Şimdi Ara

lastik yılı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
0
Favori
10.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar aracıma yeni lastik aldım. yalnız lastiğin üzerinde 2004 yazıyor. satıcıya sorduğumda 2004 yılının lastiğinin bi sakıncası var mı diye yok dedi zaten dedi ya depo da ya rafta duruyordu. eğer aracın üzerinde olsaydı 2004 senesinde bu yana ve az kullanılmış olsaydı, güneş, kullanımdan dolayı ısınma-soğuma göreceği için o zaman sorun olurdu dedi


    sizce ?



  • doğru söylemiş
  • bir lastiğin kanuni olarak raf ömrü 2 sene ,sizinki biraz bayat lastik sınıfına giryor,gerçi raf örünüde boş verin üretim tarihi 6 aylıkdan eski lastik almıycaksın,benim başıma gelmişti ondan söylüyorum siz daha km yapamadan lastiğiniz sertleşecek,lastikcinin umrundamı ha adama bayat dediğinde bide kızarlar sana
    quote:

    Orjinalden alıntı: tilt

    arkadaşlar aracıma yeni lastik aldım. yalnız lastiğin üzerinde 2004 yazıyor. satıcıya sorduğumda 2004 yılının lastiğinin bi sakıncası var mı diye yok dedi zaten dedi ya depo da ya rafta duruyordu. eğer aracın üzerinde olsaydı 2004 senesinde bu yana ve az kullanılmış olsaydı, güneş, kullanımdan dolayı ısınma-soğuma göreceği için o zaman sorun olurdu dedi


    sizce ?




  • Bende raf ömrü 2 yıl diye biliyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: erdemkaraman35

    bir lastiğin kanuni olarak raf ömrü 2 sene ,sizinki biraz bayat lastik sınıfına giryor,gerçi raf örünüde boş verin üretim tarihi 6 aylıkdan eski lastik almıycaksın,benim başıma gelmişti ondan söylüyorum siz daha km yapamadan lastiğiniz sertleşecek,lastikcinin umrundamı ha adama bayat dediğinde bide kızarlar sana



    Bir Lastiğin kanuni bir ömrü olmadığı gibi raf ömrüde 2 sene değildir.

    Paketli lastiklerde 5 yıl Açık lastiklerde 4 yıldır.

    2004 yılına ait bir lastik sorun teşkil eder mi? diye sorarsak, lastiğin kendisinden yada üretiminden kaynaklanan bir sorun teşkil etmez. Lastiğiniz kullandıkça üretim planlamasındaki performansını sunacaktır. Endişeniz olmasın. Ancak 2003 yılının ilk altı ayına ait ve öncesi lastikleri sorgulamak gerekir, takılmaz mı elbette takılır ancak, sunmuş olduğu hız sınıf limitini zorlamamak koşulu ile.




  • ben birdgestone turanza takdırdım ama nokian nrhi için sessiz diyorlar doğrumu?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tilt

    ben birdgestone turanza takdırdım ama nokian nrhi için sessiz diyorlar doğrumu?


    Nokian NRHi, Nokian'ın patentli sessizlik teknolojisinin başladığı ürün ve yerini yavaş yavaş sessizliğin daha da geliştirilmiş haliyle Nokian H 'a bırakıyor. Sadece sessizlik de değil açıkçası ıslak zeminde Nokian H ın dakikadaki su tahliye miktarı rekor olarak tescillenmek üzere 205/55R16 ebatlı bir Nokian H, 42litre/dakika gibi zoru başarmakta en yakın rakibi aynı ebatta 26 litre/dakika ile Michelin Pilot HP geliyor. (Bu rakamlar herhangi bir test sonucu değildir, bizzat firmaların ürün teknik bültenlerinden alınmadır.)

    Bridgestone Turanza derken sanırım ER 300 modelinden bahsediyor sunuz. ER300 içinde ses açısından rahatsız eder diyemeyiz ancak Nokian'ın teknoloji olarak ciddi bir ayırımı var.




  • benim stepne arabayla aynı tarihte üretilmiş. 98 haziran mı ağustosmu öle bişy lastiğin tarihi. 1 kere 5 sene önce köy yolunda 100 km civarı kullanılmış yağmurlu çamulu havada. Sonra temizlenip yerine konmuş öölee duruyo. Fabrikanın taktığı lastik P600. Geçen baktım havası 30.

