Şimdi Ara

Kontrast mı daha önemlidir, çözünürlük mü ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
19.456
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yaklaşık 15 gündür yaptığım araştırmalara göre lcd projektörler genelde daha iyi olarak kabul ediliyor.Ancak bazı şartlara bağlı olarak.Lcd projektör ün kontrastı yüksek olmalı ve dahada önemlisi çözünürlüğü yüksek olmalı.Çünkü eğer çözünürlük yüksek olursa ve çözünürlüğe uygun oranda ekran büyüklüğü ile kullanılırsa pixel olayı ancak çok yakın mesafeden belirgin oluyor.

    Bir örnek ile açıklamaya çalışırsak diyelimki 800*600 bir projektörümüz var.Kontrastı ne olursa olsun eğer görüntüyü 300cm*200cm oranında büyütür iseniz pixelleşme fazla olacak bundan dolayıda netlik olmayacaktır.Çünkü görüntü alanı ne kadar büyürse büyüsün görüntüyü meydana getiren nokta (piksel) sayısı sabit olacağından ve bundan dolayıda görüntü büyüdükçe piksellerin arasındaki mesafe açılacağından ya çok geriden izlemek yada net olmayan görüntüye katlanmak gerekecektir.İzleme mesafesi arttıkça pikseller arası mesafe göz tarafından algınamayacağı ve resmi daha genel göreceği için daha kaliteli görüntü oluşturacaktır.

    Kontrasttan anladığım ise görüntülerdeki nesnelerin renkleri arasındaki ölçülebilir belirgin farklılıklardır.Buda keskinlik arzeder ve detaylar ve resimdeki nesneler gerek renk gerekse görüntü anlamında dahada belirginleşirler.Buda gerçeklik olgusunu ön plana çıkaracaktır.Lcd teknolojisinde renkler daha parlak oluşturulduğundan düşük kontrastlarda dahi dlp ye oranla (aynı çözünürlük ve kontrast değerlerinde) lcd daha net bir görüntü sunacaktır.Kısaca renklerin canlılık dediğimiz belirginliği daha net olacaktır.Mesela bir filmdeki herhangi bir karede yer alan iki renk nesne renkler net olduğunda daha parlak canlı ve doğal olarakta net görülecektir.Daha net bir örnekte ise şöyle açıklayabiliriz sanıyorum;diyelimki izlediğimiz filmdeki karakterin üzerinde bulunan gömlek lacivert.Bunun üzerindeki ceket ise siyah.Kontrast ne kadar yüksek olursa ceket daha siyah gömlekte daha lacivert görülecek ve buda netlik duygusunu artırıp gözün algılama zevkini artıracaktır.Heleki izlediğimiz kişinin gömleğindeki düğmeler desenler;desenleri oluşturan renkler ne kadar canlı ve parlak olursa detayların algılanması dahada güçlenecektir.

    Bir sonbahar görüntüsü düşünelim.Bir göl ve etrafındaki ağaçlar,ağaçların yapraklarındaki suya düşen yansımalar,göl üzerindeki bir kuşun suya düşen silüeti vs.Şimdi kontrastı düşük olan cihazlarda göl üzerindeki yansımalar çok net olmayacaktır.Bir ağa ve yapraklarının suya yansımasını kesin çizgilerle göremeyeceksiniz demektir.Ama kontrast oranı yüksek ise o zaman ağacın sudaki gerçek yansımasını hatta sudaki yansımalarda küçücük bir yaprağın,gökyüzünden kaynaklı tüm doğal görüntülerin gözünüzle net bir şekilde ayrıldığını görebileceksiniz.

    İlginç bir örnek oldu ama umarım faydalı ve açıklayıcı olmuştur.

    Bununla birlikte görüntüyü oluşturan asıl etmen ve detay bilgisi ile aynı görüntüyü düşünür isek;çözünürlük arttıkça örneğin 800*600 de bir yaprağı oluşturan diyelimki 1000 nokta ise 1280 çözünürlükte bu 5000 nokta gibi olacaktır.Doğal olarakta bir görüntü ne kadar fazla piksel ile oluşturulmuş ise o kadar net olacaktır.

    Bununla ilgilide şöyle bir örnek vererek konuyu bağlamak istiyorum.

    Şimdi elinize bir kağıt alın ve bir yuvarlak içi boş daire çizin.bunun içerisine kırmızı mavi yeşil kalemler ile 100 adet nokta koyun.Şimdi başka bir daire çizin ve içine 500 nokta koyun.İki dairede aynı büyüklükte olsun.İşte ikinci daire yüksek çözünürlüğü ilk daire ise düşük çözünürlüğe çok basit bir örnektir.

    Aynı şekilde noktaları koyarken kullandığınız kalemlerin parlak yada mat olmasıda bir nevi kontrasta örnektir.Kontrast özellikle renklerin geçişlerinde belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.Daha net ve parlak kalemlerle noktaladığınız daire daha net görülecektir.

    SONUÇ : Görüntü teknolojilerinin tümünde çözünürlük ve kontrast vazgeçilmez iki ana unsurdur.Eğer bir görüntüde netlik,berraklık,detaylar ve göz zevki manzaralar hatta performans bekliyorsanız mutlaka kontrastı ve çözünürlüğü yüksek olan modelleri seçmelisiniz.

