Şimdi Ara

Konya'da üretilen 5 milimetrelik çip, Silikon Vadisi'ne 100 dolara satılıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
2.588
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Konya'da üretilen 5 milimetrelik çip, Silikon Vadisi'ne 100 dolara satılıyor
    Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Teknotıp şirketi işbirliğinde, Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (BİTAM) elektronik, optik ve elektro-optik aygıtların kalibrasyonu ölçümünde kullanılan çip üretimi projesi başlatıldı.



    Saç telinin 10'da 1'i kalınlığındaki malzemeden üretilen çip, laboratuvarda kullanılan ölçüm cihazlarının doğru, güvenli ve sağlıklı ölçüm yapmasını sağlıyor.



    BİTAM Müdür Yardımcısı ve projenin yürütücüsü Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker, ileri teknolojiye dayalı AR-GE ve üretim çalışmalarında nanometrik boyutta malzemelerin kullanıldığını söyledi. Nano ölçeklerde malzeme toleransının sıfıra yakın olduğunu ifade eden Eker, hassas üretim proseslerinin kontrol edilmesinde kalibre edilmiş yüksek teknolojiye dayanan ölçüm aletlerine ihtiyaç duyulduğunu anlattı.



    Eker, analiz cihazlarının kalibrasyonunun kurum dışı bağımsız kuruluşlarca gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:



    "Analiz cihazı çipi veya kiti üretebilir miyiz?' diye fikir doğdu. İşbirliği yaptığımız firma, uluslararası çalıştığı için bu piyasadaki ihtiyaçları belirleyecek kabiliyette. Numune tasarımı yapıldı, projelendirildi. Ürünümüzü tasarladık. Üretim aşamasında, fizik, elektrik elektronik mühendisliğindeki arkadaşlardan destek aldık. Ürünümüz, 5 milimetreye 5 milimetre ebadında, ağırlığı 0,25 gram. Adedini 100 dolardan satıyoruz. Marka ve patentini yaptığımızda çok daha yüksek değerlere de satılabilir. Mevcut haliyle bile yüksek getirisi ve katma değeri olan bir ürün."



    Konya'da üretilen 5 milimetrelik çip, Silikon Vadisi'ne 100 dolara satılıyor



    "Silikon Vadisi ve Hollanda'dan talep var"



    Ürünün uluslararası firmalarca ilgi gördüğünü aktaran Eker, "Silikon Vadisi'ndeki bir firma istedi. Analiz cihazı üreten Hollandalı bir firma da talepte bulundu. Numune gönderdikten sonra yüklü miktarda talepleri oldu. Yavaş yavaş piyasada ismimiz duyuluyor." dedi.



    Proje araştırmacılarından Prof. Dr. Oğuz Doğan da sanayi-üniversite iş birliğinde geliştirilen projede yüksek katma değerli ürünün ticarileştiğini vurguladı.



    Laboratuvarda kullanılan cihazların ölçüm kabiliyetine değinen Doğan, "Kalibrasyon, özellikle mikro ve nano dünyada olmazsa olmaz aşamalardan bir tanesidir. Nano boyutta AR-GE yapıyorsanız, kullandığınız cihazların ölçüm sonuçlarının da güvenilir olması lazım. Laboratuvarlarda cihazları kullananlar bu ürünle cihazlarını kalibre ederler ve ondan sonra çalışmaya başlarlar. Bu çip, Türkiye'de üretilmiyordu. Hamdolsun ürettik, gayet iyi çalışan, ticarileşmiş, yurt dışına sattığımız bir ürün." dedi.



    Ayrıca Bkz.Yıllık 25 milyon üretim hedefi: Türkiye’de tasarlanan RISC-V çipini TSMC üretecek



    "Altından daha değerli"



    Proje ortaklarından firmanın yöneticisi Arda Mungan ise piyasada analitik cihazların satışını yaptıklarını belirterek, "Yarım gramı 200 dolar, yani 6 bin lira. Altının gramıysa 3 bin lira. Altından daha değerli. Hedef pazar; ABD'de Silikon Vadisi, Almanya ve Hollanda gibi yarı iletken sektöründe adı duyulan firmaların olduğu yerler. İlk ihracatımızı da buralara yaptık. Yine Hollanda, Almanya ve Japonya'dan ilgi gördü. Aktif bir marketinge başladığımızdaysa çok daha etkili bir şekilde satış yapabileceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/konyada-uretilen-5-milimetrelik-cip-silikon-vadisine-100-dolara-satiliyor/3116093







  • Yüksek elektrik elektronik müh biri olarak söyleyim haber baştan sona yalan . Türkiyede elektronik adına yapılan tek şey montajdır. Keşke onuda devlete yük olmadan yapabilseydik maalesef şuan piyasadaki özel şirketler devletin parasıyla dönüyor.
    Millet 5 milyon vanpir memuru beslediği gibi bir de özel sektördeki havalı işe yaramaz mühendis akademisyeni de besliyor.
    Hani korona aşısını bulmuş ercüment ovalı gibi , sonra biotek ne yaptı almayaya abd ye trilyonları kazandırdı.

    Ne zaman para harcayan değil para kazandıran Microsoft Apple gibi firmaların olursa belki sana yük olmayan firmaların olduğu için sevilmelisin , öbür türlüsü , gururduyduğun her olay sana vergi olarak döner , bir kaç aylağı daha beslersin
    O değil de yapanların eline sağlık buna diyecek birşey yok ancak haberde çipin boyutlarının yazılması fiyatla nasıl eşleştirilmiş onu anlayamadım, yahu bir haberi de biraz nesnel şekilde sunamazmıyız, halen yok altının gramı kaç liraymış da bunun gramı ne bileyim ne kadar, şu köylü/esnaf bakış açısından birgün kurtuluruz umarım... Bu şekil sunulursa her bilimsel haberde boyut/gram-fiyat/değer şeklinde sunulması lazım :)
  • Katmadeğeri olan ne üretebiliyorsak hepsinin destekçisiyim.

