Şimdi Ara

Lenovo THINKPAD X220 (R9PTL08) FAN PROBLEMI - SORUNLAR ve SORULAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • BU KONUYU DAHA ÖNCE Donanım / Hardware >> Teknik Yardım BÖLÜMÜNE YAZMIŞTIM ANCAK CEVAP GELMEDİ VE MESAJI SİLEMEDİM VE BURAYA TAŞIYAMADIM O YÜZDEN TEKRAR YAZIYORUM (ESKİ POST:https://forum.donanimhaber.com/lenovo-thinkpad-x220-r9ptl08-fan-problemi-sorunlar-ve-sorular--145699429#145699429)

    Merhaba

    W10 Pro x64 - 120 GB SSD - 300 GB HDD - (Parmak izi okuyucusu ve kamerası olmayan model) - Model No: R9PTL08 - Ana Kart: 4291WUS - BIOS Sürümü: 1.46 (En güncel)

    X220 Model yukarıda özelliklerini yazdığım cihaz kullanıcısıyım. İki gün önce film izlerken görüntünün donduğunu fark ettim ve bilgisayar çok fazla ısınmıştı. Senelerdir yaşamadığım bir durumdu bu. Gerekli kontrolleri sağladıktan sonra anladım ki bilgisayar ilk açılışta fanı açıyor fakat daha sonra fan hiç bir şekilde açılmıyor. Program aracılığı ile işlemci sıcaklığımı kontrol ettiğimde 90-95 celcius civarıydı. Fanın açılmaması bir arıza olduğuna bu şekilde kanaat getirdim. Sonra yeniden sistem kurdum sistem kurarken de hiç bir şekilde fan açmadı. Daha sonra fanı söktüm temizledim tekrar taktım - ki zaten fazla kirli değildi, 6 ay önce temizlemiştim. Fakat hala fan sadece ilk açılışta çalışıyor sonra çalışmıyor. Sonra BIOS Sürümümü kontrol ettim 1.31 di. Güncel değildi. W10 ile daha önce güncellemeye çalışmıştım ancak mavi ekran aldığım için win7 kurdum (bu aşamada da fan çalışmadı) Bios sürümümü win7 üzerinden 1.46 ya yükselttim. Flash gerçekleştiği an fan açıldı, W10 usb belleğini taktım formata başladım fan bu esnada da hiç durmadı. Sistem kuruldu, güncellemeler yapıldı saatlerce bilgisayar kullanıldı ve işlemci ısındığında fan devreye giriyor ve herşey stabil çalışıyor. Yaklaşık 8-9 saat sonra fan yeniden durdu. Ve artık hiç bir koşulda fan ilk açılış dışında hiç çalışmıyor. Kapatıyorum bekliyorum tekrar güç veriyorum ancak power tuşuna bastığımda bir kaç saniye çalışıyor sonra duruyor. Fan arızalı olsa hiç çalışmaz diye tahmin ediyorum. Ya da bios güncelledikten sonra saatlerce stabil çalışmazdı. İki sorum olacak;

    1)Fan gerçekten arızalı mı? Fan arızalıysa rica ediyorum power tuşuna basıldığında neden fan çalışıyor bunun cevabını da verin lütfen araştırmaktan ve düşünmekten gerçekten yoruldum ve hiç yol kat edemedim. Yukarıda yazdım ama dikkat çekmek istediğim bir hususta BIOS güncellendikten sonra saatlerce fan stabil çalıştı. Sonra ne olduysa yine durdu. Sorun W10 dan desem WIN7 kurdum o arada da hiç çalışmadı. Sorun hem win7 de hem win10 da desek BIOS ekranında uzun süre bekledim işlemci ve bakır plaket dokunamayacağım kadar ısındı ancak BIOS ekranında dahi fan açmadı.

    2)X220 ye uygun Fan modellerini araştırırken genelde fanlar 4 pin (4 kablo var). Benim şu an anakartın üzerinde olan fanın soketi 4 pin fakat 3 kablo var. Fanın P/N kodu: 04W0435 ayrıca 5V 0.23A yazıyor. Ancak yedek parça olarak bulduğum fanlar 4 pin 5V ve 0.35A civarı ama nedense model numarası aynı (04W0435). Eğer fanın değişmesi gerekiyorsa benim 3 pinli 5V 0.23A yerine 4pinli 5V ve daha yüksek amper değeri olan bir fan taksam hiç bir işlem yapmadan montajdan sonra stabil çalışır mı?

    Umarım fazla karışık anlatmamışımdır. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.








  • Up up up
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.