    Piksel olayını daha net görebilmek için bilgisayarınızdaki çözünürlük ayarlarını değiştirerek bakabilirsiniz.

    Ancak çözünürlük kontrastan daha önde.HD teknolojisinin kontrasttan ziyade çözünürlük ölçüsü olduğu unutulmamalıdır.Kontrast daha ziyade karanlık sahnelerde ve öenmli detaylarda kendisini belli edecektir.Yoksa aydınlık çekimlerde farkı anlamak zordur.O nedenle renklerde kalite çoğu cihazda parlak ve yüksek olduğundan daha çok siyah ve beyaz farklarında kontrast oranı belirginleşecektir.

    Öğrendiklerimi paylaşmak istedim.Umarım faydalı olur.

    Eksiklerimi veya varsa yanlışlarımı düzeltirseniz sevinirim.

    Saygılarımla
    oguz3259

    ========================

    Fiyatların daha çok çözünürlükle arttığına dikkat edilirse çözünürlüğün neden daha önde olduğu anlaşılacaktır.Cihazınızın çözünürlüğüne uygun ekran büyüklüğünde ve doğru parlaklık ve renk ayarları ile izlerseniz daha fazla kontrast elde etmiş olursunuz.

    ======================

    Aynı şekilde televizyonunuzdaki kontrast değerlerini artırıp azaltarak kontrastın nasıl bir etki ve öneme sahip olduğunuda görebilirsiniz.Kontrastı düşürdükçe ekranınınız zor seçilmeye ve kararmaya başlayacaktır.Parlaklığı artırmakta kontrasta etki etmektedir.Parlaklıkla birlikte renk doygunluğunuda bir miktar artırırsanız kontrast bir miktar daha artacaktır.

    DLP lerde genelde kontrast oranları yüksek.Ortam havasına karşı daha dayanıklılar.Lcd de ise zamanla bu toz ve kirlenme görüntü kalitesini düşürüp renkleri ve görüntüyü matlaştırıyor.Lamba değişiminde DLP ler yeni gibi olabilirken LCD lerde görüntü kaybı yaşanabiliyor.

    LCD önde başlasa ve avantajlı olsa bile bu nedenle DLP den daha çabuk yıpranıyor ve eskiyor.

    Bu açılardan bakıldığında ise DLP teknolojisi öne çıkıyor.

    Bunlar dışında bakılırsa en kaliteli görüntü yüksek çözünürlüğe sahip LCD lerden alınıyor.Yüksek çözünürlük ve uygun izleme mesafesi ile pixelleşme etkisi en aza iniyor.

    DLP lerdeki rainbow efektini görmedim.sanıyorum ekrana vuran ışığın 7 renk şeklinde görülmesi olayı.Böyle anladım ama doğrumu değilmi bilgi sahibi arkadaşlar yazarlarsa sevinirim.

    =====================

    Bu bilgiler ışığında ve forumdaki tecrübeli arkadaşlarında desteği ile burada özellikle ev sineması ve sunum amaçlı olarak öne çıkan cihazlara ait paylaşımlarda bulunmaya çalışacağım.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • BENQ PB2140 DLP


    Doğal Çözünürlük SVGA (800 x 600)
    Projeksiyon Sistemi DLPTM by Texas Instruments
    Parlaklık 1600 ANSI Lumen
    Lamba 200W, 2000/3000 saat (Normal/Ekonomik mod)
    Kontrast Oranı 2000:1
    Ağırlık 1.9 kg (4.3 lbs)
    Gürültü Seviyesi <36/33 dB (normal / ekonomik mod)
    Desteklenen Çözünürlük 640 x 350 - 1280 x 1024
    Boyutları 9.4 x 3.4 x 7.1 inç (238 x 86 x 180 mm)
    İmaj Boyutu 22" - 300"



    Cihaz 2000:1 kontrast oranına rağmen aşağıda ürüne ait bir görüntü bulunmaktadır.


     Kontrast mı daha önemlidir, çözünürlük mü ?


     Kontrast mı daha önemlidir, çözünürlük mü ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrcds3259 -- 15 Mart 2008; 1:39:14 >




  • Son geldiğim noktada şöyle bir sonuç elde ettim.esasen kontrast ve çözünürlük önemli olmalarına rağmen görüntünün netliği canlılığı sadece bunlarla ilgili değil.Daha doğrusu temel olarak bunlarla ilgili değil.

    Şöyle açıklayayım;aynı özelliklere sahip birçok projeksiyon markasında görüntü olarak çok farklı sonuçlar elde edilebiliyor.Yada bakıyorsunuz aynı firmanın aynı özelliklere sahip iki cihazından biri daha ucuzken diğeri daha pahalı olabiliyor.

    Kamera sistemlerindede aynı durumu sıkça yaşamaktayız.Webcam lerdede.

    Aynı özelliklere sahip olan iki veya daha fazla marka/modelden en iyi mercek,ayna ve optik düzene ve en başarılı grafik işleme devrelerine sahip olan ve en kaliteli optik ve elektronik malzemeyi kullanan cihaz kendi çözünürlük ve kontrast grubunda en başarılı ve net görüntüyü verecektir.

