Şimdi Ara

macbook air m1 8gb mi 16 gb mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
1
Favori
5.079
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Lucius24 L kullanıcısına yanıt

    ya hu muhterem kardeşim, çok acık değil mi ben bunu bunu yapacağım demişim, cihaz bu işleri yapıyor mu? evet. ben de demişim ki bu cihaz bu işleri 8 ile yaparsa 8 alacağım yapamaz ise 16 yapmayı düşünüyorum demişim. hala da tavsiye o şu bu yapmayın lütfen. lenovo cihazı sadece siz biliyordunuz zaten,elimin altında iki tane thinkpad var zaten. mesele o değil.

  • lord3 kullanıcısına yanıt

    bak hala anlamiyorsun.. guzel kardesim o zaman git apple bolumune konu olustur.. burada neden soruyorsun


    bu cihazlar programlama icin tercih edilmiyor zaten yani m1 islemciler.. cunku yazilim gelistirmek icin x86 kadar araclarla uyumlu degiller.. bunlar ilk ciktiginda boyleydi sonradan biraz daha yol alinmis olabilir ancak bence x86 bu is icin en iyisidir..

    yani x86 ve windows linux tercih edilir.. mevzu 8 gb 16 gb farkiysa bak forumda macbook kismi var orada sorman gerekirdi.. ustelik ben sana 8 gb m1'in yetersiz oldugunu da yazdim.. cunku paylasimli ekran karti icin 1 - 1,5 gb kadar kullaniyor..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 28 Ekim 2022; 15:16:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lucius24 L kullanıcısına yanıt
    
    Uzun dönemli Mac mini kullanıcısıyım. 2014 gibi Mac mini'lerde RAM anakarta lehimli çıktı sanırım. Laptop'ta anakarta RAM için, Laptoptur incedir, yer dardır "hadi olabilir" diyelim, ancak Mac mini gibi büyük kasanın içinde öyle bir gerekçe yok. Amaç belli ki kullanıcıya kilitlemek. Sonra SSD'ler de anakarta lehimlenmeye başlandı. Mac mininin içi çakma uzakdoğu ürünleri gibi görünmeye başladı. Madem içi bomboş kasayı küçült değil mi, yok aynı kasa. M1 Mac mini'ye gelene dek Apple zaten bayağı cozutmuştu. Amerika'daki die-hard Apple fanboy'lar bile yakınmaya başlamış, Apple'ı bıraktım Dell'e Lenovo'ya geçtim diyen bi çok blogpost çıkmaya başlamıştı. Apple 2000'lerdeki kullanıcılarını yitirip yerine yeni kullanıcılar gelmeye başlamış olmalıydı. Bu yeni kullanıcılar Apple'ın adına logosuna, havasına kendini kaptırmıştır, bu oyunlarını onaylayabilir ancak. Kazık fiyatlar onlar için bir prestij öğesi olmalı. Ekonominin kuralıdır. Kullanıcı prestij gördü mü her türlü kazık fiyatı öder, Apple bu oyunu da oynuyor olmalı. 2000'lerde de Apple fiyatları yüksekti ancak ürünler de yüksek fiyata göre çok iyiydi. Herkesin kendisine göre iyi tanımı var, doğal olarak. Şu konuya bir bakın, "yazılım için MacBook Pro M2 önerir misiniz" diye soruyor biri. Ben önermem dedim. Biri bu yorumuma kızıp M1'i yere göğe koyamayıp göklere çıkartarak " MacOS'ların UNIX tabanlı olması yazılımcılar için +++ bir nes" diyerek M1 ile Unix'i bağdaştırmış! Çok tartışmaya da girmek istemiyorum. Böyle kişilerle tartışma kazanmak da istemiyorum. Yine uzun uzun yazmış, yanıtlamadım, bakın konu burada:

    https://forum.donanimhaber.com/macbook-yazilim--154083739

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tuğkan-0153 kullanıcısına yanıt

    Yani Apple'ın bütün olayı zaten adam kazıklamaktır.. Mesela Mojave'den daha ileri Mac OS sürümlerinde, font smoothing Apple tarafından kaldırıldı.. Maksat, M1 Macbook ya da M1 Mac Mini'den harici ekrana alınan cıkıs, 1080 p ve 2 k PC monitorlerinde cöp gözüksün, millet monitor upgrade etme olayına da yönelsin, hazır upgrade etmisken de, o lüzumsuz xdr displaylerden belki satın alsın falan olayı..


    Hatta bilerek öylesine igrenc gözükmeye ayarlamıslar ki, 1080 p monitorde Windows jilet gibi keskin gözükürken ve Windows her sekil monitorde 1080 p, 2 k 4 k muhtesem scale edebilirken ve windows clear type sayesinde fontlar oldukca keskin gözükebilirken, düsük cözünürlüklü monitorlerde Mac OS kullanılırken, göz gözü görmüyor.. Bunu tamamen yazılımdan bilerek böyle yapmıslar.. Maksat apple monitor dısında bir monitor kullanımını igrenc bir deneyim haline dönüstürmek.. Hatta bu yeni Mac OS sürümleri, 4 k'da bile xdr displaydeki gibi gözükmüyor.. Cünkü kendi pazarladıkları monitor 5 k ve optimizasyonu da buna göre yapmıslar.. scale olayından problem cıkıyor ve font smoothing zaten yok.. Özellikle 1080 p ve 2 k olayında söyledigimi tahayyül edebilmek icin mutlaka M1'de 1080 p ya da 2 k kullanmak gerekir anlatılmaz yasanır diyorum.. macbook air m1 8gb mi 16 gb mi? 


