Şimdi Ara

Koroner By Pass Ameliyatı | Babam oldu başımızdan geçenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
4.750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Günümüzün klişe rahatsızlıklarından gibi görünse de ameliyatı her ne kadar risksiz olduğu düşünülsede zor bir ameliyat ve süreç olduğunu düşünmekteyim.


    3 yıl önce babam kalp krizi geçirdi ve anjiyo yapılarak stent takılmıştı , kalp krizi geçiren kişi rutin kontrollere tabidir ve ömür boyu kan sulandırıcı ilaçlar kullanması gerekmektedir.

    Bu üç senelik süreçte 3 kez daha anjiyo geçirdi en son anjiyo olduğunda artık takılan stent'in dolduğu ve koroner by pass ameliyatı olması gerektiğini iletmişler ayrı yaşadığımız için hastaneden yatış yapıldıktan sonra bizimki korktuğu için tüymüş neyse Şubat Ay'ı 23'ünde ameliyat günü verildi.
    Ameliyat öncesi hastanenin talep ettiği pek birşey yok aslında ameliyat esnasında hastanın taşıdğı kan grubunda 1 hafta içinde herhangi bir ilaç kullanmamış enfeksiyon sahibi olmayan canlı kan verebilecek donör talep etmekteler, bu sayı bizim hastamız için 2 kişiyle sınırlıydı 0RH+ kan grubu için ameliyat süresi ve ameliyattan çıktıktan 2 saat boyunca o kişilerin hastnaede beklemesi gerekiyordu.

    -- Ameliyat Günü -- 23 şubat

    Sabah 08:00'da ameliyat için hastane kuaförü gelip hastanın ameliyat esnasında müdahale edileceği vücut alanındaki kıllara müdahale ediyor maksimum 20 dakika sürüyor bu işlemi, bu işlemden dosya hastanenin temin ettiği köpüklü bir sünger ve macun jel ve ameliyat için gerekli kıyafeti tek parça bornoz gibi onu veriyorlar hastanın tamamen yıkanması için baş kısmı hariç.
    08:25 hastanın morelini yüksek tutmak için muhtemelen espiriler filan yaparak ortamı yumuşatmaya çalışıyorsunuz ortalama yarım saatlik süreç anestezi ekibinden biri gelene kadar devam ediyor.
    09:00 anestezi ekibinden biri geliyor hastanın anesteziye uygun olduğuna , hastanın ve hasta birinci derece yakını (babası annesi yoksa eşi çocuğu) imzasını alıyor. Orada o imzayı atarken o korku içinize işliyor benim de öyle oldu.
    09:10 Çok tuhaf bir duygu seni büyüten seni yıkayan adamı sen yıkıyorsun o an onun korkusu olduğu için kendi korkunu belli etmemeye çalışıyorsun.
    09:30'da kıyafetler kuşanılmış ameliyathane ekibini bekliyorsun, babam panikatak hastalığı olduğu için anestezi ekibinden gelen hemşireye o ameliyathane odasına daha önce girdiğini ve korktuğunu gitmeden sakinleştirici iğne yapılmasını istedi ama götürülürken sakinleştirici iğne yapılmadı o an hastaneyi birbirine karıştırıyordum ama yine sustum bir sebebi olacağını düşündüm.

    09:30'da ameliyata girdi ve ameliyatı toplam 5 saat civarı sürdü , Siyami ersek hastanesinde öyle ameliyathane önünde filan bekleme muhabbeti yok kule binanın içerisinde koltuklarda bekliyorsun çünkü herhangi bir kan ihtiyacı olursa o alanda anons yapılıyor ama arka kısımda rahat koltuklar var deri orayı kapatmışlar gibi görünüyor paravan dolaplarla ama aradan geçerseniz rahat edersiniz hemde şarj yapabilmek için prizler orada daha çok. hastane içinde kule bina dediğimiz yerin içinde beltur var çay kahve işini oradan çözebilirsin bilen bilir siyami ersek hastanesi büyük bir hastane 3 ayrı binadan oluşuyor , kule bina gidişinde bir beltur daha var ama yemek yiyecekseniz benim tavsiyem hastaneye gelen yol üzerinde hastanenin hemen karşısında ışıklarda bir büfe var oradan yemenizi tavsiye ederim.

