Şimdi Ara

KULAKLIK VE DUYMA KAYBI HAKKINDA..lazım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.819
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kulaklıkla müzil dinlemek ne kadar sağlıklı?
    kulakiçi mi kulak üstü mü daha sağlıklı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi woo2y -- 11 Haziran 2009; 5:15:31 >



  • Kulaklıkla müzil dinlemek ne kadar sağlıklı?
    kulakiçi mi kulak üstü mü daha sağlıklı?
    Günde en fazla kaç saat kulaklıkla müzik dinlemek gerekli?
    Gibi bir ton soru vardı kafamda ..
    Bir kaç net cevap içeren araştıma buldum..
    Özellikle saygın kaynakların bilimsel araştırmaları olmasına dikkat ettim..
    İlgili arkaşlarla paylaşmak istedim...
    ne yazık ki kaynaklar ingilizce...
    özellikle son iki bağlantı çok açıklayıcı...


    http://www.hearingconservation.org/docs/virtualPressRoom/portnuff.htm

    http://www.associatedcontent.com/article/210487/health_risks_associated_with_headphones.html?cat=5

    http://media.www.hartfordinformer.com/media/storage/paper146/news/2007/02/08/News/Headphones.Health.Risk-2707991.shtml

    http://www.turnittotheleft.com/ ( education kısmında yararlı bilgiler var)

    http://www.hearingconservation.org/docs/virtualPressRoom/portnuff.htm (hangi kulaklıkla hangi mp3 playerda ne kadar müzik dinlenir açıklanmış)

    http://www.hearingconservation.org/docs/virtualPressRoom/FligorIves.pdf (er6i ,shure, koss ve apple kulaklıkların izolasyonu ve çewresel gürültü)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi woo2y -- 11 Haziran 2009; 5:18:38 >




  • Böyle bir konu açtığın çok iyi olmuş woo2y. Ben de bu konuda iki kelam etmek istiyordum ama uygun bir yer denk gelmemişti

    Bu forum dahil bir çok insan ses kalitesinin yüksek ses olduğunu düşünüyor. Hatta ve hatta mp3 player ve kulaklıklarını en yüksek ses veren olarak istiyorlar, alıyorlar. Bazı insanların o kadar yüksek sesle nasıl dinlediğini çok merak ediyorum. İnanılmaz bir şekilde yanlış bir hareket ve kendilerine çok fazla zarar veriyorlar.

    Bir ara da kulak içi kulaklıkların çok zararlı olduğu felan söyleniyordu. Halen söylenebiliyor. Kulak içi kulaklıkların en büyük yararı dışarıdan gelen sesi engelleyip, ses seviyesini olabildiğince düşük pozisyonda dinlemeyi sağlamaktır.

    Yukarıdaki testlerin birinde (sondan ikinci) %70 seviyesinde ER6i ile 3.4 saat dinlenebilir derken, iPod Earbud ile 4.6 saat dinleyin demiş. Fakat bu karşılaştırmaya şu şekilde bakmak gerekiyor. Siz ER6i'nin 26dB'lik izolasyonu sayesinde sesi %70 seviyesinde değil %55-60 seviyesinde dinliyorsunuz, ki bu da aynı testteki 14+ saat şeklinde dinlenebilir denmiş. Bu şekilde bakarsak olaya ER6i aynı sürede Apple Earbud'dan daha az zarar veriyor.

    Yukarıdaki paragrafta yaptığım çıkarımı zaten son testte de gözlemlemişler. Aynı ortamda rahat bir şekilde müzik dinlemek için ER6i ile 78dB açmak gerekirken, Apple Earbud ile 89dB açmaları gerekmiş. (Ki bu 89dB değerinin üzerine bir de dışarıdan aldığı ses seviyesini de eklemek gerekir aslında. Biz farketmesek de kulaklık aslında o sesi de alıyor)

    Ve dikkat ediyorsanız, yazıların tümünde kulaklık tipleri için zararlı veya değil dememiş. Tamamında yüksek sesle dinlemek zararlı, yüksek ses şunu yapar, yüksek ses bunu yapar şeklinde açıklamalarda bulunulmuş.