    Yani bilgisayarın parcalarını anakarta lehimleme olayı, hatta 1 adet cep telefonu anakartına benzeyen gubidik bir seyi, bilgisayar olarak kaktırma durumları söyle dursun, milleti kerizlemek icin yeni seytanlıklar da düsünüyorlar artık..


    O verdiginiz linkteki eleman ve ona benzer tiplerden son yıllarda cok türedi.. Eskiden Isheepler bu programlama falan gibi konularda fazla dolasmazlardı.. Genellikle photoshopcı ve renderci dedigimiz kesimden olusurlardı.. Ancak dikkat ediyorum, son zamanlarda, böyle bir garip tipler türediler bunlar diyorlar ki, Mac bilgisayar alıyoruz, bunda Unix var Unix programcının dostudur.. Bu sacma seye bir de dayanak olusturmak icin, efendim dünyadaki programcıların büyük bir bölümü Mac OS kullanıyor, Apple programcı bilgisayarıdır diyorlar..


    Böyle bir sacmalıgı nereden duydular ve bu nasıl yayıldı bilmiyorum ancak veriler bunun tersini söylüyor.. Windows her alanda oldugu gibi burada da önde ve bunun ardından Linux geliyor.. Mac OS programlamada kullanılan ücüncü isletim sistemi..



    https://www.statista.com/statistics/869211/worldwide-software-development-operating-system/



    Ayrıca programcı dediğimiz adam Unix kullanmak istiyorsa yok desktop söyleymis, yok böyleymis, yok Unix kullanımı PC'lerde kullanıcı dostu değilmis falan dinlemez..


    Yükler BSD'sini devam eder.. Mac OS isletim sistemi de secebilir o da keyfe keder bir olay fakat icraat yapacak adam oturur her isletim sisteminde yapar.. Bunlar bu snob denen tiplerin yeni modelleri kesinlikle.. Böyle bir artizlikler böyle bir bilmislikler renderci yine bunlardan iyidir fakat bunlar ayrı model.. bunlara tamam diyip gecmek gerekir zaten de elemanın mesajına cevap vermemissiniz..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 28 Ekim 2022; 22:27:3 >




  • Hocam sizin de söylediginiz gibi eski apple ürünlerinde de fiyatlar yüksekti.. Fakat donanım ödenen yüksek fiyata göre her zaman yine düsük olurdu.. Yani basit mantıkla, imac'de I5 varsa o paraya I7 bilgisayar toplanabiliyordu tabii apple bilgisayarda kompakt tasarım, kasasız bilgisayar, laptop dersek, malzeme kalitesi falan öne cıkıyordu..


    Simdilerde cep telefonu anakartından olusan o bilgisayar gibi seylere para verilmez.. Hele ki yazılım alanında hic kullanılmaz.. Kesinlikle tavsiye etmem.. 14 K'ya mac mini al adam gibi görüntü alabilmek icin 50 k'ya bir de apple monitor alırsın.. Imac desen zaten 1 karıs cene var atarım kasayı yere incecik PC monitoru 20 ceker renkli menkli cin malı bilgisayar gibi zaten..


    Macbook desen, koca kasanın icinde cep telefonu anakartı.. Ram yükseltilmez SSD yükseltilmez.. Eleman sizin verdiginiz linkteki konuda demis laptop bilgisayarda sürekli upgrade mi yapılıyor.. Mantığa gel.. Tam Isheep gercekten.. Sürekli yükseltmiyoruz sadece üreticiye 4000 TL fark vermek yerine alır almaz kafamıza göre 30 dolara ram alıp yükseltiyoruz.. macbook air m1 8gb mi 16 gb mi? 


    Mac OS desen olmus IOS ve gereksiz uygulama cöplüğü.. Bu durumda en mantıklı olay windows pc.. unix isteyene BSD isletim sistemidir.. Linux de olabilir tabii.. Tercih meselesidir.. Baktın desktop Mac OS gibi janjanlı değil tema yaparsın olmuyorsa gnome'u kaynak kodlarından degistirip kendilerine göre forklasınlar programcı değil mi bunlar..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 28 Ekim 2022; 22:44:34 >




  • Lucius24 L kullanıcısına yanıt
    
    Apple monitör alanında da cozuttu. 27" Studio Display 34bin TL'den başlıyor. Öncamı nano-texture glass olursa 39bin TL. Ancak esas sorun, güç kablosu monitörün arkasına yapışık. Bu kesinlikle onaylanamaz. Monitörü bir yerden bir yere taşıyacaksın yerde bir kablo sürttürüyor! 34bin TL'ye en ucuz uzakdoğu markasında bile olmayan bir problemi satın alıyorsun! Ancak bi ayrıntı daha. Apple'ın kendi websitesinde bu monitörün tanıtımındaki fotolarda o kabloyu göstermiyorlar. İlk 3-4 fotoda kablo, fotoşoplanmış, bir tek son fotoda görülüyor. Bu ürünü Apple sitesinden satınalıp kablo yapışık çıktı, tanıtımda bu gösterilmiyordu aldatıldım diyerek geri vermek istesen Apple onaylamasa, olayı yasal duruşmaya götürsen, websitesindeki fotoları delil olarak sunarak, tüketiciyi kandırmaya çalışma suçlaması ile duruşmayı kazanabilirim :)

