Şimdi Ara

Linux İsletim sisteminin geleceği ve Windows Pazarı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.655
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Konu aslında belli arkadaşlar 5 yıldır Linux'u aktif olarak kullanmaktayım. Kişiselleştirme adına gerçekten mükemmel olanaklar sunduğunu söyleyebilirim, göze hitap eden bir arayüzü mevcut. Fakat program desteği az ve çeşitli emulatörler ile kurulan programlar yada oyunlar umut vermemekte. 5 yıldır kullanıyorum ve 5 yıldır sadece bellirli programların güncellemesi yapıldı. Arayüz haricinde özel bir program geliştirilemedi. Tabi bunda kullanıcı sayısının azlığı büyük etken. Windows pazarının büyük olması ve Satılan bilgisayarlarda birlikte verilmesi Linuxun boğazını daraltıyor. Bununla birlikte aslında empati yaparsak Linux windowsun veremediği neyi verebilir? Stabilite haricinde?
    Bazı arkadaşlar çıkıp savunacaklar doğru fakat empati yapamayacaklar. Ben bunları yazıyorum fakat içim yanıyor... Tek düze bir sisteme karşıyım Linux İşletim sistemini seviyorum fakat sonu yok bunun arkadaşlar zoru zoruna ilerliyoruz... Linux en iyi yanı sunucularıdır. Son kullanıcı için windows'dan fazlasını veremiyor? Sağlıcakla kalın...







  • Ah ah.. öyle bir istiyorum ki şu linux'ün Windows ile başa baş gitmesini.. herkesin bilmesini zevkle kullanmasını ve popüler olmasını.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olaya sadece Linux olarak bakmamalıyız. Bildiğimiz gibi Linux sadece bir çekirdektir, Linux'un yanında BSD, HURD ve benzeri açık kaynaklı çekirdekler de geliştirilmektedir. GNU olarak bahsedebileceğimiz proje ve felsefe bize tüm yazılımların açık kaynaklı ve herkes tarafından kullanılabilir, değiştirebilir, geliştirilebilir ve yeniden yayınlanabilir olması gerektiğini söyler, çünkü "bilgi" herkes tarafından öğrenilme hakkında sahip olmalıdır.

    Son kullanıcıya sunduğu avantaj/dezavantajlar bir yana bırakıldığında GNU (sadece GNU/Linux olarak bahsetmek açık kaynak dünyasına hakaret olur) dünyası bize sınırsız bir özgürlük ve öğrenme yolunu açık tutar. Windows, OS X ve benzeri kapalı kaynak/ya da bir kısmı açık kaynaklı olan yazılımlar insanların öğrenmesini kısıtladığı gibi, okullarda verilen eğitimleri de sadece belirli firmalara bağlı bir veya birden fazla platforma bağımlı kılıyor.
    İnsanlık olarak öngördüğümüz yeni teknolojilere kişi ve kurumlara bağlı kalmadan ulaşabilmeli, geliştirebilmeliyiz. Bu sebeptendir ki GNU dünyası bize performans, avantaj ve dezavantajdan daha önemli görülebilecek "özgürlüğü" vadettiği için kullanmaya devam edebiliriz.




  • Arka plana attığınız çok önemli bir değişken var, alışkanlık.
    Açık kaynak eskiden son kullanıcıyı o kadar düşünmezdi; yaptım, öğrenmek istiyorsan manuel'i oku diyorlardı.
    Windows kullanım kolaylığıyla birlikte insanların sempatisini kazandı. Oyununu iyi oynadı ve şu anda piyasanın lideri.
    Umarım özgür yazılım birgün hakettiğini alır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: etufan_cetin

    Olaya sadece Linux olarak bakmamalıyız. Bildiğimiz gibi Linux sadece bir çekirdektir, Linux'un yanında BSD, HURD ve benzeri açık kaynaklı çekirdekler de geliştirilmektedir. GNU olarak bahsedebileceğimiz proje ve felsefe bize tüm yazılımların açık kaynaklı ve herkes tarafından kullanılabilir, değiştirebilir, geliştirilebilir ve yeniden yayınlanabilir olması gerektiğini söyler, çünkü "bilgi" herkes tarafından öğrenilme hakkında sahip olmalıdır.