    Kullanmam gerekse bu lastiği takıp kullanabilirmiym ki. Yama hasar tamir hiç bişy yok sıfır gibi dryo. Kullanmaya da korkuyaom. valla lastik de lazım hem de tipi de iyi. Bunun yanına bi tane daha alsak ikisi öne olurmu ki. yoksa can tehlikesi mi olur. ?
  • lastiğinizin raf ömrü dolmuş görünüyor yeni lastik alacaksanız 2 tane sıfır 2007 tarih üretimli almanız sizin lehinizedir.Stepneniz bağajda acil durumlar için durmasında zarar yok.
    Raf ömrü dolan lastik yenisiyle kıyaslandığında sertleşmiş durumdadır , görünüşte birşey yok görünür ancak panik fren durma mesefesi artacaktır.

    quote:

    Orjinalden alıntı: 1999 Siena 16 16V

    benim stepne arabayla aynı tarihte üretilmiş. 98 haziran mı ağustosmu öle bişy lastiğin tarihi. 1 kere 5 sene önce köy yolunda 100 km civarı kullanılmış yağmurlu çamulu havada. Sonra temizlenip yerine konmuş öölee duruyo. Fabrikanın taktığı lastik P600. Geçen baktım havası 30.

    Kullanmam gerekse bu lastiği takıp kullanabilirmiym ki. Yama hasar tamir hiç bişy yok sıfır gibi dryo. Kullanmaya da korkuyaom. valla lastik de lazım hem de tipi de iyi. Bunun yanına bi tane daha alsak ikisi öne olurmu ki. yoksa can tehlikesi mi olur. ?




  • her zaman yeni lastik alın ve takınız , eğer rafta hiç güneş görmemiş lastikler varsa 3-4 yıl beklemesi çok büyük bir zarar vermez.yani yüzdesel olarak birisi %100 ise hiç güneş görmemiş olan %80-90 dır.
    Güneş lastiğin en büyük düşmanıdır ozon resistansı diye bir olay var ,kimyasal bağları bozmaktadır.Yağmurun hiçbir zararı olmaz aksine içinde kum yoksa faydası bile vardır.

    genel itibariyle benim kanaatim 3 yaz geçirmiş lastik artık performansta %20-25 kayıp verecektir.bazen 3-5 cm nin bile önemli olduğu kaza anında bu önemli olabilecektir.Ama ben eski lastikler kullanılmaz kelimesini kesinlikle kullanmam ancak satıcı ile pazarlık edin rafta beklemiş lastikler için fiyatta indirim yapılmalıdır.Eski ile yeni aynı olmaz .
  • Evet yeni alırken tarihine mutlaka bakarım. Mesela öne 2 michelın almıştım aldığımda 4 hafta önce üretilmişlerdi. Önden çıkarıp arkaya taktığım briston lastikler baya eskidi. Bu haliyle kışın kayabilirler. 1,5--2 mm civarı dişleri kaldı. Şimdi yenilastik de bütce kaldırmıyor. Valla ne yapsam bilmyom.
  • lastik diş derinliği 1.6 mm altında lastik mutlaka değiştirilmelidir.Kalitesiz de olsa ucuz bir lastik böyle diş derinliği bitmiş lastikten kat ve kat daha iyi duruş sağlayacaktır.Bütçe kısıtlı ise en ucuz ama yeni bir lastik alarak yola devam edin.Unutmayın ki hem canınız hem araca binenlerin canı ,hem de aracınız bu lastikler sayesinde drumaktadır.Asla hata kabul etmeyen bir araç parçasıdır.Size ne zaman yarayacağı belli olmaz ,işinizi Allah'a bırakmayın derim.

    quote:

    Orjinalden alıntı: 1999 Siena 16 16V

    Evet yeni alırken tarihine mutlaka bakarım. Mesela öne 2 michelın almıştım aldığımda 4 hafta önce üretilmişlerdi. Önden çıkarıp arkaya taktığım briston lastikler baya eskidi. Bu haliyle kışın kayabilirler. 1,5--2 mm civarı dişleri kaldı. Şimdi yenilastik de bütce kaldırmıyor. Valla ne yapsam bilmyom.