    Linkteki elemana yanıt vermeme nedenlerimden biri M1 olayını çok incelemiş olmam. Bu kişilerin süresi bol. Günlerce incelemiştir M1'i benim o denli sürem yok gerçekten. Yanıt vercem, "bak sen bunu bilmiyorsun" diyecek :) M1 Docker'ı iyi çalıştırıyor diyor. İyi de Docker nedir. Sistemler onunla mı kuruluyor? Native Installation, Docker Container olayından her dönem her açıdan üstündür. Benim firma DevOps ile geliştiricilere Monster Tulpar veriyor, cunku Docker yoğun kullanılıyor. Nitekim ben de kullanıyorum ancak coğu kez Docker yerine native kurulum yapıyorum. Native kurulum doğal olarak daha zor ancak native kurulum bir kez yaptığında Docker desteklemeyen hemen her makinaya kurulum yapabilyorsun, eh o durumda da M1'in Docker avantajı ortadan kalkıyor. Şimdi o elemana bunu anlatsam bunu da anlamayacak. Unix diyor. Docker ile kurduğun bir uygulamayı native olarak kur desen, Unix 'te native kurulum yapmak Windows'a göre daha olası, daha kolay, bunu da anlayamacak :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Lucius24 L kullanıcısına yanıt
    Ne 50k'sı, Apple Pro Display XDR 100.109 TL! Elektrik kablosu arkadan bağlı (fotolarda göstermiyor ;) Ali Ağaoğlu'nun ofisinde yakışır diyeceğim ancak arkadan kara bi kablo çıkıyor. Apple kabloları gri renkti :)

    macOS, önceki mesajda belirttiğin gibi Mojave'den sonra tümüyle yoldan çıktı. Mojave de esasında içinden geçilmiş bir sistem ancak hiç olmazsa donanım boyutunda sorun çıkarmayan, eski Mac OS X benliğini taşıyan son sürüm. Nitekim macOS versiyon olarak kullandıgım en son sistem olarak kalacak (ilerde yeni bir iş yeni bir projede kesin kullanmak zorunda kalmazsam)

    Linkteki elemanın "laptop bilgisayarda sürekli upgrade mi yapılıyor.. " sorusuna da yanıt veremedim.Bendeki 2010 MacBook'ta 2 x 4GBlık RAM vardı, batarya daha uzun dayanması için, onu OWC marka 8GB'lık tek RAM ile değiştirdim. 2 RAM modül yerine 1 tane olunca az da olsa bataryaya (enerji kullanımına) olumlu etkiyor. Bu 1 kez olan işlem doğal olarak. 1 kez yapıyorsun sonra sürekli daha az enerji harcıyorsun. RAM değiştirilebilir olduğu için OWC bu laptopa özel 8GB RAM üretmiş. İstesem 2. RAM alıp 16GB da yapabilirim ki bu maksimum RAM ancak 2020 MB Air M1 de de 16GM maksimum :)

    macOS kurduktan sonra ilk yaptığım işlem Little Snitch firewall kurarak Apple'ın güncelleme isteklerinii Apple sunucularla ne olduğu belirsiz iletişimini denetlemek. Ayrıca Firefox da özellikle 65. sürümden (2019 ) başlayarak, kullanıcıya sormadan update indiriyor, Mozilla nın sunucularına konum belirleme istekleri gönderiyor, onlar artı tüm bu gibi crapware'leri kontrol altına almak için kullanıyorum. macOS için Little Snitch'i herkese öneririm.

    Linux sunucu olarak vazgeçilmez. Masaüstü/laptop olarak kullanımda uğraştırabiliyor. Onun yerine FreeBSD üstüne GNOME kurarak kullanırım. Esasında öyle bir sistemi kurmuştum ancak sonra HDD'yi sildim, pişman oldum :( Bu arada FreeBSD'yi işyerinde kimi sunucularda kullanıyoruz. FreeBSD, hiçbir gereksiz özelliğin ana dağıtıma eklenmedigi, bozulmadan kalan sistemlerden.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tuğkan-0153 kullanıcısına yanıt

    Benim hatırladıgım fiyat o zaman eski fiyat olabilir hocam.. 50 ve 70 K diye hatırladım.. 100 K o monitore Türkiye sartlarında veren adamın zaten aklından süphe ederim..


    Bu apple, o kabloyu, kablo zarar görürse, servis ücretini bir de oradan güzelce kaktırırız kabloyu birkac yüz dolara degistiririz diye o sekilde sabit yapmıstır kesin.. macbook air m1 8gb mi 16 gb mi? 