    Son kullanıcıya sunduğu avantaj/dezavantajlar bir yana bırakıldığında GNU (sadece GNU/Linux olarak bahsetmek açık kaynak dünyasına hakaret olur) dünyası bize sınırsız bir özgürlük ve öğrenme yolunu açık tutar. Windows, OS X ve benzeri kapalı kaynak/ya da bir kısmı açık kaynaklı olan yazılımlar insanların öğrenmesini kısıtladığı gibi, okullarda verilen eğitimleri de sadece belirli firmalara bağlı bir veya birden fazla platforma bağımlı kılıyor.
    İnsanlık olarak öngördüğümüz yeni teknolojilere kişi ve kurumlara bağlı kalmadan ulaşabilmeli, geliştirebilmeliyiz. Bu sebeptendir ki GNU dünyası bize performans, avantaj ve dezavantajdan daha önemli görülebilecek "özgürlüğü" vadettiği için kullanmaya devam edebiliriz.

    +1.

    Bilişim teknolojilerinin bu günlere gelmesinde açık kaynak kodlu yazılımların katkılarını saymaya kalksak sonu gelmez.




  • etufan_cetin kullanıcısına yanıt
    +1 Güzel özetlemişsiniz.

    Sırf Linux'un felsefesi beni kendine çekiyor.
  • Bana göre Linux dağıtımlarının bu kadar az kullanılmasını nedenleri şöyle:

    1 - PC deyince birçok kişinin aklına gelen sistem tartışmasız Windows. Bu olaya tarafsız bakmak lazım öncelikle. Dolayısıyla Windows'tan kopmak öyle kolay değil.

    2 - Birçok dağıtım bedava olduğundan "basit" hissi verebilir. Zira bu işler böyledir, talepler bu yönde olur genelde. Bunu ben uydurmuyorum yani biraz araştırırsanız doğru bir saptama olduğunu görürsünüz. Pahalı olana daha kaliteli gözüyle bakılır birçok kişi tarafından. Halbuki her zaman öyle olamayabiliyor. Yanlış bir bakış açısı.

    3 - Çoğu kullanıcı Linux sistemlerden bir haber. Özellikle PC'yi haftada bir açan birisine Linux veya Ubuntu vb. deseniz o ne diyecektir size.

    4 - Format atma, sistem yükleme ve özelleştirme konusunda birçok kişi maalesef bilgisiz. Windows'u kurmak için PC'yi servise götüren birisinden Linux dağıtımı kurup bir de üstüne özelleştirmesini beklemek anlamsız olur.

    5 - Her şeyden haberdar olan ancak Windows'un ona yeterli geldiği kişiler de var. Örneğin ben. Windows bana her işim için yeterli geliyor, Linux'u sadece bir macera olarak görüyorum. Ayrıca son aylarda Visual Studio ile uğraştığımdan Windows'a iyice bağlandım. Oyun konusu, eşsiz programlar da ayrı bir sayfada.

    6 - Linux dağıtımlarına ısınamayanlar var. Kendimden örnek vereyim, Ubuntu dışında hiçbir dağıtıma ısınamadım. Unity arayüzü dışındaki arayüzler hoşuma gitmiyor kesinlikle. KDE ise biraz hoşuma gidiyor Unity harici.

    7 - Oyun, yazılım, sürücü desteğinin kısıtlı olması ve dahası. Evet, Linux severlerin bir türlü kabullenemediği, daha doğrusu gündeme gelmesinden hoşnut olmadığı durumlardan birisi. Ancak maalesef bu bir gerçek. Linux dağıtımları Windows kadar destek almıyor. Başlıca nedenleri kullanım oranının az olması, birbirinden farklı yüzlerce dağıtım olması vb.

    Bu liste daha uzar da gider. Linux ile ilk tanışmam 2010'da Ubuntu 10.10 ile olmuştu. Sonrasında Fedora, SUSE, Pardus, Debian gibi sürümleri az da olsa denedim. Şahsi görüşüm Ubuntu dışındakilerin çok da iyi olmadığı yönünde. Artı olarak kimse kızmasın ama Windows'a göre hiçbir elle tutulur artısı yok bana göre Linux dağıtımlarının. Özelleştirme imkanı vb. var ancak çok uğraşmayı sevmiyorum. Artık PC de iyi olduğundan sanal kuruyorum, sorunsuz kullanıyorum neredeyse. Windows'u da seviyorum Ubuntu'yu da OS X'i de... Bundan daha güzeli olamaz bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bkaakco -- 27 Nisan 2014; 23:58:19 >