    Kulakiçi mi kafa üstü mü daha sağlıklı dersek, evde kullanacağımızı varsaydığımızda kafa üstünün daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Hatta mümkünse kulaklık kullanmamak en güzeli olur. Dışarıda ise yukarıdaki çıkarımı kullanabiliriz sanırım gene, ama dışarıya pek kafa üstü ile çıkılacağını düşünmüyorum.

    Özellikle, senin de belirttiğin gibi, son iki yazıyı okumalarını tavsiye ediyorum arkadaşlara. İçeriklerinde güzel açıklanmış faydalı bilgiler var.

    Bu arada ben de genel olarak iPod'umun %60-%65 seviyelerinde izolasyonlu kulaklıkla günde en fazla 1,5-2 saat dinliyorum. Bilinçli bir şekilde kullandığımı düşünüyorum. Bundan sonrasında "İnşallah ileride bir şey olmaz." demekten başka bir çarem yok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H. -- 12 Temmuz 2009; 11:47:09 >




  • Tam yeri gelmişken 2 kelamda ben etmek isterim.
    Ama öncelikle ne bir tartışmaya ne de bir polemiğe girmeye niyetim yok. Sadece yaşadığım sorunlardan yola çıkarak buradaki arkadaşlara fikir verebilmek.


    Gençliğim walkman dinlemekle geçti diyebilirim. Ama öyle böyle değil genelde son ses ya da son sese yakın. Bizlerin zamanın da kulaklıkta tek alternatif şu dışarıdan takılan çember kulaklıklardı. Kulak içi kulaklıklar yoktu ya da bulmak çok çok zordu. Genelde o zamanların iyi markaları sayılabilen ve de bütçemize uygun Aiwa, Sony, Pioneer vs gibi markaları tercih ederdik hem de mega bass, süper bass v.s gibi özellikli ürünleri. Bu şekilde 10 sene kulaklık keyfinden sonra şimdi şimdi baş gösteren kulak çınlamaları ve işitme kayıpları başladı bile. Sadece bende değil eski kuşaktan benim gibi müzik ve walkman hastası arkadaşlarımda aynı durumdalar.
    Fazla uzatmadan diyebileceğim şu ki. Kulağa yakın olan her türlü yüksek ses zararlıdır. Bunu anlamanın en kolay yolu eğer 1-2 saat dinlemeden sonra kulaklarınızda hafif bir çınlama ile birlikte başta yine hafif bile olsa bir ağrı ya da sersemleme hissi oluşuyorsa aman dikkat diyorum. Ayrıca ben kanal tipi modellere şiddetle karşıyım doğrusu. Bilindiği üzere kanal tipi kulaklıklar dışarıdan gelen sesi kesebilmek için kulağa hiç hava almayacak şekilde otururlar ve kulak zarı ile kulaklık arasında bir hava yastığı oluşur. Bu hava yastığı hem bakteri üremesine olumlu bir ortam yaratır hem de şiddetli bir ses anında dışarı çıkabilecek bir hava olmadığından dolayı direkt kulak zarına yüklenir ve normalden fazla esner zar.

    Ben yukarıda bahsi geçen sitelere bakmadım bile hatta bakma ihtiyacı hissetmedim de doğrusu. Çünkü bazı organlarınızın ne kadar zorlandığını uzmanlardan önce siz fark edersiniz. Mesela kanal tipi kulaklıklara gelen fiziksel bir dış darbe bile çok rahatsız edici ses şiddetine neden olabilir. Ama diğer kulaklık tiplerin de durum bu kadar vahim değildir.

    Kıssadan hisse,
    En sağlıklısı kulaklık olmadan doğal yoldan normal volümlü müzik dinlemek eğer sizde benim gibi kulaklarınızı yıllarca zorladığınız halde kulaklıkla dinlemekten vazgeçemiyorsanız o zaman da ya çember kulaklık ya da kanal tipi olmayan kulak içi kulaklık kullanmak gerekebilir kanımca. Ama en önemlisi tüm kulaklıklarda normal ses düzeyinde dinleyebilmek.