    Benim kullandığım en güzel Mac OS Mountain Lion sürümüydü.. Ondan sonra cıkan Mac OS'lar hic hosuma gitmedi.. Hele ki Big Sur'dan sonrakiler kepazeligin ileri boyutu diyebilirim..


    Laptop parcalarının Ram ve SSD olarak upgrade edilebilir olması cok önemli cünkü diyelim ben CPU'su ve ekran boyutu, ekran özelligi, kasa tasarımı falan hosuma giden bir model buldum bunu satın almak istiyorum ancak RAM istedigim miktardan daha düsük ya da farklı boyutta bir SSD kullanmak isteyebilirim..


    Cihazı alırım RAM'ini istedigim gibi upgrade ederim SSD'yi de kafama göre degistiririm.. Laptop zaten upgrade edilmez yauv diyen adama ne diyeceksin.. Doğal olarak Isheep derim..


    Ben de Free BSD konusunda aynen o sekilde düsünüyorum.. Free BSD'nin donanım desteği Linux'e göre zayıf ancak uyumlu donanımlar varsa Free BSD bence de en güzeli..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 29 Ekim 2022; 16:37:35 >




  • Tuğkan-0153 kullanıcısına yanıt

    Hocam Tüketici Haklarına verseniz kesin kazanırsınız.. Bir cesit dolandırıcılık zaten yaptıkları..


    M1 konusuna gelince ben M1 Mac Mini'yi, cihazın üzerindeki firmware pert olana kadar kurcaladım.. macbook air m1 8gb mi 16 gb mi? 


    Simdi firmware nasıl pert olabiliyor dersek bu apple'ın salaklıgı mı desek yoksa dizayndaki mantıksızlık mı desek ya da kullanıcı nasılsa dahili SSD'yi degistiremez dolayısıyla recovery neden ucsun seklinde düsünen garip bir mantık mı desek ona da kafaya gel derim.. ne desek bilemiyorum.. Uzun bir hikaye fakat burada inanılmaz bir durumla karsılasıyoruz.. Apple normalde x86 maclerde hani ctrl falan tus kombinasyonu vardı onlara basıp bekleyince cıkan recovery olayını, m1'lerde power dügmesine basıp bekleme seklinde degistirmis ve bu recovery yazılımını ki, bu bir firmware programı, bunun Mac OS sistemiyle alakası yok, x86 cihazlardaki gibi ayrı bir chip yerine, cihazın dahili SSD'sine yerlestirmis.. Mesela x86 bir mac bilgisayarda SSD'yi cihazdan tamamen söksek bile ctrl falan basınca recovery'yi boot eder ancak m1'de o recovery dahili SSD'de bulunuyor..


    Hatta M1'ler ilk cıktıgı zamanlarda, disk util'den SSD'yi formatlayınca cihazların brick olduguna dair ciddi sikayetler vardı.. Onu disk util'den ilgili partitionları saklayarak bir sekilde yamalamıslar ancak ben terminalden ugrasarak o bölümleri ucurmayı basardım.. macbook air m1 8gb mi 16 gb mi? 


    Neyse recovery ucabiliyor ancak yine de cihazı iphone gibi DFU moduna almaya yarayan bir programcık hala cihazda kalıyor.. Yeni model baska bir mac varsa aynen iphone gibi IPFW yüklenebiliyor..


    Fakat bu restore islemi sadece baska bir Mac bilgisayardan ve üstelik sadece Catalina ve üzeri sürümler calıstırılabilen bir Mac bilgisayardan yapılabiliyor.. Cünkü Apple Configurator 2, eski Mac OS sürümlerinde calısmıyor.. Ben Big Surlu bir imac'den islemi gerceklestirdim ancak o imac'e erisemeyebilirdim.. Demek istedigim en ufak bir yazılım probleminde bile kullanıcı Apple'ın kucağına oturacak.. Koskoca firmasın bu kadar basit bir restore islemi icin aynı programın Windows versiyonunu cıkartabilirsin Apple kafası bunu düsünür fakat zihniyet yüzünden yapmaz diyorum..


    Hocam docker mocker bunlar böyle bilgisayar alımında esas etken olmaz söylediginiz gibi.. Iste yukarda arkadas söylemis bunların derdi icraat degil diye.. Bu da o hesap.. Yani adamlar deseler biz Apple platformu kullanmak istiyoruz, hosumuza gidiyor, sokaga atacak paramız cok, canımız böyle istiyor buyursun alsınlar da gelmisler tereciye tere satıyorlar.. Halbuki ben aldım böyle mutluyum dersin gecersin bu milletten onay alma mantıgını ben anlayamıyorum..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 30 Ekim 2022; 17:48:3 >




  • Paylaşımlarınız arasında Mac yazılım ve donanımlarına ait çok değerli bilgiler verdiniz. Yazdıklarınızı öğrenebilmek için site site gezip araştırma yapmak gerekiyor. Bu bilgiler çok kıymetli. Üşenmeden tüm ayrıntılarıyla deneyimleriniz aktarmışsınız. İnş konuya ilgi duyan arkadaşlar da okuyup yararlanabilirler. Emeğinize sağlık.

    seyfi84 arkadaşımız da çok güzel tavsiyeler vermiş, katılmamak elde değil. eğer iOS, MacOS ortamına yazılım geliştirilmeyecekse, Thinkpad gibi efsane bir cihaz dururken, başka sistemlere yönelmek de, ne bileyim…

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Lucius24 L kullanıcısına yanıt
    100.000TLlk fiyat sadece Pro Display XDR Nano texture,
    macbook air m1 8gb mi 16 gb mi?