    Aynı kalite konusunu lcd lerde de görebiliyoruz.Bu nedenle kullanılan malzeme konusunda en cömert olan firmaların en iyi önerilen modellerini test edip görerek almak en iyi sonuç olacaktır.

    Şimdi ben bu çalışmaları yapıyorumki ikinci cihazı aldığımda doğru bir seçimi yapayım,bununla birliktede burada projeksiyon almak isteyen diğer arkadaşlarada faydam dokunursa forum amacınada uygun olmuş olacaktır.

    Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

    Saygılarımla
    oguz3259




  • CEVAP: ikisi de önemlidir.
    AMAAAAAA:
    Çözünürlük fazla ise detaylari daha iyi görürsünüz.
    kontrast düsük ise çözünürlük istedigi kadar yüksek olsun bi ise yaramaz.

    yani kontrastı da çözünürlügü de yüksek olacaaaaaaak...
  • Evet her ikisininde yüksek olması gerekir.
  • O halde 350.000:1 kontrast ile 5000:1 kontrast cihazlar arasında (her ikiside 1920 native çözünürlükte olsun) nasıl bir fark ortaya çıkar ?

    Kontrastın standartı nedir ? Yada daha ileride bu gidişle milyona:1 kontrastlı cihazlar çıkacaksa ne anlamı kalıyor ?

    Demek istediğim kontrast önemli kesinlikle katılıyorum.Çok düşük olması kötü sonuçlar doğurmakta.

    Ama en azından 5000:1 olmalı ev sinema sistemleri için.

    Yinede bence en önemlisi cihazın tasarımı,kullanılan malzemelerin kalitesi ve cihazın markası tüm özelliklerden daha çok öne çıkıyor.

    Panasonic gibi markaların önde oluşu gibi.Mesela deniyorki panasonic ax100 lcd ile epson tw si arasında (ÖZELLİKLERİ AYNI VEYA YAKIN OLMASINA RAĞMEN) panasonic nasıl oluyorda 10 basabiliyor ? Bu durum ne kontrast nede çözünürlük değil KALİTE ile ilgili.




    quote:

    Orjinalden alıntı: proffesor

    CEVAP: ikisi de önemlidir.
    AMAAAAAA:
    Çözünürlük fazla ise detaylari daha iyi görürsünüz.
    kontrast düsük ise çözünürlük istedigi kadar yüksek olsun bi ise yaramaz.

    yani kontrastı da çözünürlügü de yüksek olacaaaaaaak...




  • bence kaynaklar dogal cozunurluklerınde gosterıcılere aktarılmalı. aksı halde goruntu bozulması kacınılmaz. kontrast ıcın ıse yazılanlara cızılenlere ınanmak dısında gozlerınızden baska guvenebılecegınız hıc bır guvencenız yoktur.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: daihatsu3259


    O halde 350.000:1 kontrast ile 5000:1 kontrast cihazlar arasında (her ikiside 1920 native çözünürlükte olsun) nasıl bir fark ortaya çıkar ?

    Kontrastın standartı nedir ? Yada daha ileride bu gidişle milyona:1 kontrastlı cihazlar çıkacaksa ne anlamı kalıyor ?

    Demek istediğim kontrast önemli kesinlikle katılıyorum.Çok düşük olması kötü sonuçlar doğurmakta.

    Ama en azından 5000:1 olmalı ev sinema sistemleri için.

    Yinede bence en önemlisi cihazın tasarımı,kullanılan malzemelerin kalitesi ve cihazın markası tüm özelliklerden daha çok öne çıkıyor.

    Panasonic gibi markaların önde oluşu gibi.Mesela deniyorki panasonic ax100 lcd ile epson tw si arasında (ÖZELLİKLERİ AYNI VEYA YAKIN OLMASINA RAĞMEN) panasonic nasıl oluyorda 10 basabiliyor ? Bu durum ne kontrast nede çözünürlük değil KALİTE ile ilgili.




    quote:

    Orjinalden alıntı: proffesor

    CEVAP: ikisi de önemlidir.
    AMAAAAAA:
    Çözünürlük fazla ise detaylari daha iyi görürsünüz.
    kontrast düsük ise çözünürlük istedigi kadar yüksek olsun bi ise yaramaz.

    yani kontrastı da çözünürlügü de yüksek olacaaaaaaak...



    pekı ben sana epson ıcın projeksıyonda ar ge yatırımı yapan ıkı uc fırmadan bırı oldugunu yazsam ve bır cok markanın epsonun calısmalarını satın alarak kendı marka ve dızaynlarıyla pıyasaya projeksıyon surdugunu dolayısıyla fıyatada bu satın aldıkları teknolojıyı yansıtarak daha pahalı sattıklarını desem bana ınanırmısın kalıte hersey demek degıldır. panasonıc sony pıoneer vestel..... bunlar neredeyse her seyı yapıyorlar. butun yaptıkları urun ıcın ayrı ayrı ar ge yatırımı yapamazlar. mesela pıo plazma ıcın ar ge agırlıklı calısıyor panasonıc baska bır sey ıcın sony lcd tvler ıcın.... yoksa buna bukadar urune ar ge ıcın para yetıstıremezler el ınsaf yada tek bır urun cesıdıne yogunlasırla ve bu konuda ısım yaparlar. mesela whardale yada onkyo gıbı markalar..... kısaca panasonıgın projeksıyonunu epsonın projeksıyonuna degısmem




  • Bu konuda sonuna kadar haklısınız.Zira ben bakıyorum bazı örnekler aşağıdaki gibi oluşuyor ;

    1. Tv de haberleri izlerken canlı izlemekte olduğumuz ve sabit büyük kameralarla çekilen spiker görüntüsünde görüntü oldukça net iken,haber ajanslarının yada dışarıdaki kameramanların çektiği görüntülere geçildiğinde aynı netlik olmuyor.