  • Güzel bir gelişme. Ufak amaçlara hizmet ediyor bile olsa bi yerinden bu işlere girmek lazım...

  • Konya'da çip mi üretiliyormuş :)) Muahahaha :)

    Hangi makinalarla ve hangi tasarımlarla ?
    Madem üretiliyor,seri üretime geçin ve geliştirin bunu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F51993B3C -- 23 Ocak 2024; 16:59:8 >
  • İsmi çok öenmli değil ama bir üniversitemizden böyle bir gelişme olması çok sevindirici. Her Üniversitemizden bu ve benzeri haberler duymak istiyoruz. Karma tuvaletler, bilmem kaç zamandır dikili duran öğretim görevlileri haberlerini görmek duymak konuşmak istemiyoruz.

  • haber içeriğini okumadan mı yorum yaptın. haberde teknotıp şirketi ile iş birliği demiş. sitesine gir bir bak itersen makinelere. ben baktım makinelerden birşey anlamadım. sen bilgili birine benziyorsun. şu makieler hakkında bizi aydınlat.https://www.teknotip.com.tr/

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    Doğrusu içeriği okumadım yalan söylemeyeyim,Allah var.

    Teknotip şirketini ilk kez duyuyorum ayrıca.

    Düzenleme :

    Ürünlere baktım da giriş seviyesi üretim ve ölçüm makinaları.

    Ayrıca nanometresi çok yüksektir bunların ürettiği çiplerin.100-350 nm arası gibi mesela.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F51993B3C -- 23 Ocak 2024; 17:42:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konya, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Çip, Silikon Vadisi... bana birşeyler oluyor aç 10. Yıl Marşı aç hemen!

  • Ne kadar güzel bir haber. Ülkedeki o kadar kötü gelişmenin arasında vahada su bulmak gibi, yudum yudum okudum, okudukça ferahladım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • O değil de yapanların eline sağlık buna diyecek birşey yok ancak haberde çipin boyutlarının yazılması fiyatla nasıl eşleştirilmiş onu anlayamadım, yahu bir haberi de biraz nesnel şekilde sunamazmıyız, halen yok altının gramı kaç liraymış da bunun gramı ne bileyim ne kadar, şu köylü/esnaf bakış açısından birgün kurtuluruz umarım... Bu şekil sunulursa her bilimsel haberde boyut/gram-fiyat/değer şeklinde sunulması lazım :)

  • bunun ticaretini yapabileceklerse destekliyorum
    tek bir ürün yapıp da onun reklamı dönüyorsa boynunuz kopsun der susarım

  • Yersenkirşen

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Birisi ölçü birimi diğeri para birimi.

  • Ordan da bize 1000 dolara satılıyordur, aynı bor gibi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konular malesef siyasi görüşten bağımsız olarak konuşulamıyor. Ülkede çok sınırlı sayıda ve niş alanlarda yapılan çip üretiminin çeşitlenmesi olumlu bir gelişmedir. Evet, yapılan üretim en yüksek teknoloji ile üretilmemiştir ancak teknoloji tabandan başlayıp yavaş yavaş yukarı tırmanır. Dünyada 7 nm üretim teknolojisi var, biz 6 nm yapmaya çalışalım diyerek bir yere varamazsınız. Ar-Ge çalışmaları basitten başlayıp komplekse gider.

    Yalnız ülkede teknolojik okur-yazarlık çok geride olduğu için genellikle ana akım medyaya yansıyan bu tür haberlerin çoğunun içi boş çıkar. Burada da hiçbir detaya yer verilmeden 'dayı coşturan' bir manşetle haber yapılmış. Bahsedilen firma ise gördüğüm kadarıyla bu alandaki bir çok firmanın ürünlerini getiriyor. Teknotıp üretim sürecine müdahil olup cihaz üretimine mi başladı yoksa sadece cihazların temininde sponsor mu oldu anlaşılamıyor. Firmanın ürün gamının büyük kısmı analiz/test cihazları ama bu tür üretimlerin yapılabileceği bir litografi sistemi de gördüm.





  • camelon kullanıcısına yanıt

    100 dolarlık çip, 100 dolara mı satılıyor demek lazımdı? Bir ürünün fiyatını çapraz parite kullanmadan belirtmek mümkün mü?

  • Çipin milimetresinin konuşulduğu dönemler 1990 larda bitti. Çipin Transistörleri kaç nanometre onu söylesenize. Yorumlarda aşağılık kompleksli bazı cahil vatandaşlarımız (malesef) saçma sapan konuşmuşlar ancak şuanda özellikle TUBİTAK desteğiyle ithal edilen orta ve yüksek teknoloji ürünlerin ülkemizde üretimi için çok büyük projeler yapılıyor. Ve bu projeler için milyon dolarlık destekler veriliyor. Malesef bunlardan haberi olmayan bir kesim de oturduğu yerden boş boş sallıyor. Konuşmadan önce tubitak'ın sitesine girip bir bakmanızı tavsiye ederim.

  • Altının gramı ne ara 3k oldu

  • Aynen benim evin bodrumundan da petrol çıkmaya başladı nasipse varilini 500 dolardan satmaya başlayacağız Arabistan, Rusya ve Teksas'dan yoğun ilgi var.

  • ehu ehu ne çipi yow ehu ehu açız aç

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.