  • Haklısınız buna bi çözüm bulmam lazım.
  • lastik ömrü 2 yılda deseler lastik şişik şekilde durmadığı için bir süre sonra oturma diye tabir edilen şekil bozukluğu oluşur.Buda yüksek hızlara çıkıldığında direksiyonda titreme yapar.Aynı olay 15 günde bir araç kullananlar içinde geçerlidir.Lastik hep aynı alan üzerinde durduğu için lastik şekli bozulur.Oyüzden siz siz olun taze lastik alın ve aracı en azından haftada 2 kere hareket ettirin.Lastik yılı lastiğin seri numarasından belli olur.
  • şişmemiş lastik için oturma yüzeyi problemi oluşur mu ben basınç altında şişik olan ve duran araçta olur diye biliyorum.
    quote:

    Orjinalden alıntı: frenky1903

    lastik ömrü 2 yılda deseler lastik şişik şekilde durmadığı için bir süre sonra oturma diye tabir edilen şekil bozukluğu oluşur.Buda yüksek hızlara çıkıldığında direksiyonda titreme yapar.Aynı olay 15 günde bir araç kullananlar içinde geçerlidir.Lastik hep aynı alan üzerinde durduğu için lastik şekli bozulur.Oyüzden siz siz olun taze lastik alın ve aracı en azından haftada 2 kere hareket ettirin.Lastik yılı lastiğin seri numarasından belli olur.
  • sayın vezir benim michelinler 2 yıllık, çatlak vs yok, dişler de derin.Kilometre 20bin oldu.Yıl olarak bu lastiklerin ömrü ne kadar olur acaba?
  • bana lastikçinin kendisi dedi yatmış lastik özelliğini yitirmeye başlamıştır diye ve daha ucuz olur diye artık ne kadar doğru söyledi onun vicdanına kalmış
  • Bende senesini dahi hatirlamadigim firestone F560 205/70/15 ebatli 4 lastik vardi.Geçen gun nette gezerken,bu lastiklerin vw tospacilar tarafindan arandigini gordum.Lastikler çok eski ama kullanilmamisdi.Açik arttirma sitesinde 200 euroya sattim.Inanilacak gibi degil.Bu lastikleri kaç kere çöpe atacaktim.Ama yasak.O yuzden benim garajda duruyordu.En azindan 20 senelik lastikler.Tospalarin orijinal lastikleriymis.Tabiki tuning tospalarin.Alan kisinin 1953 model tospasi var.Ona 1800 turbo motor takmis.Adam lastikleri gorunce gozleri sevinçten gozleri pirildiyordu
    Yani bazen hayat çeliskilerle dolu!!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2000watts -- 23 Ağustos 2007; 0:02:53 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    şişmemiş lastik için oturma yüzeyi problemi oluşur mu ben basınç altında şişik olan ve duran araçta olur diye biliyorum.
    quote:

    Orjinalden alıntı: frenky1903

    lastik ömrü 2 yılda deseler lastik şişik şekilde durmadığı için bir süre sonra oturma diye tabir edilen şekil bozukluğu oluşur.Buda yüksek hızlara çıkıldığında direksiyonda titreme yapar.Aynı olay 15 günde bir araç kullananlar içinde geçerlidir.Lastik hep aynı alan üzerinde durduğu için lastik şekli bozulur.Oyüzden siz siz olun taze lastik alın ve aracı en azından haftada 2 kere hareket ettirin.Lastik yılı lastiğin seri numarasından belli olur.




    doğru biliyorsunuz.

    Şişmemiş lastikte taban çökmesi olmaz. 15 gün ibaresi demekde pek doğru değil, 2-3 ay gibi bir zaman ve sonrası için Tubeless lastiklerde hava basınç kaybı olacağından, aracında ağırlığı ile taban çökmesi dediğimiz hasar meydana gelir.




  • aslında yıl olarak sabit bir değer demek yerine performansını gözlemk en etkili yöntemdir.Durma mesafesi bu eskimede en belirleyici faktördür.Bunu iyi sürücü iseniz hissedersiniz.Ancak kabaca 2009 kışına kadar kullanabilirsiniz gibi görünüyor.yapacağınız km kadar bu kilometreyi hangi ortamda yaptığınız önemlidir.Çakıllı asfalt denilen yol lastikleri normale göre 1.5 kat erken aşındırmaktadır.Bu yüzden km olarak yaptığınız yanında diş derinlğini ölçtürmenizde (kumpas ile) yarar bulunmaktadır.

    Ayrıca kaymak otoban asfaltında ani fren yapıldığında abs hemen devreye giriyorsa kaydırma ihtimali yükseleceği göz önüne alınarak lastik sertliğinin artmaya başlaması daha dikkati süüş yapılmasını gerektirmektedir.lastik sertliğpi soğuk havalarda yüzeyde iyice serleşerek durma mesafesinin uzamasına neden olmaktadır.
    quote:

    Orjinalden alıntı: barisdragon

    sayın vezir benim michelinler 2 yıllık, çatlak vs yok, dişler de derin.Kilometre 20bin oldu.Yıl olarak bu lastiklerin ömrü ne kadar olur acaba?




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.