  • İlk kurdugum dağıtım 1997 yılında byte dergisinin verdiği efsane linuxtu. Arkadaşımın via cyrix 100 u xampta mp3 çalabipmişti, ki windowsta calmiyordu. 2000lerin başında bir arkadaşım ile gelecek linux satın alip kullanmaya başladım linuxu. Yani tam anlamiyla kullandim. Ardından redhat, mandrake,slackware derken bayağı kullandım. Hep dual bootla makinamdadır bu dağıtımlar.
    Linux hernekadar gui üzerinden hakim olsanızda aslında terminal çok kolaydır. 10 tane komut öğrenseniz aslında windowsta 2 komutla yapilacakiş için onlarca kere 5ıklamak zorunda kaldığınızı anlarsınız.
    Ayrıca linuxya windowsyan daha çok yazılım bulqbilirsiniz. Ve işe yaramayan yazılım yok gibidir. Windows üzerinde her programı legal kullansanız işe yarayan wçik kay
    nak azı yazılımlar dışında düzgün program olmadıgini fark edersiniz. zira o süper programların çogu crackle kullanılıyor windows da

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Az kişi olduğundan yakınmışsınız. Bence böyle devam etsin. Windows'un pazarı kadar büyük olsaydık windows'tan farkımız ne olucaktı ki. Ayrıca kredi kartı , banka hesapları ile çok uğraşan biri olarak içim çok rahat. Program yetersizliğini hiçbir zaman anlamadım. Nedenini bizim millete bağlıyorum.Program sıkıntısı yaşamadım. Bir ekran kartı driverları sorun yaşatıyor. Onu bile yapmam en fazla 1 günümü alır.Ayrıca bizim millet yatarak geçinmeden gurur duyan bir yanı olduğu için bizi uğraştırıyor kelimesi bana aşalağıcı geliyor.Hep duymuşsunuzdur bir işe girdim yatarak para alıyorum yok efendim bölüm çok kolay yatıyoruz paso falan filan uzar gider. Bari 2 adım bişiy yapta ufkun genişlesin. Bence linux bu kadar kişi için yeterde artar.
  • 1huso1 kullanıcısına yanıt
    Maalesef bu konuda haklısın. Benzer şeyleri yıllardır eğitim sistemimizde de yaşıyoruz. Belli bir yöntemin izlenilmesi gereken bir durumda, öğrencinin "Hocam, bunun kısa bi yolu yok mu?" sorusunun, hep benzer zihniyetteki insanların gelecekte de; "Kısa yoldan köşeyi dönmenin yolu yok mu?" sorusuna kadar gidiyor.
    "Neden"i veya "Nasıl"ı anlamak yerine "Next, next, next..." daha kolay geliyor.
    Bir zamanlar ülke olarak matematikte, fende olimpiyat şampiyonları yetiştirirken şimdilerde toplama, çıkarma yapmaktan üşenen insanlar yetiştiriyoruz.


    Düzeltme : İmla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oicero -- 28 Nisan 2014; 9:20:44 >
  • Windows'un devri bence bitmiştir.

    Sistem açılışı en yavaş.
    Sistem kapanışı en yavaş.
    Virüs çeken bir mıknatıs.
    En güvenliksiz işletim sistemi.
    En güvenliksiz tarayıcı sahibi.
    Bilgisayarı en çok zorlayan performans olarak en zayıf işletim sistemi.
    En çok kaynak tüketen, en çok arkaplan uygulaması çalışan sistemken üstüne anti spayware anti trojan, anti virüs programı. anlık internet güvenlik programı falan filan gibi acayip programları da kullannarak bilgisayarınızı kullanamaz hale getirerek kendi kendinizi çıldırttığınız en acayip işeltim sistemidir.
    İnternettten alışveriş, bankacılık işlemleri gibi işlemleri üstünden yapmak için aklınızı kaybetmiş olmanız gereken işletim sistemidir.
    Kendi standart programları pek bir halta yaramayan işletim sistemidir. En basiti media playeri kodek sorunlarıyla boğuşmanızı gerektirir. mesela tarayıcısı en çok eleştirilen tarayıcıdır.
    Acayip ücretler ödenen bir sistemdir. ücret ödediğiniz bir sistemin açıkları için anti virüs, anti spayware, optimizer, nero mero derken yine yine ücret ödersiniz. Sizi sömürmek için yaratılmıştır. Aslında Linux dağıtımlarında o ücret ödediğiniz yazılımların hepsinin özgür kullanım sağlayan ücretsiz muadilleri vardır.
    Ücret ödemek istemezsiniz cracklı program yüklersiniz. O cracklı programlarınız içinde mahremiyetinizi izleyen trojanların, spayların, virüslerin acayip acayip programların kurbanı olursunuz.
    Ödediğiniz ücretler daha programa para vermeden başlar. böyle acayip bir işletim sistemini çalıştırmak için acayip şekilde donanımı olan, acayip pahalı bir bilgisayara para vermekle yolunmaya başlarsınız örneğin
    Bu örnekleri daha çoğaltmak mümkündür. Böyle örneklerin bulunduğu bir işletim sistemini nasıl bu örneklerin bulunmadığı bir işletim sistemine üstün tutarsınız? Bu da bir acayiplik.

