Şimdi Ara

LTE Broadcast Nedir? Hayatımıza Neler Katacak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
631
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Turkcell'in ilk olarak 27 Şubat 2016'da oynanan Fenerbahçe - Galatasaray Odeabank Türkiye Basketbol Ligi maçında denediği LTE Broadcast yayını ile bu kavram bir anda hayatımıza girmiş oldu. Benim de bu derbi maçı (Gerçekten güzel maçtı) sayesinde daha fazla bilgi sahibi olabildiğim bu yeni hizmet hakkında farklı kaynaklardan çeşitli araştırmalar yaptım. Turkcell'in denediği LTE Broadcast ile derbi maçını LG G3'ün son sürüme güncellenmiş telefonları ve mobil bir uygulaması ile sporseverler 4 farklı açıdan anlık olarak takip edebildiler. Bu anlık yayın sırasında uyumlu mobiz cihazlar kişisel mobil verilerini kullanmadan tamamen LTE Broadcast teknolojisinden yararlandılar.

    Turkcell CTO'su İlker Kuruöz derbi maçı öncesinde yaptığı açıklamalarda, LTE Broadcast teknolojisinin 2020 yılında 2 milar cihaz tarafından destekleneceği ve 14 milyar dolarlık bir ekonomi yaratacağından bahsetti. Bu tarz etkinlikler özelinde yine bu teknoloji hakkında ileride oyuncunun gözlüğüne veya formasına yerleştirilen kameralar ile bambaşka açılardan etkinliklere farklı bir boyut katılacağını da sözlerine ekledi. Peki LTE Broadcast sadece bu tarz maç etkinliklerinde mi kullanılacak yoksa hayatımıza katacağı bambaşka yenilikler de olacak mı? Bu sorunun ve LTE Broadcast Nedir?'in cevabını aşağıda daha detaylı olarak anlatacağım.

    LTE Broadcast Nedir?

     LTE Broadcast Nedir? Hayatımıza Neler Katacak?


    LTE Broadcast, belirli bir bölgeye aynı anda aynı içeriğin iletilmesini sağlayacak bir teknolojidir. Her bir kullanıcının ayrı ayrı Unicast adı verilen yöntemle şebekeye bağlanarak veri tüketmesinden farklı olarak hayatımza girecek. Unicast sisteminde her bir kullanıcı doğrudan şebeke üzerine bağlanarak ulaşmak istediği verilere erişebiliyor. Bu durumda, kalabalık ve yoğun veri tüketimi olan yerlerde veri akışını doğrudan olumsuz yönde etkiliyor. LTE Broadcast teknolojisi ile birlikte kişiler doğrudan şebekeye bağlanmak yerine, şebeke tarafından belirli bir bölgeye sunulan veri akışına bağlanarak istedikleri içeriklere erişebilecek. Basit bir şekilde örneklemek gerekirse bu teknoloji karasal televizyon yayıncılığı ile fazlasıyla benziyor.

    LTE Broadcast hizmeti belirli bir alana sunduğu mobil genişbant hizmeti ile bu alan içerisinde bulunan sınırsız sayıdaki kişiye aynı anda aynı içeriğin yüksek kalitede iletilmesine imkan verecek. Ayrıca LTE Broadcast teknolojisi ile bu hizmetin sağlandığı noktalardaki kullanıcılar kişisel mobil veri paketlerinden de harcamayacaklar.

    Nerelerde Görebiliriz?

     LTE Broadcast Nedir? Hayatımıza Neler Katacak?


    Bu teknolojinin ilerede M2M* (Machine to Machine) cihazlardan billboard’ların uzaktan güncellenmesinden yüksek kalite müzik yayınına, dijital dergi ve gazetelerin binlerce kişiye aynı anda gönderilmesinden radyo ve TV yayını yapılmasına, etkinlikler sırasında özel yayınlar yapılmasına hatta kamu yararına olan bilgilerin o bölgedeki herkese aynı anda ulaştırılmasına kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabilecek.

