayın. Her sıcaklıkta farklı COP değeri çıkar. Değişik fan ayarında değişik dış sıcaklıklarda COP hesaplayıp değişimi görebilirsiniz.

    Ayrıca eurovent test düzeneğide resimdeki gibidir. Ortama verilen enerji yukarıdaki basit formülün kapsamlı halidir. Dış ve iç üniteye ısıtıcılar/soğutucular vasıtasıyla sabit sıcaklıkta hava verilerek test ortamı sağlanmakta.

     Klima Seçim Uygulaması, Fiyatlar, COP/EER Değişim Oranları




    Soğutmada havanın nem oranı iç ünitede dahada önemli olduğundan soğutmada sadece fikir olabilir.




  • En son baktığımda Sn.9köy'ün mesajını görmüştüm. xraytr arkadaşımın buraya ne zaman yazacağını merak ediyordum. Cevabımı yazdıktan sonra değerli görüşlerini zevkle okuyacağım.

    Sn.9köy ben de hoşgeldiniz diyorum. Her ne kadar doğruyu söyleyen 9 köyden kovuluyor ise de bütün arkadaşların böyle niyetlerinin olmadığı açıkca belli oluyor.

    "Mistsubishi electric msz ge serisinin 12000 btu kısma değerlerini inceleyebilirmisiniz" diyerek tartıştığımız konuyu can damarından yakalamışsınız.

    Mitsubishi klimaların hemen hemen bütün serilerinde min. ve max güç tüketimi belirtildiği halde Mitsubishi MSZ-GE35VA modelinin sözkonusu değerlerini hiçbir kaynaktan bulamadım. Sadece servis kılavuzundan kes birleştir tarzında oluşturarak aşağıya resmini eklediğim Isıtma kapasite Tablosuna ulaşabildim.

    http://www.bdt.co.nz/aircon/data/performance_charts/Heating_Capacity_Charts_01-10.pdf
    http://www.scanoffice.fi/uploads/Materiaalipankki/tekniska%20material/luft-luft/Servicemanualer/Service%20Manual%20MUZ_GE25-50VA%28H%29.pdf

    Bu tabloya göre MSZ-GE35VA’nın ürettiği güç ve tükettiği elektrik miktarı, iç ve dış hava sıcaklığına bağlı olarak sabit. Her ne kadar model tanımında, ısı kapasitesi 4.0, ısıtma modundaki tüketimi 955 watt olarak belirtiliyorsa da tablodan anladığım kadarıyla bu cihaz,
    (-15) dış, +21 derece iç sıcaklıktaki kapasitesi 1,50kw (4600 BTU), tüketimi 400 watt
    (-5) dış, +21 derece iç sıcaklıktaki kapasitesi 2,88kw (9800 BTU), tüketimi 793 watt
    (+15) dış, +21 derece iç sıcaklıktaki kapasitesi 4,88kw (16600 BTU), tüketimi 1022 watt

    Eğer bu klimanın teknik özellikleri diğer klimalar gibi belirtilse idi ısıtma değerlerinin,
    "Kapasite: Nominal 4,0kw, Min.1,88kw, Max 5.20kw
    Güç tüketimi: Nominal 0,955kw, Min.0,4kw, Max 1,098kw"
    Şeklinde belirtilmesi ihtimali olabilirdi.

    Sadede gel klima hakkında görüş ver dediğinizi hissediyorum. Ancak klimalar hakkında bildiklerimin çoğunu bu forumda sizlerin yazdıklarınızı okuyarak öğrendim. Şimdi de işin kitabi yönünü kavramaya çalışıyorum. Dolayısıyla kendimi sizlere görüş verecek kadar yeterli hissetmiyorum.

    Şu anda inverter klimaların, kapasite, tüketim, COP/EER değerinin sabit olmadığına, bu nedenle afişe edilen COP değerinden öte, diğer kapasitelerdeki COP değerlerinin incelenmesi gerektiği, hatta klima seçiminde uygun kapasite aranırken ilan edilen nominal kapasiteye aldanmadan bölge iklimine uygun sıcaklık derecelerini dikkate alarak ihtiyaç duyulan güce cevap verebilecek kabiliyetteki klimanın seçilmesi gerektiğine eminim.