    Ben Linux Mint 16 Petra cinnamon masa üstünü kullanıyorum. Hemen hemen tüm tanıdığım dostlarımın bilgisayarına bu sistemi kurdum. İçlerinde şu anda windowsu kullanan yok. Normal insanlar olarak hiç biri bu windowsun yukarıda bahsettiğim acayipliklere katlanamıyorlar artık. Çatır çatır Linux'u kullanıyorlar.




  • Üye olduğum 2007'den yana ilk mesajımı yazmış oldum böylece.
  • Ah linux ah
  • Windows sistemlerin arkakapılarını da (backdoors) es geçmemek lazım. Başta amerikan istihbarat kurumlarının sisteme girişine olanak tanıyan arkakapılarla insan hakları evrensel bildirgesinde belirtildiği üzere özel hayatın gizliliği ilkesi ihlal edilerek insani suç işlenmektedir. Bu suça göz göre göre kayıtsız kalmak ve bu sistemleri kullanmaya devam etmek, sizide ister istemez onların işbirlikçisi haline getirir. Tıpkı yapılan bir haksızlık karşısında sessiz kalmak gibi.
  • Linux tek türeve dönmediği sürece bu şekilde sürünmmeye mahkumdur zamannda çok ubuntu kullandım fakat yazılım eksikliğinden ve temel kullanıcı için uygun olmamsından yakındım.
  • Aslında linux'un tek ihtiyacı oyun desteği
    .bu konuda da steamle büyük aşama kaydettiler.oyuncular linux'a geçerse donanım şirketleri mecburen linuxa destek verecektir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bundan 15 yil once linux,microsoft'un ciddi rakibi olarak gorulmekle birlikte onu tahtindan edecegine dair cesitli teoriler uzmanlar tarafindan dile getirilmisti. Hatta o zamanlar bilgisayar alsam hangi isletm sistemini kullanmayilim hangisi cop olur diye ergen dusuncelerimle savasmistim. Linux'tan korkmus gereksiz bile buldugumu dusundugum de olmustu. Iste zamanimiza bakiyoruz her sey ms'nin elinde yazilim oyun dunyasi yaptiklari isletim sistemine gore sekilleniyor. Ben linux'un hayatta kalmasini istemiyiorum aksine ms'ye hodri meydan desin onu old school'daki gibi gozu korkutsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olgi kullanıcısına yanıt
    Bill Gates baban, M$ kendi firman olsa windows'u bu kadar kollarmıydın merak ediyorum. Yahu M$ sizi ödeme manyağı yapıyor, bütün teknolojilerde tekel olmaya, elinizi kolunuzu bağlamaya çalışıyor. Bunları anlamak için IQ'nuzun 150 olmasına gerek yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: penguin

    Bill Gates baban, M$ kendi firman olsa windows'u bu kadar kollarmıydın merak ediyorum. Yahu M$ sizi ödeme manyağı yapıyor, bütün teknolojilerde tekel olmaya, elinizi kolunuzu bağlamaya çalışıyor. Bunları anlamak için IQ'nuzun 150 olmasına gerek yok.

    Sen anlama ozurlusun sanirim ben ms savunmuyorum arkadasin acmis oldugu konuyu aklima eski zamanlari getirdi. Kendimce bir yorum yaptim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Olgi


    quote:

    Orijinalden alıntı: penguin

    Bill Gates baban, M$ kendi firman olsa windows'u bu kadar kollarmıydın merak ediyorum. Yahu M$ sizi ödeme manyağı yapıyor, bütün teknolojilerde tekel olmaya, elinizi kolunuzu bağlamaya çalışıyor. Bunları anlamak için IQ'nuzun 150 olmasına gerek yok.

    Sen anlama ozurlusun sanirim ben ms savunmuyorum arkadasin acmis oldugu konuyu aklima eski zamanlari getirdi. Kendimce bir yorum yaptim.

    Mobilden atınca iyi anlaşılmıyor. Bir dahakine desktoptan at.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.