Şimdi Ara

Kripto paralar haram mı?: Kritik fetva (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
327
Cevap
0
Favori
15.165
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
49 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • hanahmet H kullanıcısına yanıt

    E diyanet böyle bi açıklama yapmış ama

    "Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu?" sorusuna kitapta şu ifadelerle yanıt verildi: "Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez. Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır."


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesin Spekülasyon Yapıp Dipten Alacaklar :)))))))

  • Eruhyn kullanıcısına yanıt
    Haram demelerinin sebebi şu: "Ani bir şekilde iflasa sürükleme potansiyeli". Başka bit şey değil. Fetvalar insan faydası gözetilerek verilir. Yok herkesin aklı varmış kardeşim insanlar iflas etti anasını babasını öldürüp intihar edenler oldu. Bu nasıl bir ortam ya anlayış yerlerde

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • fifa_05 kullanıcısına yanıt
    Hocam görüşüm para olarak kullanılan araçların tümü için geçerli. Spesifik olarak bir para birimini hedef almadım.

  • haramlar kuranda açıkça belirtilmiştir. Benzer olanda haramdır," mesela şarap haramdır, rakıda haramdır, cin likör vs sarhoş eden tüm alkollu içeceklerin tamamı haram kısmına girer" ama borsa helal kripto haram tamamen işime geldiği gibi dini bükerim demektir. kripto ticareti bildiğimiz borsa ticaretinin hemen hemen aynısıdır, tek farkı kriptoda merkeziyetsiz borsaların da olmasıdır.. başkaca farkları yoktur. borsayı islam helal demiştir, bu nedenle kriptoda helal çıkarımı yapılabilir.. yada borsalarda işlem helal merkeziyetsiz borsalar haram denilebilirdi(koyun helal siyah olanı değil gibi olur)
    borsa sanal para gram altın vs.. hayali elle tutulmayan varlıklar haramdır denilirse o zaman tartışma edilecek bir şey kalmaz ve haram çıkarımı yapılabilir.. ama kusura bakmayın endonezyanın paralı alim bozuntuları uydurmuşsunuz bir yerlerden..

  • Kriptodan kaldırdığımı diyanete bağış yapıcam desem hemen helal olur :) güncelleme alır din be sen ne diyon değişik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birileri "niye fetva veriyor bunlar kim ki!" diye ağzından köpükler saçmaya başlamış bile. Başkası "bana göre haram değildir çünkü" diye cümle kuruyor. Trajikomik. İslâm sözkonusu oldu mu Müslüman "Bana göre" ile başlayan bir cümle kuramaz; kuracaksa da o kişi âlim olmalıdır, Kur'an'dan sünnetten deliller getirir. İslâm'da helali haramı Allah(cc) belirler, insanlar kendi nefsine göre haram helâl belirleyemez.

  • bana bir tane para sevmeyen siyasal islamcı gösterin.

  • dinini yaşamak isteyenlere bile katlanamayanlari duymaktan sıkıldım bırakın millet kuralları gereği işini yapsın , ülkede fetva verecek şahıslar var

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • hanahmet H kullanıcısına yanıt
    adam ''ironi'' yapmış.

  • Yabanci para ticareti caiz ise bu da caizdir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gokhanvai kullanıcısına yanıt

    Kardeş senin anlamadığın çok basit konular var şimdi onları sana açıklıyorum:

    Fıkıhta usuller vardır peygamberin yaşadığı devirde hükme bağlanmamış olan konuları hükme bağlamak için. Detayına girmeyeceğim fakat yalan fetva dinden çıkarttığından hiçbir Müslüman işkembe-i kübradan fetva veremez, ki bu adamlar müftü, alimler yani. Bu fetvanın geçerliliğini tartışmayacağım çünkü ben müftü değilim, haddim değil.