    2. Diğer kanallarda film izlerken net olmayan bir görüntüye katlanırken dijitürk ün film kanallarındaki filmleri çok farklı şekilde net izliyorum.

    3. Vcd lerden projeksiyonla film izlerken acayip kötü sonuçlar çıkıyor.Çünkü sıkıştırılmış verilere sahip.Hatta bazı vcd ler gayet iyi iken diğerleri kötü olabiliyor.

    4. Dvd izlerken ucuz bütçe ile çekilmiş filmler ile kaliteli hollywood yapımları arasında bariz net bir fark var.Yani filmin çekildiği kamera kaliteside çok çok önemli.


    SONUÇ : O halde anlamadığım çok kaliteli ve yüksek çözünürlüklü bir projeksiyon bize sadece bir miktar kaliteden daha fazla ne verebilir ki ? Sonuçta kaynağın çözünürlüğü neyse görüntüyü veren projeksiyon ne olursa olsun farketmeyecektir.

    Hdmı yayınlar yeni yeni çoğalmakta.Ancak hdmı yada kaliteli çekimlere sahip kanallar dışında projeksiyonun ne olduğu çok fazla önem kazanmıyor.




    quote:

    Orjinalden alıntı: JuneSUN

    bence kaynaklar dogal cozunurluklerınde gosterıcılere aktarılmalı. aksı halde goruntu bozulması kacınılmaz. kontrast ıcın ıse yazılanlara cızılenlere ınanmak dısında gozlerınızden baska guvenebılecegınız hıc bır guvencenız yoktur.




  • quote:


    pekı ben sana epson ıcın projeksıyonda ar ge yatırımı yapan ıkı uc fırmadan bırı oldugunu yazsam ve bır cok markanın epsonun calısmalarını satın alarak kendı marka ve dızaynlarıyla pıyasaya projeksıyon surdugunu dolayısıyla fıyatada bu satın aldıkları teknolojıyı yansıtarak daha pahalı sattıklarını desem bana ınanırmısın kalıte hersey demek degıldır. panasonıc sony pıoneer vestel..... bunlar neredeyse her seyı yapıyorlar. butun yaptıkları urun ıcın ayrı ayrı ar ge yatırımı yapamazlar. mesela pıo plazma ıcın ar ge agırlıklı calısıyor panasonıc baska bır sey ıcın sony lcd tvler ıcın.... yoksa buna bukadar urune ar ge ıcın para yetıstıremezler el ınsaf yada tek bır urun cesıdıne yogunlasırla ve bu konuda ısım yaparlar. mesela whardale yada onkyo gıbı markalar..... kısaca panasonıgın projeksıyonunu epsonın projeksıyonuna degısmem



    Bu konudada katılıyorum.Hatta bakınız alttaki linkte EPSON ve SONY nin kendi ar-ge ve üretim sonucu olan ve dünyaya sattığı lcd kitleride görebilirsiniz.

    http://www.bbs-bildsysteme.com/


    Ancak epson un en kaliteli yada çok kaliteli olduğu fikrine sahip değilim.Özellikle bu türk elektronik ürünlerde mesela sony e ait aldığınız bir ürün kendi ürün grubunda asla kötüsü olmayacaktır.

    Ben epsona ait 77c projeksiyonunu aldım geçen hafta.İstanbulbilişimden aldım.

    1. Uzak çekimlerde görüntü net değil.Özellikle maçlar genelde uzak çekimli ve futbolcular seçilemiyor.Yakın çekimlerde ise görüntü çok iyi.600:1 kontrasta rağmen.

    2. Dijitürk film kanalalrdındaki filmleri gayet net ve güzel izleyebiliyorum.

    3. Daha alalı 10 gün olmadı bazen kapatıp açınca bir cızırtıdır gidiyor ve elektrik bağlantısını kesip yeniden açmadıkça açılmıyor.

    4. Madem bu kadar iyi bir marka tüm ürünleri en azından ortalama performansta olmalıydı.

    5. 3 değişik cihaza s-video dan bağladım buna rağmen hep siyah beyaz görüntü alıyorum.

    6. Komponent ile kompozit bağlantısı arasında fark görülmüyor.

    Merak ediyorum acaba aynı fiyatlı sony yada panasonic alsaydım aynı sorunları yaşarmıydım ?


    Sonuçta epson argeye para yatırıyor ama (mercek ve standart kalitede lcd kitleri ve lensleri kullandıkları varsayıyorum) boşa yatırıyor.Sony yatırmasada yapıyor.Kalite başka birşey.Önce bu işi sony yada panasonic ten öğrenip sonra ar-ge ye geçmeliler.