    Beklediğiniz o saatler kişiye göre değişir benim için rahattı sohbet muhabbet sigara çay kahve , kan istemediler 2 kişiyi diktik saat hastanenin kule binanın içinde danışmanın orada telefonlar var danışmadan yoğun bakımın dahilisini isteyip arayabiliyorsunuz aralıklı aradım en son 15:00'da aradığımda ameliyattan çıkmıştı muhtemelen telefonları telsiz olduğu için hemşire babamın yanına gidip gözlerini açtığını solunum cihazına bağlı olduğunu ve onun şuanda yoğun bakımda olduğunu idrak edebilmesi için benimle telefondayken sözlü olarak söyledi.

    Yoğun bakım süreci hastanın durumu gidişatına göre değişkenlik gösteriyor ama hastane yoğunluk sebebiyle çok fazla hastayı hastanede tutmak yoğun bakımı doldurmak istemiyorlar. Anestezinden bu kadar çabuk ayılabilmesi şaşırtmıştı demekki adamlar o doz'a göre veriyor diye düşündüm.

    O gece sabaha kadar hastanede bir yakının kalmasını istiyor bir ihtiyaç olması durumunda o gece hastanede sabahladım hiç birşey istemediler. Sabah tekrar yoğun bakımla görüştüğümde öğleden sonra 14:00-14:30 aralığında yoğun bakımnda bir kişi olmak üzere görülebileceğini söylediler. O saatte oradaydım içeri girdim tabi ki enfeksiyon en büyük risk olduğu için ilk aşamada dezenfekte olmanız lazım sonra maske ve yoğunbakım elbisesi ameliyata giderken giydirilenle aynı 2 aşamalı kapıdan geçip içeri giriyorsun sıra sıra yan yana birsürü hasta hemşireler artık yapmış oldukları iş onlar için sıradan ki sanarsın çay kahve demlemek kadar kolay , neyse bizim ki uyanık bana su vermiyolar diye bağrınıyor. Gögüs kafesini kestikleri için gögsünün ortasında aşağı doğru düz çizgi şeklinde gazlı bezle kapanmış bir pansuman , sağ bacaktan damar alındığı için sağ bacak iç kısmı neredeyse topuktan kasığa kadar pansumanlı ve kapalı dikişler sebebiyle, babam belinin çok ağrıdığını ayak kısmının biraz indirilmesini kaç defa söylediğini yapmadıklarını söylüyor su vermediklerinden yakınıyor. ameliyat sonrası sırtı 60 derecelik açı ve ayak kısımları 30 derecelik açıyla havada durması gerekiyormuş hemşireye söylediğimde hasta bakıcılara söyledik görüş olduğu için falan fıstık dediler neyse içeride fazla kalmak istemedim son kez hemşireye sordum bugece yoğunbakımda kalır hafta sonu olduğu için doktorları yok nöbetçi doktor irtibat halinde ama bu gece burada kalır dediler 24'ü akşam 5'e kadar beklememizi bir ihtiyaç olmazsa gidebilirsiniz dediler. Neyse 17:00'da çıktık tam şirinevler metrobüs durağında indim zank zank teleon çalıyo hastanenin yoğun bakımından arıyorlar hastaya su vereceğiz su almanız lazım. - Bu bildiğin taş taş geçmek o an aklıma gelen ilk şeyi söyledim tut ki bu adamın kimsesi yok su vermeyecekmisiniz siz gidin dediniz ne derseniz nizami bir şekilde yapıyoruz şimdi bunu yapıyorsunuz kimse yok orada dedim. pertim çıkmış duş alıcam biraz uyuycam, neyse hemşirenin dediği şu tamam biz o zaman başka hastanın suyundan veririz geldiğinizde hesaplaşırız, sinirlenmemeye çalıştıkça zorluyorlardı neyse bir kaç telefon sonrasında hastaneye su gönderttim ama onada kıllık yaptılar neyse uzatmıcam.

