Şimdi Ara

maaşlara dolar oranında zam yapılsa ne olur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
912
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar cahilliğimden soruyorum. devlet asgari maaşı ve gider fiyatlandırmaları dolara entegre etse ne olur? mesela diyelim 1 sene önce dolar 1 tl iken ithal edilen a malı 100 tl. b marka telefon 1000 tl. c marka araba 10.000 tl. asgari ücret 1000 tl. benzin 1 tl. krizden sonra dolar 2 tl olunca a malı 200 tl, b telefonu 2000 tl, c marka araba 20.000 tl benzin ise 2 tl oluyor. ama asgari ücret 1000 tl de kalıyor. satın alım gücü yarıya iniyor. devlet dolar 1 tl iken 1000 tl lik telefondan %18 kdv alıyor. yani 180 tl. fiyatı 2000 tl ye çıkınca aldığı vergi 360 tl ye yükseliyor. yani devletin gelirleri dolaylı olarak artıyor. bu durumda asgari ücrete dolar bazında zam yapılsa halk zamlardan etkilenmez diye düşünüyorum. şimdi diyeceksiniz ki devlet o zam yapacağı ücreti nereden bulacak. devletin gelir kaynağı vergiler. vergilerde malın bedeli üzerinden hesaplanıyor. zamlı fiyatlardan alınan vergiler önceki oranlara göre daha yüksek olacaktır. ithal olmayan ürünlerde dolarla alınmamasına rağmen dolar oranında zamlanacak. bu şekilde özel sektörde çalışanların maaşını dolar bazında zam yapacak. sonuç şu. dolar arttı. ithal ürünler otomatikmen fiyatı arttı. yerli ürünlerde dolar oranında zam yapıldı. maaşlar dolar oranında zamlandı. bu olabilir mi acaba. mantıksız yönü varmıdır?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • O zaman dolar ile maas vermek zorunda kalir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • alım gücümüz sürekli aynı olur süper olur.

    her ay 5 kilo et alabiliyorsak bir sonraki ay 4e 3e düşmez
  • ozaman isletme sahipleri zammi yapani cok dover..dinlenip dinlenip dover

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,

    Elimden geldigince cevap vermeye calisayim. Insanlarin oldugu gibi devletlerinde bir butcesi, gelir-gider dengesi var. Turkiye Cumhuriyeti'nin butcesi, gelir ve giderleri de Turk Lirasi uzerinden.

    Devletin ayda 1000 birim geliri var diyelim, devlet memurlarina ( ozel sektor icin de sirketler olarak dusunebilirsiniz bunu ) bunun 500 tl'sini maas olarak oduyor diye farzedelim. Eger 1 tl = 1 dolar oludugunu varsayarsak en basta hersey iyi guzel. Devaluasyon oldu ve 2 tl = 1 dolar oldu diyelim. Bu durumda devletin maaslari iki katina cikartip 1000 tl'sini maas olarak verirse geriye kalan giderler icin ne yapacak? Geliri ayda 1000 tl sonucta. Bu durumda ya gelirini arttiracak devlet ( ihracat, ki devaluasyonda amac ihracati arttirmaktir ) ya da para basacak. Para basmasi durumunda ise yine ticaretin bir numarasi kurali olan arz/talep dengesi yuzunden kimse tl almak istemedigi halde ( talep ) arz arttigi ( para basimi ) icin tl'nin degeri bu sefer yine degisip 3tl = 1 dolar olacaktir. Bu dongu de boyle surup gider.




  • Doların artışına göre tl'de maaşlara zam yapma tl'nin değer kaybını hızlandırır ve enflasyonu tetikler. Bunun yerine benzine,mazota,suya elektriğe zam yapmayıp tl'nin dolar karşısında toparlanmasını beklemek daha mantıklıdır. Düşük Türk lirası sadece bize zarar vermez. Aynı şekilde diğer ülkelere de zarar verecektir. Bu kur gerçekçi değildir. Emin olun bu kur düşecektir.
  • retrocr kullanıcısına yanıt
    Dolar bazlı verirse

    Asgari ücret 2000 oldu diyelim firmalarda ürünlere zam yapar çünkü işçi çalıştırıyorlar bide devlette bunu ödemek adına ya vergi toplicak yada para bassak
    Para basdık diyelim yine düşer para değeri taaki parayı bastığımız kağıt paradan değerli olana kadar sonra boku yedik
    Yurtdışına gelince sen asgari ücreti dolar bazlı yaptın diye yabancı yatırımcı gelmeyebili ayrıca yurtdışı bizden tl değil dolar ister zarar etmemek için
    Kimsede tl alıp dolar vermez bunlar dolar bazlı yapıyor batarlar diye ve batarıZ

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • mantıklı olan enflasyona göre yapılması

    ekonomi dolara endeksli değil sadece ,



    cebimize yansıyan kısmı enflasyon

    enflasyon ne kadar doğru ne kadar yanlış , bu ayrı bir tartışma konusu
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.