Şimdi Ara

Laptop Elektrik Kesme ve Ekran Kartı Problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar. Elimde etkin kullanmadığım bir laptop var. Geçmiş senelerde aldığım ancak verdiği hatalardan dolayı bıktırmış bir ürün. Sadece müzik dinlemek ve film izlemek için kullanıyorum. Detaylar şöyle:

    Ürün: MSI GE70 2OE
    Ürünün özellikleri: https://www.msi.com/Laptop/GE70-2OE/Specification

    Bilgisayara ayrıca şu eklemeleri yapmıştım:
    1.) Kingston HyperX KHX1600C9S3L/8G - 8GB RAM
    2.) Samsung SSD 850 EVO mSATA 250GB - SSD

    Bu cihazda Win 8.1 yüklü idi. Problemler başlayınca yazılımsaldır diyerek Win10'a geçtim. Tertemiz kurulum yaptım. Sistem SSD'de kurulu.
    Bilgisayar normal kullanımda

    Sorun şöyle:
    Öncelikle bilgisayar pili sorunsuz çalışıyor. Pilde ve minimum ayarlarda pili uzun süre kullanabiliyorum. Pilde sorun olduğunu düşünmüyorum.
    Aldığımdan beri prizde ve pili takılı kullanıyorum. Laptop normal kullanımda (internette gezerken, müzik dinlerken, film izlerken, v.s.) sorunsuz canavar gibi çalışıyor. Ancak sisteme biraz yüklendiğimde 3 türlü davranıyor:
    1.) Saniyeler içinde adaptör devre dışı kalıyor ve pile geçiyor. Tekrar adaptöre geçiyor ve tekrar pile geçiyor... Bu işlem defalarca tekrarlanıyor. Sürekli bunu yapınca da mevcutta açık olan program darboğaz tarzı bir şeye giriyor. Sanki sistem kendini korumak için kapatıyor gibi ya da yeterince elektrik çekemediği için kapanıyor gibi...
    2.) Pili çıkartıp sisteme yüklendiğimde bir süre sonra adaptör gücü kesiyor ve bilgisayar kapanıyor.
    3.) Ekran kartı GPU Clock ve Memory Clock değerleri dalgalanıyor ve düşük olarak sabitleniyor. GPU voltajı 0.8250'ye sabitleniyor. Oysa sistem tam performansta bu değerler 0.9xx'lere çıkarak performası sağlıyor.

    Çözüm olarak deneyip başarısız olduğum hususlar:
    1.) Sonradan taktığım parçaları çıkartıp tekrar denedim, sorun devam etti.
    2.) Ram'leri teker teker denedim sorun devam etti.
    3.) Tüm termal macunları temizledim ve tekrar sürdüm sorun devam etti.
    4.) Adaptörü bir tamirciye götürdüm, ölçtürdüm biçtirdim sağlam çıktı ama tamirci bana ısrarla "Bu adaptör üzerinde yazan 6.15 Amperi vermez" dedi. Sorun devam etti.
    5.) Tüm sürücüleri tertemiz bir sisteme tekrar kurdum, ilk sürücüleri kurdum internete dahi bağlamadan temiz formatla test ettim. Aynı sorun devam etti...
    6.) Bilgisayar parçalarını tek tek stres testine soktum. CPU sorunsuz çıkarken GPU testinde bu sorunları tekrar ettirdi. Yani ya kapandı ya saat hızları düştü.
    7.) Teknik servisle görüştüm, ekran kartı - adaptör - pil veya kablo sorunu olabilir dedi. Gönderin bakalım dedi ama göndermedim.
    8.) Isı değerleri normal seyrinde bu sorunlar yine yaşanıyor. Bir çok test programı ile ısı değerlerini kontrol ettim. Yine de önerdiğiniz biçimde test edip kaydedebilir ve burada paylaşabilirim.

    En basit bir oyunu oynarken bu can sıkıcı şeyler yaşanıyor. Bilgisayarda bir vektörel çizim yaparken canımdan bezdiriyor. O yüzden bu cihazı kullanamıyorum.

    Sorun nedir? Nasıl çözülmelidir? Öneri ve fikirlerinizi merak ediyorum.

