Şimdi Ara

Lancer yağ yakma problemi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
5.332
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Kendi adıma bu değerli fikirler için teşekkür ederim. Önerilenleri ve testleri uygulamadan önce, tartışmayı biraz daha açmak gerekirse…

    Konuyu açan arkadaşın aracı soğuk motorda duman atmıyor sanırım. Benim Lancer’da haftanın 2-3 günü ilk marşta tuhaf bir koku geliyor. Antifiriz yağ karışımı bir koku. Tam ayıramıyorum. Diyelim ki yağ yanığı. Ve motor soğukken korkarım ki beyaz duman da atıyor.

    Youtube’ta ve forumlarda gördüğüm kadarıyla soğuk marşta yağ yanığı ve duman gelmesi büyük olasılıkla sübap lastiklerine işaret ediyor.
    Diyelim ki sorun sübap lastiklerinde. Aracım 55 bin km’deyken bu koku, duman ve yağ yakma başlamıştı. 44 bin’de lpg takıldı. 11 bin kmde (lpg ayarlarının da çok kötü olduğu varsayımıyla) bu lastiklerin deforme olması mümkün mü? Mitsubishi gibi sorunsuzluğuyla bilinen bir markanın bu kadar erken su koyvermesi olası mı? Araç 2015 model (2016 trafiğe çıkışlı)

    Başka bir forumdan şu alıntıyı yapayım:


    "1- bu duman esnasında egsozdan yanık yağ kokusu alıyor musunuz? alıyorsanız sübap lastiklerinizin değişmesi gerekmektedir.

    2- akşam kapatıp, sabah çalıştırdığımda duman oluyor demişsiniz. peki 1-2 saat stop halinde kaldıktan sonra da aynı dumanı veriyor mu? eğer vermiyorsa sorun sübap lastiklerindendir.

    3- yaklaşık 2-3 km lik yokuş aşağı olan bir yolu 2000-2500 d/d civarı araç vitesteyken motor freniyle inin. 2-3 km'nin sonuna doğru aracı hızlandırmak için gaza bastığınızda egsozdan yoğun bir duman geliyor mu aynadan ona bakın. veyahut da bu yokuş aşağı inişin sonunda hiç gaza basmadan ve vitesi boşa almadan aracı yavaşlatıp sağa çekin. el frenini çekip egsozu takip ederek aniden bir dip gaz yapın. eğer yanık yağ kokusuyla birlikte yoğun bir yağ dumanı geliyorsa sübap lastiklerindendir.

    4- bujilerinizi teker teker söküp kontrol ettirin. elektrotların ucunda ve porselen yalıtımda yağlanma veya kurum var mı ona bakın. eğer yoksa motoru hiç açtırmayın. direkt sübap lastiklerinizi değiştirin.

    5- yağ yakan araba motor sıcakkende gaza bastığınızda egsozdan mavimsi duman verir. bir arkadaşınızı motor suyu sıcaklığı 90 derecede iken direksiyona oturtun. bas çek şeklinde yaparak, gazı sabit tutmayarak 4000-5000 civarında gaz verdirin. siz de arkaya geçip egsozdan çıkan dumanı, karanlık bir ortamda, bir fener vasıtasıyla gözetleyin. mavimsi bir duman çıkıyorsa, pistonlar segmanlardan yanma odasına yağ alıyordur. motorun açılması gerekmektedir. bu çıkan duman beyazsa herhangi bir problem yoktur. siyahımsıysa çiğ yakıyorsunuzdur. bu da ayrı bir konu. sizin sıkıntınız yağ ile ilgili şu anda.

    6- sabah aracı ilk çalıştırdığınızda egsozdan çıkan dumandan yanık yağ kokusu almıyorsanız yukarıda yazdığım herşeyi unutun ve aşağıdaki yazdığım adımları izleyin.
    --- sabah motoru çalıştırmadan önce radyatör suyu genleşme kabının kapağını açıp içine bakın. öncelikle kararma ve yağ kokusu var mı ona bakın. eğer anlayamıyorsanız aracı birisine çalıştırtıp genleşme kabının içindeki suyu takip edin. eğer suyun kaynaması gibi fokurdama varsa aracınız yanma odasına su alıyordur ve kapak contasının değişmesi gerekmektedir.”

    https://www.mazdaclubtr.com/forums/topic/13272-yag-eksiltme-ilk-calismada-egzostan-duman-gelmesi-99-626/




  • Konuyu hortlatiyorum fakat bu tarz bir bilgi paylaşıma denk gelmedim.

    Yeni nesil arabalarda subaplar çelik olmadığından dolayı bu tarz sorunlar meydana gelmektedir. bu tek bir markanın değil diğer firmalarda da lpg dönüşüm sonrası yaşanan sorunlardir.

    --- Çelik ortalama 1400 derecede erimeye başlarken, magnezyum için bu değer 650 derece civarına denk gelir. Yani magnezyum, yüksek sıcaklık karşısında daha çaresiz!!!

    Ve sonralarinda stop etmeye başlamaktadir. Lpg sistemini takan serisin sizi aslında bildirmesi gerekirdi.

    Orneğin Bi yakınımın başından geçen olaydır 2014 opel astra J kasa Benzinli araça lpg takıldı ve 44 bin km de subaplari eriyebileceği bilgisi verildi 30000 bin kmde subaplar gitti ve 3000 TL civarinda masraf yapılıp çelik subaplara çevrildi.

    aşağıdaki linkden daha ayrintili bilgi verilmiştir.
    http://mutluoto.com/mutlu-oto-blog/63-lpg-ve-subap-erimesi-sorunu


    Umarim yeterince açıklayıcı olmuştur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: stoacı

    Konuyu görünce yarama tuz basılmış gibi hemen yazayım.