    Yani bu görsel ve yazıda yer alan yerlerden anlayabileceğiniz gibi bu teknolojiyi çok farklı noktalarda yakın zamanda görmemiz mümkün. Kişisel bir tahminde bulunarak özellikle AVM, hastahane, stadyumlar, sinema, tiyatro, konser alanları ve şehir merkezlerinde bu teknolojinin fazlasıyla kullanılabileceğini düşünüyorum.

    Ne zaman başlayacak?

    Bu yeni teknolojinin hayatımıza girmesi için öncelikle 1 Nisan'da geçilecek olan 4.5G altyapısına sahip olmamız gerekiyor. 1 Nisan'dan itibaren LTE Broadcast teknolojisi farklı yerlerde kullanılabilir olacak. Ancak henüz hiçbir telekom firmasının bu teknolojiyi tam olarak nasıl ve ne zaman kullanacağı netlik kazanmış görünmüyor. Şu ana kadar Türkiye'de Vodafone tarafından bir test ile 20 Mayıs 2015'de İstanbul Maslak'taki Vodafone Plaza'da ve Turkcell tarafından yazının başında da belirttiğim gibi 27 Şubat 2016'da derbi maçında denemeleri yapılan sistem daha sonrası için hayatımıza tam olarak ne zaman girecek hep birlikte göreceğiz.

    LTE Broadcast hizmetini sunabilmek için bu teknolojiye özel frekans ayırmak ve ayrılan frekansların da 4,5G iletişimini etkilememesi gerekiyor. Bu da demek oluyor ki 4.5G ihalesinde en fazla frekans genişliğini alan Turkcell bu teknolojide şu an itibari ile lider olma adına en büyük aday. Ancak Vodafone ve Türk Telekom'un da almış oldukları frekans genişlikleri bu hizmetin sunulmasına yetecek seviyede olduğunu da belirtmekte fayda var.

    Hangi cihazlarda kullanılacak?

    LTE Broadcast teknolojisini kullanabilmenizi için 4.5G LTE Advenced uyumlu bir telefona sahip olmanız gerekiyor. Snapdragon işlemcili telefonların büyük bir kısmında yer alan bu teknolojide telefonun modeline göre modem frekans farkları da ayrı bir etken olarak önümüze çıkıyor. Modem frekans özelliği cat4 ve üzeri olan telefon modellerinde LTE Broadcast teknolojisinden faydalanmak mümkün.

    Bir diğer detay ise telekom firmanızın 4.5G'de aldığı frekans aralığının ne kadarlık kısmını LTE Broadcast için ayıracağı olacak. Şu anda bu teknolojiyi en iyi şekilde kullanmak için Snapdragon işlemcili, cat6 modem frekansına sahip bir cihaz ile en üst seviyede frekans aralığı sunan telekom firmasından hizmet almanız gerekiyor.

    M2M Nedir?: Cihazların birbirleri ile kablosuz teknolojiyi kullanarak haberleşmesini sağlayan teknolojinin kısaltılmış adıdır.

    Kaynak: grizmoo.com







  • Teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet ben amerikada tecrübe etmiştim. Bayağı bir hizli, rahat video falan izlenebiliyor. Orada 3 yıla yakındır var LTE zaten, neredeyse 5g ye gececekler. Bakalım bizim operatörler nasıl bir çağır açacaklar bu konuda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biz 4G konusunda biraz geç kaldık doğrudur ama aşırı da geç kalmış sayılmayız. Özellikle 5G'ye daha hızlı bir geçiş sürecimiz oalcak muhtemelen. Bu da şu an için güzel bir haber. LTE Broadcast teknolojisi de gerçekten 4,5G'nin büyük nimentlerinden birisi. İnsanlarımız henüz 4,5G ile hayatımız nasıl değişecek pek fazla farkında değiller. Tüm operatörler sadece hızlar artacak diyor. Tamam da insanların istekleri sadece hızlarının artması değil, bu gibi yeni teknolojiler. Beni şu 4,5G geçiş sürecinde en çok heyecanlandıracan durum şu an için LTE Broadcast oldu açıkcası.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.