    Tartışılmasını istediğim konu inverter klimaların teknik özellikleri arasında sayılan minumum tüketim miktarının MSZ-GE35VA örneğinde olduğu gibi sadece iç-dış sıcaklığa göre mi belirlendiği, yoksa sürekli konuştuğumuz gibi klimanın kendini kısması sırasında oluşan değeri mi ifade ettiği.

    Forumun her tarafında yazılı, onları oku öğren tarzında cevaplar almamak için altını çizerek tekrarlamak istiyorum. Araştırdığım konu broşürlerde belirtilen minumum ve maksimum güç tüketimi ile ilgili. Arkadaşların idame kapasitesi sırasında bizzat ölçtükleri azalan tüketim miktarı konusunda herhangibir kuşkum yok.

    Sn.Kocausta, ben Ankara’da oturuyorum. General ASHA07LGC’yi Yalova’daki evime kurdurdum. Bu nedenle çok istememe rağmen performans konusunda detaylı inceleme fırsatım yok. İki klima üç hafta boyunca sürekli çalıştı. Gelen fatura 245 TL. Bunun 150 lirasının klimalara ait olduğunu tahmin ediyorum. Buna göre ortalama saatlik tüketim klima başına 400watt civarında.

    4kw.lık ısıtma ihtiyacı olan yeri 800 watt tüketimle karşıladığım ve ısınma konusunda şikayet almadığım için (kişisel COP: 5.0) şimdilik kendimi şanslı hissediyorum.


     Klima Seçim Uygulaması, Fiyatlar, COP/EER Değişim Oranları


     Klima Seçim Uygulaması, Fiyatlar, COP/EER Değişim Oranları




  • @testereci

    Son mesajınızdaki klimaların verimlilik değerlerinin ortam şartlarına bağlılığı konusunu biraz deşmeye çalışayım.
    Bu durum her klima, hatta her refrigerasyon cihazı için genelgeçer kurallar.

    Her klimanın her iç ve dış sıcaklık, nem durumundaki verimlilik derecesi farklıdır.
    Örneğin, (dışarısı 5C/içerisi 25C/nem %40) durumu ile (dışarısı -5C/içerisi 22C/nem %30) gibi iki ayrı "şerait"te; aynı klima çok değişik verimlilik/tüketim/performans sergileyecektir.
    Böyle olduğu için, klimaların verilerinin belli şartlarda ölçümlenip açıklanması esastır.
    Zaten dikkat ettiyseniz ciddi firmaların kataloglarının veri sayfalarının diplerinde bunun notlarını görürsünüz.

    Nominal soğutma kapasiteleri : Dıș sıcaklık 35°C KT ve 24°C YT, iç sıcaklık 27°C KT ve 19°C YT
    Nominal ısıtma kapasiteleri : Dıș sıcaklık 7°C KT ve 6°C YT, iç sıcaklık 20°C KT ve 15°C YT şeklinde.




  • Kocaustam, kafamı karıştıran zaten dip notlarda nominal değerler için belirtilen test koşuları. Serde hukukçuluk da olunca dip notu mevzuat yorumlar gibi okuyup, nominal değerlerin elde edildiği koşullar minumum ve maksimum değerleri kapsamaz diye düşünüyorum. Kataloglarda verilen minumum ve maksimum değerleri, ısıtma kapasitesi tabloları ile karşılaştırdığımda aralarında korelasyon kuramıyorum. Eurovent sadece nominal değerler ile ilgileniyor. Beraber yaptığımız minumum ve maksimum verimlilik listesinde bazı klimaların verimlilik oranı mantıken mümkün olmayan 8 in üzerinde çıkıyor. Diğer taraftan xraytr arkadaşımız başka bir topikte broşürlerde verilen minumum ve maksimum değerlerin önemli olmadığını belirtiyor. Bütün bunlara rağmen hepimiz idame kapasitesindeki tüketimin dolayısıyla COP ve EER değerinin daha önemli olduğuna inanıyor ve bu değerleri teknik dokümanlardan bulmaya veya hesaplamaya çalışıyoruz.

    Bir önceki mesajınızda belirttiğiniz çok anlamlı bulduğum tesbitlerinizin abuk subuk gelebileceğini belirtmişsiniz. Ben de yukarıda yazdıklarımın "sana ne otur oturduğun yerde" düşüncesiyle size abuk subuk gelebileceği endişesini taşıyorum. Ancak Türkiye vur tepesine al ekmeğini ülkesi olmamalı. Gerek kamu gerekse özel sektör, karşılarında eleştiren, araştıran insan yüzdesinin arttığını görüp politikalarına çeki düzen vermeliler.