    Çok kaygılı değilim zira ilk projeksiyonum olduğu için fazla özenerek aldım diyemem.Özellikle ucuz olmasını tercih ettim (1125 ytl ! ).

    Bundan sonra artık nasıl cihaz seçip ne alacağımı biliyorum.

    Ve kesinlikle panasonic dururken epson alınmaz.epsonun alacaksın 3.500 ytl lik modelini ne gerek var ? Al panasonic 2.500 ytl epsonun üst modelinden daha iyidir.

    Bakın mesela benim epson nun havalandırma çıkışı sağ tarafında.Bu nasıl bir arge ? Ya önden yada arkadan çıkış yapılmalıydı ? Zira uyduya bağlarken yada masaya koyduğunuzda yanındaki diğer cihazlara verdiği ısı nedeniyle cihazları uzaklaştırmaya çalışıyorsunuz.

    SONUÇ : Eğer ar-ge için çok para ayırıp sadece projeksiyon işi yaparak havalandırmayı cihazın yanına koyuyorlar ise ve ürün alalı daha 10 gün içinde arıza veriyorsa (ve bunu epson un başka modelleri içinde duymuşsanız ki ben duydum) boşver abi epsonu.

    Bir diğer konuda istanbulbilişim firması ile ilgili.Benim net fikrim 500 ytl bile olsa gidip ana ithalatçıdan alın ürününüzü.Ben şimdi bu ürünü başka bir firmadan alsaydım (ilk aldığımdan sonraki 5.gün cihazı iade edip başka model almak istedim.Üstelik cihazı daha 10 dk falan kullandığım halde) yokuş yaptılar.Ana ithalatçıdan alsaydım böyle olur muydu sizce ?

    Adamların teknik servisleri sayılı.Ve çokta uzman değiller bana göre.Uzun uzadıya görüştüm ama değmez.Ürünlerden türkçe kullanma klavuzu bile çıkmıyor.Ve ben cihazı kendi bilgisizliğim ile kurdum çalıştırıyorum.

    Ben telefon açtım.>Sorunumu anlattım.Cihazı oraya götüreymişimde açıp baksınlarmış.Bu nasıl saçmalık.Daha 10 gün olmuş alalı.Lamba saati 20 saat..eeeee...cihazı açıp içine bakacaklar.Taşıması hammallığıda kar kalacak.

    Hizmet buysa ürünede şaşırmamak lazım.

    Madem ithal ediyorsun bu işi yapıyorsun klavuzları türkçeleştir.İthalata uygunluk belgesini nasıl almışlar bilemiyorum.Bildiğim kadarı ile bu cihazların garantisini veriyorlar ise türkçe kılavuzlarınıda vermek durumundalar.

    Neyse...İyiki fazla para ile direkt almamışız.

    Şimdi elimdeki cihazı şöyle 1000 saate tamamlayalım ondan sonra panasonic PT AE-1000 veya PT AE-2000 almayı düşünüyorum.

    Ama istanbulbilişimden mi ? ASLA !!!


    Zaten bu cihaza vereceğim 6.000 ytl para...7.000 verip esas firmadan almak varken neden istanbulbilişimden alayım ? Bunlar zaten lüks cihazlar arkadaşlar.Gülü seven dikenine katlanır.Ucuz etin yahnisi YAVAN oldu benim için.

    Ayrıca zaten ellerinde sitelerindeki kadar model yok ! İlanı vermişler ama hikaye.Sayılı çeşit var.Amaç sizi oraya çekip ellerindekini satmak.Ben oraya gittim sanyo 1024 lük almak için bu daha iyi deyip epson 77c verdiler .Ellerinde yokmuş.Başka modellerde yok.Toplasan 20 modelle satış yapıyorlar.

    Bana etik gelmedi aldığım ürünede bakarak.Daha doğrusu sattıkları ...

    Siz siz olun gidin esas firmadan alın derim.

    Saygılarımla
    oguz3259



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrcds3259 -- 20 Mart 2008; 1:59:50 >




  • sn junesun,
    aşağıdaki yazınız ile ilgili ekleme yapmak istiyorum. behsettiğiniz Japon firmaları ile Vestel'in stratejisini benzetmeniz son derece hatalı olur. Bu firmalar faaliyet gösterdikleri her alanda ciddi ar-ge yatırımı yaparlar. hatta bu rakamlar firmanın ölçeğine göre değişmekle birlikte en büyüğü Sony olduğu için bundan örnek vermek gerekirse yılda 5-9 milyar dolar arasını bulabilmektedir. Elbette bu kadar büyük bir bütçe pekçok alanda kullanılmaktadır. Hiç kimse bunun tam olarak nasıl kullanıldığını bilemez. Diğer taraftan dediğiniz gibi bu firmalar da başka firmalardan bazı patentli teknolojileri alırlar da , satarlar da. hatta bazen satın aldıkları teknolojiyi geliştirip buna patent alıp, patent aldığı firmaya geri sattığı da bilinmektedir.
    Dolayısıyla basite indirgenecek bir konu değildir. Diğer taraftan Epson 3LCD teknolojisinin sahibidir. 3LCD kullanan tüm firmalar lisans hakkını bu firmadan almak zorundadır Sony ve Panasonic gibi. Ancak bu firmalar aldığı tekniği geliştirip daha iyisini yapabilecek tekniğe de sahiptirler. Şu an projeksiyon cihazlarında en fazla ödüllü ürün sony de bulunmaktadır. dünyanın ilk 4k digital sinema projeksiyonu da sony'e ait olduğu gibi örnekleri çoğaltabiliriz.

