Şimdi Ara

Linux Açık Yazılım Olduğu için Sizce Ne kadar Güvenli?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

Linux Açık Yazılım Olduğu için Sizce Ne kadar Güvenli?


(En Son Oy Tarihi: 6.3.2010)
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar böyle bir anket yaptım.Yanıtlarsanız Sevinirim.Linux Sizce Ne kadar Güvenlidir?Kullanmanızın Sebibi Nedir?



  • linux'ü programlama aracı (C, perl, php vb.) ve sunucu olarak (http, ftp, mail vs.) kullanıyorum, birtakım eksiklikleri olsa da, bilinçli kullanıldığında güven duyulabilecek en iyi sistemlerden biridir diyebilirim...
  • Eğer programcılıktan anlamııyosan ve önemli bir işyerine linux kuracaksan uzman yardımı ile en güvenli seçimdir
    Masaüstü kullanıcısı isen güvenlikte tek geçerim
  • Açık kaynak kodlu olması insanları nedense daha az güvenliymiş gibi düşünmeye itiyor.Sanki ,kullanıcıların , yazılımlara teknik servis sağlayacak , yani yazılımların arkasında ,dayanabilecekleri güçlü birer firma yokmuş gibi düşünmelerine sebep oluyor.Bu belki belli bir geçmişe kadar böyleydi ama artık büyük kuruluşlarda açık kaynak kodlu sistemlere desteklerini açık açık belirtiyorlar(Nowell,IBM ... vs. ) Tabi bu sadece Linux için geçerli değil.Diğer açık kaynaklı işletim sistemleri içinde geçerli.

    Halbuki durum , bu düşünülenin tam tersi...

    Siz,bol maaşlı 5 - 10 mühendisin/yazılım uzmanın "iş olduğu" için yazdıkları , bulunan 100 lerce açık için yılda 1 veya 2 kere yama çıkartılan bir işletim sistemine mi , yoksa ,tüm dünyada kodları herkesin görebileceği ve isterse kendine göre uyarlayabileceği, bulunan güvenlik açıklarının anında düzeltilip yamanabileceği ve bunu çoğunlukla içlerinden gelerek yani isteyerek yapan insanlardan oluşan bir topluluğun yazdığı bir işletim sistemine mi güvenirsiniz?

    Hem de bu işletim sisteminin farklı yapısından dolayı virüs, spy,trojan vs.
    gibi zarar vermek amacıyla yazılmış programlardan etkilenmediğini biliyorsanız..

    Her işletim sisteminin eksikleri vardır ,olacaktır.Ama Linux un eksik kalan kısmının güvenlik olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim.

    Bu arada hiç bir sistemin %100 güvenli olmadığını tekrar hatırlatmakta da yarar görüyorum.Burada sadece kıyaslama yapmak mümkün.

    Açıkçası , güvenlik sizin için ön plandaysa , Linux veya açık kaynak kodlu bir işletim sistemi kullanmak sizin ilk tercihiniz olmalı.Zaten güvenliğin "herşey olduğu " internet üzerinde 24 saat hizmet veren sunucuların kullandıkları işletim sistemlerine ve yazılımlarına bakarsanız , çoğunun tercihinin hangi yönde olduğunu görürsünüz.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: kültigin

    Eğer programcılıktan anlamııyosan

    Neden böyle düşünüyorsun ki windows tarafında hangi yazılımı geliştiriyorsan linuxte te geliştirebilirsin.Buna .Net aileside dahil.C# için Mono var mesala.Ha buarada Miguel de Icaza çok sevecen cana yakın bir insan.(kim diye merak edenler için ufak bir açıklama Gnome projesinin ve Mono kurucusu ayrıntılı bilgi google da )
    Under Ground sana katılıyorum.
  • Bir laf vardır: "Unix' i ne kadar güvenli yaparsan o kadar güvenlidir". Yani Unix' lerin güvenliği tamamen kullanıcısına bağlıdır. Ama GNU/Linux temelde normal bir kullanım da birçok işletim sisteminden daha güvenlidir.

