Şimdi Ara

M*KİNA MÜHENDİSLİĞİ DÜŞÜNENLERE ÇOK KAPSAMLI YARDIM KONUSU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
4
Favori
1.829
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar arkadaşlar,


    Bu konu aranızda m*kina mühendisliği düşünen garibanlara yardım amacıyla açılmıştır. Forumda ruhları gezinen farklı m*kina öğrencileri veya gazileri de yardımcı olabilir.


    Öncelikle bölümün ders kapsamına bakmak lazım.

    Dersler farklı anabilim dalına ayrılabilir. Bunlar:

    - Mekanik,

    - Termodinamik ve Isı Transferi,

    - İklimlendirme,

    - Konstrüksiyon,

    - Hidromekanik,

    - Enerji,

    - Kontrol,

    - Otomotiv,

    - İmalat,

    - Malzeme.


    Bunların bazıları birbirine çok yakındır. Örneğin mekanik, konstrüksiyon, kontrol, otomotiv ve termo-ısı, iklimlendirme, enerji ve otomotiv birbirlerine çok yakın anabilim dallarıdır. En geç 3. sınıfın ortasında hangisine daha çok yakın olduğunuza karar verip ona göre seçmeli derslerinizi ve stajlarınızı ayarlamanız gerekecektir. (Ben şahsen ısı alanına yöneldim. Hem derslerimi burdan seçtim, hem stajlarımı burda yaptım, hem bu alanda çalışıyorum ve yüksek lisansımı da bu alanda yapacağım.)


    Bunlar hakkında biraz detaya inecek olursak:


    - Mekanik:

    Statik ve dinamik ve biraz da mukavemet üzerine yoğunlaşmıştır. Lise mekaniğinin bayağı ilerletilmiş ve üst versiyonudur.


    - Termodinamik ve ısı transferi:

    Termodinamik; sıcaklık, basınç, hacim, entalpi, entropi, ekserji, verim gibi kavramlara bakan bilim dalıdır. Bunların birbiri ile bağlantısına ve birbirine göre değişimlerine bakar. Isı transferi ise sıcaklık değişimleri ile ısının bir maddeden başka maddelere ve vice versa geçişine bakar.


    - İklimlendirme:

    Termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği gibi derslerin havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemlerine uyarlanmış versiyonudur. Klima sektörü tamamen bu anabilim dalına bağlıdır.


    - Konstrüksiyon:

    Bence ısı transferi ile birlikte en baba anabilim dalıdır. Mukavemet, statik, m*kina elemanları, m*kina dinamiği gibi derslere bakar. Herhangi bir katı elemanın tasarımı bu alabilim dalından sorulur. Bol bol analiz yapılır. Bu analizler yorulma dayanımı, sehim, termal deformasyon gibi analizler olabilir.


    - Hidromekanik:

    Sıvıların hareketini ve bu hareketten en fazla verim veya ihtiyaç duyulan kuvvet nasıl karşılanır onunla ilgilenir. Akışkanlar mekaniği ve turbo m*kinalar gibi derslerin babasıdır.


    - Enerji:

    Hidromekaniğin sadece sıvılara değil, aynı zamanda gazlara ve katılara da uyarlanmış halidir. Enerji miktarını, verimi ve fiyatları optizimize etmekle yükümlüdür.


    - Kontrol:

    Bu anabilim dalı m*kinaya en uzak anabilim dalıdır. Elektronikçilere daha yakındır. Devrelerle, sensörlerle uğraşırlar.


    - Otomotiv:

    Bildiğiniz otomotiv işte. Arabadan tıra, kamyondan trene, greyderden beko-lodera kadar bütün motorlu araçlara bakar.


    - İmalat:

    Herhangi bir tasarımın gerçeğe geçirilmesinde rol oynar. Bana kalırsa en önemli anabilim dalıdır, çünkü imalatı yapılamayan hiçbir tasarımın değeri yoktur.


    - Malzeme:

    Önü açık ara en açık anabilim dalıdır. Dünyamızda gerçekleştirilemeyen bütün hayaller ve projeler malzeme sınırlarından dolayı gerçekleştirilemez. Kısacası malzeme her zaman bottleneck oluşturur.