    Pazar günü 25/02 de odaya alacaklarını söylediler saat 12:00'da çıkacağı kat'ı öğrenip eşlayarı aldık 12. kat'a çıktık 16 katlı deniz manzaralı bir hastane otel olsa bayağı iş yapardı, öğle yemeği falan filan muhabbetine muhtemelen 14:30'da odaya getirdiler, ellerini gögsüne bağlamış , yanında 3 top mavi kırmızı beyaz ucunda boru olan abaküse benzeyen(oyuncak sandım yanlışlıkla koyduklarını düşündüm) aletle odaya getirdiler yatağa aldık 3 dakika sonra yoğunbakım hemşiresi geldi neler yapılması gerektiğini anlatmak için.

    - Yanında gelen o oyuncan sandığım alet ameliyat esnasında ciğerlerini söndürdükleri için solunumu pompa yardımı ile sağladıkları için ciğerlerini açması için onu kullanacakmış.
    - Ameliyat sonrası ilk görüntü gögüs kafesinde ki ve bacağındaki dikiş sebebiyle pansumanla kapatılmış yerler boynunda şah damarının olduğu yerden açılmış damar yolu 3 ayrı giriş için çıkış verilmiş ve kol da bir damar yolu daha vardı.

    Asistan doktor geldi gögüs kafesinde ki pansumanı açtı ve dikişler ortaya çıktı bacağında ki pansumanlı bölgeyide açtı açık kalması iyileşme sürecini hızlandırması için ama enfeksiyon sebebiyle dikkat etmeniz gerekiyor kendi dezenfektenize hastane de oda önlerinde el için dezenfekte solüsyonları var onlarla arkadaş oluyorsunuz belirli bir süre sonunda.
    Odalar iki kişilik yanımızda ki hastanında kalp kapakçığı değişmiş demir plaka yerleştirilmiş. Ayrıca o hastanenin güvenliğiymiş kendisi bu dezavantajdı sürekli gelen gideni çok oldu.

    Anestezi sebebiyle ameliyat öncesi bir gün önceden hasta aç bırakılıyor. bağırsakları boşaltılması için lavman yapılıyor damarları genişletilmesi için ilaçlar veriliyor bütün bunları etkisi ile beraber ameliyat sonrasında karında şişlik gaz sebebiyet veriyor bu durumu hemşiriye ilettik toz suya karıştırılan bir ilaç verdi müsil gibi düşünebilirsiniz bağırsakların çalışması için. o ilacı verdikten sonra ortalama 3 saat sonunda gece 02:00 ishal şeklinde tepkime aldık, ancak hastanın bacağındaki dikiş gögüs kafesnin kesilmiş olması sebebiyle yavaş hareket etmesi gerekiyor problemler yaşadık o gece bayağı o an kendini tutamama ilacın verdiği etki sebebiyle anlık olarak tuvalete gitmek isterken kasık kısmındaki dikişlerde açılma ve kanama oldu.
    Kıssadan hisse toplayaylım Ameliyat süresi 5 saat yoğun bakım süresi 2 gün odaya alındıktan sonra 8 gün hastanede geçirdik geceniz gündüzünüz piç oluyor hasta bakıcıların vardiyalarını hemşirelerin vardıyalarını oradaki büfede çalışan adamın vardiyasına kadar öğreniyorsunuz belirli bir süre sonrasında.


