Şimdi Ara

Kültürel miras mı EMANET Mİ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
1.670
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Feylesof İstanbul'un hali buysa diyesi geliyor insanın. Zaten Anadolu'da yıllardır bir ihmal var ve devam ediyor. İstanbul'daki çalışmaların diğer şehirlere de yansıtılması temennisiyle.
  • Kültürel mirasları koruyabiliyoruz diyelim, oldu ya bir gün koruyabildik...

    Sizce gelecek nesillere bizlerden kültürel bir miras bırakabiliyor muyuz?
  • evet iyileşme yönünde önemli adımlar atılmakta ama çok geç kalındı maalesef. lakin bu, işin ucunu kaçırdık artık yakalayamayız manasını da vermez tabi. daha yeni yeni bazı şeyleri idrak ediyoruz. burada suçlular sadece resmi görevliler değil. tepki koymayan, emanetlerini sahiplenmeyen halk bence daha suçlu.

    "ne olacak işte 2 parça taş, bir kubbe, 2 parmaklık" diye sebilleri türbeleri döner kola ayran satış yerine çevirenler zannedersem halktan yoğun tepkiler gelseydi buna cesaret edemeyeceklerdi.

    kaçımız oralardan tost döner yerken "ulan bu ne ki? tarihi bir mekana benziyor da burada büfe ne iş" dedik?

    biz bırak emanetine sahip çıkmayı, "ben de bir yerlerden bir şeyler kazısam da okutup yolumu bulsam" derdinde değil miyiz?
    tinerci barınağı olmuş, içerisi yanmış kağıt ve çöp dolu tarihi mekanlarla dolu bu şehir.
    ama daha kötüsü var;
    bir de robot gibi hiç sağında solunda ne var ilgilenmeyen, büyük - küçük mefhumunu yitirmiş, saygısızlık ve bencilliği hayat tarzı edinmiş insanlarla dolu.
    anadolunun her köşesinden gelip 'altın olan taşı toprağı' talan eden insanlarla dolu.
    bu durumda kaç kişi kalıyor bu emanetleri sahiplenecek?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4 -- 9 Mayıs 2008; 16:39:52 >




  • Maalesef yine her şey dönüp dolaşıp maddiyata, geçim kaygısına geliyor.
  • Bu kadar zengin kültür ve tarihe sahip bir başka bir ülke yoktur ki bizim kadar bu değerlerinden uzak olsun !
  • çok klişe olacak belki ama herşeyin başı eğitim...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ömer

    Kültürel mirasları koruyabiliyoruz diyelim, oldu ya bir gün koruyabildik...

    Sizce gelecek nesillere bizlerden kültürel bir miras bırakabiliyor muyuz?


    Açıkçası bir tür bocalama dönemi yaşadığımızı düşünüyorum. Ne geçmişle sağlıklı bir bağımız var ne de gelecek nesillere bırakabilecemiz özgün bir kültürel yapımız var. Günü kurtarma derdindeyiz. Kültürel katliamlar, tarihe karşı gösterilen umursamaz tavırlar bunun sadece birer göstergesi.

    Benim bildiğim özgün bir medeniyet; geçmişten gelen birikimlerin, diğer medeniyetlere ait olan ve halihazırda yaşanagelen değerlerin, çağın meselelerine bulunan çözümlerin, halkın değişen/dönüşen dünyayı algılama biçimlerine göre yeniden yorumlanmasıdır. Varolan son derece zengin kültür dokumuzu yeniden yorumlamak, üzerine birşeyler ekleyerek ortaya yeni birşeyler koymak bir yana varolanı çürümeye, unutulmaya terketmişiz. Genellikle "başkalarına ait olanı" birebir kopyalamakla idare ediyoruz. Yapılarımız, müziğimiz, edebiyatımız, v.s... hiçbir özgünlük taşımıyor. Özgün olmayan şeyin de bir değeri yoktur.

    Çözüm ne? Bence yapılması gereken ilk ve acil olan şey elimizde ne var ne yok önce onu iyice öğrenmek, anlamaya çalışmak, özümsemekten geçiyor. Kafaya birşeyler girdiğinde de kendi yorumlamamızı yapacağız. Bu işin başka yolu yok.




