Şimdi Ara

Klonlanan cep telefonu mevzuatına karşı TELEKOMİNİKASYON'a dava

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
4.274
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kolayca anlamanız için örnekle özet bir şekilde açıklayayım:
    Bir cep telefonu aldınız. 2000TL ödediniz. Yurda sokulan kaçak bir telefon için hırsızlar birşekilde sizin imei numaranızı buldular ve kopyaladılar.
    o imei numarası ve iki cihaz kara listeye alındı. Yurda distribütör-ithalatçı ile gelmiş, faturalı telefonunuz için artık sadece bir hat ile kullanabileceğiniz söylendi. Bir müddet böyle kullandınız. Sonra hattınızı değiştirdiniz veya satmaya niyetlisiniz. Ne olacak sorusu yok bu hakkınız elinizde yok artık.

    Geniş açıklaması:
    Telekomunikasyon, telefon görüşmeleri sırasında aynı IMEI numarasının iki ayrı telefon tarafından kullanıldığını saptıyor ve telefon numaralarına göre, servis operatörlerine bu telefonların kullanıma kapatılması talimatını veriyor. Yasa gereğidir. Daha sonra gerçek hak sahibi faturasını ve kimliğini ibraz etmek suretiyle telefonunu bildirdiği bir numara için kullanıma açtırabiliyor. Ama başka bir numara ile kullanamıyor. Bunun nedeni de söyle açıklanıyor. Klonlu IMEI numarası ile cihaz kullanımı yasak olduğundan, bu makinanın devre dışı bırakılabilmesi için bu IMEI numarası kullanıma kapatılıyor. Gerçek hak sahibinin müracaatı üzerine IMEI numarası yalnızca hak sahibinin bildirdiği bir telefon numarası ile birlikte kullanılabilir hale getiriliyor. Boylece o telefon numarasını kullanmayan diğer telefon cihazı kullanım dışı kalmaya devam ederken, hak sahibi bir numara için telefonunu kullanabilir hale geliyor. Hak sahibinin tüm numaralar ile kullanabilmesine olanak yok, çünkü bunun için IMEI numarasının serbest kalması gerekir, o taktirde klonlu cihaz da serbest bırakılmış olur.

    Hukukta şöyle bir prensip varmış; "Bir kişiyi bile haksız yere mahkum etmektense, bırakın bin suçlu serbest kalsın.". Bir suçu cezalandırayım derken, devlet bir masumu da aynı cezaya çarptıyor. Unutulmamalıdır ki, aynı numaranın başka bir telefonda olması, gerçek sahibine asla bir zarar vermemektedir. Usulsüz bir olayı takip kamunun görevidir. Dürüst kullanıcıyı ilgilendirmez. Bu bağlamda klonlanan cihazların yerinin tespiti ve o cihazların bulunması, orjinal imei'ye sahip olmayanına el konuması gerekmektedir. Orjinal imei numaralı cihaz ve imei numarası tekrardan beyaz listeye alınmalıdır.
    Yasanın bu konuda amacı aştığı açıktır.

    Açıkcası benim telefonumun imei numarası klonlandı ve ben bu telefondan çok sıkılmıştım. Tam satışa çıkardığım dönemde oldu (IMEI numarasını herhangi bir şekilde kaptırmadım bundan emin olabilrisiniz, arkdaşlarıma dahi telefonu vermem). Tek bir hat ile açtırmam bu noktada mümkün değil.

    Bu durumun oluşmaında tüketici de, ithalatçı da suçlu ve sorumlu değil. Yasa yanlıştır ve ben bu noktada devlete karşı bir dava bile açmaya hazırım ancak bu çok uzun ve zorlu bir süreç.

    Ben cihazları klonlu listesine girenlerin bir araya toplanması taraftarıyım. Bir oluşum içine girme çabasına gireceğim.