    --- ÖZET ---

    En çok dikkat edilmesi gereken ameliyattan çıktıktan sonra gögüs kafesini testere ile kestikleri için açılmamasına dikkat edilmesi yastık alıyorsunuz kalp şeklinde ve hasta yürürken öksürürken hapşırırken mutlaka gögsüne bastırması gerekiyor, verilen o topları her saat başı yapması gerekiyor ki ciğerleri açılsın ilk 2 gün odaya çıktıktan sonra yeme içme problemi yaşayabilirsiniz çünkü solunum cihazı boğazı tahriş ediyor yutkunmakta problem yaşıyorlar çorba ile destekleyebilirsiniz ilk 1 ay hastanın durumuna göre yine (şeker hastalığı aşırı kolestrol olmaması durumunda ) dilediğini yiyip içmesine izin veriyorlar. Önerim Kelle paça çorbası , incik haşlama tarzında şeyleri yedirebilirsiniz kemik suyu kaynatıp içirebilirsiniz. ilaçlarını saati saatine alması gerekiyor her ne kadar hasta isteksiz olsa da babanız olsa dahi ona kızmanız ve yapması için zorlamanız lazım, ve en önemlisi hareket hastane koridorunda yapacağı yürüyüş çok önemli vücut fonksiyonel olarak öldürüldüğü için hareket ederek geri kazanılması lazım bol yürüyüş hasta gündüz saatlerinde yatmamalı yürüyüş yapmalı topları üflemeli vücudu nefesi yarım aldığı için çok çabuk yorulacaktır nabzını kontrol edin hızlandığında hastanede yer alan havayı takabilirsiniz. Yatırırken kaldırırken çok dikkat etmeli ensesinden tutarak yatırmalı ve kaldırmalısınız asla ve asla hasta ellerini kullanarak bir yerden destek almamalı o sadece gögsünün üzerinde ki kalbi tutmalı o esnada , 2. günden sonra korse veriliyor hemşireler tarafından yatarken çıkarılmak kaydıyla onun dışında kalan her an korse sıkı sıkıya gögüs kafesinde takılı durmalı. ha unutmadan bir diğer husus varis çorabı bacaktan damar alındığı için ve kan ve damar dolaşımı düzene girene kadar korse ile aynı şekilde yatarken çıkarılmak kaydıyla varis çorabı giydirilmeli bunun ilk amacı ödem oluşmaması ve kan beyne pıhtı atması riskini ortadan kaldırmak.


    İşin özü sağlık herşeyi bir kenara atıyor babamla konuşmamama rağmen böyle bir olay karşısında ne olursa olsun kenara atıyorsunuz. Kendinizi vücudunuzu sevin "siz varoldukça hayat varolacaktır." Rutin olarak kontrollerinizi yaptırın, sigara içiyodu ondan oldu diye bir kaide yok evet babam sigara kullanıyordu ama tek etken değil o sadece etkenlerden biri, Bu ülkede stresten uzak durmak ne kadar mümkün evet belki çoğumuz için olmayabilir ama en azından kendinize bir ütopya yaratabilirsiniz.



    Eklemeyi unuttuğum şeyler olabilir deneyim tecrübe edinmiş biri olarak bu konu hakkında sorusu aklında olan varsa dilim döndüğünce öğrendiğimce yardımcı olabilirim.

    Seviliyorsunuz.


    Stent : Stent, balon işlemi ile açılan damarın tekrar daralma ihtimalini azaltsın diye damar duvarına takılan ve çok ince metalik tellerden örülmüş silindirik bir kafes olarak tarif edilebilir.

    Anjiyo : Anjiyo, kalp ve damar hastalıkları açısından sorunu olan kişilerin damarlarına ince tüplerle girilmesi ve bu sayede damarlardaki tıkanıklıkların ve diğer sorunların teşhis edilmesini sağlar. Anjiyo uygulaması kasıktan, el bileğinden ve kol bölgesinden olan atardamar girişinden yapılabilir. Bununla kalpte, beyinde, gözlerde ve bacaklara meydana gelmiş olan sorunlar teşhis edilebilir.

    Lavman : Lavman, kalın bağırsak üzerinde oluşan tıkanmaların giderilmesi için yapılan uygulamanın adına denmektedir. Bu uygulama doktorlar tarafından yapıldığı gibi aynı zaman evde de yapılabilmektedir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.