    Yeri değil ama sırası gelmişken belirteyim. Annemin bankadaki emekli aylığı hesabı, e-haciz yöntemiyle bloke edilmiş. Konuyu araştırdım. Maliye, SGK bundan böyle vergi, prim, trafik, idari para cezası vb. hertürlü alacak için ilgili borç yatırılıncaya kadar banka hesaplarını bloke ettirmeye başlamış. Annemin borcu 1999 yılında resen tahakkuk ettirildiği halde haberimiz olmayan veraset intikal vergisinden kaynaklanıyormuş. Ödeme emrinin tebliğ edilmediğine, hiç takibat yapılmadığına ve 2005 yılında zamanaşımına uğradığına bakmadan hesabı bloke etmişler. Devlet kendi memurunun ihmalini vatandaşa yükleyecek bu arada bloke edilen paralar bankanın kasasında birikecek.

    Laf lafı açıyor. Çorumlular bilir... Garip tavırla karşılaşanlar "Senin yaptığını Çorumlu yapmaz" diye söylenirler. Özdeyişin çıkış hikayesi şöyle: Öşür zamanında tahsildar zavallı fakir Çorumlunun kapısına dayanıp kaç hayvanın var diye sorar. Fakirlikten beli bükülmüş Çorumlu, tek varlığı olan eşeğini evdeki yatağa sakladığı halde valla beyim devlete vere vere hiç hayvanım kalmadı der. Jan Valjan ruhlu tahsildar inanmaz eve girer. Yatağın üstünde yorganla örtülmüş kıpırdayan devasa büyüklüğü görünce gayri ihtiyari "Bu ne!" diye bağırır. Çorumlu "Annem hasta, yatıyor" diyerek cevap verir. Tabiatıyla garip Çorumlunun eşeğine Devlet el koyar. İşte o zamandan beri "Senin yaptığını Çorumlu yapmaz tekerlemesi dillere peleseng olur.

    Kıssadan hisse, arkadaşlar doğalgaz, akaryakıt, elektrik zamlarından sonra nasıl ucuza ısınırım araştırmanıza biraz ara verip banka hesaplarınıza mukayyet olun. Elektronik öşür dönemine girdik. Suçsuz-kabahatsiz-habersiz-yargısız trafik vs hertürlü cezaya muhatap olabilir, zar zor alacağınız klimanın parasıyla bankaların kasalarını ısıtabilirsiniz...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: stunc63

    testereci arkadaşım. teşekkürler. benim klima kaynana onayından sonra usta onaylarınıda alsın istedim.
    bu arada, yaptığım ölçümler de klimanın en az tüketimi 450 wat ve en yüksek tüketimini 1200 wat olduğunu görmüştüm. mecburiyetten bu klimayı aldım. yoksa bende ME almak isterdim amma fiyatı beni çook aşıyordu.

    birol ustam. baktık her kafadan bir ses çıkıyor, katolok değerlerinede bakıp inanmadık, herkes elindeki klimanın testini kendi yapsın istedik. ben devresine sayaç bağladığım için benim verdiğim değerlerin doğruluğundan şüpheniz olmasın.

    kullandığım klima inverter, inverter klimalar durmaz olabildiğince kendini kısar deniyor. fakat benim klima bazen kendini kapatıyor. dış ünite duruyor, iç üniteninde flapı biraz aralık kalacak şekilde kapanıyor ve fan belirli belirsiz dönüyor. demekki içerinin ısısı ayarlanan ısıya geldiğinde kendini ne kadar kısabiliyorsa kısıp,fakat daha fazla kısamadığı için kapatıyor. elimde piriz watmetre olmadığı için ne kadar kıstığını bilemiyorum. burada sorduğum birkaç yerde piriz watmerte bulamadım. bu aletten edinebilirsem test edip yine buradan paylaşacağım.

    En uygun fiyatlı ve en güzel çalışan watt metre bu,üstelik 3000 wata kadar ölçüm yapabilirsiniz.Kullandık test ettik.Tavsiyemizdir.
    http://www.trotec24.com.tr/olcum-cihazlari/elektrik/bx11-enerjimetre.html




  • Maşallah,Maşallah DH. forumcular aştılar kendilerini,helal olsun...!!!!