  • Benim kullandığım bir cihaz da klonlanmıştı. Binbir uğraş sonrasında numarama açtırdım. Ancak başka hiç bir hat ile çalışmıyoru. Adamlar benim telefonumu klonladılar diye benim suçum ne? Madem öyle o imei numarasını komple iptal et bana yeni bir imei numarası ver. Böylece sadece klonlayanı cezalandırmış olursun. Boş yere beni cezalandırmamış olursun.
  • saçma ve cahilce mevzular bunlar...
  • Hangi mevzular ?
    quote:

    Orjinalden alıntı: Basri Mutaf

    saçma ve cahilce mevzular bunlar...
  • arkadaş istediğin yere dava açabilirsin ama boşuna derim.ithalatçı firma her zaman haklı çıkıyor. masraflar sana kalıyor.ama devlete dava acmak daha mantıklı olur.burada büyük bir haksızlık oldugu kesin.devlet buna bir çözüm getirmeli.bende 4 senelik k700 vardı.5 subatta kapanacaktı.aldığım bayiye gittim telefonu çöpe at dedi.tüketici haklarına gittim.sen haklısın ama dava acarsan haksız çıkarsın dedi.baktım olmayacak genpaya mail attım.genpadan aradılar.telefonu tek numaradan açaçaklarını söylediler.1 ay oldu telefon kapanmadı ama bütün hatlar ilede çalışıyor.arkadaş bu işe el al elimdeki k850 de klonlanacak diye korkuyorum.
  • Kac yıl önce aldıgım telefon kapandı.Telefon zaten eskimişti diye umursamadım ama haklısın üzerine gidilmesi gereken bi konu...
  • Eskiden 1 hatta tanımlanıyordu ama ben 3 ayrı hatta tanımlanıyor diye biliyorum klon IMEI.
  • Cumhuriyet Savcılığına aşşağıdaki kanunun içene ekleyerek güzel bir dilekçe ile ,suç duyurusu yapilması gerekmektedir .
    bak bayakım kopyalayan kopyalatan ne oluyor

    http://www.mcks.gov.tr/tr/KonuDetay.php?BKey=26

    .: GENEL BİLGİLER VE MEVZUAT :.

    » Kanunlar :

    5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu (10.11.2008 Tarih ve 27050 Sayılı I. Mükerrer Resmi Gazete)


    5809 Sayılı kanunda yer alan ilgili maddeler

    Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlar

    MADDE 55- (1) Kurum tarafından izin verilmedikçe, abone kimlik ve iletişim bilgilerini taşıyan özel bilgiler veya cihazın teşhisine yarayan elektronik kimlik bilgileri yeniden oluşturulamaz, değiştirilemez, kopyalanarak çoğaltılamaz veya herhangi bir amaçla dağıtılamaz.

    (2) Elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz, kart, araç veya gereçlerle, değişiklik yapılması amacına yönelik yazılım, her türlü araç veya gereçlerin ithalâtı, üretimi, dağıtımı veya tanıtımı yapılamaz, bulundurulamaz, aracılık edilemez.

    (3) Elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz, kart, araç veya gereçlerle, değişiklik yapılması amacıyla kullanılabilen yazılım, her türlü araç veya gereçlere 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 127 nci maddesi hükümlerine göre el konulur.

    Abone ve cihaz kimlik bilgilerinin güvenliği

    MADDE 56- (1) Abone kimlik ve iletişim bilgilerini taşıyan özel bilgiler ile cihazların elektronik kimlik bilgilerini taşıyan her türlü yazılım, kart, araç veya gereç yetkisiz ve izinsiz olarak kopyalanamaz, muhafaza edilemez, dağıtılamaz, kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla kullanılamaz.

    Teknik uyumluluk

    MADDE 57- (1) İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremezler. Ancak, Kurumun MCKS’ında kayıtlı iken elektronik kimlik bilgisi kopyalanmış gerçek cihazlar sadece eşleştirme yapılan abone numaraları ile kullanılmak üzere kullanıma açılır.

    (2) İşletmeciler, yukarıdaki fıkrada açıklanan yasal olmayan cihazların haberleşme şebekelerine bağlanılmalarını önlemek üzere MCKT sistemlerini Kurumdaki MCKS ile birlikte uyumlu olarak çalışır hâle getirmek, bununla ilgili teknik alt yapı ve sisteminin güvenliği ve güvenilirliğini sağlamak ve aksamaksızın işletmekle yükümlüdürler.

    Bilgi ve ihbar merkezi

    MADDE 58- (1) Kurum, bu Kanunla verilen görevlerin ifasında ihtiyaç duyacağı işler için bilgi ve ihbar merkezi kurabilir. Bu merkezin işletilmesini kendisi yapabileceği gibi üçüncü kişilere de yaptırabilir. Kurum sistemine kayıtlı olan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazı çalınan, yağmalanan, kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişiler cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için öncelikle bilgi ve ihbar merkezine başvururlar.