    Şimdi senin söylediğin şey konuyu zerre kadar anlamadığını gösteriyor çünkü fetva bir öneri değildir. Fetva yukarıda bahsetmemiş olduğum mekanizmalarla verilen -bir nevi- Allah adına söylenmiş bir sözdür. Kişi uyup uymamakta serbesttir fakat bu kripto para işi şayet gerçekten haramsa hesabını da verir. İçki, zina, faiz gibi büyük günahlar da kişinin işlemekte özgür olup hesabını vereceği (veya Allah tarafından Affedilebilecek) haramlardır (kul hakkına giren kısımlar müstesna, onlar kullar arasında, Allah kimsenin kimsede zerre hakkı kalmayacağını açıklamış).

    Senin anlayacağın kimse kimseyi kandırmıyor. "xxxe gelene kadar ne haramlar var" şeklindeki yaklaşım da genellikle dinin emir ve yasaklarını takmayan kişilerde yaygın (bu gruptan olduğunu söylemiyorum bu arada sadece şu ana kadarki tecrübem bu yönde) bir yaklaşımdır ki kendi Allah'tan korkmazlıklarını haklı çıkarmak için kullandıkları bir argümanın bir parçasıdır (mesela "ya ben içki içiyorum ama hırsızlık yapmıyorum benim kalbim temiz bir kere tamam mı").

    Hangi haramın daha kötü olduğu yönünde bir sıralama yapmak bizlerin haddi değildir. Haram haramdır. Verilen bir fetvaya itibar edersin veya etmezsin, fakat konuyu başka yerlere çekmek son derece gereksiz bir şeydir. Sen malezyadaki bahsedilen heyeti mesela tanıyor musun, veya farklı bir bilgin mi var da "yemeyiz biz bu oyunları" diye sokaktan geçen "bilinçli" vatandaş tarzı açıklmalar yapıyorsun?

    Basmakalıp cümlelerle kafana yatmayan bir şeye itiraz etmeden önce "ben bu konuda fikir belirtmeye kabil miyim" sorusunu kendine sormanı tavsiye ederim. Konuşmuş olmak için konuşmak, tepki vermiş olmak için tepki vermek son derece gereksiz hareketler. Lütfen beni sana uzun uzun açıklama yaptığıma pişman etme.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • lazer__ kullanıcısına yanıt

    Müftü müsün? Benim mesela gözüm yemiyor haramdır veya değildir diye fetva vermeyi, bence seninki de yememeli.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MrCaner kullanıcısına yanıt

    Bak sen anlammaışsın o mevzuyu da. Bahsi geçen soru çok farklı bir bağlamda.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • anilk91 kullanıcısına yanıt

    Bahsin niçin haram olduğunu açıklamışsın ama bir kaynağın var mı? Mesela bir ayet mi var senin dediğin şeyi Allah'ın açıkladığı, ya da bir hadis mi var peygamberin açıkladığı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nevfel kullanıcısına yanıt
    Ağzına sağlık kardeşim

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    " Fetva -bir nevi- Allah adına söylenmiş bir sözdür. " Peygamber hariç hiç kimse Allah adına bir söz söyleyemez. Dolayısıyla Peygamber öldükten sonra kimse kafasına göre o yasak, bu yasak, o günah, bu günah diyemez. Kripto para 2000'li yıllarda çıkmış bir şey. Eskiden Kripto para mı vardı. O zaman bu adamlar kim oluyor da Allah adına konuşabiliyor? Her konuda atıp tutmaya bayılıyorlar işte. İster günah olsun, ister sevap, kimse kimseye karışamaz arkadaş. Kimsenin, kimseye karışmaya hakkı yoktur. O iş Allah ile kul arasındadır. Kimseyi ilgilendirmez. Herkes kendi işine bakacak. İstyen istediğini yapar. Kendilerini insanların efendisi sanıp ahkam kesmesinler. Kimse köle değil, kimse de milletin efendisi değil.

  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt
    Bunun için diyanetin açıklaması var kardeşim. Hani yorum yapmadan önce keşke biraz araştırsaydın...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.