    Bu monitörü masaya koyabilmek için 19.079TL'ye ek olarak monitör standı almanız gerekli. Ancak o standı ekrana takabilmek için de özel VESA montaj adaptörü almanız gerekli, ona da 3989TL yazıyor (SS'e sığmadı)

    Dolayısıyla monitörü masada kullanabilmek için toplamda 125k TL ödemelisin :)

    Mountain Lion ben de bir süre kullandım. M. Lion, Leopard ile başlayan serinin en son varyantı olarak düşünülebilir. Leopard, Mac OS X sürümleri arasında en yoğun pozitif deişikliklerin olduğu buna karşıık hiçbir negatif değişiklğin olmadığı sürümdü. Örneğin Leopard, bir önceki Tiger üzerne yığınla ek özellik eklemesine karşın kernel prosesi son derece düşük RAM harcıyordu.

    Snow Leopard düşük kernel prosesini sürdürdü üstüne PowerPC işlemciyi de destekleyen "fat binary" yerine yalnız Intel tipi binary'ye geçtiği için RAM tüketimi daha düştü. S.Leopard için özellik / RAM tüketimi oranı açısından gelmiş geçmiş en iyi macOS sürümü deniliyor.

    Lion, Leopard çizgisini sürdürse de kernel prosesi şişmeye, daha yüksek RAM tüketmeye başladı. Daha önemlisi 2022ye geldiğimiz şu günlerde Lion 'ın temel sistem library'si /usr/lib/libSystem.B.dylib, Go, Rust gibi programlama dillerini desteklememeye, /System/Library/Frameworks altındaki framework'ler de Firefox-72 sonrası tarayıcıların kullandığı özellikleri desteklememey başladı, Lion için zor günler başladı. Bu aşamada M.Lion, sanırım Go, Rust türü sistem programlarını desteklese de, Firefox-72 sonrası tarayıcıları o da desteklememeye başladı. Başka deyişle M.Lion salt geliştirme işleri için hala kullanılabilir konumda.

    FreeBSD'yi yalnızca düşününce bile, bir sürü gereksiz nesin çevremizi sardığı şu günlerde FreeBSD sadelik, tutarlılık, performans olarak bir mutluluk duygusu oluşturuyor. Yıllar önce bir forumda amerikalı birinin mesajını görmüştüm, sarhoşken bile kullanabildiğim sistem diyordu, FreeBSD :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Lucius24 L kullanıcısına yanıt
    firmware 'i (PC terminolojisi ile BIOS diyebiliriz sanırım) SSD'den çalışacak biçimde ayarlamışlar demek. son 7 yıldır Apple 'ı izlemeyi bile bıraktığım için bilmiyorum. Başka deyişle, Raspberry Pi gibi yapmışlar, çünkü Rasppi'de de SD kart takmayınca herhangi bir boot yapan çip yok, ancak Rasppi $30-$50'lik kredi kartı büyüklüğünde bilgisayar iiçin yapıyor eksilttiği özellik varsa $50'ye kredi kartı boyutunda bilgisayar üretebilmek için yapıyor.

    Apple, her yeni donanım ile macOS sürümünde kullanıcılarıa "şunu şu donanıma kurabilrsin şu donanıma kuramazsın" gibi yapay kısıtlar koyuyordu, Anakarta yapışık SSD ile bu kısıtlar yeni boyut kazanıyor. Buna benzer durum Lenovo gbi başka markalarda ya görülüyor ancak apple gibi olamaz hiçbiri. Ya da Firefox örneğin, 65. versiyondan sonra "sürüm yükseltmeyi sorma" seçeneğini kaldırdı, kullanıcı sürüm yükseltmek istemiyor diyelim, FF'ı her açışında FF "new update available" diyaloğu çıkarıyor. Kullanıcıya seçim payı bırakmak istemeyen bu mantalite, Apple dışında genel olarak birçok alanda yeşeriyor.

    Docker verimsiz bir program. Sistem kurmayı bilmeyen yada bilip uğraşmak istemeyenler için. Okey, sonuçta bir iş görüyor. Yeri geliyor ben de kullanıyorum ancak öylesi bi programı referans almam. Eleman, M1'i geliştirici makinası olarak önermem dememden bile rahatsız oldu. Ben ShiftDeleteNet anchorman'ı değilim, DH admin değilim, medya ile ilgim yok. Kendi adıma yorum yapan biriyim, ona karşın bayağı rahatsız oldu. İlginç :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • seckinar kullanıcısına yanıt
    Mac çok özel bir donanım. Türkiye'de eskiden beri grafik, reklamcılık, film işi yapanlar Mac 'i iyi bilir, kullanır ancak çoğu geliştirici ne Mac ne macOS'in payını vererek kullanmayı bilmiyor. Geliştirici derken her bir nesi Docker'la kuran, Xcode ile iPhone app, rutin programlama yapan kişileri demiyorum. Benim geliştirici tanımım değişik. 2010 model bilgisayarı 2022'de bile koşturabilen , gerektiğinde örneğin GCC 'yi o eski sisteme uyarlayabilen sonra o GCC ile örneğin Google Earth benzeri kayan haritalar sunucu programını Docker Mocker olmadan derleyip o eski makinada çalıştırabilen kişidir :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lucius24 L kullanıcısına yanıt