    MADDE 60- (7) Bu Kanunun 57 nci maddesinin birinci fıkrasına aykırı hareket edenlere, cihaz başına onbin liradan yirmibin liraya kadar; ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere onmilyon liraya kadar idarî para cezası verilir.

    (8) Bu maddedeki idarî para cezaları Kurum tarafından verilir.

    (9) Bu maddenin uygulanmasına ve bu Kanunda öngörülen yükümlülüklerin işletmeciler tarafından yerine getirilmemesi halinde uygulanacak idarî para cezalarına ilişkin hususlar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.




  • çok haklı ve garip bir durum..
  • Yasal değil ama en pratik çözüm şu:

    Bozuk veya artık kullanılmayacak bir telefonun IMEI'sini kendi telefonuna aktarabiliyorsun. Yani sen de bir nevi klonlama yapıyorsun. Evet bu işlem yasal değil ama malum yasanın masum vatandaşı korumadığı göz önüne alındığında en kestirme yol bu görünüyor.
  • Teknoloji bu kadar gelişmişken buna bir çözüm bulamamaları ilginç...Bence alın verin ekonomiye can verin düşüncesine göre hükümet bu işi pek umursamıyor...Sonuçta ekonomiye can geliyor...

    Mesela benim 8 senelik c55 im gümbürtüye gitti...Faturasını bulamadığım için açtıramadımda...Neyse belki ucuz bir telefon ama işimi görüyordu...

    Cihazların imeisinden hangi marka ve model olduğu biliniyor...Orjinal cihazın arkasında imeside var...İlgili operatöre gidildiğinde cihaza bakıp onay vermesi yeterli olur sanıyorum ama illaki fatura istiyorlar...

    Bunu geçtim ama imeiyi komple kapatacağına nasıl bir numara için açabiliyorsa bir numara içinde kapalı tutabilir...Cihazın gerçek sahibi kullanabileceği numaraları verir...Bundan farklı bir numara ile aktif olduğu zaman o numaranın takılı olduğu cihaz kapatılır...Telefonlar çok sık el değiştirdiği için en azından birkaç numara tanımlaması getirilmeli ve numara değişikliği yapılabilmeli...




  • Daha geçen aya kadar bulunduğum ildeki büyük bir firmanın garantiye veya tamire verilen cihazların durumunu verilen takip numarası ile internetten sorgulatıldığında cihaz marka, model ve imei numarası çıkıyordu...Şikayet ettim ve lütfen artık son 5 hanesini ***** şeklinde gösteriyorlar...Ama atı alan üsküdarı geçmiştir sanıyorum...
  • Konu hort olacak ama güncelliğini taptaze koruyan bir konu olduğu için hortlatmaya değdiğini düşünüyorum.

    Burada kısaca şöyle bir yol izlenmesini öneririm. Telefonu klonlanan bir vatandaş olarak BTK'ya yazılı bir dilekçe ile klonlanan telefonun tek numaraya açılmasının haberleşme hakkını ihlal ettiğini, cihaz tek numaraya eşleştirilmesi cihazı başkasına satma, bağışlama hakkımı fiilen ortadan kaldırdığı için mülkiyet hakkının da ihlali sonucunu doğurduğu,
    bu nedenle cihaz üzerindeki kisitlarin ivedilikle kaldırılmasını talep ederim deyin. (Dilekçeyi elden götürmeyin, başlarından savarlar. Onun yerine iadeli taahhütlü posta ile gönderin. )

    BTK 5809 sayılı kanunun bilmem kaçıncı maddesi uyarınca diye talebinizi reddedecektir.

    Ret karari geldikten sonra dava açma süresi içerisinde Ankara idare mahkemesine karşı ret işleminin iptalini dava edin. Ve dava ile beraber anayasaya aykırılık itirazı yapın. Konu anayasa mahkemesine taşınır ise 5809 sayılı kanunun ilgili hükümleri iptal edilebilir.

    Bir avukat olarak kabaca bu yolu onerebilirim. Daha fazla bilgi isteyenler özelden bana ulaşabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 5 Nisan 2021; 20:46:33 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.