Şimdi Ara

LED sürücüsünden inverter yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
171
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, elimde 12v 6.5A değerinde bir LED sürücüsü var ve projem gereği bununla bir inverter yapmam gerekiyor. Çok akım çeken değil bir LED ampul yaksa bile yeter. Takıldığım nokta yapacağım inverter devresinde bu LED sürücüsünün trafosunu kullanabilir miyim? Bu trafo 12v 6.5A güce sahip ve bir tarafında 6 diğer tarafında 4 tane ayağı var. Sanırım bu smps trafo olarak geçiyor. Yapacağım inverterter şemasını ve trafonun fotoğrafını paylaşacağım. Yardımcı olursanız sevinirim.

    LED sürücüsünden inverter yapımı


    LED sürücüsünden inverter yapımı

    Not: şemada gördüğünüz bütün devre elemanlarını sipariş etmiştim, bu yüzden bunlar ile bir inverter oluşturmam gerekli.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Size 12-0-12 volt klasik trafo lazım. Bu güç kaynağının üstündeki trafo bu iş için uygun mu bilmiyorum ama tahminimce uymaz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Başka şansım yok, bu trafoyu kullanarak elimdeki elemanlarla bir inverter yapmam lazım. Bir yolu yok mu acaba?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • umeyir1090 U kullanıcısına yanıt
    En iyi ihtimalle trafoya müdahele gerekir diye düşünüyorum.
    Sarımlar komple çözülüp tekrardan uygun tel çapı ve sarım sayısı oluşturulmalı. Veya bu trafoya uygun devre bulunabilirdi.

    Bu konuda daha bilgili üstadlar yorum yapacaktır. Hayırlı geceler.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yardımcı olabilecek kimse yok mu? En azından bana bu trafoyla yapabileceğim bir inverter şeması gösterebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umeyir1090 -- 9 Aralık 2023; 22:37:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilmediğiniz durum şudur, anlatayım.

    Sizin kullandığınız 12v 6A devredeki smps trafosu 40 bin hz ile çalışır. bu yüzden ufacık trafo 100w 300w güç verebiliyor.


    Sizin devre şemasındaki trafo ise eski tip büyük sac trafolardan, bende var 12v 4A sac trafo 8cm ye 8cm . 10A var oda 3 kg gelir. Bu trafolar ise 50 60 hz çalışır.


    ufak trafoya 50 60 hz verilmez çalışmaz.

    30 bin 40 bin hz gerekir. fakat bu seferde 230v çıkışı 50 60 hz olması gerekir. oda ayrı dava.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o trafonun yapısını bilmeden bir devre önermek mümkün değil. zaten smps tarzı bir devre ile uğraşmak her yönden zor olacak sizin için. en garantisi 2*12-220 veya bence 2*9-220 volt bir normal trafo alıp devreyi tamamlamak. smps devresi için baştan pwm entegresi ve mosfetler falan almak gerekecek o da masraf

  • LED sürücüsünden inverter yapımı

    Bunda klasik trafo olabilir mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • olur ama onun içindeki trafonun sekonderi tek sargılıdır yani orta uçlu değildir o yüzden olmaz

  • Eğer led lamba dışında başka bir cihazla denemeyeceklerse mümkün. 50Hz 220v volt yerine 100Khz 220v gibi bir değer elde edebilirsin.


    Sarı trafonun kalın sarımlarından eşit omaja sahip iki sarım bulup veya seri bağlayarak 12v girişi elde edersin. 4047 entegrenin 1-2-3 bacaklarına bağlı direnç ve kondansatörün değerleri ile oynayarak frekansı yükseltirsin. Sarı trafo yüksek frekans ister. Tabi sarım sayıları uygun değilse voltaj farklı çıkar. Bu durumda tam 220 istersen sarımları yeniden tasarlayıp sarman da gerekebilir.


    Sarı trafolu 220v inverterler çıkış kısmında bir kondansatöre DC voltajı depolar sonra FET ve depo bobinleri ile 50Hz çıkışı ayarlar. Yani sağdan soldan toplama malzemelerle böyle bir proje ayağa kaldırmak istersen el emeği baya baya artar.


    Tavsiyem, hurdacılardan eski UPS bulup trafosunu alman. Eski UPS lerin aküleri ölür, sürücü FET ler eskir, patlar ve çöpe atarlar. Trafo kısmı sağlam kalır.





  • Alıntı

    metni:
    led lamba dışında başka bir cihazla denemeyeceklerse mümkün

    yüksek frekans ve ac olarak çıkış verildiğinde, yükün bu frekansı işleyebilmesi lazım. Normal diyot ve köprü diyotlar yüksek frekansa cevap veremeyeceğinden, bu çıkışla çalışmaz.

  • umeyir1090 U kullanıcısına yanıt

    INverterin amacı zaten trafoyu değiştirmek, bu sebeple inverter yüksek frekansına göre empedansı ayarlı olan trafo yerine bu yüksek frekansta sac trafo kullanılamaz. Sac trafo çok daha ağırdır. İnverter devre yüksek frekans sayesinde trafo ağırlık gereğini azaltır.


    Ne yapabilirsiniz ?

    Piyasada satılan inverterlerde modifiye sinüs ve saf sinüs tanımları vardır ve modifiye sinüs olanları ucuzdur. Siz de bu mantık bişi denersiniz. Elde var olan bir invertere uydurulabilir mi ?


    Fikir olarak yazayım. Evvela elde var olan inverter ile 220Volt çıkış elde edilip geri beslemesi bu gerilimi ayarlayacak biçimde modifiye edilir. Sonra bu çıkış gerilimi uygunsa üzerindeki schottky diyot ile değilse uygun bir schotkky ile doğrultulup dc elde edilir. Bu dc 50Hzde anahtarlanırsa modifiye sinüs açısından denenebilir.


    50Hz de hem üst hem alt yani hem + hem - olarak ac yani alternatif olarak var olmalı. H bridge tarzı bir yapı ile bu denenebilir. Ancak H birdge sinyal varken bir alternansta sinyal yokken ikinci bir sinyal beklemeden diğer alternansta olacak biçimde kurgulanmalı.


    Peki 50Hz için 50kHzde çalışan bir sistem nasıl çalışsın ? Şöyle.4040 entegresinin clocku 50kHz sistemden tetiklettirilir ve bu entegrenin 2^10 yani 1024e bölen çıkışından geçirilip 48,82 -->49Hz elde edilir. Bununla H bridge sürülebilir. Farklı mantıklarla kullanmak için 4040 entegresinin 2 kat daha fazla 2 kat daha az frekans bölen ucundan çıkış alınabilir. İnverter frekansı farklıysa ona göre farklı uc kullanılır. Tabi inverter frekansını değiştirecek mantıktaysa çıkış da bozulur bunlar düşünülmeli.


    Ayrıca çıkış tetik sinyalinin bozulmasıyla çıkışa direk dc ya da karışık gerilim gidebilir ve bir takım cihazları bozablir.





  • Bu arada yazdıklarım hazır bir güç kaynağı üzerindeki mofiye mantığı içindir. 4047 ile hazır devre kurulacaksa, yani zaten 50Hz ile tetikleme ayarlanmışsa bu sac trafolar içindir. Toroid vb yüksek frekans trafosu değil.

  • Yardımlarınız için çok teşekkür ederim, duruma göre tekrar yardım isteyebilirim mazur görün🤗

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.