    Sağlıklı ve bol müzikli günler….

    Not: Yüksek sesle kulaklıktan müzik dinlemek sadece kulak zarının zarar görmesine neden olmakla kalmaz orta kulak sorunlarına da neden olmaktadır ki orta kulak sorunu başka sorunlarla birlikte en bilinen sorun olarak vücut ayaktayken ya da yürürken denge kaybına da sebep olabilmektedir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mors -- 11 Haziran 2009; 12:18:16 >




  • 2 küçük ek bilgide benden...

    Uzun süreli ve yüksek sesli müzik dinlemenin özellikle kısa dönem hafıza üzerine olumsuz etkileri var (mış)..

    Birde spor yaparken kulak içinde kanlanma azaldığı için (kan kaslara oksijen taşımakla uğraşıyor) kulak yüksek sesli müziğin olumsuz etkilerine 2 kat daha fazla maruz kalıyor (muş)...


    Ayrıca eklemek isterim..


    Bilmemek değil, bile bile kulakları patlatmak ayıp...
  • Evet araştırmalar oldukça açıklayıcı olmuş , linkler için teşekkürler woo2y.

    --Bende evde kullanım için en iyi seçimin kafa üstü modeller olduğunu düşünüyorum ama gürültülü ortamlarda pek mümkün olmuyor. Iem lerin gerek hijyen konusunda gerek yapısı konusunda eleştirilen noktalar var ama kulağa en çok zararı yüksek sesle müzik dinlemek veriyor.-- Bu yüzden iem ler otobüs,uçak yolculuklarında en güvenli çözüm. Genelde haftada bir yolculuk yaptığım için bunu en çok ben hissediyorum. --

    --Yüksek sesin etklierini çok gözlemledim. Eminim bir çoğumuz belirli dönemlerde tinnitus denen kulak çınlamalarına mağruz kalmışızdır. Özellikle ben yüksek sesle müzik dinlediğim zaman birkaç gün bu sorunu yaşadığım oldu. Şunu unutmamak lazım sinir hücreleri zarar görünce onarılması çok güç ya da zahmetli sorunlara yol açıyor. Özellikle yüksek frekanslara (tiz) seslere hassasiyet yüksek sesle müzik dinlemenin bir sonucu. Yine sinir hücreleri zarar gördükçe duyma kalitemizin azaldığını unutmamak lazım.

    --tinnitus sağırlığa yol açmaz ama insanın yaşamını berbat edecek problemler yaratır. Çınlama tahammül edilemeyecek boyutlara ulaşabilir. Özellikle kulakların hassas olduğu dönemlerde benim görüşüm müzik dinlemeye bir süre ara verilmeli. Üstüne gitmek bana birşey olmaz demek olsa olsa cahilliktir.

    --Ortalamanın çok üzerinde yüksek sesle müzik dinlemek bir duyma kaybı belirtisi olabilir , böyle sorunlar yaşayan arkadaşların bir uzmana görünmesi gerekir bana kalırsa.

    --Iem kulaklıklar için olumsuz görüşler mevcut ama (kimisi temelsiz olmasına rağmen) iyi bir yol arkadaşıdır. Ben müzik dinlemesem bile
    otobüste kulaklıkları yine de takarım. Hele klima çalışıyorsa oldukça gürültülü bir ortam oluyor. Birde müzik dinlemek istediğinizi düşünürseniz yalıtımı olmayan kulaklıklar kulağa işkence aletine dönüşüyor. BU YÜZDEN BENİM GÖRÜŞÜM 100 DOLARA KADAR ALINAN BİR İEMDE ARANMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ ÖZELLİK YALITIM BAŞARIMIDIR ses kalitesi elbette çok önemli ama ne için yapıldıklarını unutmamak gerekir.

    --Ses kaliteleri kötü olmasına rağmen sennheiser pxc serisi gibi aktif ses yalıtımı olan kulaklıklar da bir çözüm olabilir. Ama özellikle belli frekans aralıklarını sönümlemek için tasarlandığı için her sesi yalıtamama gibi bir eksikleri var.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.