    Orjinalden alıntı: JuneSUN



    pekı ben sana epson ıcın projeksıyonda ar ge yatırımı yapan ıkı uc fırmadan bırı oldugunu yazsam ve bır cok markanın epsonun calısmalarını satın alarak kendı marka ve dızaynlarıyla pıyasaya projeksıyon surdugunu dolayısıyla fıyatada bu satın aldıkları teknolojıyı yansıtarak daha pahalı sattıklarını desem bana ınanırmısın kalıte hersey demek degıldır. panasonıc sony pıoneer vestel..... bunlar neredeyse her seyı yapıyorlar. butun yaptıkları urun ıcın ayrı ayrı ar ge yatırımı yapamazlar. mesela pıo plazma ıcın ar ge agırlıklı calısıyor panasonıc baska bır sey ıcın sony lcd tvler ıcın.... yoksa buna bukadar urune ar ge ıcın para yetıstıremezler el ınsaf yada tek bır urun cesıdıne yogunlasırla ve bu konuda ısım yaparlar. mesela whardale yada onkyo gıbı markalar..... kısaca panasonıgın projeksıyonunu epsonın projeksıyonuna degısmem




  • Kontrast bilindigi gibi ekranda aynı anda gosterildiginde siyahın beyaza oranıdır. Bu deger ne kadar yuksek ise o kadar siyah elde edilir. Karanlık sahneli filmlerde kontrast dusukse tam karanlık olmaz hafif grilige kacar. Firmalar malesef tuketici oyunlarıyla gercek dısı kontrast degerleri yazarak kullanıcıları kandırmaya calısır. Mesela dinamik kontrast diye uyduruk bir olcum cıkmıstır. Once tamamen siyah sonra tamamen beyaz olan ekrandan olcum alınmıstır. Halbuki iki renkte aynı anda ekranda olmalıdır.

    Cozunurluk konusu ise daha detay gorme anlamında bir degerdir. Cozunurlugun artması kaliteli goruntu anlamına gelmez. Kaliteli bir objektif tasıyan kamera ile cekilmis 320x240 goruntu, sıradan bir kamerayla cekilimis 640x480 den cok daha kaliteli olur. Cozunurluk sadece boyutun buyumesi ve detayın artmasıdır kalite degil. Gunumuzde sd yayın hakim oldugundan 720x576 aynı cozunurluge sahip bir cihaz en iyi verimi verecektir. Daha fazla cozunurluklu cihazla gostermeye calıstıgınızda goruntuyu interpolasyona sokup bozmanız demektir.

    Yerine gore ikiside onemlidir. Dijital kaynaklı bilgisayar, ps3 gibi baglantılarda cozunurluk onemlidir, film izlerkende kontrast onemlidir gibi.




  • daihatsu3259 arkadasım bu projeksıyondur nasıl ıcın acıpta bakacaklarmıs. evlerındekı florasan ampulmude bu hemen acılacakmıs. hem projeksıyonun ıcını acıp tamır etmek yurek ıster. hersey olcumlu ve bızım bıle bılmedıgımız derecelerle ayarlı lensler var. ben epsonun servısıne goturdum urunumu sıkayetım olmadıgı halde genel kontrol yaptırmak ıcın ordakı yetkılı arkadas bana herseyı sıfırdan tek tek kullanımı ıle ılgılı uygulamalı anlattı. mesela arka plandakı resımlerın bulanıklıgı tamamıyle projeksıyon yerlesımının dogru yapılmaması ıle ılgılı. cunku ısık projeksıyonda oyle guzel kullanılıyor hesaplanıyor ve ayarlanıyorkı yerlesımı yanlıs yaptıgınızda projeksıyondan kotu goruntu alıyorsunuz. belkı sunum ıcın projeksıyon yerlesımı okadar onemlı olmayabılır ama fılm ve hareketlı goruntuler ozellıkle maclarda kurulum yerlesım konumlandırma mercek ayarları cok onemlı.
  • Peki bu yerleşim konusunda bilgi vermeniz mümkün mü ? Nelere dikkat edip nasıl bir yerleşim yapmamız gerekiyormuş ?

    Yüksekliği,açısı ve ekrana olan uzaklığımı ? Nasıl bunu hareketli görüntüler için ayarlayacağız ?

    Saygılarımla
    oguz3259



    Ayrıca bugün beni istanbulbilişim yetkilileri bizzat aradılar.Ama dediğiniz gibi cihazı açtırmak banada mantıklı gelmiyor.

    Neyse bundan sonra ancak orjinal firmadan alırım.