    Ulen köylü akıllı ol,sataşma,ısırırm ha!!!!
  • Hocam, önceki mesajda "abuk"luktan kastım o firmaların yönetim biçimiydi.
    Öyle düşünüyorum, bence çok abuksabuklar.

    *Katalog değerleri, o değerlerin elde ediliş şartlarındaki standartlarda gerçekçi.
    En azından ciddi markaların verilerinin fiiliyattaki durumla örtüştüğü görülüyor.

    Zaten hassas ölçüm ile "tam da bu kadardır" demek için laboratuar ortamı ve uygun şartlar gerekir ki, öyle birşey bizim için mümkün değil.
    Bizim gözlemlediğimiz, aletlerin güçlerini gösterebilecekleri durumu sağlamak (üstteki bir mesajında xraytr anlatmış biraz) ve burada girdi ile çıktıyı ölçmeye çalışmak.
    Kataloglardaki ortam şartları ile bizim çalışmamızın şartları arasındaki farkı da gene yaklaşık olarak düzeltme payı biçiminde değerlendiririz. (Zaten mümkün olduğunca ölçümlerimi o şartlardaki benzer durumda yapmaya çalışırım, çünkü düzeltme işi de ayrıca yanılma payı yaratabilir)
    Haa, bu şekilde elde ettiğimiz değer (diyelim ki) COP 4.8 çıktı.
    İddia edecek durumda değiliz, o kadar hassas ölçemiyoruz çünkü, bu değer 4.6 ile 5 arasında olabilir diye düşünürüz.
    Burada zaten asıl aradığımız şey, alet olması gereken çalışma mantığına sahip mi, değil mi.
    Yani gerçekten inverter verimliliğine sahip mi, değil mi.
    Ve bu verimlilik değişimi ne seviyede, belli belirsiz mi, yoksa anlamlı fark yaratabiliyor mu.




  • Sabrınızı zorladığımın farkındayım. Ancak benim asıl tereddütüm değerli xraytr'ninhttp://forum.donanimhaber.com/m_41379231/mpage_3//tm.htm#msglink_66940148 deki 15 ekim 2012 tarihli mesajındaki,

    "İnverter cihazların kataloglarında gördüğümüz MİN ve MAX değerlerinin ne ifade ettiğinin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. O yüzden aşağıdaki bilgilendirme ve alıntıları vermek istedim.
    .....
    Klimaların öncelikle ısı üretici olduğunu bilmemiz ve kapasitesininde dış , iç ısı şartlarına bağımlı olduğunu anlamamız gerekir. Her dış ve iç sıcaklık değerlerinde farklı ısı gücü oluşur ve sizin ortam isteklerinize ve ortamın ısı kaybı/kazancına görede kapasitelerini ayarlarlar.

    Satıcıların yada art niyetli kişilerin oyununa gelerek min-max arasındaki değerlerde kapasitesini ayarlayabiliyor yanılgısına kapılmayın."


    şeklindeki görüşünden kaynaklanıyor.

    Sorumu netleştireyim. Katologda yazılı kw cinsinden minumum kapasite değerini, yine katalogda belirtilen kw cinsinden minumum güç tüketimi miktarına böldüğümüzde elde ettiğimiz verimlilik oranı bize neyi anlatır?

    Nominal değerlerin elde edildiği standart iç-dış sıcaklıkta idame kapasitesinde çalışan klimanın verimliliğini mi ? Yoksa çalışma aralığı içerisindeki en düşük iç-dış sıcaklıkta çalışan klimanın verimliliğini mi bulmuş oluruz? (MSZ-GE35VA'nın Isıtma Kapasitesi Tablosunda gösterilen en düşük COP değeri gibi)

    (Not: Sn. xraytr izin almadan alıntı yaptığım için özür diliyorum. Amacım doğru anlamak. Ayrıca Q=V/3600 x 1,11 x 1,0035 x DT formülündeki pay ve paydayı ayırabilmek adına parantezleri nereye koymamız gerekiyor? Mantıken V/3600 saniyedeki kütle ancak üç rakam olunca katsayının hangisi olduğuna karar veremedim.)




