Şimdi Ara

Mağazacılık - Sayım Kesintisi Hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
5.076
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    5 yıldır mağazacılık sektöründe bir firmada çalışmaktayım. 4 yıl yönetici yardımcısı pozisyonu olmak üzere, son 6 ayı da yeni açılan bir şubede Mağaza Müdürü olarak görev almaktayım. Mağazamızın açılışı nedeniyle 1 hafta suresince mağazalardan ve merkez depodan olmak üzere yaklaşık 650 koli/13.000 adete yakın urun geldi. Firma genelde açılışlarda ilgili mağazaya 1 hafta içinde sayım planlar ancak bu defa yaklaşık 4 ay geçince bu planlama yapıldı. Bu sure zarfında tabii ki mağazalar arası transfer, depoya iadeler, sonraki sezona devreden ürün planlamaları yapılmış ve bir çok stok hareketi olmuştur. Neticede sayım sonucu detay belirtilmeksizin 1.357 TL gibi bir kesinti yapılacağı tarafımıza sözlü olarak söylenmiştir. Bu kesintiye itiraz etmek ve hakkımızı hukuki yollardan aramak mümkün müdür? Konuyla ilgili fikir ve bilgi sahibi arkadaşların yardımlarını talep ederim. Saygılarımla.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mydershark -- 10 Haziran 2016; 19:50:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • mydershark kullanıcısına yanıt
    Daha detaylı bilgi veriniz neyden kesint yapılmakta gerekçesi nedir vs vs
  • Merhaba,
    Gelecek aylarda olası prim kazanımlarımızdan kesinti yapılacağı söylendi ancak konuyla ilgili herhangi yazılı bir bildirim yapılmadı...
    İlginiz için teşekkürler @kopil59



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mydershark -- 16 Haziran 2016; 18:58:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yargıtay ise bu durumu “İşveren yargı kararı olmadan kendi organ ve yöntemleriyle yaptığı tespite dayanarak işçinin ücret ve diğer alacaklarından kesinti, mahsup yapamaz. Usulüne uygun açılmış bir karşı dava bulunması gereklidir. Bu davada işverenin zararına dayanak yaptığı her bir eylem incelenmeli ve zarar miktarları Mahkemece tek tek belirlenmelidir. İşçinin hesap tarzına olan itirazları da nazara alınarak toplam zarar miktarı ve faizi belirlenmelidir.” şeklinde açıklayarak konunun sınırlarını belirlemiştir.



    9. Hukuk Dairesinin 2013/34435 esas sayılı kararında da belirtildiği üzere; Yargıtay’ın kararlılık kazanan uygulaması gereğince de sözleşmeyle kararlaştırılan yevmiye kesme cezası dışında, yargı kararı mevcut olmadığı sürece işveren zararını işçinin ücretinden veya tazminatından kesemez.
    Ayrıca 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 407/2 maddesi gereğince; işveren, işçiden olan alacağı ile ücret borcunu işçinin rızası mevcut olmadıkça takas edemez. Ancak, işçinin kasten sebep olduğu yargı kararıyla sabit bir zarardan kaynaklanan alacaklar, ücretin haczedilebilir kısmı kadarınca takas edilebilir”.
    Buna göre işveren işçinin fiilinden dolayı ona ücret kesme cezası uygulamak istiyor ama bunun gerekçesini iş sözleşmesinde ya da toplu sözleşmede bulamıyorsa, bu cezayı istediği gibi uygulayamaz. İster işçinin hatası isterse kastı olsun, ücret kesme cezasının bu durumda uygulanması için yargı kararı şarttır.



    Kesinti için işçinin onayı şart
    Patron, “işçi bana 1000 lira zarar verdi, ben bu zararı işçinin her ay maaşından keserim” diyemez. Patron, kesinti yapabilmesi için işçisinin onayını alması gerekiyor. Bu onay zarar doğduktan sonra alınacak. Önceden iş sözleşmesi ile veya ayrı olarak alınan onaylar geçerli değil.
    İşçi vermiş olduğu zarardan dolayı ücretinden kesinti yapılmasını kabul ettiği takdirde, işveren işçinin aylık ücretinin en fazla dörtte birini kesebilir. Daha fazlasını kesemez. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır. Örneğin aylık 2000 lira maaş alan bir işçi işverenine 1000 lira zarar vermişse bu işçi de maaşından kesinti yapmayı kabul etmişse işçinin maaşından aylık en fazla 500 lira kesilebilir. İşçi istese de işveren bir aylık süre içerisinde örneğimizde olduğu gibi 500 liradan daha fazla kesinti yapamaz.
    İşçi onay vermezse
    İşçi vermiş olduğu zarardan dolayı ücretinden kesinti yapılmasına onay vermezse patronun genel hükümlere göre işçi aleyhine dava açması gerekiyor.
    Okuyucularımın işverenlerine/patronlarına ücretlerinden kesinti yapılacağı konusunda bir onay vermediği anlaşılıyor. Okuyucularımın patronlarına maaşlarının kesilmesi için onay vermemesi gerekiyor. Patronun bu kesintileri işçilerin onayı olmadan yapması durumunda işçilerin bu paranın iadesinin sağlanması için iş mahkemesine dava açması gerekiyor. Bu durumda olan işçilerin çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise ücret kesintisi sebebiyle işten ayrılıp kıdem tazminatlarını da alabilme hakları var.




  • Sözlü bildirildiği için durumu tespit amacıyla bir ihtar çekilebilir, kesinti yapılırsa alacak dava edilebilir hatta haklı fesih sebebi bile olur bu durum işten ayrılmak isterseniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.