Şimdi Ara

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi'nin Başarısı İle İlgili

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ekonomide güven unsuru çok önemlidir. Eğer ki, mevcut güveni sağlayamazsınız, insanlar o ülkenin vatandaşı olmasına rağmen kendi paralarında durmak istemezler. Şimdi bunu sağlamadan kuru düşüreceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yarım saat içerisinde çok ciddi bir değişim yaşanan parada kim durar ki? Size inananlar parasını bozdurdu ve tl'ye geçti, azıcık da olsa ekonomik ortamı objektif bir şekilde tahlil edebilenler fırsat bu fırsat diyip düşmüş olan doları yine aldılar. Şimdi noldu biliyor musunuz? Olaylar tersine döndü. Bukez tl çok ciddi değer kaybedecek ve elinizde buna müdahele edebilecek dolar dahi olmayacak, çünkü tüm dolarlar piyasadaki kişilerin elinde. İnsanlara dağılmışsa bu iyi birşey.. Vatandaşlarımız bari biraz kâr elde edip kur dengesizliğinden ve yüksek enflasyondan oluşan ücret erimesini azaltma şansları bulabilmiş demektir. Eğer belli sayıda büyük şirketler doların çoğunu piyasadan çektiyse, merkez bankası sadece bu kişilerin cebini doldurmuş ve yüksekten dolar alanları zarara uğratmış demektir. Zaten geleceğini doğru düzgün rayına oturtmakta zorlanan halk bu durumda daha da zarar etmiş demektir. Ben söylemek istiyorum ki; oynanan kumar büyük ve halkımızın geleceği çalınıyor ve geleceğini çaldığınız halk sizin de geleceğinizi elinizden alır.

    ..REÇETE...
    -Zaten birçok ekonomistimiz diyor faiz artırımına gidilmesi gerektiğini. Ancak ben kesinlikle şunun olması gerektiğini düşünüyorum; PARA BASMA VE PİYASAYA MÜDAHALE YETKİSİ ÖZEL BİR REZERV BANKASINDA OLMALIDIR. Merkez bankasına önüne gelen siyasetçi yön vermeye çalışıyor, bağımsız bir kurum olduğu iddia edilse de bugüne kadar göremedik çok şükür bi bağımsızlığını. Devlete ait olan bir kurumun bağımsız olması imkansızdır. Devletin başına kim geçerse kontrolü o ele alıyor. ABD'yi örnek vermem gerekirse ABD'de bu yetki Merkez Bankasında değil FED'dedir. Bu özel bir rezerv bankasıdır. ABD hükümeti ise belli bir komisyon ödeyerek para basmasını ister FED'den. FED mevcut gidişatı değerlendirir ve basar. Faizini de ABD'den alır yani para basma parası. Burada önemli olan unsur şudur; para daima değerli olmak zorundadır çünkü FED, para ne kadar değerli olursa o kadar çok kazanır ve değerinin düşmemesi için herşeyi yapar. Özel bir kurumun ürettiği malın değerli olmasının ona daha çok fayda sağlaması gibi düşünün. Tüm bu sistemde görülmesi gereken en önemli nokta; ABD kendi parasının değerini, para basma maliyeti gibi küçük bir tutar karşılığında hep ayakta tutuyor. Burada bizim Merkez Bankamız da bunu yapmalı. İktisat kuralları, faiz artırımına gidip TL'nin değerini korumasını söylüyor ancak MB bunu yapabiliyor mu? Hayır. Neden? Siyasi bir müdahale var. Bu müdahale oldukça paraya olan güven azalıyor ve TL değer kaybediyor. Arkadaşım, ekonomik bilgisi olmayan bir çaycı diyelim mesela, bir bankayı yönetebilir mi? Hayır. Çaycının işi çay yapmaktır, bankayı yönetmek değil. Bıktım ben artık MB'larına yapılan siyasi müdahelelerden. HER MÜDAHALEDE FATURASINI BEN (halk) ÖDUYORUM.

    Son olarak sistem ters tepecek gibi görünüyor çünkü durdurulamayan bir yükseliş var. Merkez Bankası elindekileri harcıyor. Bu işlem ise dev bir yangına bir bardak su atarak müdahele etmeye çalışmak gibi birşey. Eğer dev yangınlar bir bardak suyla sönebilseydi itfaiyecilere ihtiyaç olmazdı. Yüksekten dolar alanlar küfür edip satmasınlar. BEKLEYİN.. 2-3 günden bahsetmiyorum biraz sürecek, sadece bekleyin..

    NOT: Yukarıda yazılanlar belli analiz ve gözlemler sonucu yazılmış olup, YATIRIM TAVSİYESİ NİTELİĞİ TAŞIMAMAKTADIR. Unumayın! Ekonomide kesin diye birşey yoktur. Saygılar..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-96EA43C7C -- 29 Aralık 2021; 3:52:14 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • İhracat döviz gelirinin yüzde 25’i Merkez Bankası’na satılacak

    yeter mi yetmez 

  • Başka ne olmasını istersin mesela.  

  • Cem kullanıcısına yanıt

    yüzde yüzü olmalı, vatanımın yatırımcısı gözüküp doları yurtdışına kaçıramamalı, bunlar iflas etmeli, yerine milli ve yerli yatırımcılar almalı.

  • Peki ya yerli ihracatçı iflas ederse  Yabancıda başka ülkeye yatırımlarını taşırsa, o zaman komple şinanay olmaz mı.

  • Cem kullanıcısına yanıt

    İFlas etsin derken dövizini yurtdışına kaçıracaksa onun yerine zamanla milli ve yerli yatırımcılara bırakmalı dönüşmeli demek istiyorum.

  • O nasil olacak, soyledigin seyin mantikli oldugunu saniyorsun ama cidden mantiksiz, o is oyle olmaz, yurtici yerlesik firmalara daha cok zarar verir bu tip sermaye kontrolu hareketler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.