    Ben de 2015 model Lancer AT kullanıcısıyım. 2 gündür usta usta geziyorum. Araç lpg takıldığından beri 10 bin km’de 1.3-1.5 lt yağ yakıyor.

    - Lpg 44 bin km’de takıldı. BRC premium. 1 yıl oldu.

    - Aracın son iki bakımı hariç hep yetkili serviste yapıldı. 10w40 yağ kullanıldı.

    - Aracın son iki bakımını Mitsubishi servisten ayrılma, Mutlu oto (Dikmen usta) ve Metser oto (Serkan usta)da yapıldı.

    -Kaçak, sızıntı, terleme yok.

    - Soğuk çalıştırmada duman var mı yokmu anlayamadım. Galiba hafif de olsa beyaz bir duman geliyor. Ama mavi duman mı, ayırt edemiyorum.

    - Soğuk çalıştırmada yağ mı, antifiriz mi tam anlamadığım bir koku oluyor. Bunu arada yapıyor. Haftada 2 3 kere. Gün boyunca yok.

    - PCV vs karter havalandırma hortumları kontrol edildi.

    - 3 bin deviri geçince yağ yakma oranı artıyor.

    - Bakımdan 4 bin km sonra yağ kararıyor ve eksiltme hızı katlanıyor. 10 bin bakım süresi dolana kadar defalarca ekliyorum.

    - Egzozda yağlanma yok.

    - Su eksiltme yok.

    Araç lpg’den sonra bu hale geldi. 50 binkm’de yağ yakmaya başladı. Yetkili servis ve Dikmen ve Serkan ustalar “bu araç bu kmde yağ yakmaz, suç lpg’de. Montaj hatası olabilir” dediler.

    Lpg ustaları ise “suçu bize atmak her servisin kolayına geliyor, artık bıktık” diyolar.

    Araç şu an 68 bin kmde ve ben yavaş yavaş motor sıfırlama fiyatları almaya başladım. 12 bin lira (Metser) fiyat aldım.

    Brc’nin motor garantisi diye birşeyini duydum. Brc yetkili servise sordum, sıfır ve 3 yaş araçlara geçerli vs birşeyler geveledi. Dava açabilirsin ama sonuç alamazsın, doğrusu ispatlayamazsın’a getirdi.

    Görebildiğim kadarıyla bu yağ yakma sorunu Lancer’larda daha çok otomatik viteslilerde görülüyor. 4AT dişli oranıyla ilgili bir problem olabilir.

    Dün inadına 10w40 yağda 1.5lt yakan motora Motul 5w30 EFE koydum. Usta bile şaşırdı. İnceldiği yerden kopsun dedim. Su gibi içer artık bu yağı da.

    Bu arada İzmir’deki Metser Oto’yu öneririm. Serkan usta çok ilgili ve araç sahibinin her dediğini ciddiye alan iyi bir esnaf. “Bin km aracı sadece benzinde kullan, bakalım yakacak mı?” diye önerdi. 1000 km benzinde kullanacağım. Son umut deneyelim.
    Yağ yakma cam sıkıcı. Farkında ama 12 bin lira motor yapacağınıza 300 liralik yağ ile 3 yıl gidersiniz. yağ yakıyorsa yağ koy, daha da kalinlaştir. Mitsubishi kitapçığında yazıyor zaten ne tür yağ kullanacağın. Yağ seçen bi araba değil. Ben Lancer da 20-50 kullandım onu bile az da olsa yakıyordu canavar . 20-50 ile yaklaşık 60 bin km gittim tık demedi. Sonrasında Toyota exchange e iteledim aracı sıfır km aldım.

    Motoru yaptırınca yağ yakmayacak diye birşey yok. 12 bin verip hala yakarsa çıldırırsin. Çıldıranlari tanıyorum çünkü.. motoru yapan usta zaten Diyecek motor yeni ilk etapta yağ yakar bir miktar, vs vs diye diye aylar geçecek. Bence ver kalın yağı içsin aslan parçası

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ismail_yilmaz61

    Şunu belirtmekte yarar var; sabahları tek marşta aracım çalışıyor,,aracın hiçbir yerinde kaçak yok,aşırı devirde kullanmıyorum,sakin bir sürüş tercihindeyim,5 30 yağ kullanıyorum,5000 km de 0.6 lt re yani yarım litrenin üzerinde kayıp var,10000 bakımda 1.2 lt yağ kaybım söz konusu,kaliteli yağ,kaliteli lpg alıyorum. Bu bahsettiğim olay 500km uzun yol sonucu iki kere başıma geldi.bir sonraki bakıma kadar eksilen yağı tamamlayıp yağın numarasını 5 40 ile değiştirip öyle deneyeceğim.aracım 137 000 de lpg 99000 de atılmış,pirins marka vede yetkili serviste yapılmış.40000 bile olmadı lpg atılalı, vede sık aralıkla bu yağ konusu canımı sıkmaya başlayacak galiba.şimdi lpg ciye gitsem birsürü tantana,yok oraya git yok buraya git vesaire vesaire,bir usta ona bir usta buna suç atacak.....bazı arkadaşlar uzun yol ayarı demiş bunlar nelerdir,birde aracım 100 km de şehir içi 10 lt lpg yakıyor,uzun yolda bu 100 km de 7 lt ye düşüyor...lpg ayarı gerekirmi bu yakıt sarfiyatlarında
    5000km'de yarım litre yağ yakması çok normal.Trafikte her araçta bu kabul edilebilir bir değerdir.Eğer ki araç 1000km'de 1 litre yağ eksiltiyorsa buna yağ yakma denir.

    neden canını sıkıyorsun

    1litre yağ 50-70 tl ekle devam et




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.