    Ders kapsamına baktığımıza göre iş imkanlarına bakabiliriz. M*kinacılar çok farklı alanlarda kendi işiyle uğraşabilirler. Bunlar örneğin:


    - Savunma sanayi (SS),

    - Otomotiv sektörü,

    - Enerji sektörü,

    - İmalat sektörü,

    - Beyaz eşya sektörü gibi sektörler olabilir. Bu sektörlere örnek verelim:


    - Savunma sanayi (SS):

    Aselsan, Roketsan, TAİ, Havelsan, Baykar gibi şirketler örnek verilebilir. Piyasada açık ara en yüksek başlangıç maaşını veren şirketlerdir. Yoruculardır fakat TR şartlarında hakkını en çok veren şirketlerdir.


    - Otomotiv sektörü:

    Otosan, Otokar, Tofaş, TOGG, Karsan, Temsa, Hidromek gibi şirketler örnek verilebilir. Görüldüğü üzere hepsi araba değil, aynı zamanda otobüs, tır, kamyon ve iş m*kinaları şirketleri de vardır. SS haricinde en çok maaş buralardadır.


    - Enerji sektörü:

    Tüpraş, Sabancı, Zorlu Enerji gibi şirketler örnek verilebilir. Bu şirketler gazdan kömüre, jeotermal sistemlerden barajlara kadar çok geniş bir alana bakar. Maaşları otomotivten daha düşüktür ve yoruculardır.


    - İmalat sektörü:

    Belli bazı şirketlere parça üretmekle yükümlüdür. Uzak durulması gereken, adam s*ken para vermeyen şirketlerdir. Bildiğiniz taşeron şirketlerdir işte.


    - Beyaz eşya sektörü:

    Arçelik, Vestel, Bosch gibi şirketlerdir. Tahmin edildiği üzere beyaz eşya tasarımı ve üretiminden sorumludurlar. İşte kafa çok rahattır çünkü inovasyon düşüktür, malzeme masrafından kısmak en çok önem verilen konulardır. Maaşları idare eder.



    Şimdi ise asıl en önemli bölüme geçelim: bölümün ta kendisine. Bu bölümü nerede okuduğunuza göre çok değişir. Örneğin ODTÜ, İTÜ, YTÜ gibi teknik üniversitelerde okuyacaksanız ruhunuzu şimdiden teslim edin ve hocalara biat edin. Kaba etiniz paramparça edilecek. Kaldığınız ders sayısını dahi hatırlamayacaksınız. Sabahlara kadar ödev yapıp ders çalışacaksınız. 4 senede bitirebilirsiniz fakat bu sebepten dolayı ortalamanız düşecektir ve öğrencilik hayatından bişey anlamayacaksınız. Ancak mezun olduktan sonra eğer yabancı diliniz de iyiyse ve şansınız yaver giderse istediğiniz sektörde çalışabilirsiniz. Yurt dışı imkanlarınız da çok iyi olacak. Herşey tecrübeden, girişkenlikten ve yabancı dilden geçer.


    Kısacası pişman olacaksanız bu bölümü yazmayın. Sadece istiyorsanız yazın. Bölüm bittikten sonra ise daha rahat edeceksiniz onun garantisini verebilirim.



    - Kendi tecrübelerime göre bu bölüm hangi okullarda okunur?


    Eğer ben teknik açıdan süper olmak istiyorum, girdiğim şirkette teknik açıdan çok başarılı olmak istiyorum derseniz teknik üniversiteleri tercih edin. Bu okullarda teorik eğitim ağır basar ve teknik olmayan okullara kıyasla çok daha fazla teorik bilginiz olur. Stajlarda ve part-time tarzı işlerde de teorik bilginizi pratik bilgiyle taçlandırabilirsiniz. AR-GE alanında çalışacan mühendislerin çok büyük bir kısmı ODTÜ, İTÜ veya YTÜ mezunudur (Hacettepe, Boğaziçi, Gazi gibi okullardan mezunlar da vardır fakat daha nadirdir).