  • m=V/3600 x 1,11

    1,11 kg/m3 cinsinden havanın yoğunluğu. Kütle= hacim x yoğunluk

    Yoğunluk için basınç ve sıcaklık önemli. Basınç=yoğunlukxgaz sabiti x sıcaklık >

    1,11 = 101325 / 287 / (273+42C) buradaki 42C-45C ortalama üfleme sıcaklığı, 101325 standart hava basıncı iso5151 den alınma, 0,287 ve 273 sabit

    Ortalama üfleme sıcaklığınız farklı çıkarsa yukarıdaki formülden hava yoğunluğunu bulabilirsiniz, ancak nem oranıda olunca bu sıcaklık civarı için bu yoğunluk normal.

    Hatta yaşadığınız bölgedeki hava basıncınıda dmi'nin sitesinden bakabilirsiniz.

    http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BURSA#sfB

     Klima Seçim Uygulaması, Fiyatlar, COP/EER Değişim Oranları




  •  Klima Seçim Uygulaması, Fiyatlar, COP/EER Değişim Oranları




    Kısaca ;

    Yukarıdaki resim RAS-13PKVP-E klimanın "Part load performance" grafiği!. Özellikle dikkat ederseniz %100 ün üzerinde bir kapasite söz konusu değildir. Dış 7 derece iken cihaz 6 kw gibi değerlerde çalışmıyor. Gücün yükselmesi için dış hava sıcaklığının artması gerekiyor.

    Çoğu kullanıcıların min,max derken kastetdiği konu kısmi yük altındaki çalışma değerleridir. Ama belki kasıtlı, belki bilmeden birileri çıkıyor ve max.da o klima 6kw çalışıyor diyor. Olacak iş değil, üretici yazmış işte 7C de benim cihazım 4 kw dır, daha fazlası olsaydı yazardı zaten tablosuna! ama max. gücü 6kw , neden ? çünkü bu cihaz sadece dışarısı 7C deyken çalışmıyor da ondan. 15C de 20C de çalışıyor ve gücü yükseliyor.

    Kullanıcı açısından nekadar gerekli? sıcaklık yükselince ısı kaybı azaldığına göre cihazın max. kapasitesinin ne olduğu beni ilgilendirmiyor ama cihaz hakkında fikir veriyor tabiki.

    Kullanılan terimlerin değişmesi gerekli diye düşünüyorum. Max ve min yerine "en düşük kısmi yükte" ve "tam yükte" terimleri kullanılmalı. Hem klima üreticileri hemde dünya ülkeleri bu olay için bu terimleri kullanıyor.

    Kısmi yükte EER değişimleri için önceki mesajlarımda var ancak yukarıdaki tablodada görüleceği gibi COP=4000/840 >4,76 iken %30 kısmi yükte 6,31 e çıkmakta. Ayrıca kısmi yük değerlerini Toshiba dan başka verende yok.


    Benden bu kadar , faydalı bir başlık çalışma yapan arkadaşımıza emekleri için teşekkürler.




  • @xraytr

    Bence işaret ettiğiniz belirtme tarzı değiştirilirse yanlış anlamalar ortadan kalkar:

    "Kullanılan terimlerin değişmesi gerekli diye düşünüyorum. Max ve min yerine "en düşük kısmi yükte" ve "tam yükte" terimleri kullanılmalı. Hem klima üreticileri hemde dünya ülkeleri bu olay için bu terimleri kullanıyor."
    Ya da, bu terimleri herkes bu şekilde (kısmi en az-kısmi tam güç) kabul edecek.

    Çünkü zaten bizim aradığımız da kısmi yüklerde verimliliğin hangi yönde ve ne ölçüde değişebildiği.

    Bunun dışında, tabii ki %100 üzerinde kapasite gerçekleşmesi mümkün değil, ortam koşullarına göre tam kapasitenin belli bir miktarı gerçekleşebiliyor.
    Zaten klimayı da genellikle tam kapasitenin en az %20-30'unun altını nazara itibara alarak seçiyoruz.