    Apple ekosistemine geliştirme odağı veya Apple ekosisteminde doğrudan native çalışabilecek yazılımlar farklı işler - beklentiler olmadan Apple alma, kullanma tarafı değilim fakat Apple sanıldığı kadar bilişim dünyasın pahalısı, absürdü, çöpü değil. M1,M2''li Air laptopların dengi laptoplarda 20 - 25 bin TL'lerde başlıyor.


    İşlemci performansı, en az 350-400 nit üstü ekran, 16 gb ram, usb pd şarj imkanı ( hp'nin 13,14 kompak serilerinde koymadığı kendi 20 yıllık soketli şarjda nedense ısrar ettiği ), thunderbolt diye bir kaç filtreleme yaptın mı zaten Macbook diyor ki bende buradayım illa Windows'a muhtaç değilsen gel bende rahat edersin.


    GPU ünitesi de SoC içerisinde aynı rami kullandığı için ramden bir miktar GPU'nun kullanımı Intel'in dahili grafiklerindeki gibi hesaplamak, kabullenmek gerekir. Şuan Nvidia ile grafiksel anlamda yarışabilecek seviyeye gelmedi belki ama laptopta Intel'e sağlam yumruk attı. ( Ki Intel 10 nm altına inememe gibi Amd ile rekabette sorunlar yaşıyorken )





  • Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt

    Bu m1 islemciler sadece islemci gücü yüzünden performanslı değiller, Apple M1 cihazlardaki Mac OS, ileri seviyede islemciye optimize edilmis.. Performans daha cok islemcinin gücünden değil, isletim sisteminden kaynaklanıyor.. M1 islemcili bilgisayarları zaten ben tam anlamıyla bir bilgisayar olarak düsünmüyorum üzerinde IOS'un gelismis bir versiyonunu yani yeni sürüm Mac OS'u calıstıran, bir cep telefonu olarak düsünüyorum.. Zaten donanım ve yazılım olarak monitor kullanılabilen bir cep telefonuna ya da tablete benziyorlar.. Evet m1 denen sey hızlı tepkisel fakat bunun yazlım gelistirmeye ne gibi bir yararı olacak o da tartısmalı.. Yani compile süreleri düser desek ee ne olmus bu da cok da bir satın alım motivasyonu yaratmaz bende.. Haydi sarjı daha uzun gidiyor desek ee dağın basında değilim ki sürekli.. Neden o kadar uzun bir pil süresine ihtiyac duyayım?


    Ben windows'a muhtac gibi bir olaya kesinlikle katılmıyorum.. Benim tercihim cogu zaman windowsdur.. Kusursuz isletim sistemi yoktur ve Windows'un problemleri doğal olarak var fakat kacılacak kullanılmayacak rahat edilmeyecek bir isletim sistemi değil kesinlikle.. Sadece Mac OS ve Windows olsaydı, benim tercihim Windows'dan yana olurdu.. Bir kere Windows'un Grafik UI'si mükemmel derecede kullanıslı.. Hatta öyle diyebilirim ki, dünya üzerinde Grafik UI'si Windows kadar kullanıslı bir isletim sistemi yoktur.. Windows 7'den sonra menüler falan karısık ve hatta labirent haline falan dönüsmüs olsa da, yine de explorer'ı, finder'dan üstündür, taskbar'ı dock'dan kullanıslıdır, kısa yolları cok daha mantıklıdır.. Geriye uyumluluğu mükemmeldir.. Windows 2000'e yazılmıs ve hatta daha eski windows sürümlerine yazılmıs programları bile %90 ihtimalle Windows 10'da calıstırırım.. Sayısız program ve uygulama desteği vardır.. Sayısız gelistirici araclarına destek verir.. Mükemmel donanım desteği vardır.. Her bilgisayarda calıstıgı icin bu sayede sonsuz sayıda farklı bilgisayar markası ve konfigürasyonunu satın alabilirim.. Satın alacagım bir donanım acaba bilgisayarda calısacak mı sürücüsü var mı seklinde bir tereddütüm olmaz.. Program yüklüyoruz yavaslıyor, format istiyor hacım kafasını gecersek, Windows'un rakiplerine göre daha sayamayacagım kadar üstün özelligi vardır..


    Kullanıslılık = Estetik değil bunu da not düseyim.. Kaldı ki, Mac OS, Hem estetik olarak cin malı Linuxlere benzedi, hem de crapware doldu..