    Dersimizi aldık


    quote:

    Orjinalden alıntı: JuneSUN

    daihatsu3259 arkadasım bu projeksıyondur nasıl ıcın acıpta bakacaklarmıs. evlerındekı florasan ampulmude bu hemen acılacakmıs. hem projeksıyonun ıcını acıp tamır etmek yurek ıster. hersey olcumlu ve bızım bıle bılmedıgımız derecelerle ayarlı lensler var. ben epsonun servısıne goturdum urunumu sıkayetım olmadıgı halde genel kontrol yaptırmak ıcın ordakı yetkılı arkadas bana herseyı sıfırdan tek tek kullanımı ıle ılgılı uygulamalı anlattı. mesela arka plandakı resımlerın bulanıklıgı tamamıyle projeksıyon yerlesımının dogru yapılmaması ıle ılgılı. cunku ısık projeksıyonda oyle guzel kullanılıyor hesaplanıyor ve ayarlanıyorkı yerlesımı yanlıs yaptıgınızda projeksıyondan kotu goruntu alıyorsunuz. belkı sunum ıcın projeksıyon yerlesımı okadar onemlı olmayabılır ama fılm ve hareketlı goruntuler ozellıkle maclarda kurulum yerlesım konumlandırma mercek ayarları cok onemlı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrcds3259 -- 21 Mart 2008; 0:58:06 >




  • Kontrast ve çözünürlükten ziyade ;izleyeceğiniz yayının çözünürlüğü,bağlantıların doğru ve kaliteli iletkenler ile yapılması ve cihaz tasarım ve teknolojisi hepsinden önemli.Buna birde kontrast ve çözünürlük eklerseniz istediğiniz cihaza sahip oluyorsunuz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mrcds3259

    Yaklaşık 15 gündür yaptığım araştırmalara göre lcd projektörler genelde daha iyi olarak kabul ediliyor.Ancak bazı şartlara bağlı olarak.Lcd projektör ün kontrastı yüksek olmalı ve dahada önemlisi çözünürlüğü yüksek olmalı.Çünkü eğer çözünürlük yüksek olursa ve çözünürlüğe uygun oranda ekran büyüklüğü ile kullanılırsa pixel olayı ancak çok yakın mesafeden belirgin oluyor.

    Bir örnek ile açıklamaya çalışırsak diyelimki 800*600 bir projektörümüz var.Kontrastı ne olursa olsun eğer görüntüyü 300cm*200cm oranında büyütür iseniz pixelleşme fazla olacak bundan dolayıda netlik olmayacaktır.Çünkü görüntü alanı ne kadar büyürse büyüsün görüntüyü meydana getiren nokta (piksel) sayısı sabit olacağından ve bundan dolayıda görüntü büyüdükçe piksellerin arasındaki mesafe açılacağından ya çok geriden izlemek yada net olmayan görüntüye katlanmak gerekecektir.İzleme mesafesi arttıkça pikseller arası mesafe göz tarafından algınamayacağı ve resmi daha genel göreceği için daha kaliteli görüntü oluşturacaktır.

    Kontrasttan anladığım ise görüntülerdeki nesnelerin renkleri arasındaki ölçülebilir belirgin farklılıklardır.Buda keskinlik arzeder ve detaylar ve resimdeki nesneler gerek renk gerekse görüntü anlamında dahada belirginleşirler.Buda gerçeklik olgusunu ön plana çıkaracaktır.Lcd teknolojisinde renkler daha parlak oluşturulduğundan düşük kontrastlarda dahi dlp ye oranla (aynı çözünürlük ve kontrast değerlerinde) lcd daha net bir görüntü sunacaktır.Kısaca renklerin canlılık dediğimiz belirginliği daha net olacaktır.Mesela bir filmdeki herhangi bir karede yer alan iki renk nesne renkler net olduğunda daha parlak canlı ve doğal olarakta net görülecektir.Daha net bir örnekte ise şöyle açıklayabiliriz sanıyorum;diyelimki izlediğimiz filmdeki karakterin üzerinde bulunan gömlek lacivert.Bunun üzerindeki ceket ise siyah.Kontrast ne kadar yüksek olursa ceket daha siyah gömlekte daha lacivert görülecek ve buda netlik duygusunu artırıp gözün algılama zevkini artıracaktır.Heleki izlediğimiz kişinin gömleğindeki düğmeler desenler;desenleri oluşturan renkler ne kadar canlı ve parlak olursa detayların algılanması dahada güçlenecektir.

    Bir sonbahar görüntüsü düşünelim.Bir göl ve etrafındaki ağaçlar,ağaçların yapraklarındaki suya düşen yansımalar,göl üzerindeki bir kuşun suya düşen silüeti vs.Şimdi kontrastı düşük olan cihazlarda göl üzerindeki yansımalar çok net olmayacaktır.Bir ağa ve yapraklarının suya yansımasını kesin çizgilerle göremeyeceksiniz demektir.Ama kontrast oranı yüksek ise o zaman ağacın sudaki gerçek yansımasını hatta sudaki yansımalarda küçücük bir yaprağın,gökyüzünden kaynaklı tüm doğal görüntülerin gözünüzle net bir şekilde ayrıldığını görebileceksiniz.

    İlginç bir örnek oldu ama umarım faydalı ve açıklayıcı olmuştur.

    Bununla birlikte görüntüyü oluşturan asıl etmen ve detay bilgisi ile aynı görüntüyü düşünür isek;çözünürlük arttıkça örneğin 800*600 de bir yaprağı oluşturan diyelimki 1000 nokta ise 1280 çözünürlükte bu 5000 nokta gibi olacaktır.Doğal olarakta bir görüntü ne kadar fazla piksel ile oluşturulmuş ise o kadar net olacaktır.