    Sistemin genelde açık kaynak kodlu olması, olabilecek herhangi bir güvenlik açığının önceden görülüp kapatılması için büyük avantajdır.

    quote:


    Eğer programcılıktan anlamııyosan ve önemli bir işyerine linux kuracaksan uzman yardımı ile en güvenli seçimdir
    Masaüstü kullanıcısı isen güvenlikte tek geçerim

    Bu ne yahu? Aklınıza gelebilecek birçok programlama dili zaten Unix' te doğmuştur. Unix' te programcılığın alası yapılır. En iyi araçları Unix' te bulabilirsiniz. Hatta Unix' te programlama yaparken Windows gibi sistemlerin sizden neleri esirgediğini görüp Windows ile uygulama geliştirmeyi istememeye başlarsınız. Ama sakın "şu programlama dili ile Unix' te yapılabilenleri Windows' ta yapamazsınız" gibilerinden bir şey söyleme gafletinde bulunmayın. Ben söyledim ve ağzımın payını aldım da




  • quote:

    Orjinalden alıntı: kültigin

    Eğer programcılıktan anlamııyosan ve önemli bir işyerine linux kuracaksan uzman yardımı ile en güvenli seçimdir


    arkadaşlar zannediyorum arkadaşımız :
    Eğer programcılıktan anlamııyosan ve önemli bir işyerine linux kuracaksan uzman yardımı ile yap demek istemiş. yani linuxun programlama eksiğinden bahsetmemiş. yani ben öyle anlıyorum yada öyle anlamak istiyorum
  • @catalyst haklısın galiba.

    Kod yazarken yorum okuyunca böyle yanlış anlaşılabiliyor.

    @kültigin, kusura bakma yanlış anladıysam.
  • Konu linux sistemlerinin güvenliğinden açılmışken bazı siteler (symantec) win için online güvenlik testi yapıyor hangi portlar açık gibi şeyler soyluyor. Linux içinde online güvenlik kontrolü yapabileceğimiz bir site veya program varmı?
  • nmap, rkhunter gibi programlar mevcut.
  • port açıklıklarını "iptables "la kapatabiliyorsun bildiğim kadarıyla.UDP ve TCP leri yasaklıyor.Hatta istediğin ip i banlıyorsun.Gerekli detayları google da ve man sayfalarında bulabilirsiniz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: catalyst


    quote:

    Orjinalden alıntı: kültigin

    Eğer programcılıktan anlamııyosan ve önemli bir işyerine linux kuracaksan uzman yardımı ile en güvenli seçimdir


    arkadaşlar zannediyorum arkadaşımız :
    Eğer programcılıktan anlamııyosan ve önemli bir işyerine linux kuracaksan uzman yardımı ile yap demek istemiş. yani linuxun programlama eksiğinden bahsetmemiş. yani ben öyle anlıyorum yada öyle anlamak istiyorum

    Ya siz beni yanlış anlamışsınız ben linuxta programlama yapılmaz mı demişim öle düşünsem ödevlerimi linuxta yapmaya kasmam
    Linux, programlamayı öğrenmek isteyen insan için tek adrestir

    Arkadaş güvenlikle alakalı yorum istemiş bende yaptım demek istediğim; Eğer çok önemli bi iş yapıyosanız kullanacağınız sistem linux ta olsa uzman yardımı ile yapın ki gerçekten güvenli olsun... haksızmıyım windowza vereceğin parayı teknik yardıma ver gerçekten paranın karşılığını aldığını hisset,
    Zaten masaüstü kullanımda linuxun güvenilirliğitartışılmaz windowsa göre



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kültigin -- 7 Haziran 2005, 5:06:13 >




  • linux yapısı gereği çok kullanıcılı ve root olarak girmediğin sürece (bildiğim kadarıyla) SİSTEME hiç bir zarar verilemez. Belki kullanıcı dosyalarına zarar verilebilir ama sistem ayakta kalır. Linux açık sistem olduğu için bilmem ne yardım dosyasının sizi izleyen bir casus olma ihtimalide yok (xp'de böyle bir olay vardı). Bence linux son derece güvenli en azından açıklarında ve/veya hatalarında koduna kadar inip müdahale etme şansın var
  • böyle bir anket yapılması bile çok yanlış... " Linux Açık Yazılım Olduğu için Sizce Ne kadar Güvenli?" açık kodlu olmasının güvenlik açısından bir sakıncası mı var sanki ? insanlar ne olduğunu bilmedikleri şeylerden güvensiz şeklinde bahsederler. bu böyledir. içini görebildiğiniz nasıl programlandığını bildiğiniz bir programdan size nasıl zarar gelebilir ?

    anketin asıl başlığı şu şekilde olmalı

    " Windoz Kapalı Yazılım Olduğu için Sizce Ne kadar Güvenli?"
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.