    Üstelik Mac OS'un eski sürümlerinden bu yana gelen Windows'a göre kullanıssızlıgını da eklersek benim icin tamamen cöp haline dönüsmüs bir isletim sistemidir.. PC'de Free BSD gibi gercek bir Unix alternatifi varken, eğer Unix istiyorsam, Mac OS kullanmak icin hic bir sebep göremiyorum..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 31 Ekim 2022; 21:6:42 >




  • Tuğkan-0153 kullanıcısına yanıt

    Evet Snow Leopard mountain liondan daha iyiydi.. Hatta Lion vistaysa, Mountain Lion Windows 7 gibi bir düzeltmeydi bence.. Yani Lion sürümünde hatırladıgım kadarıyla ciddi memory leak vardı.. Fakat benim o zamanlar satın aldıgım x86 imac donanım, Lion ile birlikte geldigi icin, daha düsük sürüme downgrade edilemiyordu.. Apple kısıtlaması yüzünden, Snow Leopard kullanamıyordum.. Hatta Lion'dan sonra Mountain Lion'da memory leak problemi cözülünce uzun süre Mountain Lion'da kaldım.. Mountain Lion'u cok uzun süre o makinede kullandım.. Benimkisi bir cesit mecburiyet yani hocam fakat Mountain Lion, Snow Leopard'dan sonra benim icin ikinci iyi Mac OS versiyonuydu..

  • Bir Macbook kullanıcısı olarak ne yazık ki hak veriyorum. M1 ile beraber external GPU desteği kalktı. Tek monitöre çıktı alabiliyorsun. Donanımı upgrade etmek mümkün değil. Station olarak kullanacaksan cidden iyi bir Windows bilgisayar almak daha iyi olabilir. Zaten sürekli prizde olacağı için performans kaybı da olmaz. x86 tabanlılar da performans kaybı oluyor prizden çıkardığın zaman.


    Lenovo Thinkpad L15

    64 GB RAM

    1 TB SSD

    11th Intel i7


    27 bin lira.


    -----


    MBP M1 Max

    64 GB RAM,

    1 TB SSD

    M1 Max 10CPU 32GPU


    65 bin bin lira.


    -----


    Gerçi burada M1 Max ile i7 aynı performans sergilemiyordur.

  • Lucius24 L kullanıcısına yanıt
    M1 donanım hiç denemedim ancak dediklerine bakılırsa Apple macOS'yi kendi işlemcisine göre geliştiriyor demektir. Bu, kendi donanımına göre Android'i değiştirip kullanıcıya kilitleyen samsung, lg gibi el telefonu üreticilerini anımsattı. Sözkonusu donanım-işletim sistemi bağımlılığı Android alanında yıllardır artarak ilerliyordu.

    Her durumda, bunun geliştiriciye çok bir katkısı olmayacaktır. Geliştirici derken son sürüm Xcode, VS, IntelliJ ile standart projeler geliştiren, platforma çok bağımlı geliştirici değil, değişik ortamlarda değişik türde uygulamalar da geliştiren, özgür benlikli geliştirici. M1 hızlıymış. Compile süresi kısaymış. Teknik belgeleri kaliteli PDF formatında düzenleme amaçlı kullanılan LaTeX adında bir typesetting (dizgi) sistemi var, onunla sadece 50 yaprak uzunluğunda ancak karışık bir dökümanı derlemek oldukça uzun sürüyor. TexLive adındaki geliştirme ortamı (bir tür Java SDK olarak düşünebilirsiniz) 6GB büyüklüğünde! M1 laptopta LaTeX ile 50 yapraklık karışık bir dokümanı derlemek bence M1'den beklenen hızda olmaz :)

    Windows XP 2002-2010 arasında, eygedeki* tüm kullanıcılar arasında %90 ile gelmiş geçmiş en büyük kullanım oranını tutturdu. Tüm işyerleri, fabrikalar, TV, medya, Bankamatiklerde bile WinXP vardı. Sözkonusu dönemde macOS'i daha çok Kaliforniya'daki geliştiricilerin ScreenCastlerinde görürdük. macOS'nin Tiger sürümü bu açıdan önemlidir. 2004-2006 arasında web işinde en köklü gelişmelerin olduğu, şimdi adları eskmiş olan, örneğin jQuery, Ajax, Rails, gibi teknolojilerin tanıtımlarında görürdük macOS Tiger sürümünü. Gelişmelerin dengeli olduğu, kullanıcı ile geliştiricinin özgür olduğu bir dönemdi.

    *eyge, Arapça kökenli dünya sözcüğü yerine önerilen Türkçe sözcüktür. Eyge yerine yeryüzü de denilebilir ancak dünya gibi 2 ses içerdiğin için daha kullanışlıdır. Not: Türkçü değilim.

    Şarj olayı da dediğin gibi çok önemli değil. İşyerinde bütün gün laptop kullanıyoruz tüm gün adaptör bağlı. Bataryası sökülebilen Laptoplarda kimi arkadaşlar bataryayı eskitmemek için çıkarıyor ancak ben çıkarmıyorum. Ben 10 kadran pil süresi olan MacBook 'u bile hep sürekli adaptörle kullanıyorum. El telefonu değil ki bu :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 31 Ekim 2022; 22:5:17 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tuğkan-0153 kullanıcısına yanıt