    Bununla ilgilide şöyle bir örnek vererek konuyu bağlamak istiyorum.

    Şimdi elinize bir kağıt alın ve bir yuvarlak içi boş daire çizin.bunun içerisine kırmızı mavi yeşil kalemler ile 100 adet nokta koyun.Şimdi başka bir daire çizin ve içine 500 nokta koyun.İki dairede aynı büyüklükte olsun.İşte ikinci daire yüksek çözünürlüğü ilk daire ise düşük çözünürlüğe çok basit bir örnektir.

    Aynı şekilde noktaları koyarken kullandığınız kalemlerin parlak yada mat olmasıda bir nevi kontrasta örnektir.Kontrast özellikle renklerin geçişlerinde belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.Daha net ve parlak kalemlerle noktaladığınız daire daha net görülecektir.

    SONUÇ : Görüntü teknolojilerinin tümünde çözünürlük ve kontrast vazgeçilmez iki ana unsurdur.Eğer bir görüntüde netlik,berraklık,detaylar ve göz zevki manzaralar hatta performans bekliyorsanız mutlaka kontrastı ve çözünürlüğü yüksek olan modelleri seçmelisiniz.

    Piksel olayını daha net görebilmek için bilgisayarınızdaki çözünürlük ayarlarını değiştirerek bakabilirsiniz.

    Ancak çözünürlük kontrastan daha önde.HD teknolojisinin kontrasttan ziyade çözünürlük ölçüsü olduğu unutulmamalıdır.Kontrast daha ziyade karanlık sahnelerde ve öenmli detaylarda kendisini belli edecektir.Yoksa aydınlık çekimlerde farkı anlamak zordur.O nedenle renklerde kalite çoğu cihazda parlak ve yüksek olduğundan daha çok siyah ve beyaz farklarında kontrast oranı belirginleşecektir.

    Öğrendiklerimi paylaşmak istedim.Umarım faydalı olur.

    Eksiklerimi veya varsa yanlışlarımı düzeltirseniz sevinirim.

    Saygılarımla
    oguz3259

    ========================

    Fiyatların daha çok çözünürlükle arttığına dikkat edilirse çözünürlüğün neden daha önde olduğu anlaşılacaktır.Cihazınızın çözünürlüğüne uygun ekran büyüklüğünde ve doğru parlaklık ve renk ayarları ile izlerseniz daha fazla kontrast elde etmiş olursunuz.

    ======================

    Aynı şekilde televizyonunuzdaki kontrast değerlerini artırıp azaltarak kontrastın nasıl bir etki ve öneme sahip olduğunuda görebilirsiniz.Kontrastı düşürdükçe ekranınınız zor seçilmeye ve kararmaya başlayacaktır.Parlaklığı artırmakta kontrasta etki etmektedir.Parlaklıkla birlikte renk doygunluğunuda bir miktar artırırsanız kontrast bir miktar daha artacaktır.

    DLP lerde genelde kontrast oranları yüksek.Ortam havasına karşı daha dayanıklılar.Lcd de ise zamanla bu toz ve kirlenme görüntü kalitesini düşürüp renkleri ve görüntüyü matlaştırıyor.Lamba değişiminde DLP ler yeni gibi olabilirken LCD lerde görüntü kaybı yaşanabiliyor.

    LCD önde başlasa ve avantajlı olsa bile bu nedenle DLP den daha çabuk yıpranıyor ve eskiyor.

    Bu açılardan bakıldığında ise DLP teknolojisi öne çıkıyor.

    Bunlar dışında bakılırsa en kaliteli görüntü yüksek çözünürlüğe sahip LCD lerden alınıyor.Yüksek çözünürlük ve uygun izleme mesafesi ile pixelleşme etkisi en aza iniyor.

    DLP lerdeki rainbow efektini görmedim.sanıyorum ekrana vuran ışığın 7 renk şeklinde görülmesi olayı.Böyle anladım ama doğrumu değilmi bilgi sahibi arkadaşlar yazarlarsa sevinirim.

    =====================

    Bu bilgiler ışığında ve forumdaki tecrübeli arkadaşlarında desteği ile burada özellikle ev sineması ve sunum amaçlı olarak öne çıkan cihazlara ait paylaşımlarda bulunmaya çalışacağım.


    arkadaş konuyu o kadar güzel açıklamasınki teşekkür ederim




  • hey maşallah zorta bak be
  • arkadaşlar 10m2 odamda fifa 17 oynamak ve film izlemek için projeksiyon cihazı almak istiyorum ama hiç bilgim yok.
    aşağıdaki özellikteki projeksiyon işimi görürmü tavsiye edermisiniz . ikinci el alacağım 500 tl fiyatı var ,
    Parlaklık
    3000 ANSI lümen
    Gerçek Çöz.
    800x600
    Teknoloji
    DLP
    Marka
    BenQ
    Projeksiyon Türü
    Giriş Seviyesi
    Maksimum Çöz.
    1600x1200



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kukuli -- 29 Mart 2017; 14:50:2 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.