Şimdi Ara

Makineciler yardım!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
362
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Makineciler yardım!


    Vucut geliştirmede bacakarı çalıştıran makine. 2 bin liradan başlayıp, 5 bin liraya kadar gidiyor. Bu aletten 20 adet yapılacağını farzedersek, yerli üretimde kalite ve fiyat sınırlaması ne olur?

    Tabi resime bakarak fiyat vermenizi istemiyorum ama en azından bir tahminde bulunabilirsiniz.



  • 20 tane kurtarmaz, çünkü ödemen gereken patent ücretide var. bunu yok saymayı seçebilirsin, ama yakalanırsan okkalı bir ceza yersin. tabi bu riske girmeyi tercihedebilirsin.
  • Bunun birebir aynisini yaptirmak cok pahaliya gelir , satin alma fiyatini gecer ..Niye cünkü ordaki plastik parcalarin hepsi , özel imalat ve plastik enjeksiyon makinasi icin kalip yaptirmak gerektirir.Oda ucarrr gider .Ama bu dizayn mantik ayni kalmak sartiyla piyasadan hazir var olan plastik makaralar , rulmanlar vs.. kullanilarak 1000 tl ye 20 civarindaki adet icin ürettirillebilir..Yanliz bu fiyata elektronik/elektrik aksami dahil olmaz (tam göremiyorum resimde soldaki siyah kisimda neler var).Profil egme bükme ve kaynak islerinde tecrübeli olan atölyeler bunu , toplamda 20.000 tl icin seve seve 20 adet yaparlar..cünkü malzeme fiyati (sac , celik , profil, civatalar,celik halat) 300 -500 tl yi gecmez..ama dedigim gibi soldaki kismi tam göremiyorum..Ve son olarak, bu üründen en az 9 noktayi orjinalinden degisik yaparsaniz artik bu patent olayinda sorun cikarmaz baska bir ürün olmus olur... (degisik = profil eni , makara caplari , sayisi , kaplama, vs her biri bir özellik sayilir)..




  • Merhaba , ne demek eger bi parca fikir verebildiysem ne ala..Daha önce ostim organize sanayinde imalat atölyesinde aynen böyle müsterilerin istedikleri parcalara fiyat cikartip imal etme kismindaydim.O yüzden yazmadan gecemedim :)..Ben kendim makina mühendisiyim zaten. Simdi biraz daha ayrintili yazacak olursak böyle bir üretim isi geldiginde asamalar sunlar olacaktir :

    1) üreticiye yaptirilmak istenen aletin her detayli fotograflari ve calisma prensibi gösterilip anlatilip bunun benzeri bi ürün istediginizi söyleyebilirsiniz.Bizim esnafimiz yaratici ve becerikli sizin ihtiyaciniza göre olan cözümü anlayip yapabilecegi yada yapamayacagi seyleri size anlatip ilerki günlerde de size bi fiyat cikartacaktir. Ama iste bu asamada bilen biriyle gitmeniz ve bu iste ciddi oldugunuzu üreticiye kanitlamaniz gerekiyor yoksa , tabiri cizsse sallarlar , umursamazlar amatör biri daha derler yada en iyi ihtimalle ucuk fiyat cekerler..

    2) 1. asama yerine , bir makina mühendisi yada teknikeri arkadas bulup üretilecek aletin imalat resimlerini CAd ortaminda kendisine cizdirtebilirsiniz.Son sinif ögrenci arkadaslar bu isi daha ucuza yaparlar, ama onlarin yaptigi cizimler tam dogru olmayabilir yani söyle ürünün bütününde bi parca digerine uymayabilir (özellikle baglantilarda) onun icin eger arkadasin bilgisi varsa solid works programi gibi bir programda bu mekanizmanin (burada spor aleti ) simülasyonunu yapmasini rica edin..Simülasyonda mekanizma ayni gercegi gibi ölcüler uymazsa kilitlenir yada dagilir ..Sonra iste bu teknik cizimlerle imalatciya giderseniz tabi biraz daha profosyonel fiyatlar alabilirsiniz..

    3) yukardakilerden herhangi birini yaptiniz ve imalatci artik üretime baslayacak yapacagi ilk sey malzeme listesi cikarmak ve malzemeleri tedarikcisinden siparis etmeye baslamak olacaktir.Mesela 20x80x2 mm profil 1 boy (6 metre) genelde profiller hep 6 mt lik satilir o yüzden bu malzemelerin kullanilmayan kisimlarinida sizin fiyatiniza ekleyecektir.neyse detaylari gecelim.

    4) yine ayni sekilde saclar kalinliklarina göre ismarlanir 1000*2000*2 mm standart sac 32 kg yaklasik en son sac fiyatlari nasil oldu hic bilmiyorum , 1-2 $/kg diye düsünün.sonra yine celikten parcalar bunlar ne profil ne sac ile yapilamayacak ham celikten freze ile oyularak yapilacak olan parcalar.bu asamada CNC kullanmadan yapabilirse parca basit ve isciligi daha az demektir , fiyat artmaz ama sistemde cok karisik parcalar varsa CNC programlamaya girecek yada birine göndertecek disardan.Program da yaptirabilir kendi CNC si icin disardan ..

    5)Iste rulmanlar yataklar , celik halat , makaralar , hazir sanayideki tedarikcilerden alinir (dedigim gibi bu kisim imalatciya esnek birakilmasi gerekiyor) illede bana su capta su ende makar derseniz onuda CNC tornada üretmesi gerekir hep masraflar artar.Ikmal diye her cesit standart parcanin cogunlulkla bulundugu bi firma var.Her imalatcinin orda kesin bi acik hesabi vardir , is atölyesinin kirtasiye dükkani gibi :)..iste ordan cogu parcayi alirlar..

    6)Galvaniz gerekirse , ki ilk asamada ona gerek yok galvaniz spreyler var onlar lada olur, onlar, boyalar alinir..iste yaklasik imalatcilarda islere (iscilige) fiyat verirken malzeme fiyatina 1:1 (1 e bir) koyma aliskanligi var.ama bu en düsük..ama bu parcada biraz iscilik var 1:2 1:3 filan koyabilirler..

    7)benim en cekindigim burda,bu tip alettlerdeki plastik parcalar , metaller sorun degil kolay..ama eger ordan burdan satin alinamayacak plastik bir parca gerekiyorsa sistemde , iste o zaman cok kötü.Cünkü plastik parcalar metal kaliplarin disi erkek oyularak iclerine sicak plastigin yüksek basincta basilmasiyla imal ediliyor (plastik enjeksiyon) .Sorun ise o metal disi erkek kaliplarin yaptirilmasinda , CNC iscilik gerektirir ve 1000 lerle fiyatlari konusulur, o yüzden herkes kaliplarini bir yatirim araci olarak görürler, cok batan dükkan gördüm adam sadece kaliplarini almis yanina

    simdi biraz gec oldu (gece 3:42) aklima geldikce eklerim yine ama temel adimlar böyle gidiyor iste , genel bi fikir olusmustur sanirim..Cok zor bi parca degil, ürettirilir bu ve bunun tarzi aletler, ama üreticinin paranin kokusunu almasi laim, saglamligini görmesi lazim..o zaman gayretle baslarlar..

    Herkese saygilar ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buddah -- 2 Eylül 2010; 4:53:03 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.