  • @Sevgili feylesof,
    Ekmek derdinde olan insanlarımız ve de bu insanlarımızın evlatları sizce bu duyarlılığı edinebilir mi?
  • kültürel ve sosyal yozlaşmanın en dirençli olduğu bir bölgede anadoluda yaşamamıza karşın ,tarım ekonomisinin çökertilmesi ve halkın büyük kentlere göçe zorlanması sonucunda oluşan tahribat her alana yansıdı.

    Aile yapısının ve korumacılığın çok eski tarihlerden beri gerek tüm Anadolu halkının ve gerekse davet üzre topluca ve organize olarak Anadoluya gelmeye başlayan Türk boylarının aileye,kadına,bilime verdiği değer ,suyun kayaları oyması gibi giderek zarar görüyor. Dinsel inanç ve değerlerini tüm tarih boyunca ,özgür ve kendi yorumuyla yaşayan bu topluluklar ;dayatma ve emperyalist baskılar altında kaldı..Kurtuluş savaşı ve Laik Cumhuriyetimizin koruması altına giren Anadolu halkı bu şansını doğru kullanmalıdır..Bilim ve Akıl ışığında hiç bir gücün,Anadolu halkının dayanışma ve kültürünü tamamen yokedeceğine inanmıyorum.
  • ömer, ekmek derdinde olan insanımız ve evlatlarının bu duyarlılığı edinebilir olup olmadığını sorguluyorsun.
    bu konu hakkında da çok şeyler söylenebilir.
    ama bu duyarlılığa sahip olmayanlar sadece onlar mı?
    ne yazık ki geçimini çok rahat bir şekilde temin eden, çok kolay yollardan para kazanan insanlarımız da (ki sayıları oldukça fazladır) bu duyarlılığa sahip değiller. hadi diğerleri bir mazeret öne sürdüler diyelim. ama geçim sıkıntısı gibi bir derdi bertaraf etmiş bu insanlarımız da bu emanetlere sahip çıkmıyorlarsa, o zaman ortada ciddi bir takım sorunlar var demektir.
    o denli duyarsız bir kitle olduk ki, bırakın kültürel emanetleri kollayıp gözetmeyi yanımızda adam düşüp can çekişse "vardır bunda bir hinlik" deyip adımlarımızı hızlandırıyoruz. başımız belaya girer zannı ile hiç bir şeye karışmıyor, hiç bir olaya tepki vermiyoruz. kaldı ki hoyratça katledilen değerlerimize mi sahip çıkıp çıkmayanı ikaz edeceğiz?

    ama tüm bunları 'geçim derdinin vermiş olduğu ruh haleti'ne bağlamak doğru olur mu? geçim derdinde olan insanlarımızın neredeyse tamamına yakını akşamları tüm zamanlarını tv başında pespaye diziler ve sulu zırtlak talk show başlarında geçirmiyorlar mı? bunlara gelince hiç geçim dertlerini hatırlamıyorlar.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ömer

    @Sevgili feylesof,
    Ekmek derdinde olan insanlarımız ve de bu insanlarımızın evlatları sizce bu duyarlılığı edinebilir mi?



    Elbette karnını güç bela doyuran bir insandan hele ki cehalet eşlik ediyorsa çok da fazla bir beklenti söz konusu olamaz. Ama bir ülkede maddi durumu kötü olandan son derece iyi durumda olana kadar aynı tavrın hakim olduğu görülüyorsa ciddi bir sorunla karşı karşıyayız demektir.
  • Güzel bir konuya temas etmişsiniz hocam.

    Maalesef bir çok konuda yozlaştığımız gibi tarihi eserlerimize karşı olan görev ve sorumluluklarımız hususunda da sınıfta kaldık...

    Bilinçli veya bilinçsiz olarak bugüne dek bir çok eserimiz içimiz "cız" etse de göz göre göre tahrip edildi/yok edildi.

    Güzel haberler de yok değil.Geçtiğimiz günlerde bir gazetede Balkanlarda mevcut bulunan ecdat yadigârı tarihi eserlerimizin yeniden tesbit edilip ihya edilmesi için "TTK" öncülüğünde bir girişim başlatıldığını okudum.Sevindirici bir haber.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.