Şimdi Ara

MacOS Harici disk biçimlendirme türü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar geçtiğimiz günlerde ani bir karar ile MacOS işletim sistemine geçmeye karar verdim. Ve yeni çıkan Mac Mini m2 işlemcili ürünün siparişini verdim. Allah nasip ederse 17-21 Şubat'ta elimde olacak. Ekonomik olarak klavye, mouse gibi yan ürünleride alınca ne yazık ki bütçem pek kalmadı. Ya 8gb olan ram'i 16gb yapacaktım, yada 256 Gb olan disk boyutunu 512 Gb yapacaktım. Kararımı ram'den yana kullanarak 16Gb ram seçimini gerçekleştirdim. Sonrasında yine Apple sitesinde satılan 2TB thunderbolt girişli bir harici disk aldım.


    Şimdi benim 2 sorum var.

    1.sorum bu harici diski Windows ile dosya transferi yapmak amacı ile değil (onun için usb kullanırım) mac'te 256gb olan diskimi büyüterek bazı uygulamaları ve dosyalarımı macos 'da tutmak ve kullanmak için kullanacağımdan, hangi biçimlendirme seçeneğini seçmeliyim. Fat ve Exfat galiba windows ile ortak olanlarmış. Onun dışında 2 seçenek daha var. En verimli kullanacağım hangisi olur?


    2.sorum ise bu harici diski tak çıkar yapmadan, devamlı takılı olarak kullanırsam sorun olur mu?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Burakalip -- 27 Ocak 2023; 13:10:47 >







  • APFS işini görür de aldığın external drive'ın yazma hızı nedir? Mac M serisinin tüm esprisi SoC tasarımı. Dışarıdan eriştiğin programlarda performans kaybı olabilir.

  • Almış olduğum disk bu, açıkçası iyi mi kötü mü bilmiyorum. Apple sitesinde satıldığı için iyi olduğunu düşündüm.



  • Bence tümüyle yanlış, gereksiz biçimde pahalı ürünler satın almışsın. Geçenlerde sarı sitede gözucuyla gördüm, Mac mini "studio" adı altında 97500TL yazıyordu! Ancak sanırım sen Studio olmayan Mac mini aldın.

    Apple 'ın eski kalitesi, "be different" sloganına ek olarak kullanıcının yanında olması, gitti yerine bir tek kazık fiyatları kaldı.

    Lacie, Apple 'a eksternal disk üreten markadır. Bence o da gereksiz. 2TB bir disk al, Everest USB3.0 disk kutusuna koy, bitti :)

    Sorulara gelecek olursak:

    1- NTFS 'yi unuttun. Windows'ta da kullanacağım eksternal diskleri ben hep NTFS ile formatlarım, ancak macOS'de NTFS "yazma" desteği sınırlı yada sorunludur. Bu sorunu da Microsoft NTSF by Tuxera adlı programla çözebilirsin ancak bende o program Intel işlemcili Mojave kurulu bir Mac mini 'de kurulu, süper sorunsuz çalışıyor. M1 işlemcili, Big Sur mu, nedir kurulu bir Mac mini 'de çalışan sürümü var mıdır bilmem. Tuxera 'nun M1 uyumlusu yoksa Paragon NTFS for macOS'nin kesin vardır ancak o lisans anahtarlı ancak onun için de Rus siteleri güzellikler düşünmüş :)

    2- Mac 'lerde dış diskleri hiç çıkarmadan kullanmak sorun olmaz ancak bunu Intel + USB diskler için dedim, M1 Mac mini'ler yada Thunderbolt ile durum nedir bilmem.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tuğkan-0153 kullanıcısına yanıt

    Hocam cevabın için teşekkür ederim. Ürün dün tarafıma teslim edildi. Bana kasa+klavye+fare+harici disk 24bin civarına mâl oldu.


    Dediğin gibi NTFS sistemini unuttum, macos günlüklü olarak , yanlış hatırlamıyorsam "apfs" tipi ile biçimlendirme yaptım. Programları içine yüklediğimde çalışıyor evet ancak açması biraz daha ağır oluyor. Bahsetmiş olduğun disk kutusu konusuna bakacağım, galiba dediğin gibi Lacie ile yanlış yaptım.

  • Burakalip kullanıcısına yanıt
    Totalde 24bin TL yine o denli yüksek değil.

    APFS 'yi çok incelemedim ancak Mojave kurduğum harddiski APFS'nin öncülü olan HFS+ dosya sistemiyle formatladım, ancak sistem çok yavaş çalışıyordu sonradan öğrendim, Mojave her bir dosya okuma/yazma işleminde bir sürü (bence tümüyle gereksiz) güvenlik kontrolleri yapıyormuş o yüzden yavaşlıyormuş, o yüzden Mojave'yi SSD 'ye kurulması öneriliyordu, ben eski bir harddiske kurdum.

    APFS o güvenlik kontrollerini tasarım gereği içeriyor olmalı o yüzden böyle bir yavaşlık problemi sözkonusu değildir diyeceğim ancak programları oradan açması biraz daha ağır oluyor demişsin dolayısıyla belki APFS 'de (günümüzün gelişmiş koşullarına karşın) yavaş olabilir. Öte yandan programları dış diske kurmak bence anlamsız. Ben boyutu ne olursa olsun tüm programları ana diske kuruyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tuğkan-0153 kullanıcısına yanıt

    Anladım hocam teşekkür ederim, bende öyle yapıyorum artık. Adobe programları ana diske kurup, spotify gibi küçükleri taşınabilirde tutuyorum.

  • 1 tb civarı taşınabilir ssd alsaydınız daha hızlı ve güvenli bir çözüm olurdu, biraz pahalı olurdu ama kafanız ağrımazdı. Harici disklerin sorunu hız ve uyanma sorunu.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.