  • Sn.xraytr kullanıcı adınızın dışında sizi tanımıyorum ama yazılarınızdan dört dörtlük, genç, dinamik ve disiplinli birisi olduğunuz hemen anlaşılıyor. Kavram kargaşası içinde tereddütlerimi her zaman olduğu gibi belgeleyerek giderdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Dünya küçük, belki bir gün gelir ben de size yardımcı olurum. Tabiatıyla, karşılık olarak değil. Değerli insana, değer vermek herkesin ödevidir.
  • Xraytr arkadaşımızın bizle paylaştığı Toshiba 13PKV’ye ait tablonun ısıtma ile ilgili bölümünden aşağıda paylaştığım iki adet grafik üreterek mevcut kavram kargaşası içinde klima tanıtımlarındaki teknik özellikler arasında belirtilen;

    a) Nominal Kapasite değerinin; test standartı olarak belirlenen +7 derece dış sıcaklıkta klimanın üretebildiği en büyük ısıtma kapasitesini,

    b) Maksimum Kapasite değerinin, çalışma aralığı içindeki en yüksek dış sıcaklıkta (örneğimizde +20) klimanın ulaşabildiği en büyük ısıtma kapasitesini,

    c) Minimum Kapasite değerinin, çalışma aralığı içindeki en düşük dış sıcaklıkta (örneğimizde -15) klimanın ulaşabildiği en büyük ısıtma kapasitesini,

    d) Nominal Güç Tüketimi değerinin, +7 derece dış sıcaklıkta %100 kapasitede çalışan klimanın bir saatte tükettiği elektrik miktarını,

    e) Maksimum Güç Tüketimi değerinin çalışma aralığı içindeki en yüksek dış sıcaklıkta (örneğimizde +20) çalışan klimanın bir saatte tükettiği elektrik miktarını,

    f) Minimum Güç Tüketimi değerinin ise, +7 derece dış sıcaklıkta en düşük kısmi (ısı idame) kapasitesinde çalışan klimanın bir saatte tükettiği elektrik miktarını,

    ifade ettiği sonucuna ulaştım.

    Bu durumda; teknik eleman olmadığı halde klima seçimini kataloglarda belirtilen özelliklere bakarak ya da hazırladığım Excel uygulamasından yararlanarak karar vermek isteyenlerin,

    1- Hangi klima kapasitesinin ihtiyaca uygun olduğu incelenirken sadece nominal değere bakıp yanılmamaları, klimanın kullanılacağı yer ve zamandaki iklim koşulları dikkate alınarak klimayı genelde hangi dış hava sıcaklığında kullanacaklarına karar verdikten sonra araştırdıkları klimanın özellikle servis kılavuzuna bakarak belirlenen bu dış hava sıcaklığında yeterli kapasiteyi sağlayıp sağlamadığını tesbit etmeleri en doğru yol olacaktır.

    Şayet bu tespit yapılamıyor ise dış hava sıcaklığına göre kapasite değişiminin doğrusal olarak azaldığı varsayımıyla,

    Ortalama Kapasite Kaybı = (Nominal Kapasite – Minimum Kapasite) / ( 7 “Yedi” – Klimanın çalışabildiği en düşük dış hava sıcaklığı) eşitliğinden hareket ederek,
    Araştırılan klimanın gerçek kapasitesi, klimanın kullanılacağı dış hava sıcaklığı ile 7 derece arasındaki farkı, Ortalama Kapasite Kaybı ile çarparak bulunabilir.

    Örneğin kış mevsiminde dış hava sıcaklığı -3 civarında olan bir yerde ısıtma amaçlı olarak almayı düşündüğümüz klimanın; nominal ısıtma kapasitesi:12000 BTU (3.5 kw) , minimum ısıtma kapasitesi: 3412 BTU (1 kw), ısıtmadaki çalışma aralığı ise +21 ila -15 derece arasında olsun.

    Bu klimanın dış hava sıcaklığının her bir derece düşüşünde ortalama kapasite kaybı = (3,5 kw – 1 kw) / ( 7 - (-15) = 0,114 kwatt civarında olup -3 derece dış hava sıcaklığında kullanmayı düşündüğümüz klimanın sözkonusu dış sıcaklıktaki yaklaşık ısıtma kapasitesini 3,5kw-((7 – (-3)) x 0,114 kw) = 2,36 kw (8064 BTU) şeklinde hesaplayabiliriz.

    Bu hesaplama muhakkak yapılmalıdır. Aksi taktirde 12'lik klima ararken 8'lik klima alıp üzülebilirsiniz.