    Eğer ben teorik bilgi yerine daha fazla sosyal yeteneklerimi geliştirmek istiyorum derseniz Hacettepe, Boğaziçi, Ankara, İstanbul gibi okullarda okuyabilirsiniz. Fakat bu teknik okullardan mezun olup da sosyal olamazsınız anlamına gelmez. Örneğin ODTÜ gayet de sosyalleşebileceğiniz bir ortama sahip.


    Bir m*kina mühendisliği tier list oluşturacak olursak: (Bu tier ilk duruma göre, yani teknik bilgiye göre yapılmıştır)


    SS - ODTÜ, İTÜ

    S - YTÜ

    A - Boğaziçi, Hacettepe, Gazi

    B - Ankara, İstanbul vs.


    Boğaziçi'nin A olmasının sebebi müfredatıdır. İnceleyenler dediğimi anlayacaktır.


    Sorularınızı cevaplayabilirim. Konuyu bol bol uplayalım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lapsekili_Big_Smoke -- 23 Haziran 2023; 20:29:48 >







  • Hocam metalurji ve malzeme mühendisliği sanayi şehirlerinde okunur mu sizce? Malzeme için önü en açık anabilim dalı olduğunu söylediğiniz için soruyorum
  • okunur fakat hangi okulda okuyacağına bağlı. malzeme çok fazla lab imkanı ve lab bütçesi gerektiren bir alandır. labı olmayan yerde malzeme asla ve asla okunmaz.

  • Hocam çizim yeteneği b*k gibi olan bir insan sizce üzerinde çalışırsa teknik çizim yapmayı becerebilir mi ikinci sorum da boğaziçinde okumuş teknik bilgisi az olan bir insan yüksek lisansla bu açığı kapatabilir mi

  • Bir de hocam mühendislik seçersem 25 yaşında mezun olucam(en iyi ihtimalle) bu yaş çok büyük bir sorun yaratır mı
  • randyrhoads7 R kullanıcısına yanıt

    1) teknik çizimle resim çizmenin alakası yok, zaten elde çizeceksen cetvelle gönyeyle çizeceksin.


    2) fazlasıyla kapatır hatta baya bi önüne geçer.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-41BED947F

    Bir de hocam mühendislik seçersem 25 yaşında mezun olucam(en iyi ihtimalle) bu yaş çok büyük bir sorun yaratır mı

    biraz sorun yaratabilir fakat çok büyük bir sorun yaratmaz

  • elinize sağlık hocam, güzel olmuş.  

  • M*kinanin sansurlenmesi cok isabetli olmus, evde coluk cocuk var korkucaklardi az daha
  • Lapsekili_Big_Smoke kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler

  • 1) çıkarmaz bence, zaten istemesen de öğreniyorsun bölümde.

    2) kolayca mı olur bilemem ama girebilir. yüzlerce örneği var.

  • İngilizce ile tam olarak ne yapıyorlar, fabrikalarda mühendislerin hepsi akıcı İngilizce konuşabiliyor mu? Yoksa sadece kaynak taramak için mi kullanıyorlar?
  • 1) her şirketin kalifiye mühendis ihtiyacı var. özellikle 2023 yılında herkes yurtdışına gittiği için çok fazla eksik var.

    2) hangi alanda çalıştığın, yaptığın işler, mezun olduğun okul, yüksek falan yaptın mı, yabancı dil, iletişim becerilerin, etc.

  • alpereNN7 kullanıcısına yanıt

    herkes akıcı konuşamıyor tabii ki. ama konuşanlar var.

  • İlk staj için İstanbul’da önerebileceğin şirket var mı? Bölüm derecem var, dayım yok
  • pandie kullanıcısına yanıt

    hangi alandasın? anadolu mu avrupa mı? ona göre.

  • Lapsekili_Big_Smoke kullanıcısına yanıt

    Avrupa

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lapsekili_Big_Smoke

    herkes akıcı konuşamıyor tabii ki. ama konuşanlar var.

    benim sorum ingilizce ile tam olarak ne yapıyorlar bunu merak ediyorum

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.