Şimdi Ara

lambalı ampliler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
730
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sevgili arkadaşlar uzun bir süredir kafamı karıştıran bir konuyla ilgili fikir danışmak istedim.malumunuz stereo sistemime lambalı bir ampli katmak istiyorum.türkce yazılı kaynaklarda bulabildigim kadariyla transistörlü amplilere nazaran daha yumusak ve dogal tonlar edilebildigini duymustum,fakat bu konuyla ilgili olarak bilgi yetersizliği cekiyorum.çin kaynakli sitelerde uygun fiyatli olanlar var.gelelim asıl soruya; lambali ampli alirken nelere dikkat etmeliyiz? Output power olarak 8w ile 65 w a kadar cesitli secenekler mevcut olsa da 65wlik bir ampli ile 12w bir amplinin fiyati bazen birbirine yakin oluyor.transformatör power 100w-150w gibi çesitleri var. Kisacasi bu amlileri alırken output power mi önemli ya da transformatör power mi?lambalarin böyüklügüne ve çokluguna göre de fiyat degisken oluyor.bu konuyla ilgili az cok farketmez bilgisi olan arkadaslar yardimci olursa sevinirim..teşekkürler saygılarimla

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • saslan1982 S kullanıcısına yanıt
    Lambalı ampliler ile daha yumuşak sesler elde edildiği doğru... Ama daha doğal? Sanmıyorum... Tipik bir lambalı amplide orta bass'lar abartılmış, orta sesler azaltılmış durumdadır. Bu şekilde duyduğunuz "sıcak" sesin doğal olduğunu söylemek zor.

    Lambalı ampliler, çok ender ve pahalı OTL tasarımlar dışında sesi çıkış transformatörü üzerinden verir. Transformatörler 20Hz-20kHz bandındaki sesi iletmek için ideal eleman değildirler. Çıkış transformatörünün kalitesi edinilen ses kalitesinde önemli bir paya sahiptir.

    Kullanılan lambaların, kondansatörlerin, dirençlerin ses kalitesinde önemli bir payı vardır. Kaliteli bir aktif veya pasif devre elemanının fiyatı ucuzunun 10 hatta 100 katı olabilir.

    Lambalı ampli kullanacaksanız ve bu amplinin çıkış gücü 5-15W seviyelerinde ise hoparlörlerinizin de hassasiyeti tercihen 95 db/w/m.nin üzerinde olması önerilir.

    Lambalı ampli alacaksanız öncelikle push-pull çıkışlı veya single ended çıkışlı seçeneklerden birini tercih etmeniz gerekir. Push pull size 30-100W gibi yüksek çıkışlar sağlar. Single ended ise ortalama 8-10W ile sınırlıdır. Ama single ended gerçek Class A modunda çalışır, daha temiz, "doğal" ses verir.

    Bildiğiniz gibi lambalı amplifikatörler "yaşayan organizmalar" gibidirler... Şunu kastediyorum, ilk çalıştırmaya başladığınız andan itibaren "yaşlanmaya" başlarlar... Uzun yıllar sorunsuz olarak çalışmayabilir.

    Kulağı rahatsız etmeyen kaliteli ses elde etmek için gerçek Class A çalışan yarıiletken, yani transistörlü amplifikatörleri de bir değerlendirmenizi öneririm, eğer bulabilirseniz tabii... Pahalı olmaları, düşük çıkış gücü sağlamaları, lambalılar gibi yüksek elektrik tüketimi ve fazla ısınmaları nedeni ile tüketicilerin pek gözdesi değil. O nedenle ticari sürümü çok sınırlı.




  • Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.Bu değerli cümleleri neredeyse şu herşeyi bulabildiğimiz internet makalelerinin hiçbirinde bulamadım.bu konuyla ilgili bilgiler çok sınırlı maalesef.lambalı amplilerin nostaljik bir güzelliklerinde var,bilemiyorum çok sıcak ve özel geliyor düşüncesi... Ayrıca biz sanırım millet olarak amplilerimizi bir hazine sandığı gibi görüyoruz Single ended olarak düşünsek mesela...jbl studio 2 serisinin hassasiyeti 89 db.tahminen kaç wattlık bir class A ampli almalıyım? Ya da bu konuyla ilgili sizin tavsiye edebileceğiniz bir ampli var mı? Herzamankı gibi beni yalnız bırakmadığınız için ve değerli bilgilerinizi esirgemediğiniz için tekrar teşekkür ederim sayın Kursun_ saygılarımla

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • saslan1982 S kullanıcısına yanıt
    Ampli gücü konusunda kesin bir belirleme yapmak zor. Zira arzu edilen ses şiddeti seviyesinden başka kaynak müziğin dinamik özelliklerine göre rezerv güç olması da arzu ediliyor.

    89 db/w/m orta seviye bir hassasiyet. Bu nedenle, eğer amacınız fon müziği sağlamak değilse, kullanacağınız amplinin gücü 2*30W'ın altında olmamalı. Bu durum da single ended tasarımları eliyor. İdeal olarak lambalıya geçilecekse single ended, düşük güçlü bir ampli ile hassasiyeti 96 db/w/m.den az olmayan bir çift hoparlör kullanmak bence iyi bir seçim olurdu.

    Transistörlü gerçek Class A ampli konusunda bildiğim markalardan bazıları Pass Labs, Sugden ve Musical Fidelity. Nelson Pass bu konuda amatör olarak bir şeyler yapmaya çalışanlara forumlarda yardımcı oluyor.
    Bir de geçenlerde Advance Acoustic adlı bir firma önermiştim bu forumda:http://forum.donanimhaber.com/m_95659225/f_//tm.htm#95659225
    Tüm bu ampliler ciddi fiyatla satılan ürünler. Daha ekonomik çözümler için kendin yap türü seçenekler düşünülebilir.




  • 89dB hassasiyete sahip hoparlörün minimum empedansı eğer çok aşağılara düşmüyor ise 10wattlık bir se veya pp ampli ile rahatça sürülür.. 30watt ile tabii ki daha rahat sürülür ama bu 10watt'lık amplinin 89dB lik hoparlörleri süremeyeceği anlamına gelmez. Yüksek hassasiyet pek tabii ki se ampliler için olmazsa olmaz özelliklerin başında geliyor her zaman bu yönde tercih yapılmalı istenilen gerçek performansa ulaşabilmek için.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Kursun Bey, merak ediyorum acaba bu tda serisi amplilerin class'ı nedir?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugüne kadar hiç merak etmemiştim. Sayenizde ben de fikir sahibi oldum.
    Şuraya bakarsak class AB de var class B de...
    http://www.electroschematics.com/1192/tda-amplifier-circuits/

    Şuraya bakarsak class D'si de var:
    http://www.nxp.com/documents/data_sheet/TDA8950.pdf

    Şu ana kadar class A'sını bulamadım. :)




  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    . Konuda amfinin class'ından bahsedince tda'ların durumunu merak ettim.
    Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 5 Kasım 2014; 15:56:58 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.