    2- Broşürlerde yazılı COP değeri, kw cinsinden nominal kapasitenin yine kw cinsinden nominal tüketim miktarına bölünmesi suretiyle bulunur. Alacağımız klimanın enerji sınıfını belirlemek, verimliliği hakkında bilgi edinebilmek ve diğer klimalar ile karşılaştırmak için COP değerine bakılmalıdır.

    Ancak inverter klima, çalıştığı yeri ayarlanan sıcaklığa getirdiğinde bu sıcaklığı daha az elektrik tüketerek muhafaza edebilmek üzere kapasitesini otomatik olarak düşürür. Bu suretle sağlanan verimliliği bulabilmek için broşürlerde yazılı kw cinsinden minimum kapasite değeri, yine kw cinsinden minimum tüketim miktarına bölünmelidir. Bulunan değer ne kadar yüksekse araştırdığınız klima o derece verimli diğer bir ifade ile tasarrufludur.

    Broşürlerde verilen maksimum kapasite ve tüketim değerlerinin fazlaca irdelenmesine gerek yoktur. Burada esas önemli olan yaygın olarak düşünüldüğü gibi klimanın düşük dış hava sıcaklığında bile, özellikle iç ortam ısısının düşük olduğu ilk çalışma sırasında maksimum kapasiteye ulaşabileceği hatasına düşmemektir.

    Bugünlük bu kadar yeter derken, yukarıdaki açıklamanın klimaların sadece ısıtma kabiliyetli ile ilgili olduğunu, soğutma açısından da benzer yöntemle değerlendirme yapılabileceğini ve bu bilgileri üstat arkadaşlarım dışında kalan benim gibi klimaları kağıt üstünde incelemek isteyen meraklılara hitaben düzenlediğimi belirtiyorum. Bir hatam olduysa affola...


     Klima Seçim Uygulaması, Fiyatlar, COP/EER Değişim Oranları


     Klima Seçim Uygulaması, Fiyatlar, COP/EER Değişim Oranları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi testereci -- 9 Şubat 2013; 0:36:51 >




  • Hocam çok güzel çalışmışsınız.
    Yıllardır burada anlatmaya çalıştığımız şeyleri, teknik adam olmadığınız halde mantığınızı kullanarak görebilmiş, ve en önemlisi emek vererek sıradan kullanıcının anlayabileceği şekle sokabilmişsiniz.

    *Hata olması kaçınılmazdır.
    Sizin yaptığınız, markalara has yan faktörleri hesaba katmayarak bir resim çizebilmekti, ki elhak yapılmış.
    Her markaya has sabit giderler, klimanın boyutlarına, fan motorlarına, ek özelliklerine, filtre dizaynına başlı olarak değişebilir; artık o kadarına da girilemez.
    Kaldı ki, her iç/dış sıcaklık derecesi ve rutubet değişiminde de veriler değişecektir, işin ucuna hakim olmak mümkün değildir.
    Ayrıca burada farzettiğiniz idame kapasitesi de çoklukla min kapasite olamaz, mekanın ve dış havanın durumuna göre nominal ile min arasındaki herhangi bir basamak olabilir, ki o aşamadaki iç/dış sıcaklık, klimanın seçtiği fan hızı da herşeyi yenibaştan konfigüre edecektir, kısacası tam değerlerin bulunması pratikte mümkün olamaz.
    Yanlış ifade etmiş olmayayım, belli bir mekan için belli bir klima ile, iç ve dış şartlar devamlı gözlenerek tabii ki mümkün, ama buradaki çalışma genel maksatlı.

    Tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar




  • Ne bu yahu herkes çiziliyor..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mbirol

    Ne bu yahu herkes çiziliyor..

    Evet, bu sayfadaki bütün arkadaşların ismi çizilerek uzaklaştırıldı ibaresi eklendi. Server hatası olduğu kanaatine varınca rahatladım. Bu kadar büyük forumda sistemle ilgilenenlere kolaylık diliyorum.
  • Donanımhaber göçüyor gibi.

    Mesaj kutusu hakkında bir yöneticiyle yazışıyorum, arkadaş eski formatın ağır geldiği için iptal edildiğini, yenisindeki beğenmediğimiz yerlerin bildirilmesini, bu öneriler doğrultusunda düzelteceklerini yazıyor.

    Özetle, sorunları büyük gibi
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.