Şimdi Ara

Klimayı kendim temizleyebilir miyim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
2
Favori
526
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 18.000 btu sadece soğutan Vestel klima var. İstanbul'da detaylı temizlik için 750 TL civarı fiyat çekiyorlar. Ben de ev işlerinin çoğunu kendim yapıyorum bunu neden yapmayayım dedim  


    Bu yaz hiç çalıştırmadık çünkü bende toz alerjisi var. İçerisindeki biriken tüm tozları temizlemek için tanıdıktan basınçlı yıkama makinesi rica ettim. Tüm kapaklarını sökücem ve anakart olan kısmı güzelce streçle ve poşetle örtücem. Fan sökmücem videolarda izlediğim kadarıyla çok zahmetli iş. Basınçlı yıkama çubuğuyla fan temizlenir diye düşünüyorum.


    Başka dikkat etmem gereken şeyler var mıdır?




  • Merhaba.


    Mutlaka elektriği kesip kartları bahsettiğiniz şekilde korumaya aldıktan sonra bakım işlemini yapabilirsiniz. Ama mutlaka çalışma alanının zeminine naylon örtü vs. yerleştirin. İster istemez etrafa sular dökülebiliyor. Buna ek olarak basınçlı tabancayı çok yakın tutmayın. Petekleri oluşturan ince alüminyum finler yamulmasın. Ayrıca fana da çok yakından tutmayın veya ayarı var ise basıncı çok yükseltmeyin. Bu fan kanatlarını kırabilir veya fanın balansını bozabilir. Fanın en sağ ve en sol kısmına sıkarken de dikkat edin. Fan motoruna,rulmanına ve fanın diğer tarafındaki burç kısmına su kaçmasın.


    Kimyasal kullanacaksanız iyice duruladıktan sonra klimayı toplayınca en azından 1-2 saat fan modunda çalıştırın,iç kısmı kurusun ve bu esnada camlar mümkünse açık olsun.


    Konsantre klima temizliği için üretilmiş malzemeleri kullanacaksanız etkisi fazla olsun diye önerilen miktardan az miktarda su ile karıştırmayın,karışımı tavsiye edilen miktar kadar seyreltin. Kimyasal miktarı çok fazla olursa temizlik ile beraber iç ünite petekleri üzerinde bulunan ve su kaydırıcı,korozyon önleyici tabaka sökülecektir. Bu da yazın klimanın üfleme yaparken iç ortama su damlacıkları fırlatmasına sebep olur. Çünkü iç ortamda bulunan havanın nemi iç ünitede yoğuşur ve tahliye hattından dışarı atılır. Bunun iç ünite peteklerinde asılı kalmaması için peteklere hem korozyonu önleyici,hem de suyu kaydırıcı özellikte kaplama yapılır. Çok ağır veya az seyreltilmiş konsantre kimyasallar bu tabakayı aşındırır ve yoğuşan nem peteklerden kayıp dışarı akamaz. İç ünite fanının oluşturduğu hava akımıyla üfleme ağzından dışarı çıkar ve klimanın su damlacıkları fırlatmasına yol açar.


    Her ihtimale karşı sökeceğiniz parçayı sökmeden önce fotoğrafını çekin. Eliniz yatkın olsa bile ilk defa yapacağınız işlemde olası riskleri,neyi nereye takacağınızı unutma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.


    Saygılarımla...





  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Hocam ellerinize sağlık çok detaylı bir açıklama yaparak yardımcı oldunuz. Dediğiniz gibi çok ağır olmayan kir spreyi kullandım 5-6 dk bekledikten sonra basınçlı temizleme makinesiyle iyice duruladım ancak basınçlı makineyi ilk kez kullandığım için biraz yakın tutuyormuşum bu yüzden çok az sayıda ince alüminyum finler yamuldu sonra falçata yardımıyla düzeltmeye çalıştım umarım bir zararı olmaz. Fanı da dediğiniz gibi hep orta kısımlara sıkarak duruladım baya pis su döküldü etrafı temizlemek biraz dert oldu maalesef. Gene her ihtimale fan rulmanına veya diğer burç dediğiniz kısımlara su kaçmış olabilir diye 35 derecelere çıkan bu günlerde 3-4 gün camlar açık çalıştırmadan tam kurusun diye bekledim. Nihayetinde dün çalıştırdım sorunsuz bir şekilde çalıştı ve baya performans arttığını farkettim. Ama 6-7 yıllık sadece soğutma yapan bir klima gazında azalma var mı ilave edilmeli mi bu konu hakkında bilgim yok. Bu detaylı yazınız bir çok forum üyesine yardımcı olacaktır diye düşünüyorum tekrardan teşekkür ederim.  





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.