    Şimdiden teşekkür ederim.







  • Konu hakkında yardım bekliyorum. Kimse yok mu...
  • yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla ekran kartı problemi gibi duruyor. vektörel çizim yada oyun dediğiniz zaten direk ekran kartına yük bindiren şeyler.
    belki ekran kartı yeterli gücü çekemediği için kendini kapatıyor olabilir. ekran kartına giden güç kablolarında bi sıkıntı olabilir, yada direk ekran kartının çiplerinde ve devrelerinde bir sıkıntı olabilir.

    yada gpu voltajını limitleyici biz özellik aktif olmuştur (böyle bir özellik var mı bilmiyorum ama tahmin yürütüyorum) o limite gelince kendini sabitleyip daha fazla güç çekemiyor olabilir. ekran kartının markasının programıyla gpu voltajını değiştirmeyi dene bir bakalım. ufak overclocklar yap yani, bakalım nasıl tepki verecek kart.
  • sno kullanıcısına yanıt
    Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.

    Ürün laptop. Dolayısı ile çok da müdahale şansım olmuyor. Ürünün hemen hemen tüm parçalarını çıkarttım, ancak klavye kısmına zarar vermekten korktuğum için tamamen anakartı dışarı çıkartamadım. Bu yüzden ekran kartının alt devrelerini hiç görmedim. Ya da güç girişinin bulunduğu kısımı içeriden görme şansım olmadı. Bunu belirteyim.

    Ekran kartına overclock yapmaktan ziyade voltaj değerleri ile oynamadan saat hızlarını değiştirmek sureti ile downclock yapıyorum. Düşürdüğüm değerler ile bazen sıkıntı çıkarmadan rahat rahat kullanıyorum, bazen de yine kart sapıtıyor.
    https://i.hizliresim.com/NFSTQL.png Şu ayarlarda kapanmadan kullanmam mümkün oluyor. Ama bazen bunlarda da sapıtıyor.

    Bahsettiğiniz limitleme kısmını ben de düşünüyorum. Çünkü şöyle anlatayım; bir oyun oynarken Gpu clock 135 Mhz - Memory Clock 405 Mhz'ye sabitliyor. Oyunu kapatıp vektörel çizime geçiyorum tekrar boost edip çalışıyor. Onu kapatıp oyuna geçtiğimde sorunsuz devam ediyor ancak yine bir süre sonra ya elektriği kesiyor ya da saat değerlerini düşürüyor.

    Bana nedense güç kaynaklı bir sorun gibi geliyor. Ekran kartı ile alakalı olduğunu çok düşünemiyorum. Hatta yeni tespit ettiğim bir şey, bilgisayarın güç girişindeki kablonun yakın kısımlarında aşırı ısınma oluyor. Fandan gelen ısıdan mıdır kablonun ark yapmasından mıdır çözemedim. Çok kolay bozulan bir kısım olmadığını biliyorum ama yine de açıp bakamadım.




  • Evet bende duruma göre downclock yaparak bir de kullanmayı dene diyecektim ki denemissin zaten.

    Evet son anlattıklarına gore de, güç kaynagiyla ilgili bir sıkıntı olabilir gerçekten. Onun üzerine gitmek lazım.
  • sno kullanıcısına yanıt
    Bir güç kaynağı konusunda güvenebileceğim bir tamirci yok. Şimdi araştırıyorum. MSI teknik ekibe mail attım ve orijinal adaptöre KDV dahil şunu söyledi:

    quote:


    İstemiş olduğunuz adaptör ve bataryası stoklarımızda bulunmamaktadır.

    Fiyatı adatör 110$+KDV’dir. Batarya 160$+KDV’dir

    Ortalama temin süresi 4 – 8 haftadır.


    Bilen bir tamirci bulursam ölçüm yaptırarak uygun bir adaptör ayarlamaya çalışacağım. Aynı zamanda güç girişlerini de bakıma sokmasını isteyeceğim.

    Bakalım ne olacak... Çözüme kavuşursam konuyu güncellerim.

    Konu hakkında bilgisi ve önerisi olan varsa belirtirse memnun olurum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.