    Evet hocam aynen bu cep telefonu olayı gibi zaten.. Mesela bu duruma yakın bir örnek oldugunu düsünüyorum.. Apple'a rakip cep telefonlarında bile örneğin snapdragon falan gibi mobil CPU'lar var hepimiz biliyoruz.. Cok da güclü islemciler değiller.. Hatta bilgisayar islemcileriyle karsılastırsak cok gücsüz islemciler.. Bunların bile romları bizim PC'de kullandıgımız isletim sistemlerinden cok daha hızlı bir hissiyat veriyor.. Cünkü donanıma özel optimizasyon imkanı var.. Adam Samsung bilmem ne model telefon cıkartıp sadece o modele göre ROM gelistiriyor.. Hem cihaza ve o cihazda hangi donanım kullanılıyorsa ona göre optimizasyonu yapıyor hem de performansı düsürecek gereksiz kalabalık edecek seyleri dahil etmiyor falan.. Fakat dünyada milyonlarca farklı bilgisayar konfigürasyonu varken Microsoft'un her bilgisayara özel Windows sürümü cıkartmasını bekleyemeyiz.. O yüzden Windows'da kuruldugu andan itibaren gereksiz bir sürü servis calısır gereksiz seyler barındırır falan bunlar performansı hep etkiler..


    Apple'ın x86'da ki olayı da buydu 5 - 10 model Mac'e Mac OS cıkartıyorlardı fakat m1 ile birlikte sistemi tıpkı bir iphone gibi düsünüp olayı daha da ileri boyuta tasımıslar.. Bunda optimizasyonun yanı sıra, sistemin bir adet karttan olusması, bilesenlerin bir adet kart üzerinde birbirlerine entegre olmasının da büyük katkısı var.. Böylelikle yüksek bellek erisim hızları falan sağlıyorlar.. Dolayısıyla tüm sistem bir cep telefonu gibi hissiyat veriyor.. m1 kullanırsanız zaten fark edecegiz ilk sey tepkisellik olacaktır.. Tıkladıgınız seyler photoshop ve büyük video editing programları haric neredeyse anlık olarak calısıyor.. Tıpkı cep telefonlarında oldugu gibi.. Bu da kullanıcıda sanki 5 - 10 kat hızlı bir islemci kullanıyormus izlenimi bırakıyor.. Ayrıca cihazın icindeki dahili SSD'nin okuma yazma hızı 2500 civarında.. Bunu PC'lerde m2 ssd ve destekleyen anakart ve hızlı bir SSD kullanarak elde edebiliriz bunun da performansa az bir etkisi var mutlaka fakat SSD'lerde IOPS daha önemlidir.. bunu ek bilgi olarak belirtiyorum..


    Ayrıca benim kullandıgım bu cihaza özel derlenmis bir Windows sürümü olsaydı bu cihazda aynen apple m1 gibi tepkisel calısırdı.. Fakat bu mümkün değil cünkü kullandıgım bilgisayar Windows'un hedef aldığı milyonlarca farklı bilgisayardan biri.. Özetle Apple sınırlı donanıma özellesmis isletim sistemi gelistiriyor.. Bu da tıpkı cep telefonlarında oldugu gibi hatta direkt performans da demiyorum tepkisel bir kullanım sunuyor kullanıcısına..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 1 Kasım 2022; 5:8:0 >




  • Lucius24 L kullanıcısına yanıt

    M1 işlemciler elbette en mükemmel işlemciler değil fakat kendi işletim sistemi ile birlikte yaptığı adaptasyon, gelişim ( kimi zaman bunlar farklı donanımlar, platformlar için kısıtlama olsa da ) Microsoft'a göre elini çok güçlü kılıyor. Yıllar önce Microsoft Arm tabanlı cihazlarla çalışabilecek Windows'u çıkardı fakat ne Microsoft'un kendisi, ne Windows cihaz üreticileri, ne de yazılımlar bu konuda Apple'daki gibi mükemmel bir şekilde hadi native olarak Arm üzerinde çalışabilelim motivasyonuna girmeyince Arm'ın bir esprisi kalmıyor ki. Bildirim kadarıyla en az 5-6 yıldır Windows RT'li arm işlemcili tek tük laptoplar - cihazlar çıkıyor fakat satılmıyor.



    Windows'un avantajları aynı zamanda Windows'un başının belası olan şeyler geçmişteki yazılımlar, dijital imzalama üyelik - standart gerektirmeden geliştirilen amatör yazılımlar yazılımlar olsun. Ben Windows düşmanı değilim zaten evimde bir pc veya laptop yoksa ilk alacağım cihaz kesinlikle Windows tabanlı olur çünkü iş, günlük kullanım, oyun ve benzeri bir çok şeyin altında Microsoft/Windows kalktı ve kalkabiliyor. Fakat 2. cihaz olarak özellikle laptop veya tablette Windows'un bir anlamı yok bence.


    Bu arada M1 ve Arm tabanlı işlemler mobilde gerçekten hem performanslı hem verimliler. Apple güncel büyük oyun sektörünü de şu SoC'un içerisindeki GPU'da biraz gelişim yapıp kendisine çekebilirse laptop da giriş - orta seviyesi oyunculukta da Apple kendisine çok oyuncu kazandırır. Intel işlemcili X64 bir cihazda en pahalısı veya en ucuzu olsun fark etmeden cihazı fişten çektiğin anda o işlemci ciddi performans düşüşü - limitlemesi yaşıyor.





  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.