Şimdi Ara

Kopernik neden papazlarla papaz oldu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kopernik neden papazlarla papaz oldu?

    Copernicus, Galileo, Kepler gibi adamları, dünyanın kendisi ve güneşin etrafında döndüğünü kanıtlayan adamlar olarak tanırız. Böyle söylenince bir sorun yok gibi. Lakin olay oyle degil.

    Dünya merkezli gökyüzü görüşü, tarih öncesine kadar uzanmakta. Aristotle(Aristo), Ptolemy(Batlamyus) gibi zamanının büyük alimlerinin yazdığı kitaplarda bu görüş savunuluyor. Çok eskiye gitmeye gerek yok. 15.yy başlarında Kopernik güneş merkezli bir sistemden bahsedinceye kadar Dünya merkezli görüş geçerliliğini koruyordu ve temelleri Aristo'ya kadar dayanan bir görüştü bu. Ancak teleskopların gelişmesiyle ve Galileo, Kepler gibi bilim adamları sayesinde bu görüş yıkılabildi.

    Yalnız bu çok basit bir şey değil.
    Düşünün; Bir tarafta dünya ve çevresinde oluşmuş bir evren olmak var, diğer tarafta evrenin herhangi bir yerinde bir yıldızın etrafında dönen bir gezegen olmak var. Birinci görüş bir çok inanışta standart kabul. Böyle bir inanış olur da dinlerde bu kabüle yönelik şeyler olmaz mı. Kopernik buluşunu batıda duyurduğuna göre karşısına çıkacak inanış Hristiyanlıktı. Öyle de oldu. Hristiyanlıkta, dünyanın merkez olması kabülüne dayalı bir inanış vardı. Gökler, dünyanın üzerinde yaratılmıştı.

    Buraya kadar olan hikayeyi bir çoğunuz defalarca duydunuz. Bunlar papazlarla papaz olmak için yeterli ama devam edelim.

    Dünya merkezli sistem, Güneş, Ay, gezegenler ve yıldızlardan oluşuyor. Astronomi bilimi çok eskilere dayanmasına rağmen teleskop bulunana kadar insanlık sadece 5 gezegen biliyor (1700 lü yıllara kadar). Resim şu; elimizde bir dünya var bir de çevresinde dönen gök cisimleri var. Bu eski alimlerin hesabına göre bu cisimler şeffaf küreler üzerindeler ve o kürelerin dönmesiyle hareket ediyorlar. Cisimlerin gökte hareketleri belli ve parlaklığı belli dolayısıyla uzaklık yakınlığı söz konusu olduğu için iç içe geçmiş birden fazla küreden bahsediyoruz (küre demişler ama sonuçta yörünge diyo yani). Buna göre içten dışa küreler şöyle sıralanıyor:
    1-Ay, 2-Merkür, 3-Venüs, 4-Güneş, 5-Mars, 6-Jüpiter, 7-Satürn ve yıldızlar alemi.

    Yıldızlar arkaplan resmi gibi arkadayken diğer cisimler birbirlerine ve yıldızlara göre farklı bir hareket sergilerler.

    Bu noktada Google'da "Geocentric" yazıp çıkan resimlerden ne anlatmaya çalıştığımı hemen görebilirsiniz veya aşağıdaki linke girin ve konsepti anlayın.
    http://abyss.uoregon.edu/~js/glossary/geocentric_theory.html

    Resimleri gördünüz mü? İşte Yer merkezli görüş bu. Peki bu yüzyıllardan beri olan yer merkezli inanç ne diyor bize bakın:
    Dünya ve onun üstünde 7 katman, ötesi de yıldızlar alemi.

    7 katmandan oluşan gök fikri, o kadar eski ki insanlığın gözünde kesin bir olgu olarak yer etmesine şaşırmamalı. Dolayısıyla bu bilgiye sahip alimlerin olduğu topraklarda gelişen dinlerin (örnek: Yahudilik, Hirstiyanlık ve İslamiyet) dünyadan bahsederken bunu temel alan söylemler geliştirmiş olması normal. Fakat olay şu ki, Bizim Kopernik yer merkezli inancı yıkmakla kalmamış a dostlar, gökleride al aşağı etmiş. Ortada katman diye bir şey yok, onlar gezegen ve yörüngeleri, üstelik onlar olsa olsa güneşin üstündeki katmanlar olurlar, ama Ay var bi de o yine bozuyo işi namussuz. Papazlar din elden gidiyo diye feryat etmesinde, olaydan haberdar dahi olmayan müslüman aleminde hocalar mı feryat figan etsin.


    Kaynak: Google'da "geocentric model" yaz, ne yazarsan yaz.

    Heyecana gerek yok, her şey zamanla sindire sindire. Bir şey duydum hemen kabül edeyim diye bir şey yok zaten. Akılcı düşünmeyi öğrenelim, işimize geldi veya gelmedi diye yorum yapmaktan vazgeçmeyi öğrenelim. Peki ben bunları neden söyledim? Duymamış olanlar duysun diye. Kulaklarının bir kenarında bulunsun zamanı gelince parçaları birleştirir diye, istiyen merak eden araştırsın diye.

    Tamam lan hepsini salladım! Yersen.







  • Ben sallamadım baştan sona okudum.
    İlginç...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.